Connect with us

Начин на живот

Много тъжно, но за съжаление не е единствената: Изповедта на една майка, загубила дъщеря си, заради лекарска грешка!

Published

on

С БЛИЦ се свърза Силвия Димитрова. Тя е майка на 18-годишно момиче, което умира след поредица от лекарски грешки в болницата в Русе.
Покрусената жена пресъздава в разказа си цялата агония от момента, в който детето й се оплаква, че има болки в стомаха, до телефонния разговор, в който й съобщават от болницата: „Дъщеря ви почина!“
Разказът на тази майка е болезнен и изпълнен с въпроси, на които трудно се намира отговор. Публикуваме го без редакторска намеса:
Искам да разкажа история, след която загубих смисъла на живота си. Това е моята дъщеря Стефани, на 18 години.

Беше възпитаничка на Икономически техникум в Русе. Дете, което харесваше да учи, дете което имаше мечти, харесваше да се разхожда, да рисува, да се забавлява – неща, присъщи на всички момичета на нейната възраст.

Дъщеря ми страдаше от известно време от стомах, често се оплакваше и съответно пиеше лекарства, назначени от личния лекар. Един ден, обаче, се обади, че припаднала в училище. Веднага я заведохме при джипито, тъй като детето се оплака че има сърцебиене. Докторката каза, че нищо й няма, ще й мине, но ни прати на невролог.

Неврологът д-р Галя Александрова ни изписа лечение с диагноза нервен срив. Каза, че не е нищо сериозно, че всеки на нейната възраст ги получява.

И така детето проведе лечение. След известно време пак започнаха болки в стомаха, бяха неистови, заведохме при гастроентероложка, тя я прегледа, каза също, че е нервен срив изписа и лекарства за стомаха и до там. Гастроскопия отказа, тъй като нямало условия в кабинета. Прати ни на кардиолог за сърцебиенето и нищо и там казаха, че нищо й няма.

И така никой не каза да се направи кръвна картина или някакви пълни изследвания. Така минаваха дните. Ту я болеше, ту й минаваше, ние ходехме от кабинет на кабинет. В крайна сметка й изкарваха болести, неприсъщи за 18 годишно дете.

Учебната година свърши и моето дете завърши с отличен успех и беше една страхотна абитуриентка. Мечтата й бе да продължи да учи туризъм и записа във Варненски университет. Беше щастлива и доволна от себе си.

Идваше си всяка седмица в почивните дни. В последните дни на септември започна често да се оплаква от болки в стомаха, от сърцебиене и ние пак по кабинети и пак същата въртележка. В края на октомври Стефи се обади, че се чувства зле, болеше я стомах и не можеше да стане. Казах й че тръгваме, но междувременно да извика Бърза помощ. Те се отзовали, прегледали, я констатирали, че е с кръвно 90/40 и й казали да изпие един айрян.

Пристигайки я сварихме да лежи, не можеше да стане, не можеше да се движи. Веднага я закарахме в Спешното отделение на Русе. Прегледаха я всякакви специалисти и един ендокринолог я прие в отделение по гастроентерология на 10 етаж със завеждаш отделение Д-р Николета Маринова. Диагнозата, която й поставиха, беше анемия, преляха й пет банки с кръв. На следващия ден й направиха гастроскопия , която показа ,че детето има кървящи язви на стомаха. В отделението по гастроентерология детето лежа 6 дни. През тези шест дни ни се налагаше да гоним по коридора Д-р Маринова, за да ни каже за състоянието, а отговорът й беше: „Вие сте най-лекият случай тук!“ Междувременно детето са го пращали на психиатър, тъй като плачеше от болки в крачето, включвали са я на системи и не са я поглеждали, една от сестрите я нарекла „глезла“.

На 24.10.2016 г смъкнаха детето в отделение за интензивно лечение с хирургична насоченост със завеждащ д-р Симеон Василев Симеонов. Той ме накара да се разпиша, че съм съгласна да я оперират по спешност, но за какво точно, никой не ти казва. Операция всъщност не се състоя, тъй като трябвало да се овладее кръвоизлива, който те не овладяха от самото начало.

Помолих ги да й направят изследвания за крачето, защото плачеше от болки и искаше да я прегледа лекар писа ми тогава: „molq vi, izvikaite lekar posle za kraka“, „ne moga da si dvijda krachencata“.

Извикали ортопед който уж констатира, че има дискова херния, след което ни казаха да купим крем обезболяващ. И след крема детето продължаваше да плаче от неистови болки в крачето, продължаваше да е на системи, които не знаехме какви са, какво и защо й преливат.  Само виждах, че детето не се оправяше. На 26.10. 2016 г. вече не можех да търпя некадърността им и реших да говоря и да помоля д-р Симеонов да я препратят в София за по-адекватно лечение след което той започна да крещи, че съм никоя, че не съм единствена, че няма да кажа какво да става и каза, че ще ме прати на психиатър.

Реших да отида при началника на болницата д-р Иван Стоянов, за да разговарям и с него. Той каза, че е запознат със случая и, че ще мине комисия от 10 доктора, за да се установи по-нататъшното й лечение.

На 27.10. 2016 г се състоя прословутата комисия, след като свърши д-р Симеонов каза, че категорично Стефи няма рак, говорили с професор от Медицинската Академия в София и той бил съгласен с лечението, което се провежда.

Казаха че в понеделник ще й направят ядрено – магнитен резонанс и ще я препратят в София, като казаха да не се притесняваме, всичко било под контрол и нямало опасност.

Вечерта на същия ден пак отидох да видя дъщеря си и д-р Лидия Стефанова ме дръпна настрана и ми каза: „Махнете оттук детето си, състоянието му никак не е добре, тук не провеждат правилното и адекватно лечение.“

На 28.10.2016 г писах на дъщеря си, за да видя как е изкарала нощта. Стефи ми отговори че е на МОРФИН: „boli sichko, ama sam s obezbolqvashto, az sam na morfin“.

Уплаших се и попитах защо е на това обезболяващо отговориха ми че е заради болките в крачето.

На 28.10. 2016 г отидох и следобеда да я видя, никак не беше добре, цялото й тяло се тресеше, имаше температура, като че ли беше дрогирана, беше неадекватна. Много се уплаших и попитах какво става, отговориха ми че е от лекарството. Постоях, но ми казаха да си тръгвам.

Прибрах се но не бях спокойна и се върнах пак в болницата към 21 часа. Посрещна ме анестезиоложката д-р Саша Александрова, отвори ми широко вратите, като преди това трудно ме пускаха , казваха ми колко минути мога да стоя, а тогава просто ме посрещна необичайно и каза, че мога да видя, че е добре.

Отидох при дъщеря си, попитах я как е, отговори ми, че е добре, че не я боли.  Каза: „Мамо много те обичам!“ И аз я оставих да спи, след което отидох при д-р Александрова за да я попитам как е състоянието, при което тя ми отговори, че детето ми е много зле, че има смъртоносни кървящи язви – това ми го казаха за първи път от постъпването й в болницата.

На 29.10.2016 г. сутринта в 06. 00 часа ми се обади д-р Александрова и ми каза: „Стефани почина!“

Не знаех, не мислех, отидохме в болницата, но не ме пуснаха вътре, тъй като нямало да ми хареса гледката. Попитаха ни дали ще се съгласим за аутопсия, ние отказахме категорично и така казаха, че може да я вземем на обяд. По-късно разбрахме, че е направена аутопсия, въпреки нашия отказ и да отидем да си вземем смъртния акт.

Диагнозата от аутопсията беше „карценом на панкреаса“, починала от сърдечна недостатъчност. Питам аз като не сме се съгласили, как така й я направиха.

Пиша Ви хора, пиша Ви с болка в душата, пиша Ви с апел, нека който е преживял нещо подобно в тази и измислена болница и тези така наречени доктори, да ми пише.

Моята цел е да затворят вратите на хирургичното отделение, то трябва да е закрито или със сменен изцяло персонал с кадърен и положил клетва за истина лекарски екип. Да не се осакатяват повече пациенти, за да не страдат повече близки.

Аз нямам повече какво да губя, аз загубих всичко което имах, но искам да помогна повече да не страдат хора като мен, да не се погубват деца заради некадърността на лекарите.

Аз исках всички документи и изследвания на дъщеря ми, направени там, повярвайте ми направиха ме на луда, не ми ги дадоха.„

Разговарях с лекарка, защото исках обяснения, какво стана, защо умориха дъщеря ми, защо никой не ми каза че има такова заболяване, защо не направиха нищо, защо не поискаха консулт с онкоспециалист  – отговорът беше, че докторите не били сигурни в диагнозата и не знаели как да кажат.

По-късно говорих с друг техен колега онколог, запознат със случая, той ми потвърди същото, че не знаели как и какво адекватно лечение да проведат и как не можели да съобщят. А как можаха да съобщят, че е починала?

Възмутена съм от некадърността, от непрофесионализма, от лошото отношение на персонала, като че ли не лежат хора за лечение ами за развлечение. Няма го хуманното отношение нито на сестри, нито на лекари. Като цяло това отделение не става за лечение. Не ходете там хора!

Този доктор Симеонов трябва да бъде уволнен, той не трябва да практикува въобще!

Все повече лекари гледат на хората като на поточна линия за клинични пътеки и това е жалко. Спестяват си консулти и това да препращат хората към точния специалист, за да си спестят направления или просто да усвоят те някоя клинична пътека. Нека останат кадърните лекари, обичащи и харесващи професията си, положили Хипократовата клетва за етично упражняване на медицина!

Източник: girl.bg

Continue Reading

България

Диана Любенова поведе битка с рака на гърдата, цяла България е с нея

Published

on

Диана Любенова е поредната българска знаменитост, която направи силни откровения за диагнозата рак, съобщава Ретро.

Тази година актрисата и водеща на „Тази събота“ и „Тази неделя“ отново е лице на кампанията в подкрепа на онкоболните жени у нас. Тя засне специална фотосесия за каузата и призова всички да не пренебрегват профилактиката. 

„У нас около 4000 българки чуват диагнозата рак на гърдата. Тя е шокираща. Плашеща до смърт. Ракът на гърдата е невидим! Прегледай се! Не го отлагай!“, написа Любенова. От ефира на предаването си пък ТВ звездата си позволи да направи някои лични откровения. 

„Откакто станах майка винаги ходя веднъж годишно на преглед за рак на гърдата. Жените трябва да го правят дори два пъти годишно. Прегледът е безболезнен, няма страшно. За кратко време можем да спасим себе си. Превенцията е най-важното, защото битката с рака е тежка и трудна. От вас зависи живота ви, както вашият, така и този на вашите близки. Ако могат всички жени да чуят това, че един преглед може да спаси техния живот, сега е моментът да го направят“, сподели Любенова.

Припомняме, че другата известна ТВ водеща, която е силно ангажирана с превенцията на ра на гърдата, е Нана Гладуиш. Самата тя вече два пъти минава през тежката битка. В последните 7 години диагнозата два пъти покоси лицето на „Съдебен спор“. Нана премина през няколко тежки операции, серия лъче и химиотерапии в Израел, където избра да се лекува. 

Неотдавна Гладуиш сподели, че при нея болестта е гентично заложена и дори отстрани яйчниците си, като Анджелина Джоли, предават от изданието.

Continue Reading

Здраве

Внимание, дами! Ето от кои мазни храни се отслабва ударно! Дори не подозирате, че е възможно, но трябва да хапвате

Published

on

През последните години се засилва тенденцията да се консумират високо- мазнинни храни, в комбинация с ниско количество на въглехидрати. Чрез този хранителен режим се поддържа постоянно ниво на хормона инсулин, който гарантира нормални функциониране на организма, предава бгнес.

Този режим е антипод на установените хранителни режими, които изключват мазнината. foodpanda, подбра топ 5 на високо-мазнинните храни, за които не сте и подозирали, че ако консумирате може да отслабнете.

Сърца в масло
Има много хора, които обичат сърца, но не ги консумират, защото ги смятат за вредни. Всъщност, ако се приемат без въглехидрати, те помагат за редуциране на теглото.

Телешки език
Езикът в масло се счита за деликатес, който може да намерите в почти всяко заведение. Той се приготвя и изключително лесно, за тези, които обичат да готвят.

Свински пръжки

Въпреки, че свинските пръжки се считат за много калорични, не особено полезни, те са висок носител на животински мазнини и консумирането им в този хранителен режим ще осигури метаболитните процеси.

Животинска сметана
Ако и вие сте от хората, които обичат да ядат сметаната с лъжицата, то този режим е за вас. Имайте предвид обаче, че трябва да изключите всичко друго, което не съдържа животинска мазнини.

Сирена с високо съдържание на мазнина
Сирената са храна, която може да хапвате по всяко време. Те са богат източник на мазнини особено овче, козе и биволско.
За любителите на синьото сирене могат да го консумират в неограничено количество.
Ако решите да преминете към този режим, трябва да ограничите всичко, което не съдържа животински мазнини, освен зеленчуци.

Continue Reading

Здраве

Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Тази зима няма да влезеш в аптека, ако направиш това

Published

on

Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Важно! Спестяваш стотици левове от лекарства! Тази зима няма да влезеш в аптека, ако направиш това…

 Комбинацията от лимон, сол и черен пипер може да ви послужи не само като дресинг за салатата, но може успешно да я използвате и като лекарство.

Ето няколко неща, които може да излекувате с помощта на тези три продукта:

1. Възпалено гърло

Възпаленото гърло можете да излекувате само с една супена лъжица пресен лимонов сок, половин чаена лъжичка черен пипер и чаена лъжичка морска сол, разтворени в хладка вода. Няколко пъти дневно правете гаргара със сместа и болката ще изчезне.

2.  Камъни в жлъчката

Твърдите отлагания и храносмилателни течности, които се натрупват в жлъчния мехур са известни като жлъчни камъни, които, въпреки че могат да бъдат хирургично отстранени, могат успешно да се излекуват и с естествени средства. 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица пресен лимонов сок и черен пипер на гладно сутрин помагат да се отървете от камъните в жлъчката.

3.Ранички в устата

Една супена лъжица хималайска сол, разтворена в топла вода след всяко хранене може да ви помогне да преборите вредните бактерии и да излекувате раничките в устата.

4. Гадене и повръщане

Гаденето може да избегнете с комбинацията от черен пипер и лимон. Смесете една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок и чаена лъжичка черен пипер в хладка вода. Пийте сместа бавно, докато не се почувствате по-добре.

5. Пристъпи на астма

Тази смес трябва да имате у дома си, ако някой в ​​семейството е асматик. Трябват ви 10 зърна черен пипер, 2 скилидки чесън, 15 листа босилек и вряща вода. Смесетесъставките и ги оставете да престоят така 15 минути, а след това ги поставете в буркан и добавете две супени лъжици мед. Сместа може да се съхранява в хладилник и до две седмици.

6. Зъбобол

Половин чаена лъжичка черен пипер и карамфил лекуват болката в зъбите. Също така важно е да избягвате подсладената храна.

7. Настинка

Изцедете сока на половин лимон в голяма чаша вряла вода и добавете мед. Перфектната комбинация по естествен начин да се отървете от грип или настинка.

8. Кървене от носа

Лимонов сок, накапан върху малко памук, ще ви помогне да избегнете кървенето.

zajenata.bg

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 дни ago

Мъж с коронавирус в Стара Загора, изолираха го в болницата, обявяват извънредни мерки

В клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора е изолиран украински гражданин за...

България7 дни ago

Жена почина, докато чакаше да вземе пенсията си

Жeнa ce cтрoпoли нa зeмятa и пoчинa в пoщeнcкa cтaнция в Плoвдив, cъoбщaвa Плoвдив нaу. Трaгeдиятa ce cлучилa в клoнa...

България7 дни ago

Явор Бахаров изчезна мистериозно

Иво Аръков, Бойко Кръстанов, Боряна Братоева, Даниел Цочев се събраха на ексклузивното представяне на новия сериал на bTV и „Междинна...

България7 дни ago

Защо не бива да ходите до тоалетната, ако се събудите посред нощ –

Повечето от нас правят всичко погрешно и напразни опити да заспим само се довеждаме до безсъние. Късно през нощта изведнъж...

България7 дни ago

Спипаха 21-годишната булка Миляна на дядо „на калъп“ с друг пенсионер

Cвaтбaтa нa 74-гoдишния Милoйкo Бoжич и 21-гoдишнaтa Милянa Бoгдaнoвич бeшe eднa oт нaй-oбcъждaнитe тeми в Cърбия. Двaмaтa ce oжeнихa прeз...

България7 дни ago

Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта –

Колкото и да искаме да живеем вечно, хората са предопределени да умрат. Следователно делата с погребението рано или късно ще засегнат...

България1 седмица ago

Грипът убива наред до България ,жертвите са десетки в Румъния

Броят на лицата, починали от грип в Румъния, достигна 25 души, съобщи днес Националният център за наблюдение и контрол на...

България1 седмица ago

Европа се готви за опасна буря!

Северна Европа бе обхваната днес от силни ветрове и проливни дъждове, а метеорологичните служби от Ирландия до Германия предупреждават населението...

Made in BG1 седмица ago

4 магически места в България, които сбъдват желания

Има места в България, които притежават необяснима енергия и очарование. Места, на които веднъж докоснал се до тях, остават у...

България1 седмица ago

Отново засякоха „истинско“ сирене на пазара у нас

Агенцията по безопасност на храните е извършила проверка на качеството на сиренето в търговската мрежа. От 8 марки 3 са...

България1 седмица ago

Внимавайте: Не изплащат печалбите от билетчетата, но ги продават

Търкането на лотарийни билетчета категорично остава вече в миналото. Не само по закон, а и в съзнанието на хората. Наша...

България2 седмици ago

Очаква се опасна снежна буря да разтърси Германия

Германия се готви за буря, която вероятно ще я държи в плен в продължение на два дни. Според прогнозите стихията...

България2 седмици ago

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към еврозоната. Това заяви бащата на валутния борд...

България2 седмици ago

Кой стори това? Българска изложба в Лувъра, но в отдела за „Ислямско изкуство“

Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 година е на път да предизвика обществен скандал.  Ще бъдат...

България2 седмици ago

Сгащиха общински съветник за бракониерство

Общинският съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев е бил хванат в бракониерство. Свидетели са подали сигнал за съмнителните рейсове, които били извършвани с...

България2 седмици ago

Ето в какви условия се търсят изчезналите баща и син, вятърът и студът са безмилостни

Трети ден продължава спасителната операция по издирването на двама туристи – баща и син от Стара Загора, които се изгубиха...

България2 седмици ago

Десетки души са в бедствие над Перущица след обилния снеговалеж

15 души продължават да бъдат откъснати в местността Върховръх над Перущица след последния снеговалеж в Родопите.  Верижната машина, която късно...

България3 седмици ago

Нови подробности за ареста на Божков в ОАЕ, сгащили го с 500 милиона, опитвал да подкупи полицаите

Българската прокуратура чака днес официално потвърждение за задържането на издирвания бизнесмен Васил Божков на територията на Обединени арабски емирства (ОАЕ)....

България3 седмици ago

От последните минути! 2-годишно дете полетя от третия етаж на болница

Две годишно дете падна от третия етаж на родилното отделение в болница „Света Анна“ във Варна, съобщи БНР.  Детето е...

България3 седмици ago

Трагедия: 4-годишно дете уби баба си в благоевградско село

Жестока трагедия потресе благоевградкото село Лешко. Микробус потегли и премаза 60-годишна жена от махала Хайдушка в селото, съобщава struma.com. В микробуса...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com