Don't Miss

Внимание! Експерти: Хващаме рак от пластмасовите шишета

   

С повишаването на температурите всички посягаме все по-често към бутилката с вода. Хубаво е да знаете обаче, че ако сте от хората, които ползват едно и също пластмасово шише, колкото и вода да пиете, си причинявате повече вреди, отколкото ползи, зоват експерти. Основната причина за това твърдение е, че пластмасовата бутилка не е направена за многократна употреба.

Рисковете за здравето произтичат от факта, че в течността се отделят опасни химикали, а шишето става развъдник на вредни бактерии. По-специално става въпрос за Бисфенол А (BPA) – химикал, които се използва при производството на пластмасови изделия. Според специалисти този вид химикали могат да засегнат всички системи в нашето тяло, включително да влияят на овулацията при жените и да повишат риска от заболявания като ендометриоза и рак на гърдата.

За това, че Бисфенол А прониква в напитките и храните, след което и в човешкия организъм, има многобройни изследвания. Експертите обясняват също, че всички онези, които настояват за забрана на този химикал в производството, се базират на непрестанно растящия брой хора, заболели от рак, сърдечносъдови болести и генетично предавани заболявания. Другият проблем при многократното използване на пластмасовите бутилки са бактериите. В изследване били тествани бутилки, използвани от атлети в продължение на една седмица. В най-лошия случай в една от тях били открити повече бактерии, отколкото нормално има на една тоалетна чиния.

/ПИК                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com