Don't Miss

ЕКСКЛУЗИВНО! Боян Чуков се отрече от БСП! Ето какво каза експертът за скандала „Борисов – Йончева“, думите на Доган и игрите на Ердоган (ОБНОВЕНА)

   

Дебне ли война Европа, какви опасности крие за стария континент Ердоган, каква е ролята на Русия в сегашната нажежена ситуация, какво следва след референдума в Турция през април, защо Доган написа обръщение към нацията и какво казва с него точно преди изборите?

Отговор на всички тези и още парливи въпроси дава експертът по национална сигурност Боян Чуков.

Отдавна има косвени призначи, че България е застрашена от „дружелюбните” прегръдки на нашите съседи в Анакара. Но това градира от години – ние позволихме да се стигне до този момент. Някой може ли да каже например защо регистрирахме партия ДОСТ? Не беше ли ясно, че зад нея стои турската дръжава, пита Чуков.

Още докато Местан беше председател на ДПС имаше признаци на сближаване с Турция. Когато и Доган разбра на това, започна драмата с укриването в посолството. Често пъти лично Местан отваряше вратите на българските институции пред турския посланик у нас. Никой обаче не реагираше, категоричен е Чуков.

Работил съм в разузнаването, знам как действат службите. Първо се разглежда профилът на човека и се гледат неговите слабости, в зависимост от които се изгражда даден подход. Ето какво се случи при Местан – той почувства заплаха и се скри в турското посолство, вместо да потърси закрила в нашите институции, обясни експертът.

Предишният посланик – преди Гьокче, не успя да изпълни ангажиментите си и да ви припомня къде беше изпратен за посланик – в Афганистан, напомни Чуков.

Според мен обаче Гьокче не би трябвало да се обвинява в намеса в нашите политики. Въпросът е доколко българската държава му позволява това.

Защо извикахме едва сега посланичката ни в Анкара – това е след дъжд качулка, категоричен е Чуков.

Сега идвам от Кърджали, хората там са притеснени, защото ДОСТ води агресивна кампания. Там се налива огромен финансов ресурс – спомняте си скандала с раздаването на пакетчета. ДОСТ е пуснала и една версия в Кърджали – че се бори само срещу номенклатурата на ДПС, която злоупотребява с бедните избиратели.

БСП вече не е моята партия, не крия, че моите виждания драстично се разминават с политиките на „Позитано“ 20. Не мисля, че реакциите им по отношения на външната политика са навременни и точни, призна Боян Чуков.

Не мога да си позволя да правя никакви коментари относно скандала с това дали държавата е плащала милиони за репортажите на Елена Йончева. Да, в този период съм бил в администрацията, но това е строго класифицирана информация, която не мога да коментирам. Това не може да бъде тема за дебат в този момент, категоричен е Чуков.

Ердоган можеше да изчака да минат изборите в Холандия и тогава да отиде да агитира. Но той не го направи и какво стана – избирателната активност се вдигна до 80%, обясни Чуков. Ако Ердоган пусне в момента бежанците – Марин Льо Пен във Франция по същия начин ще вдигне доверието, обясни експертът.

В критични моменти, Ахмед Доган вдига жълт картон, светва червена лампа пред обществото. Все пак, той е философ – предпочитам неговия език пред този на Местан или неговата помощничка.

ДПС дълги години участваше във властта. Разбира се, че коментарът на Борисов, че Доган с думите си намеква за широка коалиция с БСП, има смисъл в настоящия контекст. Но все пак, нека не забравяме в каква сложна обстановка сме. Мисля, че всички партии могат да се обединят около националния интерес, убеден е Чуков.

Война няма да има в този смисъл, който си представяме. Но това не изключва въоръжени сблъсъци на Балканите – виждате какво се случва в Косово, в Македония. Ние като съседи трябва да имаме някакъв ресурс, смята Чуков.

ПИК                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com