Don't Miss

ЗИМЕН АПОКАЛИПСИС! Ето как ще замръзваме през нощта и утре – разбивка по часове! Вижте и уникалния леден капан, който обхвана България (ВИДЕО)

   

България е обхваната в зимен капан, но се оказва, че идват и още по-студени дни. Климатологът доц. Георги Рачев, който днес говори пред ПИК по темета, каза, че България ще бъде скована от „арктически студ“.

„Това определение до известна степен е вярно, защото идват пет ледени дни за София със сигурност. Максималните температури няма да превишат 0 градуса, дори ще бъдат от порядъка на – 5 до -7 градуса. Това студено време ще продължи, защото се спуска студен въздух, който наистина е от големите географски ширини, от района на Арктика“, каза той.

Прогнозата на климатолога е снеговалежите да спрат още привечер над Западна България, а в неделя има вероятност за още малко валежи, но те в никакъв случай няма да бъдат с този териториален обхват и този интензитет, каквито бяха до днес.

„Това е в резултат на този циклон и антициклон, който се образува над централна Европа. Това съчетание даде възможност да се засегнат от студения въздух не само България, но и целите Балкани и за образуване на такава контактна зона. Студено ще бъде в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и още много други държави“, каза още Георги Рачев.

Както ПИК вече съобщи, голяма част от основните пътни артерии са затворени. Има и гранични пунктове, които ще са затворени.

„Проведох разговор с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и ще направим организация и затворим изцяло ГКПП „Лесово“, каза по-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. – Няма да могат да преминават тежкотоварни превозни средства през него от тук нататък до пълно отпадане на забраната в тази част и в област Ямбол, тъй като има много насъбрали се тежкотоварни превозни средства и няма къде вече да бъдат подреждани.“

Тази вечер се очаква температурите на места да паднат до -20 градуса.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com