Don't Miss

Изключително важна информация за всички българи, живеещи и работещи на Острова! След Брекзит ще трябва да…

   

Независимо дали сте работили и пребивавали в Обединеното Кралство за няколко месеца или години, при окончателно напускане на страната трябва да се сдобиете с определени документи които да представите пред съответните институции в България за да може да ви бъдат признати стаж, здравни осигуровки, и в някои случаи, дори да взимате обезщетение от Борсата по труда.

В тази статия ще ви запознаем с документите които са ви нужни при напускане на Обединеното кралство, как да се сдобиете с тях, и как да си върнете платените данъци ако напускате страната преди края на финансовата година в Англия. Документ признаващ здравни осигуровки от страна – членка на ЕС – E104 (S 041) Българите, които се връщат окончателно в България, трябва да се сдобият с формуляр Е 104 или S 041 по новия регламент – удостоверение за сумиране  на  здравноосигурителни  периоди. То дава  възможност  на лице,  което  се  осигурява   в  държава-членка  на  ЕС, да  придобие  здравноосигурителни  права  в  резултат  на  признаване  на  предходния  му  осигурителен  стаж. Формулярът S 041 се подава в  офиса  на  НАП  по  постоянния  адрес  на  лицето при  завръщането  му  в  страната, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евросъюза за периоди след 1 януари 2007 г. На негова база за времето след тази дата, ако лицата са здравноосигурени в друга страна-членка, се коригират задълженията им за внасяне на здравноосигурителни вноски. Kак да се сдобия с Е 104?

За целта трябва да попълните заявление за изискване на Е104 от страна членка което може да свалите от този линк: Заявление за Е104 – http://www.nhif.bg/web/guest/82   Заедно със заявлението приложете и копия от Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account (ВИЖТЕ КАК ДА СЕ СДОБИЕТЕ С НЕГО ПО – НАДОЛУ), или копия от P60, P45, Self Assessment forms.

Заявленията за издаване на Е 104 могат да се подават само в България по район на местоживеене, лично, от родител или пълномощник, или да се изискват служебно от съответния здравен фонд в държавата членка (с формуляри Е 001 или Е 107) – в деловодството на НЗОК или РЗОК, по пощата, по факс, или чрез електронно съобщение (е-mail). Ако не сте били осигурявани в Англия, губите здравноосигурителните си права и в България. Според българския закон това става, ако имате 3 месеца неплатени осигуровки през последните 36 месеца. Ако ви липсват месеци от по-стари периоди, преди последните 3 години, те на практика нямат значение, защото ще са „погасени по давност”. За да възстановите правата си да получавате безплатна медицинска помощ в родината, трябва да платите накуп 12 месечни вноски върху минималния осигурителен доход – към момента този размер е 16.80 лв., или да се осигурявате 6 последователни месеца, през които няма да можете да ходите безплатно на лекар.

Въпрос: Мога ли да изискам документ Е104 от Обединеното Кралство докато съм все още тук? Когато отворите линка за изискване на формата и зададете изискване на форма Е104, системата ви уведомява че трябва да изискате формата от местните власти във вашата държава. С две думи – следвайте стъпките описани по – горе като подадете заявление в поделение на НАП по местоживеене и те ще изискат документа по служебен път.

Изискване на писмо – доказателство за National Insurance Number CA5403 Много от институциите в България изискват писмо – доказателство за Вашия NIN в Обединеното Кралство.

Ако сте изгубили писмото си, преди да заминете за България можете да подадете заявление за ново писмо – за да го направите, попълнете  форма CA5403 в линка по – долу и я изпратете на адрес: National Insurance Contributions and Employer Office HM Revenue and Customs BX9 1AN Форма CA5403: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/NICs_iForms/1.0/CA5403&template=CA5403.xdp  Форма R38 – Заявление за преразглеждане и възвръщане на надплатени такси (Важи и при постоянно пребиваване в Обединеното Кралство, няма нужда да напускате) Ако смятате че през изминалата или някоя от другите финансови години през които сте работили в Обединеното Кралство са ви удържани прекалено много такси, можете да попълните форма за преразглеждане на такси и ако сте прави, да ви върнат надплатените пари. За целта попълнете формата по – долу: Форма R38: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/R38&template=R38.xdp Възвръщане на такси ако напускате страната окончателно преди края на финансовата година в Обединеното Кралство – Form P85 В Обединеното Кралство финансовата година тече от 6 Април до 5 Април следващата година. Ако напуснете страната преди края на финансовата година, то вие можете да си възвърнете всички такси платени през текущата финансова година която в момента тече стига да не сте надвишили своя Tax Free Personal Allowance който за 2017/2018 е £11,500.

Ако общата заработка за настоящата финансова година е по – малко от тази сума, ще ви върнат всички такси. Ако е повече – ще ви върнат част от таксите. За целта трябва да подадете заявление P85 – Leaving the UK – getting your tax right. Съвет: Хубаво е да имате P45 от последния работодател, за да можете да използвате информацията, цифрите и да сте сигурни че всичко ще е 100% точно и вярно. ВАЖНО! – попълнете тази форма ПРЕДИ да напуснете Обединеното Кралство за да избегнете проблеми и излишно забавяне. Парите могат да ви бъдат платени в банкова сметка или с чек. Форма Р85: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/P85&template=P85.xdp Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account Съветваме ви преди да напуснете Обединеното Кралство да се сдобиете с документ удостоверяващ национално осигурителни вноски – колко точно имате и за какъв период сте платили. Този документ може да послужи и пред НАП, и пред НОЙ. За да се сдобиете с такъв документ, попълнете следната онлайн форма. Отнема 10 работни дни да получите отговор. Форма: https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/NIStatement

Напускане на Обединеното Кралство – Форма U1, регистриране в Бюрото по труда в България (само заemployed!) Ако сте работили в Обединеното Кралство като наето лице (employed) може да се регистрирате в Бюрото по труда, да си подадете документи и да получавате обезщетение от НОИ което зависи от няколко фактора, включително дали сте били регистрирани в бюрото по труда през последните 3 години, колко време сте работили през последните 24 месеца, размера на заплатата която сте получавали, какви документи ще представите пред институциите и причина за напускане на работа. Към момента, стандартното дневно възнаграждение от НОИ е 7,20 лева на ден.  За да можете да вземате така известното ГОЛЯМО парично обезщетение, както казахме, трябва да отговаряте на определени условия, а именно: Трябва да имате минимум 9 месеца работен стаж през последните 24 месеца – като стажа може да е с прекъсване, може и да е и от Англия, и от България. Не трябва да сте били регистрирани в бюрото по труда през последните три години. Трябва да сте били на трудов договор и, забележете,  НЕ трябва да сте напуснали или да сте били УВОЛНЕНИ; трябва да сте били СЪКРАТЕНИ (например, изтичане на договор или съкратена работна ръка), за да се класирате за обезщетение. Трябва да предоставите всички нужни документи пред НОИ – включително P45, P60, пейслипове, както и писмо от работодателя потвърждаващ причината за напускане на работа телефон и име за контакт. Ако не предоставите всички документи, рискувате да не вземате сериозно парично обезщетение. Трябва да спазите всички времеви скали и да подадете документите си в срок. Първото нещо което бихме ви посъветвали да направите е да подадете заявление за U1 form още докато сте в Англия, преди да напуснете страната. Въпреки препоръката, можете да подадете заявление и от България. Причината да ви посъветваме сами да подадете заявление за тази форма е защото макар че в НОИ сами ще изискат тази форма по електронен път от Англия, често стават грешки които могат да се отразят негативно на вашата апликация за обезщетение, а и така и така ще попълвате тази форма там на място в НОИ, ще е много по – лесно и удобно просто да имате вашия готов документ под ръка и да препишете внимателно и точно всичко. Разбира се това е ваш избор и ако желаете, може да се явите направо в НОИ и да попълните заявление там и на място. За всички решили да кандидатстват индивидуално за копие от U1 form, предоставяме линк и попълнена примерна форма по – долу.

Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf Ако сами подавате заявление до HMRC, документите се изпращат на адрес: NIC & EO HM Revenue and Customs BX9 1AN United Kingdom СЪВЕТИ: * Много е важно да се регистрирате на борсата до седмият ден след приключване на работа. Датата е написана на последният ви P45. Ако просрочите тази дата, рискувате да загубите обезщетението си. * Много е важно причината за напускане на работа да е Redundancy или Expiry of contract. Препоръчваме втората опция. HMRC може би ще се свърже с вашия предишен работодател за да потвърди причината. Ако причината не е съкращение или изтичане на договор, рискувате да загубите обезщетението си. * Много е важно да носите всички свои документи при записване на борсата по труда – писмо за НИН, P45,P60, payslips, дипломи. След записването в бюрото по труда ще ви изпратят в съответното подразделение на НОИ за вашият град или село. Там,ще трябва да попълните няколко документа и заявление за удостоверяване на стаж придобит в друга държава членка на ЕС. Заедно с тези форми ще трябва да попълните и форма U1  която е абсолютно същата като попълнената примерна форма по – долу. Ако смятате че ще е по лесно за вас, си свалете форма от линка и си я попълнете предварително,  или представете вече оригинална форма U1 от HMRC.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО искайте сами да си попълните формата ако не ви предоставят такава. Отново – Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf Решението от НОИ излиза до 3-4 месеца – може да е за по – кратко време, зависи от много фактори. Колко пари ще получавате, както и колко месеца ще получавате обезщетение е строго индивидуално и зависи от вашия работен стаж и работно възнаграждение. Обикновено е 60% от вашето трудово възнаграждение за последните 2 години. Ако не отговаряте на условията, отново ще взимате обезщетение но в размер на 7,20 лева на ден за 4 месеца. Ако не сте съгласни с решението на НОИ, имате право да обжалвате. За целта се консултирайте със служител на НОИ или адвокат.

Повече информация: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Източник: emigrantche.blogspot.co.uk

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com