Connect with us

Начин на живот

Много тъжно, но за съжаление не е единствената: Изповедта на една майка, загубила дъщеря си, заради лекарска грешка!

Published

on

С БЛИЦ се свърза Силвия Димитрова. Тя е майка на 18-годишно момиче, което умира след поредица от лекарски грешки в болницата в Русе.
Покрусената жена пресъздава в разказа си цялата агония от момента, в който детето й се оплаква, че има болки в стомаха, до телефонния разговор, в който й съобщават от болницата: „Дъщеря ви почина!“
Разказът на тази майка е болезнен и изпълнен с въпроси, на които трудно се намира отговор. Публикуваме го без редакторска намеса:
Искам да разкажа история, след която загубих смисъла на живота си. Това е моята дъщеря Стефани, на 18 години.

Беше възпитаничка на Икономически техникум в Русе. Дете, което харесваше да учи, дете което имаше мечти, харесваше да се разхожда, да рисува, да се забавлява – неща, присъщи на всички момичета на нейната възраст.

Дъщеря ми страдаше от известно време от стомах, често се оплакваше и съответно пиеше лекарства, назначени от личния лекар. Един ден, обаче, се обади, че припаднала в училище. Веднага я заведохме при джипито, тъй като детето се оплака че има сърцебиене. Докторката каза, че нищо й няма, ще й мине, но ни прати на невролог.

Неврологът д-р Галя Александрова ни изписа лечение с диагноза нервен срив. Каза, че не е нищо сериозно, че всеки на нейната възраст ги получява.

И така детето проведе лечение. След известно време пак започнаха болки в стомаха, бяха неистови, заведохме при гастроентероложка, тя я прегледа, каза също, че е нервен срив изписа и лекарства за стомаха и до там. Гастроскопия отказа, тъй като нямало условия в кабинета. Прати ни на кардиолог за сърцебиенето и нищо и там казаха, че нищо й няма.

И така никой не каза да се направи кръвна картина или някакви пълни изследвания. Така минаваха дните. Ту я болеше, ту й минаваше, ние ходехме от кабинет на кабинет. В крайна сметка й изкарваха болести, неприсъщи за 18 годишно дете.

Учебната година свърши и моето дете завърши с отличен успех и беше една страхотна абитуриентка. Мечтата й бе да продължи да учи туризъм и записа във Варненски университет. Беше щастлива и доволна от себе си.

Идваше си всяка седмица в почивните дни. В последните дни на септември започна често да се оплаква от болки в стомаха, от сърцебиене и ние пак по кабинети и пак същата въртележка. В края на октомври Стефи се обади, че се чувства зле, болеше я стомах и не можеше да стане. Казах й че тръгваме, но междувременно да извика Бърза помощ. Те се отзовали, прегледали, я констатирали, че е с кръвно 90/40 и й казали да изпие един айрян.

Пристигайки я сварихме да лежи, не можеше да стане, не можеше да се движи. Веднага я закарахме в Спешното отделение на Русе. Прегледаха я всякакви специалисти и един ендокринолог я прие в отделение по гастроентерология на 10 етаж със завеждаш отделение Д-р Николета Маринова. Диагнозата, която й поставиха, беше анемия, преляха й пет банки с кръв. На следващия ден й направиха гастроскопия , която показа ,че детето има кървящи язви на стомаха. В отделението по гастроентерология детето лежа 6 дни. През тези шест дни ни се налагаше да гоним по коридора Д-р Маринова, за да ни каже за състоянието, а отговорът й беше: „Вие сте най-лекият случай тук!“ Междувременно детето са го пращали на психиатър, тъй като плачеше от болки в крачето, включвали са я на системи и не са я поглеждали, една от сестрите я нарекла „глезла“.

На 24.10.2016 г смъкнаха детето в отделение за интензивно лечение с хирургична насоченост със завеждащ д-р Симеон Василев Симеонов. Той ме накара да се разпиша, че съм съгласна да я оперират по спешност, но за какво точно, никой не ти казва. Операция всъщност не се състоя, тъй като трябвало да се овладее кръвоизлива, който те не овладяха от самото начало.

Помолих ги да й направят изследвания за крачето, защото плачеше от болки и искаше да я прегледа лекар писа ми тогава: „molq vi, izvikaite lekar posle za kraka“, „ne moga da si dvijda krachencata“.

Извикали ортопед който уж констатира, че има дискова херния, след което ни казаха да купим крем обезболяващ. И след крема детето продължаваше да плаче от неистови болки в крачето, продължаваше да е на системи, които не знаехме какви са, какво и защо й преливат.  Само виждах, че детето не се оправяше. На 26.10. 2016 г. вече не можех да търпя некадърността им и реших да говоря и да помоля д-р Симеонов да я препратят в София за по-адекватно лечение след което той започна да крещи, че съм никоя, че не съм единствена, че няма да кажа какво да става и каза, че ще ме прати на психиатър.

Реших да отида при началника на болницата д-р Иван Стоянов, за да разговарям и с него. Той каза, че е запознат със случая и, че ще мине комисия от 10 доктора, за да се установи по-нататъшното й лечение.

На 27.10. 2016 г се състоя прословутата комисия, след като свърши д-р Симеонов каза, че категорично Стефи няма рак, говорили с професор от Медицинската Академия в София и той бил съгласен с лечението, което се провежда.

Казаха че в понеделник ще й направят ядрено – магнитен резонанс и ще я препратят в София, като казаха да не се притесняваме, всичко било под контрол и нямало опасност.

Вечерта на същия ден пак отидох да видя дъщеря си и д-р Лидия Стефанова ме дръпна настрана и ми каза: „Махнете оттук детето си, състоянието му никак не е добре, тук не провеждат правилното и адекватно лечение.“

На 28.10.2016 г писах на дъщеря си, за да видя как е изкарала нощта. Стефи ми отговори че е на МОРФИН: „boli sichko, ama sam s obezbolqvashto, az sam na morfin“.

Уплаших се и попитах защо е на това обезболяващо отговориха ми че е заради болките в крачето.

На 28.10. 2016 г отидох и следобеда да я видя, никак не беше добре, цялото й тяло се тресеше, имаше температура, като че ли беше дрогирана, беше неадекватна. Много се уплаших и попитах какво става, отговориха ми че е от лекарството. Постоях, но ми казаха да си тръгвам.

Прибрах се но не бях спокойна и се върнах пак в болницата към 21 часа. Посрещна ме анестезиоложката д-р Саша Александрова, отвори ми широко вратите, като преди това трудно ме пускаха , казваха ми колко минути мога да стоя, а тогава просто ме посрещна необичайно и каза, че мога да видя, че е добре.

Отидох при дъщеря си, попитах я как е, отговори ми, че е добре, че не я боли.  Каза: „Мамо много те обичам!“ И аз я оставих да спи, след което отидох при д-р Александрова за да я попитам как е състоянието, при което тя ми отговори, че детето ми е много зле, че има смъртоносни кървящи язви – това ми го казаха за първи път от постъпването й в болницата.

На 29.10.2016 г. сутринта в 06. 00 часа ми се обади д-р Александрова и ми каза: „Стефани почина!“

Не знаех, не мислех, отидохме в болницата, но не ме пуснаха вътре, тъй като нямало да ми хареса гледката. Попитаха ни дали ще се съгласим за аутопсия, ние отказахме категорично и така казаха, че може да я вземем на обяд. По-късно разбрахме, че е направена аутопсия, въпреки нашия отказ и да отидем да си вземем смъртния акт.

Диагнозата от аутопсията беше „карценом на панкреаса“, починала от сърдечна недостатъчност. Питам аз като не сме се съгласили, как така й я направиха.

Пиша Ви хора, пиша Ви с болка в душата, пиша Ви с апел, нека който е преживял нещо подобно в тази и измислена болница и тези така наречени доктори, да ми пише.

Моята цел е да затворят вратите на хирургичното отделение, то трябва да е закрито или със сменен изцяло персонал с кадърен и положил клетва за истина лекарски екип. Да не се осакатяват повече пациенти, за да не страдат повече близки.

Аз нямам повече какво да губя, аз загубих всичко което имах, но искам да помогна повече да не страдат хора като мен, да не се погубват деца заради некадърността на лекарите.

Аз исках всички документи и изследвания на дъщеря ми, направени там, повярвайте ми направиха ме на луда, не ми ги дадоха.„

Разговарях с лекарка, защото исках обяснения, какво стана, защо умориха дъщеря ми, защо никой не ми каза че има такова заболяване, защо не направиха нищо, защо не поискаха консулт с онкоспециалист  – отговорът беше, че докторите не били сигурни в диагнозата и не знаели как да кажат.

По-късно говорих с друг техен колега онколог, запознат със случая, той ми потвърди същото, че не знаели как и какво адекватно лечение да проведат и как не можели да съобщят. А как можаха да съобщят, че е починала?

Възмутена съм от некадърността, от непрофесионализма, от лошото отношение на персонала, като че ли не лежат хора за лечение ами за развлечение. Няма го хуманното отношение нито на сестри, нито на лекари. Като цяло това отделение не става за лечение. Не ходете там хора!

Този доктор Симеонов трябва да бъде уволнен, той не трябва да практикува въобще!

Все повече лекари гледат на хората като на поточна линия за клинични пътеки и това е жалко. Спестяват си консулти и това да препращат хората към точния специалист, за да си спестят направления или просто да усвоят те някоя клинична пътека. Нека останат кадърните лекари, обичащи и харесващи професията си, положили Хипократовата клетва за етично упражняване на медицина!

Източник: girl.bg

Continue Reading

Здраве

Внимание, дами! Ето от кои мазни храни се отслабва ударно! Дори не подозирате, че е възможно, но трябва да хапвате

Published

on

През последните години се засилва тенденцията да се консумират високо- мазнинни храни, в комбинация с ниско количество на въглехидрати. Чрез този хранителен режим се поддържа постоянно ниво на хормона инсулин, който гарантира нормални функциониране на организма, предава бгнес.

Този режим е антипод на установените хранителни режими, които изключват мазнината. foodpanda, подбра топ 5 на високо-мазнинните храни, за които не сте и подозирали, че ако консумирате може да отслабнете.

Сърца в масло
Има много хора, които обичат сърца, но не ги консумират, защото ги смятат за вредни. Всъщност, ако се приемат без въглехидрати, те помагат за редуциране на теглото.

Телешки език
Езикът в масло се счита за деликатес, който може да намерите в почти всяко заведение. Той се приготвя и изключително лесно, за тези, които обичат да готвят.

Свински пръжки

Въпреки, че свинските пръжки се считат за много калорични, не особено полезни, те са висок носител на животински мазнини и консумирането им в този хранителен режим ще осигури метаболитните процеси.

Животинска сметана
Ако и вие сте от хората, които обичат да ядат сметаната с лъжицата, то този режим е за вас. Имайте предвид обаче, че трябва да изключите всичко друго, което не съдържа животинска мазнини.

Сирена с високо съдържание на мазнина
Сирената са храна, която може да хапвате по всяко време. Те са богат източник на мазнини особено овче, козе и биволско.
За любителите на синьото сирене могат да го консумират в неограничено количество.
Ако решите да преминете към този режим, трябва да ограничите всичко, което не съдържа животински мазнини, освен зеленчуци.

Continue Reading

Здраве

Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Тази зима няма да влезеш в аптека, ако направиш това

Published

on

Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Тази зима няма да влезеш в аптека, ако направиш това…

 Комбинацията от лимон, сол и черен пипер може да ви послужи не само като дресинг за салатата, но може успешно да я използвате и като лекарство.

Ето няколко неща, които може да излекувате с помощта на тези три продукта:

1. Възпалено гърло

Възпаленото гърло можете да излекувате само с една супена лъжица пресен лимонов сок, половин чаена лъжичка черен пипер и чаена лъжичка морска сол, разтворени в хладка вода. Няколко пъти дневно правете гаргара със сместа и болката ще изчезне.

2.  Камъни в жлъчката

Твърдите отлагания и храносмилателни течности, които се натрупват в жлъчния мехур са известни като жлъчни камъни, които, въпреки че могат да бъдат хирургично отстранени, могат успешно да се излекуват и с естествени средства. 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица пресен лимонов сок и черен пипер на гладно сутрин помагат да се отървете от камъните в жлъчката.

3.Ранички в устата

Една супена лъжица хималайска сол, разтворена в топла вода след всяко хранене може да ви помогне да преборите вредните бактерии и да излекувате раничките в устата.

4. Гадене и повръщане

Гаденето може да избегнете с комбинацията от черен пипер и лимон. Смесете една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок и чаена лъжичка черен пипер в хладка вода. Пийте сместа бавно, докато не се почувствате по-добре.

5. Пристъпи на астма

Тази смес трябва да имате у дома си, ако някой в ​​семейството е асматик. Трябват ви 10 зърна черен пипер, 2 скилидки чесън, 15 листа босилек и вряща вода. Смесетесъставките и ги оставете да престоят така 15 минути, а след това ги поставете в буркан и добавете две супени лъжици мед. Сместа може да се съхранява в хладилник и до две седмици.

6. Зъбобол

Половин чаена лъжичка черен пипер и карамфил лекуват болката в зъбите. Също така важно е да избягвате подсладената храна.

7. Настинка

Изцедете сока на половин лимон в голяма чаша вряла вода и добавете мед. Перфектната комбинация по естествен начин да се отървете от грип или настинка.

8. Кървене от носа

Лимонов сок, накапан върху малко памук, ще ви помогне да избегнете кървенето.

zajenata.bg

Continue Reading

Начин на живот

Исландия страда от липса на мъже и е готова да плаща по $5,000 на месец на всеки чужденец оженил се за исландка!

Published

on

Последните новини около Исландия са изумителни, но пък верни! Националния отбор по футбол в Исландия постигна безпрецедентен успех за Европейското.

А сега след победите им на квалификациите и класирането за световното Исландия се надява да се превърне в един от футболните суперсили в Европа и отново да излезе от групите.

Но, от друга страна поради липса на мъже, Исландия е готова да плаща по $5,000 на месец на всеки имигрант, които се ожени за исландка!

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България4 дни ago

Дневен хороскоп за 17 септември 2019

ОвенНараства вероятността за успех в домашната работа, в това число и свързана с онаследяване на имущество, преместване на далечно разстояние,...

България5 дни ago

Скръбна вест! Почина Петър Петров

Отиде си една от легендите на българския театър. На 14 септември на 88-годишна възраст почина дългогодишният актьор Петър Петров. Поклонението...

България5 дни ago

Седмичен хороскоп на Алена-Ползотворна седмица и признание в работата ще получат 2 зодии –

Ето какво предвещава топастроложката Алена за предстоящата седмица и публикуван във вестник „Уикенд“ ОвенПредстои ви ползотворна седмица, изпълнена с възможности...

България5 дни ago

Даниела се омъжи миналата събота, и докато отваряше пликовете, остана със зяпнала уста

Тази история действа почти подвеждащо, но за съжаление не само тук, но и в региона през последните години се превърна...

България5 дни ago

Обявиха кога идват дъждовете, тази седмица ни очаква захлаждане и големи

Есента все още не е дошла и синоптиците обещават топло и слънчево време днес. Въпреки че сутринта ще е доста...

България5 дни ago

Виждали ли сте този мъж? Търсят го под дърво и камък СНИМКИ

Издирва се Радослав Улев, на 58 години. Последната информация, с която разполагат близките му, е че е тръгнал да се...

България5 дни ago

Взривът убил жена на бензиностанция в Добрич, защото в колата сипали…

Подобрява се състоянието на жената, която пострада при взрив на бензиностанция в Добрич. При инцидента загина нейната майка, която е...

България5 дни ago

Андреа го закъса без Кубрат, шибна се в дъното (Снимка)

Царицата на фотошоп корекциите отново допусна гаф в една от последните си публикувани снимки. И докато в предните кадри Андреа...

България5 дни ago

Стефан Данаилов пак в болница

Възстановяването на големия актьор Стефан Данаилов продължава. Ламбо е приет в столичната УМБАЛ „Софиямед“ за продължаваща рехабилитация и изследвания. Бившият...

България5 дни ago

Скръбна вест! Откриха мъртва световна рокзвезда

Фронтменът на рокгрупата The Cars Рик Окасек е открит мъртъв в апартамент в Манхатън, предаде Асошиейтед прес. Нюйокрската полиция съобщи,...

България5 дни ago

Ванката сви и последните вещи от студиото на „Шоуто на Слави“

Кoлoритният рeквизитoр нa Cлaви Трифoнoв – Вaнкaтa, изнece и пocлeднитe ocтaтъци oт cтудиoтo нa Дългия в bTV. Ивaн Aтaнacoв –...

България5 дни ago

Бивш шеф на НСО разкри кой е шофьорът на колата на Караянчева

Когато настъпват такива тежки такива тежки пътнотранспортни произшествия налице е човешка грешка. Според мен даже тук не е само една,...

България6 дни ago

Кортежът на Цвета Караянчева катастрофира тежко – колата на НСО в челен сблъсък с друг автомобил (ОБНОВЕНА)

Тежка катастрофа е станала с председателя на Народното събрание Цвета Караявчева е катастрофирала. Кортежът на НСО се е забил в кола, докато...

България1 седмица ago

Много е полезно да знаете враговете според зодията си – Овен-Далеч от Скорпиона, Близнаци-Козирогът ви потиска

Овен – Далеч от Скорпиона В живота: За бога, пазете се от Скорпиони! И в работата, и частния живот, те...

България1 седмица ago

Писъци и зловеща смърт до известен хотел в Слънчев бряг

Морето хвана в канапа си поредната жертва. Тялото на 63-годишен мъж е било изхвърлено на брега край хотел „Нептун бийч”,...

България1 седмица ago

Краси Радков: Тя беше единствената, моята жена! Сякаш още не мога да го приема (актьорът с тежки разкрития за развода си)

Краси Радков не е на себе си, сринал се е тотално! Любимецът на Слави Трифонов – Краси Радков минава през поредния...

България1 седмица ago

Скандално видео на Десислава Иванчева!

Вчера до медиите беше изпратен сигнал от Йордан Бонев, към който се съдържат видео и звукови файлове, на които е...

България1 седмица ago

Дневен хороскоп за 13 септември 2019 –

ОвенСтарайте се малко повече да биете на очи: активно общувайте и проявявайте инициатива в запознанствата. Това е ден, в който...

България1 седмица ago

Теленце с човешко лице се роди в Аржентина, вижте го (Видео)

Аржентинец от село Вия Ана публикува видео с новородено теленце, чиято муцункаприлича на човешко лице, съобщи в. “Мирър”. Устата и...

България1 седмица ago

Бърз ТЕСТ: Формата на пъпа ви издава голяма тайна

Малко вероятно е някога сериозно да се замислите дали формата на пъпа ви не значи нещо. Може да е мъничък,...

Advertisement

Trending