Connect with us

България

Климатологът Георги Рачев: Всички се вторачиха в „Ирма“, а пропуснаха стихията в Тоскана, която утре ще достигне България

Published

on

Климатологът доцент Георги Рачев обясни в интервю пред в. „Стандарт“ за чудовището „Ирма“, останалите опустошителни тайфуни в съвременната история на САЩ и връзката между ураганите и глобалното затопляне.

– Доц. Рачев, ураганът „Ирма“ се оказа страшно бедствие. Кои други тайфуни са нанасяли такива щети?

– „Катрина“, която удари през 2005 г. Тогава загинаха най-много души в съвременната история на САЩ – 1833 човека загубиха живота си от наводненията, които предизвика „Катрина“. През 1992 г. един такъв циклон, подобен по големина и по жестокост, е „Андрю“, който удари САЩ, малките островчета и островни групи в Карибско море. Тогава в Америка се въвеждат много строги строителни правила за всичките тези щати, които са изложени на влиянието на тропичните циклони – от Тексас през Алабама, Джорджия, Северна и Южна Каролина и т.н. В момента всичките сгради, които се строят в тези райони, включително и Флорида, трябва да издържат на вятър със скорост 200 км/ч. И сега ще видим до каква степен това е спазено. Но от това, което виждам от международния обмен, тези сгради нямат нищо общо примерно със сградите в един уникален остров Свети Мартин. Там ги е попиляло. Вярно е, че „Ирма“ беше четвърта категория там, но това са тропиците – постройките са леки, ефирни, свободни и когато силният вятър влиза през прозореца или през вратата, първото нещо, което отнася, е покривът на къщата високо нагоре. Затова и в момента в САЩ и вратите, и прозорците на съвременните сгради имат специално заздравяване, специални устройства да удържат на вятър със скорост 200км/ч. И затова ще видите, че материалните щети няма да са малки. Това е петият по богатство щат в САЩ. Така че няма как на инфраструктурата да не са нанесени щети. И тези щети ще се изчисляват в милиарди. Но слава на Бога, до момента имаме загубени само и единствено 3 човешки живота.

– Вие вече описахте „Ирма“ като една гигантска прахосмукачка. Защо е това сравнение?

– Това е сравнение, което най-добре пасва на този огромен тропичен циклон с много, много ниско налягане. Такова ниско налягане в центъра се получава единствено и само при торнадо, но то е с големина 100-200 м, рядко хоботът му достига до километър. Докато „Ирма“ има една изключително завидна големина от почти 600 км/ч. Имайте предвид, че 500 км е изключение за тропичния циклон, обикновено те са с големина между 200 и 300 км/ч. „Ирма“ достигна до 600 км/ч. По това тя се нарежда до големите тропични циклони. И фактът, че остана 66 часа пета категория – най-високата категория по известната скала на Сафир-Симпсън, при която скоростта на вятъра достига 70 м/сек., това са почти 250 км/ч. Убийствена сила. Това също показа, че е едно наистина много голямо барично образувание. Повдига се нивото на океана и затова виждате, че в периферията на тропичния ураган, тази водна маса се засмуква към центъра на циклона и затова се видя на Бахамските острови, че морето се е отдръпнало. Такова отдръпване става в два случая – първият е цунами, което означава, че в следващите минути, най-много до час, ще ви връхлети жестока стихия и тропичния циклон. И в двата случая хората не трябва да се забавляват, да правят снимки и да се наслаждават на интереса , а просто трябва да бягат навътре в сушата. Препоръчително е за техния живот.

– След „Ирма“, кога да се очаква друга подобна неприятна изненада?

– „Хосе“ е като братчето на „Ирма“. Той е по-малък, но е доста злобничък по нрав. В момента е трета категория, има вероятност да стане четвърта категория. Хубавото при него е, че засега неговата траектория е върху океанската вода и почти няма вероятност да навести някои от островните групи. Ще направи един кръг в източната част на Мексиканския залив, след което ще се устреми по крайбрежието, но навътре в океана. Не по самото крайбрежие, а успоредно по крайбрежието на САЩ. И ще съществува чак докъм 20 септември. По прогноза той не би трябвало да предизвика никакви проблеми, освен за интензивното корабоплаване.

– Възможни ли са такива явления в нашите географски ширини?

– Ние нямаме такива неща. Евентуално при нас може да усещаме и усещаме малките смерчове, вихрови бури, които отнасят някой покрив, разхвърлят някои керемиди, вдигат стряхата на някоя стара селскостопанска постройка. Това е максимумът, който в умерените ширини може да ни се случи.

– Докато се вторачваме в „Ирма“, май забравяме, че и другаде по света природата е безмилостна?

– Всички се бяха вторачили в „Ирма“, защото наистина ставаше дума за засягане на район, където живеят може би около 30 млн. човека. Пропуснахме от вниманието си обаче едни обилни валежи, наводнения и смъртта на 6 души в Тоскана, Италия. Това е благодарение на един средиземноморски циклон, който утре ще достигне България и ще мине в леко захлаждане и някоя и друга капка дъжд. Едновременно с това време се случи едно от най-големите слънчеви изригвания през последните 12 години. Мощни магнитни бури заляха цялата земя.

– Възможно ли е тези урагани да стават все по-чести заради глобалното затопляне?

– Това не е вярно. Повтарям – това не е вярно. Честотата на тропичните циклони не се увеличава. В резултат на тропичните циклони преди години са загивали страшно много хора. В днешно време има ясно изразени две тенденции – непрекъснато намалява броят на загиналите хора от година на година, а се увеличават материалните щети. Това е нормално, защото хората взимат мерки. САЩ, особено южните части, са територии,които повече от 70 г. пряко изпитват тропичните циклони. И от 70 г. се разработват всевъзможни мерки за защита на хората, на тяхното имущество. В резултат на което броят на загубените човешки животи става все по-малко. Едновременно с това, богатството на хората расте. Никога светът не е бил толкова мирен, толкова богат и толкова сит в сравнение с тези години. Естествено, че преди 30 г., 50 г., е имало такива циклони. Една от най-големите катастрофи в съвременния свят е през 2005 г., когато стана голямото земетресение на Андаманските острови и свързаната с него приливна вълна цунами. Тогава в Тайланд, Индонезия, та чак в Сомалия и в Индия загинаха 225 000 души, удавиха се за по-малко от няколко часа. Това беше точно на 24 декември, навръх Рождество. Още по-голяма трагедия, този път в резултат на тропичен циклон, имаше през 1970 г., когато още никой не говореше за глобално затопляне, за намеса на човека в климатичната система и т.н. Тогава в Бангладеш загинаха между 300 и 500 000 души. Никой не знае броя им. По-назад във времето има много ясни сведения за по 200 000 души, загинали точно в този район и в Източен Китай. Така че не е толкова голяма настоящата трагедия. Напротив, човекът активно се научи да живее в унисон с природата и да заобикаля природните катастрофи. Коя държава може да евакуира 3-5-7 млн души? Всички българи в САЩ, които бяха интервюирани, казаха едно – че е имало перфектна организация. Докато в другите страни хората не искат да напускат домовете си, защото не знаят какво ще заварят, в САЩ хората са 100 % убедени, че като се приберат, полицията ще е опазила дома им така, както са го оставили. Това е много голямо постижение на западната цивилизация. И затова хората в другите страни не искат да се евакуират. Те остават в дома си и много често стават жертва точно на това желание да опази имота си.

– Какво време да очакваме в България до края на септември?

– До края на септември, както споменах преди месец, ни очаква хубава и топла есен. Вторник сряда следващата седмица ни чака едно слабо захлаждане, главно в Западна България, с малко дъжд. Дотук септември е много сух, август също беше сух, така че има нужда от малко дъжд. И отново до 19 септември много хубаво и топло време. На 15 септември засега майките да са спокойни и да не вземат чадъри – хубаво, ясно и топло време, подходящо не само за първолаците, но и за тези, които ще бъдат абитуриенти.

– С какво време ще посрещнем Деня на независимостта?

– Засега се очаква на 22-и, 23-и и 24 септември времето да е слънчево и топло за втората половина на месеца.

/БЛИЦ

Continue Reading

България

Мъката е много голяма! Току що обявиха, че в болница е починал горкият

Published

on

Детето бе блъснато от възрастен шофьор пред очите на майка си и баба си на 25 юли и седмица бе в кома

6-годишният Марти, прегазен от автомобил в Сандански, издъхна тази нощ. Черната новина обиколи мълниеносно курортния град. 

Той преживя седмица в кома, но травмите му се оказаха несъвместими с живота.
Тежкият инцидент стана малко преди 9.00 часа На улицата, на която стана произшествие имаше знаци, че е забранено преминаването, заради ремонти на ВиК.

72-годишният обаче не се съобразил с това и минал по улицата с висока скорост, помитайки детето на тротоара.

Някои твърдят, че колата му била проблемна и се движел по наклона без спирачки.

Мартин бе закаран в болницата в Сандански, където бе опериран, в изключително тежко състояние бе настанен в болница в София, където снощи е издъхнал. Шофьорът бе освободен под парична гаранция.

Continue Reading

България

Нова тесла за шофьорите по пътищата! Катаджии проверяват отворените водачи за … 

Published

on

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки се на потърпевши.

От КАТ потвърдиха, че наличието на задължителните помощни средства за всеки автомобил не е гаранция, че няма собствениците им да отнесат глоби, ако са негодни за употреба.

Санкцията за нарушението е в размер на 20 лева, уточниха униформени от София. От 10 години насам има изисквания от Министерство на здравеопазването за това какво точно да съдържа аптечката в колата.

Сред 15 артикула са посочени различни видове бинтове, превръзки, кърпи, игли, ножици, пластир за рани и разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности.

„Кислородната вода е със срок на годност една година и трябва да се подменя, но почти няма водачи, които да са наясно с това и смятат, че само наличието на аптечката е достатъчно, за да не бъдат наказани”, категорични са от Пътна полиция.

Катаджии от столицата споделят, че актове за аптечки с изтекъл срок на годност пишат само колегите им, които искат да се заядат с шофьор. „Случва се, когато някой водач се държи като недосегаем и се прави на интересен”, признаха работещи в системата на МВР.   Униформените следят и дали пожарогасителите в автомобилите са годни за употреба.

Те трябва да минат на преглед веднъж годишно и да им се постави стикер, доказващ, че са изправни. „Това се случва в пунктовете за технически прегледи, които водачите задължително трябва да посещават всяка година”, уточниха от Пътна полиция.

По думите на униформените, по тази причина катаджиите почти не засичат водачи с негодни пожарогасители. Спипат ли такъв, той няма и преглед на колата и тя директно се спира от движение.

Blitz.bg

Continue Reading

България

От последните минути: Пореден ад на магистрала „Тракия“! Страшна верижна катастрофа има тежко пострадали

Published

on

Верижна катастрофа между три автомобила е станала на автомагистрала „Тракия“ при км 328 в посока Бургас, полицията пропуска движението през аварийната лента. Това каза дежурният от Областно пътно управление.

Движението в района е ограничено в скоростната и активната ленти, уточнява Фокус.

Един от пътниците е отведен в болницата, но няма информация за състоянието му.

Ускорителната и активна лента са блокирани от автомобилите в посока Бургас.

Полицията пропуска преминаването на автомобили през аварийната пътна лента. Получило се е струпване на автомобили.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Мъката е много голяма! Току що обявиха, че в болница е починал горкият

Детето бе блъснато от възрастен шофьор пред очите на майка си и баба си на 25 юли и седмица бе...

България3 седмици ago

Нова тесла за шофьорите по пътищата! Катаджии проверяват отворените водачи за … 

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки...

България3 седмици ago

От последните минути: Пореден ад на магистрала „Тракия“! Страшна верижна катастрофа има тежко пострадали

Верижна катастрофа между три автомобила е станала на автомагистрала „Тракия“ при км 328 в посока Бургас, полицията пропуска движението през...

България1 месец ago

Тя сипа морска сол в четирите ъгъла на стаята. След 48 ч. изненадата беше пълна

Негативната, вредна енергия може да намери своето място в нашите домове. Независимо от причината за влизането й, важно е да...

България1 месец ago

Кой лъже? Пълен обрат в тази минута! Разбиха огромна лъжа за баба Дора. Тя е

При леля Дора няма констатирана положителна проба, ето, казвам го. Има констатирана положителна проба в самото село Шарково, съобщава Actualno.com....

България2 месеца ago

Експерт предупреди всички шофьори – ако имат само „Гражданска отговорност“, ги чакат сериозни проблеми в следващите дни!

„Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско“, поясни Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери,...

България2 месеца ago

Надупченият Перата хвърли ядрената бомба: Правителството ме поръча!

Петър Низамов – Перата подозира, че стрелбата срещу него е поръчана от правителството. В публикация в профила си в социалната мрежа Фейсбук...

България2 месеца ago

От последните минути! Жестоко убийство вцепени България: Мъж закла младата си съпруга!

32-годишна жена е убита от мъжа си в село Макариополско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Сигналът за...

България2 месеца ago

Извънредна новина за бруталния разстрел на българина Филип във Флорида (СНИМКА)

Шерифския отдел в Окалуса каунти, Флорида са задължали заподозрян, свързан с убийството на българина Филип Кирилов, съобщиха от местната полиция....

България2 месеца ago

Перата е на решето! Прострелян с 8 бойни патрона, но със сетни сили написа. Поръча ме самия

Както Блиц вече съобщи, 32-годишният Петър Низамов – Перата пострада при стрелба пред блок 41 А в бургаския жк. „Изгрев”....

България2 месеца ago

Извънредно! Ново зверско убийство разтърси България. С мотор 22-годишен убиец уби клетият

Около 18:05 часа е получено съобщение за пътен инцидент, станал на кръстовището на ул. „Христо Ботев” и ул. „Гривица” в...

България2 месеца ago

Прочетоха присъдата, феновете в сълзи. Безкрайно тъжна диагноза за Слави Трифонов, от това връщане назад няма

Слави Трифонов се е върнал към патериците след поредно влошаване на здравословното му състояние. Дългия бе засечен от пасажери да...

България2 месеца ago

Веднага спрете да правите тези неща сутрин – опасни са и ни състаряват без време (СНИМКИ)

Старите навици умират трудно, затова правим някои неща, без дори да мислим колко вредни са те – особено сутрин, когато...

България3 месеца ago

Толкова зверска катастрофа скоро не е имало в България! Шест коли са смазани! СНИМКИ

Тежка катастрофа е станала в района на Цирковата площадка във Варна. Шест коли са се блъснали, пътят е затворен, предава...

България4 месеца ago

Като прасета! Потресаваща СНИМКА показва как живеят Радина Кърджилова и Деян Донков

Радина Кърджилова не може да се похвали с умения на домакиня. Макар да стана майка и да си взе около...

България4 месеца ago

Защо бе хора! Днес се избихме! Ужасна челна катастрофа погуби без време пореден живот! Загинал е…

44-годишен мъж е загинал в пътен инцидент близо до село Ясенково. Това съобщиха от ОДМВР – Шумен. Х.И. пътувал със...

България4 месеца ago

Ето как Ивана свали 15 килограма за 15 дни с диетата на проф.Мермерски!

От години наред певицата има проблеми с килограмите. С напредването на възрастта си, свалянето на килограми би трябвало да става...

Любопитно4 месеца ago

Лудия репортер съобщи дългоочаквана новина за семейството си (СНИМКА)

Лудия репортер Даниел Петканов сподели с последователите си в социалните мрежи новина, която предизвика у едни радостни възгласи, докато други...

България4 месеца ago

Мегз се напи жестоко в 6 сутринта и призна за най-голямата мъка в живота си!

Топ дизайнерката Мегз се прибра пияна в 6 сутринта. Амбициозното миньонче разказа на феновете си, че е леко пиинала и...

Любопитно4 месеца ago

МИСТЕРИЯТА Е РАЗБИТА! Всички се чудехме, но изтече чак сега! Ето какво ще се случи на финала на сериала Сега и завинаги

B ĸpaйнa cмeтĸa Hyp и Ийт вce пaĸ ycпявaт дa ce oжeнят Kaĸтo вeчe знaeтe финaлът нa xитoвия cepиaл, излъчвaн...

Advertisement

Trending