Don't Miss

БЯЛА В ТРАУР! Евродепутатът Джамбазки срещу адвокат Пелев: Кой ще защити от циганите правата на обикновените българи?!

   

Ден на траур в Бяла заради смъртта на 18-годишния Алекс. Той беше жестоко пребит пред дискотека в града, след като отказа да даде цигара. Момчето беше прието в болницата в кома и тежка черепно-мозъчна травма. За побоя над него беше задържан 32-годишен мъж. В града последваха протести срещу насилието.

Пред Нова телевизия кметът на града Димитър Славов заяви: „Да. Алекс ми е роднина. Има много покруса в момента в град Бяла. Искам да се поддържа медийния интерес. Мисля, че има и други, които са участвали в свадата. Този човек почти не е виждан в Бяла, но той не е единственият виновен. Не ме карайте да коментирам разследването. Решил съм до 15 септември да има цялостно видеонаблюдение на всички възлови места. Още на 30 юни издадох заповед до полицията да затегне контрола за спазване на обществения ред“.

Кметът на Бяла призна, че РПУ-Бяла е с най-големия недокомплект: „Нашата полиция се заключва. В 5 часа вечер до сутринта, все едно са някакъв склад“.

Темата за циганската престъпност бе коментирана от евродепутата Ангел Джамбазки и адвокат Александър Пелев. Вчера Джамбазки изригна с гневен статус във Фейсбук, в който заяви: „Това е Алекс. От Русе. На 18 години. Пребит от криминално проявен циганин, защото не му дал цигара. Алекс почина. Разкажете ми нещо за интеграцията. За толерантността. За „либерализма“. За „хуманизма“. За БХК и цялата соросоидна циганозащитна банда“.

„Държавата има огромен цигански проблем и ако се правим, че не го виждаме, тези случаи ще стават все повече и повече. Престъпленията трябва да бъдат наказвани – строго и справедливо. Тези престъпления не се наказват от години. Очевидно е това. Има огромен проблем с липсата на справедливост в тези случаи на битово етническо насилие и на убийства, извършвани от такива групи”, заяви в пряк ефир Джамбазки.

„Не съм с нагласата да влизам в детайла на този частен дебат. Джамбазки като всеки юрист би следвало да говорим  за генералния проблем и да не диференцираме престъпността на видове според етноса на извършителя” заяви адвокат Александър Пелев.

„Мерките са ясни, недокомплектът в полицията е ясен. Недопустимо е, невъзможно е да бъзе заключено Районното управление. Темата за социалните помощи е голяма част от проблема. И предложените от нас промени в НК – за завишаване на наказанията, за прилагане на, за възможността на хората да носят оръжие за самоотбрана… И тук не е въпросът в кръчмарското сбиване. Въпросът е, че има една група хора, която е отделена от българското общество, живее паралелно в собствен свят. Има една група негодници, които продължават да му адвокатстват, за да живее по този начин, но има и група хора, които страдат заради това“, заяви Джамбазки.

Тв водещата Анна Цолова, че е направила „цял литературен анализ“ на статуса на Джамбазки във Фейсбук:

„Питам ви – не трябва ли политическата енергия да се насочи към работата на съд, прокуратура и полиция, а не към конкретния циганин?“.

Пелев също се намеси: „Колега Джамбазки, вие няма да се спрете… Важно е не размерът на наказанието, а неговата неотклонност. Терминът „криминално проявен“ е любим евфемизъм на българската полиция, с който тя материализира това, че не си е свършила работата“.

Джамбазки му отговори: „Чета за убиеца на студентката Вероника във Велико Търново. Той беше излежал две убийства. Давате ли си сметка за какво говорим? Че той бе на улицата. Той не е марсианец. Не приемам логиката да се успокояваме с това, че такива неща се случват по целия свят. Трябва да има наказателна репресия. И убийците трябва да са в затвора, не по улиците“.                 break } } else { }