Don't Miss

Борисов от снежния ад: Няма да оставим нито един човек да бедства, но не може да се нарушава забраната (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

   

„По пътя насам питах много хора, защо са тръгнали в това лошо време и никой не може да ми каже. Момчетата цяла нощ работят“, това заяви от мястото на бедствието премиерът Борисов.

Не знам каква е тази наглост, плащат 50 лв. и след 1 км. пак ще отидем да го теглим. Застават срещу снегорините, застава тира пред него и колите от двете страни, за това стана тази ситуация снощи“, допълни Борисов гневен.

В момента по магистралата е чисто и изведнъж става бяла – ледена завеса от сняг. Ако бяхме затворили по-рано магистрала, къде щяха да отидат всички които са си взели куверти по морето, а и специалистите решават, допълни премиерът.

Борисов зададе риторичен въпрос, защо останалите коли, след като са разбрали, че има тежка ситуация са тръгнали по този маршрут. „Продължаваме да чистим, ако може хората да бъдат внимателни и да избягват пътуването. Осигурили сме превоз за нуждаещите се, тези които са на хемодиализа. Няма да оставим нито един човек да бедства, но не може да се нарушава забраната и после да вдигат рамене“, заяви още премиерът.

„Повече от това не може да се направи – опесъчават, чистят, стотици камиони са на пътя. Запознали сме се с обстановката още от снощи“, обясни той. Във връзка с това как се е стигнало до тази ситуация, премиерът в оставка коментира, че това е природа.

„Виждате танкове, влекачи, какви машини сме докарали. Природата е по-силна от човека. Като говорим за климатичните промени, сега вече на всички им става ясно какъв ще е светът през следващите години. Пожарникарите, полицаите показаха геройство в тази виелица“, поясни той. По думите му ситуацията е нямало как да бъде избегната. „Защо не го избегнат в Америка, в Европа или другаде. Как да се избегне? 120 км. вятър – в момента, в който се изчиства вижте какво става. На всеки 30 мин. пускаме информация. Ако бяхме затворили магистралата щеше да се образува тапа до София“, поясни Борисов. „Повече от това не може да се направи – опесъчават, чистят, стотици камиони са на пътя“, поясни Борисов.

На въпрос какво се прави за бедстващите хора Бойко Борисов заяви: „Навсякъде хотели, детски градини, бяхме в Карнобат автогарата е отворена, взимат се хората един по един. Но просто трябва да пробием пътя. Пробихме го, сега изтегляме една по една колите, изчистваме го. Докато не мине виелицата не трябва да се мърда“. „Спрях поне на 10 места, да извличаме коли. Поне 20 човека ги спрях да ги питам като виждат каква е поледица защо е тръгнал с жена си и децата, те казват – прав си, връщам се. Стой си в къщи до 13- 14 часа дават да намалее вятъра“, коментира той.

В страницата във фейсбук премиерът написа и къде са почистени вече и отворени пътищата.

Пътят Айтос – Карнобат е отворен. Бедстващите автомобили са изведени от участъка. Аз съм на място. Обещавам, че всички ще посрещнат Новата година там, накъдето са тръгнали.

Остават затворени за движение първокласният път I-6 „Петолъчката” – Бургас и АМ „Тракия“ в отсечката п.в. „Зимница“ – Бургас. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да не тръгват по тези направления докато не се подобрят атмосферните условия и не се разчистят пътните отсечки от снегонавяванията. Два са алтернативните маршрути за Бургас – път II-53 Ямбол – Средец – II-79 – Бургас или път II-79 Елхово – Средец – Бургас.

ПИК                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com