Connect with us

България

Изключително важна информация за всички българи, живеещи и работещи на Острова! След Брекзит ще трябва да…

Published

on

Независимо дали сте работили и пребивавали в Обединеното Кралство за няколко месеца или години, при окончателно напускане на страната трябва да се сдобиете с определени документи които да представите пред съответните институции в България за да може да ви бъдат признати стаж, здравни осигуровки, и в някои случаи, дори да взимате обезщетение от Борсата по труда.

В тази статия ще ви запознаем с документите които са ви нужни при напускане на Обединеното кралство, как да се сдобиете с тях, и как да си върнете платените данъци ако напускате страната преди края на финансовата година в Англия. Документ признаващ здравни осигуровки от страна – членка на ЕС – E104 (S 041) Българите, които се връщат окончателно в България, трябва да се сдобият с формуляр Е 104 или S 041 по новия регламент – удостоверение за сумиране  на  здравноосигурителни  периоди. То дава  възможност  на лице,  което  се  осигурява   в  държава-членка  на  ЕС, да  придобие  здравноосигурителни  права  в  резултат  на  признаване  на  предходния  му  осигурителен  стаж. Формулярът S 041 се подава в  офиса  на  НАП  по  постоянния  адрес  на  лицето при  завръщането  му  в  страната, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евросъюза за периоди след 1 януари 2007 г. На негова база за времето след тази дата, ако лицата са здравноосигурени в друга страна-членка, се коригират задълженията им за внасяне на здравноосигурителни вноски. Kак да се сдобия с Е 104?

За целта трябва да попълните заявление за изискване на Е104 от страна членка което може да свалите от този линк: Заявление за Е104 – http://www.nhif.bg/web/guest/82   Заедно със заявлението приложете и копия от Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account (ВИЖТЕ КАК ДА СЕ СДОБИЕТЕ С НЕГО ПО – НАДОЛУ), или копия от P60, P45, Self Assessment forms.

Заявленията за издаване на Е 104 могат да се подават само в България по район на местоживеене, лично, от родител или пълномощник, или да се изискват служебно от съответния здравен фонд в държавата членка (с формуляри Е 001 или Е 107) – в деловодството на НЗОК или РЗОК, по пощата, по факс, или чрез електронно съобщение (е-mail). Ако не сте били осигурявани в Англия, губите здравноосигурителните си права и в България. Според българския закон това става, ако имате 3 месеца неплатени осигуровки през последните 36 месеца. Ако ви липсват месеци от по-стари периоди, преди последните 3 години, те на практика нямат значение, защото ще са „погасени по давност”. За да възстановите правата си да получавате безплатна медицинска помощ в родината, трябва да платите накуп 12 месечни вноски върху минималния осигурителен доход – към момента този размер е 16.80 лв., или да се осигурявате 6 последователни месеца, през които няма да можете да ходите безплатно на лекар.

Въпрос: Мога ли да изискам документ Е104 от Обединеното Кралство докато съм все още тук? Когато отворите линка за изискване на формата и зададете изискване на форма Е104, системата ви уведомява че трябва да изискате формата от местните власти във вашата държава. С две думи – следвайте стъпките описани по – горе като подадете заявление в поделение на НАП по местоживеене и те ще изискат документа по служебен път.

Изискване на писмо – доказателство за National Insurance Number CA5403 Много от институциите в България изискват писмо – доказателство за Вашия NIN в Обединеното Кралство.

Ако сте изгубили писмото си, преди да заминете за България можете да подадете заявление за ново писмо – за да го направите, попълнете  форма CA5403 в линка по – долу и я изпратете на адрес: National Insurance Contributions and Employer Office HM Revenue and Customs BX9 1AN Форма CA5403: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/NICs_iForms/1.0/CA5403&template=CA5403.xdp  Форма R38 – Заявление за преразглеждане и възвръщане на надплатени такси (Важи и при постоянно пребиваване в Обединеното Кралство, няма нужда да напускате) Ако смятате че през изминалата или някоя от другите финансови години през които сте работили в Обединеното Кралство са ви удържани прекалено много такси, можете да попълните форма за преразглеждане на такси и ако сте прави, да ви върнат надплатените пари. За целта попълнете формата по – долу: Форма R38: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/R38&template=R38.xdp Възвръщане на такси ако напускате страната окончателно преди края на финансовата година в Обединеното Кралство – Form P85 В Обединеното Кралство финансовата година тече от 6 Април до 5 Април следващата година. Ако напуснете страната преди края на финансовата година, то вие можете да си възвърнете всички такси платени през текущата финансова година която в момента тече стига да не сте надвишили своя Tax Free Personal Allowance който за 2017/2018 е £11,500.

Ако общата заработка за настоящата финансова година е по – малко от тази сума, ще ви върнат всички такси. Ако е повече – ще ви върнат част от таксите. За целта трябва да подадете заявление P85 – Leaving the UK – getting your tax right. Съвет: Хубаво е да имате P45 от последния работодател, за да можете да използвате информацията, цифрите и да сте сигурни че всичко ще е 100% точно и вярно. ВАЖНО! – попълнете тази форма ПРЕДИ да напуснете Обединеното Кралство за да избегнете проблеми и излишно забавяне. Парите могат да ви бъдат платени в банкова сметка или с чек. Форма Р85: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/P85&template=P85.xdp Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account Съветваме ви преди да напуснете Обединеното Кралство да се сдобиете с документ удостоверяващ национално осигурителни вноски – колко точно имате и за какъв период сте платили. Този документ може да послужи и пред НАП, и пред НОЙ. За да се сдобиете с такъв документ, попълнете следната онлайн форма. Отнема 10 работни дни да получите отговор. Форма: https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/NIStatement

Напускане на Обединеното Кралство – Форма U1, регистриране в Бюрото по труда в България (само заemployed!) Ако сте работили в Обединеното Кралство като наето лице (employed) може да се регистрирате в Бюрото по труда, да си подадете документи и да получавате обезщетение от НОИ което зависи от няколко фактора, включително дали сте били регистрирани в бюрото по труда през последните 3 години, колко време сте работили през последните 24 месеца, размера на заплатата която сте получавали, какви документи ще представите пред институциите и причина за напускане на работа. Към момента, стандартното дневно възнаграждение от НОИ е 7,20 лева на ден.  За да можете да вземате така известното ГОЛЯМО парично обезщетение, както казахме, трябва да отговаряте на определени условия, а именно: Трябва да имате минимум 9 месеца работен стаж през последните 24 месеца – като стажа може да е с прекъсване, може и да е и от Англия, и от България. Не трябва да сте били регистрирани в бюрото по труда през последните три години. Трябва да сте били на трудов договор и, забележете,  НЕ трябва да сте напуснали или да сте били УВОЛНЕНИ; трябва да сте били СЪКРАТЕНИ (например, изтичане на договор или съкратена работна ръка), за да се класирате за обезщетение. Трябва да предоставите всички нужни документи пред НОИ – включително P45, P60, пейслипове, както и писмо от работодателя потвърждаващ причината за напускане на работа телефон и име за контакт. Ако не предоставите всички документи, рискувате да не вземате сериозно парично обезщетение. Трябва да спазите всички времеви скали и да подадете документите си в срок. Първото нещо което бихме ви посъветвали да направите е да подадете заявление за U1 form още докато сте в Англия, преди да напуснете страната. Въпреки препоръката, можете да подадете заявление и от България. Причината да ви посъветваме сами да подадете заявление за тази форма е защото макар че в НОИ сами ще изискат тази форма по електронен път от Англия, често стават грешки които могат да се отразят негативно на вашата апликация за обезщетение, а и така и така ще попълвате тази форма там на място в НОИ, ще е много по – лесно и удобно просто да имате вашия готов документ под ръка и да препишете внимателно и точно всичко. Разбира се това е ваш избор и ако желаете, може да се явите направо в НОИ и да попълните заявление там и на място. За всички решили да кандидатстват индивидуално за копие от U1 form, предоставяме линк и попълнена примерна форма по – долу.

Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf Ако сами подавате заявление до HMRC, документите се изпращат на адрес: NIC & EO HM Revenue and Customs BX9 1AN United Kingdom СЪВЕТИ: * Много е важно да се регистрирате на борсата до седмият ден след приключване на работа. Датата е написана на последният ви P45. Ако просрочите тази дата, рискувате да загубите обезщетението си. * Много е важно причината за напускане на работа да е Redundancy или Expiry of contract. Препоръчваме втората опция. HMRC може би ще се свърже с вашия предишен работодател за да потвърди причината. Ако причината не е съкращение или изтичане на договор, рискувате да загубите обезщетението си. * Много е важно да носите всички свои документи при записване на борсата по труда – писмо за НИН, P45,P60, payslips, дипломи. След записването в бюрото по труда ще ви изпратят в съответното подразделение на НОИ за вашият град или село. Там,ще трябва да попълните няколко документа и заявление за удостоверяване на стаж придобит в друга държава членка на ЕС. Заедно с тези форми ще трябва да попълните и форма U1  която е абсолютно същата като попълнената примерна форма по – долу. Ако смятате че ще е по лесно за вас, си свалете форма от линка и си я попълнете предварително,  или представете вече оригинална форма U1 от HMRC.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО искайте сами да си попълните формата ако не ви предоставят такава. Отново – Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf Решението от НОИ излиза до 3-4 месеца – може да е за по – кратко време, зависи от много фактори. Колко пари ще получавате, както и колко месеца ще получавате обезщетение е строго индивидуално и зависи от вашия работен стаж и работно възнаграждение. Обикновено е 60% от вашето трудово възнаграждение за последните 2 години. Ако не отговаряте на условията, отново ще взимате обезщетение но в размер на 7,20 лева на ден за 4 месеца. Ако не сте съгласни с решението на НОИ, имате право да обжалвате. За целта се консултирайте със служител на НОИ или адвокат.

Повече информация: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Източник: emigrantche.blogspot.co.uk

Continue Reading

България

Мъката е много голяма! Току що обявиха, че в болница е починал горкият

Published

on

Детето бе блъснато от възрастен шофьор пред очите на майка си и баба си на 25 юли и седмица бе в кома

6-годишният Марти, прегазен от автомобил в Сандански, издъхна тази нощ. Черната новина обиколи мълниеносно курортния град. 

Той преживя седмица в кома, но травмите му се оказаха несъвместими с живота.
Тежкият инцидент стана малко преди 9.00 часа На улицата, на която стана произшествие имаше знаци, че е забранено преминаването, заради ремонти на ВиК.

72-годишният обаче не се съобразил с това и минал по улицата с висока скорост, помитайки детето на тротоара.

Някои твърдят, че колата му била проблемна и се движел по наклона без спирачки.

Мартин бе закаран в болницата в Сандански, където бе опериран, в изключително тежко състояние бе настанен в болница в София, където снощи е издъхнал. Шофьорът бе освободен под парична гаранция.

Continue Reading

България

Нова тесла за шофьорите по пътищата! Катаджии проверяват отворените водачи за … 

Published

on

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки се на потърпевши.

От КАТ потвърдиха, че наличието на задължителните помощни средства за всеки автомобил не е гаранция, че няма собствениците им да отнесат глоби, ако са негодни за употреба.

Санкцията за нарушението е в размер на 20 лева, уточниха униформени от София. От 10 години насам има изисквания от Министерство на здравеопазването за това какво точно да съдържа аптечката в колата.

Сред 15 артикула са посочени различни видове бинтове, превръзки, кърпи, игли, ножици, пластир за рани и разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности.

„Кислородната вода е със срок на годност една година и трябва да се подменя, но почти няма водачи, които да са наясно с това и смятат, че само наличието на аптечката е достатъчно, за да не бъдат наказани”, категорични са от Пътна полиция.

Катаджии от столицата споделят, че актове за аптечки с изтекъл срок на годност пишат само колегите им, които искат да се заядат с шофьор. „Случва се, когато някой водач се държи като недосегаем и се прави на интересен”, признаха работещи в системата на МВР.   Униформените следят и дали пожарогасителите в автомобилите са годни за употреба.

Те трябва да минат на преглед веднъж годишно и да им се постави стикер, доказващ, че са изправни. „Това се случва в пунктовете за технически прегледи, които водачите задължително трябва да посещават всяка година”, уточниха от Пътна полиция.

По думите на униформените, по тази причина катаджиите почти не засичат водачи с негодни пожарогасители. Спипат ли такъв, той няма и преглед на колата и тя директно се спира от движение.

Blitz.bg

Continue Reading

България

От последните минути: Пореден ад на магистрала „Тракия“! Страшна верижна катастрофа има тежко пострадали

Published

on

Верижна катастрофа между три автомобила е станала на автомагистрала „Тракия“ при км 328 в посока Бургас, полицията пропуска движението през аварийната лента. Това каза дежурният от Областно пътно управление.

Движението в района е ограничено в скоростната и активната ленти, уточнява Фокус.

Един от пътниците е отведен в болницата, но няма информация за състоянието му.

Ускорителната и активна лента са блокирани от автомобилите в посока Бургас.

Полицията пропуска преминаването на автомобили през аварийната пътна лента. Получило се е струпване на автомобили.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Мъката е много голяма! Току що обявиха, че в болница е починал горкият

Детето бе блъснато от възрастен шофьор пред очите на майка си и баба си на 25 юли и седмица бе...

България3 седмици ago

Нова тесла за шофьорите по пътищата! Катаджии проверяват отворените водачи за … 

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки...

България3 седмици ago

От последните минути: Пореден ад на магистрала „Тракия“! Страшна верижна катастрофа има тежко пострадали

Верижна катастрофа между три автомобила е станала на автомагистрала „Тракия“ при км 328 в посока Бургас, полицията пропуска движението през...

България1 месец ago

Тя сипа морска сол в четирите ъгъла на стаята. След 48 ч. изненадата беше пълна

Негативната, вредна енергия може да намери своето място в нашите домове. Независимо от причината за влизането й, важно е да...

България1 месец ago

Кой лъже? Пълен обрат в тази минута! Разбиха огромна лъжа за баба Дора. Тя е

При леля Дора няма констатирана положителна проба, ето, казвам го. Има констатирана положителна проба в самото село Шарково, съобщава Actualno.com....

България2 месеца ago

Експерт предупреди всички шофьори – ако имат само „Гражданска отговорност“, ги чакат сериозни проблеми в следващите дни!

„Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско“, поясни Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери,...

България2 месеца ago

Надупченият Перата хвърли ядрената бомба: Правителството ме поръча!

Петър Низамов – Перата подозира, че стрелбата срещу него е поръчана от правителството. В публикация в профила си в социалната мрежа Фейсбук...

България2 месеца ago

От последните минути! Жестоко убийство вцепени България: Мъж закла младата си съпруга!

32-годишна жена е убита от мъжа си в село Макариополско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Сигналът за...

България2 месеца ago

Извънредна новина за бруталния разстрел на българина Филип във Флорида (СНИМКА)

Шерифския отдел в Окалуса каунти, Флорида са задължали заподозрян, свързан с убийството на българина Филип Кирилов, съобщиха от местната полиция....

България2 месеца ago

Перата е на решето! Прострелян с 8 бойни патрона, но със сетни сили написа. Поръча ме самия

Както Блиц вече съобщи, 32-годишният Петър Низамов – Перата пострада при стрелба пред блок 41 А в бургаския жк. „Изгрев”....

България2 месеца ago

Извънредно! Ново зверско убийство разтърси България. С мотор 22-годишен убиец уби клетият

Около 18:05 часа е получено съобщение за пътен инцидент, станал на кръстовището на ул. „Христо Ботев” и ул. „Гривица” в...

България2 месеца ago

Прочетоха присъдата, феновете в сълзи. Безкрайно тъжна диагноза за Слави Трифонов, от това връщане назад няма

Слави Трифонов се е върнал към патериците след поредно влошаване на здравословното му състояние. Дългия бе засечен от пасажери да...

България2 месеца ago

Веднага спрете да правите тези неща сутрин – опасни са и ни състаряват без време (СНИМКИ)

Старите навици умират трудно, затова правим някои неща, без дори да мислим колко вредни са те – особено сутрин, когато...

България3 месеца ago

Толкова зверска катастрофа скоро не е имало в България! Шест коли са смазани! СНИМКИ

Тежка катастрофа е станала в района на Цирковата площадка във Варна. Шест коли са се блъснали, пътят е затворен, предава...

България4 месеца ago

Като прасета! Потресаваща СНИМКА показва как живеят Радина Кърджилова и Деян Донков

Радина Кърджилова не може да се похвали с умения на домакиня. Макар да стана майка и да си взе около...

България4 месеца ago

Защо бе хора! Днес се избихме! Ужасна челна катастрофа погуби без време пореден живот! Загинал е…

44-годишен мъж е загинал в пътен инцидент близо до село Ясенково. Това съобщиха от ОДМВР – Шумен. Х.И. пътувал със...

България4 месеца ago

Ето как Ивана свали 15 килограма за 15 дни с диетата на проф.Мермерски!

От години наред певицата има проблеми с килограмите. С напредването на възрастта си, свалянето на килограми би трябвало да става...

Любопитно4 месеца ago

Лудия репортер съобщи дългоочаквана новина за семейството си (СНИМКА)

Лудия репортер Даниел Петканов сподели с последователите си в социалните мрежи новина, която предизвика у едни радостни възгласи, докато други...

България4 месеца ago

Мегз се напи жестоко в 6 сутринта и призна за най-голямата мъка в живота си!

Топ дизайнерката Мегз се прибра пияна в 6 сутринта. Амбициозното миньонче разказа на феновете си, че е леко пиинала и...

Любопитно4 месеца ago

МИСТЕРИЯТА Е РАЗБИТА! Всички се чудехме, но изтече чак сега! Ето какво ще се случи на финала на сериала Сега и завинаги

B ĸpaйнa cмeтĸa Hyp и Ийт вce пaĸ ycпявaт дa ce oжeнят Kaĸтo вeчe знaeтe финaлът нa xитoвия cepиaл, излъчвaн...

Advertisement

Trending