Connect with us

България

НЕВЕРОЯТНО! Дядо Георги e на 102 години точи баници и копае градинки

Published

on

102-годишният Георги Георгиев от пловдивското с. Бенковски разбива на пух и прах всички съвети за здравословно хранене и дълголетие.

Постни манджи избягвам. Ям рядко картофи, боб и леща. Не сядам на масата без мръвка, ама да е със сланинка по нея.

Винаги съм гледал по 2-3 прасета на година. Обичам и сладко, разказва дядото. Допреди 10 г. кръвното му било като на младеж. Сега от време на време има проблеми с него. На 58 г. бай Георги се пенсионирал по болест заради сърцето, но оттогава не е отишъл и веднъж на кардиолог. Не пие и хапчета. Умът му сече като бръснач, помни с подробности събитията година по година.
Според него редовната консумация на плодове, мед и сирене, което си приготвя сам от
домашно мляко, както и железният му режим са причините да достигне до тази възраст.
Вечеря в 16 ч. През деня хапва не повече от 2 филийки хляб, но обича да си угажда с вкуснотии. Любимите му ястия са свинско и кокошка с кисело зеле. Често точи баница или пък си прави мекици.

Откакто жена ми почина през 1987 г., се оправям сам в кухнята. В казармата бях готвач и фурнаджия, разказва дълголетникът. Доскоро въртял манджи и за семейството на внука си Георги Георгиев-младши, с когото живее в една къща, но се отказал, тъй като младите вечеряли късно.

Бай Георги смята, че за силния му имунитет помагат много и морковите.

Всеки ден през зимата хапвал по един настърган, поръсен с малко захар. В менюто му присъстват и лимоните. Отглежда 6 дръвчета и на година изяжда по 300 броя. Алкохолът не му е по вкуса. Рядко пийва по 1-2 чашки вино.

Решаващият фактор за неговото дълголетие била работата. Бай Георги се труди от 7-годишен. Баща му се върнал с отрязан крак от Първата световна война и момчето било принудено да стане пастир.

Израснах, без някой да ме погали по главата. До 27 г. упражнявах най-древната професия – овчарството. След това обаче се разбунтувах. Започнах да се дразня, че тримата ми братя, които бяха шивачи, ходят изтупани с костюми, а аз – с вълнени гащи, усмихва се столетникът.

Набрал смелост и казал на баща си да търси друг овчар. По онова време Георги имал невяста, бременна във втори месец, но това не го спряло. Отишъл при богаташ от Бенковски и се договорил с него да сеят заедно ягоди.

Същия ден обаче ми предложиха да стана прислужник в местното училище и разтурих пазарлъка с чорбаджията. 31 г. изкарал в школото. Това бил най-хубавият период в живота му, защото го тачели и учители, и деца. Старецът признава, че се чувствал като зам.-директор.

Нито веднъж не му направили забележка за нещо, защото поддържал чистота навсякъде, осигурявал и спокойствие. Често го викали да укротява буйните класове. Пошляпвах най-немирните, но те не ми се сърдеха. Даже като станаха големи, ми викаха, че е трябвало повече да ги стягам, смее се той. Бай Георги уточнява, че училището го е просветило. Заради бедността на родителите си завършил само IV отделение.

С овцете бях напълно затъпял. Когато обаче ме назначиха за прислужник, започнах да чета.

Сега не мога без вестници, гледам редовно и новините по телевизията, обяснява старецът. 8 г. живял в помещения към школото, тъй като си нямал собствена къща. Дядо е бил като бей в училището. Гледал в двора свои овце, пилета и 200 мисирки. В избата под класните стаи си направил мандра, казва внукът му Георги, който е наследил не само името, но и чувството за хумор.

Пенсионерът си признава, че на обяд винаги си поспива. Вземал си дрямката и пак подхващал работата в училището. Ходел и на къра, а вечер изкарвал по някой лев в местната сушилня. При мен не важи приказката за двете дини под една мишница. Носел съм и по повече.

От бачкане не се умира, а от калпазанлък, философства бай Георги. Без чужда помощ успява да си купи 5 дка в покрайнините на Бенковски, където си строи дом. Прави най-хубавата градина в двора си. Продължава да я обработва – сади лук, чесън, картофи, домати, чушки, краставици, моркови.

Не позволява на никого от близките да му помага – копае и полива сам. Семейството му се включва само в правене на консервите. Георги-старши се грижи и за 3 дка люцерна и 1,5 дка жито в двора на къщата.

По думите му дядото бил като часовник. Ставал между 7,30 и 8 ч и първата му работа била да нахрани животните. След това си оправял леглото, закусвал и отивал в градината. Като се изморял, полягал и после пак се хващал за мотиката. До 90-ата си година бай Георги карал зеленчуци от градината си на най-големия пловдивски пазар, за да ги продава. Товарел колелото си с по 70 кг продукция и въртял педали десетина километра до града.

В Бенковски знаят, че е запален по велосипеди, затова и на 101-ия рожден ден – на 27 март, кметът на община Марица Димитър Иванов му подарил ново. Бай Георги обича да разказва на съселяните си за двамата мъже, които имали късмета да срещнат Господ. Кога искате да сте добре – на млади години или на стари, попитал ги той. Единият си пожелал първото, другият – второто. Столетникът от Бенковски добавя, че при него съдбата е избрала да е като втория.

Животът ми по-рано беше изпъстрен с премеждия.

На 2 г. съм паднал до огъня и дрехите ми пламнали. Щял съм да изгоря целият, ако майка ми не е била наблизо, разправя дълголетникът. От онзи инцидент му е останал белег на едната буза и споменът за лекаря с инструменти в ръка. По време на Втората световна война Георги бил 7 месеца на фронта, участвал в битката при Драва в Унгария. Превозвал лекарства до окопите с каруца, а покрай него хвърчали куршумите.

Един ден на 2 м от него паднала мина, но по чудо не избухнала. Оттогава най-възрастният жител на Бенковски вярва, че го пази сила свише. Най-голямата му опора са двамата внуци и снахите. Преди няколко месеца загубил сина си, който му е единственото дете. Бай Георги се опитва да потуши мъката с тримата правнуци, четвъртият ще се появи през юли. Искам още малко да им се порадвам. А и имам инат за живот, обобщава столетникът.

24 часа

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Здравният министър връща маските на открито от четвъртък и разкри какво ще се случи с Радев до часове

Published

on

Маските и на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.  „По отношение на учебния процес на територията на област Ловеч – 12 871 са учениците в района. 0,02% са положителни за К-19. От 1302 учители 0,5 са диагностицирани, а 0,2 карантинирани. Тези числа ни дават право да кажем, че учебният процес ще продължи присъствено“, заяви Ангелов. „Маските стават задължителни и на открито. Обсъдихме днес на дълго и широко плюсовете и минусите.

Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако мерките се спазват. Даваме ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските ще са задължителни за всички“, каза той.  „Заповедта ще е налична утре и влиза в сила в четвъртък“, заяви Ангелов.

„Така искаме да намалим броя на заразените български граждани. Важно е да кажем, че пазим и българските медици с тази мярка, защото виждате какво се случва в лечебните заведения през последните седмици. Трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред“, каза той. Ангелов коментира и ситуацията с президента Румен Радев и евентуалния му контакт с К-19. „Президентът е български гражданин като всички останали с равни права като всички. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби такива, каквито са в момента. На 16-и в петък, той е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и ген. Петров е с позитивиран тест за К-19“, заяви здравният министър. 

„Президентът е бил уведомен от адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Мерките са еднакви за всички и Радев ще кацне в България и тогава попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Ще е поставен под карантина и ще му е предложено да му се направи ПСР тест още на летището и ще се чакат резултати от него“, заяви Ангелов.

Ангелов заяви, че карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни при липса на симптоми за зараза с коронавирус. Това ще бъде вписано в заповедта, която ще бъда издадена утре и ще влезе в сила в четвъртък. По думите му маските ще бъдат задължителни поне до края на месец ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Въвеждат вечерен час в България – 21:00ч! Мерките стават сериозни!

Published

on


От утре влиза забрана за излизането на непълнолетни лица по улиците на Гоце Делчев без основателна причина. Това става ясно от заповед на кмета Владимир Москов.

Забраната ще важи за времето от 21.00 ч. вечерта до 6.00 ч. сутринта за следващите 14 дни.

Разрешено е единствено излизането до аптека, хранителен магазин или посещение при личен лекар.

Ограничението е част от мерките срещу разпространението на COVID-19 в града, който попада в област Благоевград, обявена за „червена“ заради високия брой на новозаразени с коронавирус.

В него влиза и забрана за провеждане на тържества на закрито като сватби, кръщенета и други.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Ето какво се случва с Каракачанов и вицеадмирал Ефтимов след PCR тестовете за К-19

Published

on

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са под карантина заради командира на ВВС генерал майор Димитър Петров, пише „Труд“. Каракачанов и Ефтимов очакват в изолация резултати от PCR тестове.

Причината е, че тест за COVID-19 на командира на ВВС е положителен. Изследването е направено в неделя, когато ген. Петров получил симптоми на болестта – висока температура, загуба на обоняние и отпадналост. Това била причина и той да не се появи на празника на парашутиста в неделя.

Резултатът от теста му е излязъл в понеделник. Министър Каракачанов няма никакви симптоми, температурата му е 36.5 градуса и очаква до края на днешния ден резултати от PCR теста си. Заразяването на ген. Петров е и причината да бъде съкратена визитата на президента Румен Радев в Естония.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че именно това е причината преждевременния край на посещението на държавния ни глава в Естония.  Преди минути пък президентът на страната Керсти Калюлайд потвърди информацията, като поясни, че тази сутрин се е чула с българския си колега и призна какво решение са взели заедно. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

Българияедин ден ago

Здравният министър връща маските на открито от четвъртък и разкри какво ще се случи с Радев до часове

Маските и на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.  „По отношение...

Българияедин ден ago

Въвеждат вечерен час в България – 21:00ч! Мерките стават сериозни!

От утре влиза забрана за излизането на непълнолетни лица по улиците на Гоце Делчев без основателна причина. Това става ясно...

Българияедин ден ago

Ето какво се случва с Каракачанов и вицеадмирал Ефтимов след PCR тестовете за К-19

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са под карантина заради командира на ВВС генерал...

България2 дни ago

Карантината пада на 10 дни, Борисов с окончателно решение за учениците

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие във...

България2 дни ago

Синът на Милен Цветков пита: Защо вече нямам ТАТИ?!

„Защо вече нямам тати“, питал 8-годишният син на Милен Цветков. Той научил, че татко му е починал от майка си...

България4 дни ago

Рекордни 603 новозаразени с коронавирус за съботен ден, 10 са жертвите (ТАБЛИЦА)

603 за ден са заразените от китайския вирус дори в събота. Което е рекорд за съботен ден, когато се правят по-малко...

България4 дни ago

Напитка сваля над 30 килограма за 1 месец

С тази напитка ще свалите до 30 кг за един месец Всеки, който страда от излишни килограми, може да се...

България5 дни ago

Огромна трагедия: Рано сутринта в петък е починала от К-19 д-р Петранка Лишковска, а вчера баща й

Починала е д-р Петранка Лишковска от Враца и нейният баща, които бяха заразени с коронавирус, съобщава BulNews.  Тя бе началник на...

България5 дни ago

Откриха изоставено бебе на 7 дни в кутия от пица

Едноседмичното бебе е било увито в одеяло, а до него била оставена бележка за майката на детето, която починала при...

България5 дни ago

123 -годишен побърка служителите на летище с паспорта си -започнаха да се снимат с него

Служители на летище в Абу Даби за малко не провалиха пътешествието на Свами Шивананда от Бехала, Индия. От аеропорта се...

България5 дни ago

Побеснял мъж закла тъщата и бременната си жена, те били виновни

Месец след сватбата мъж закла красивата си 28-годишна съпруга. По време на убийството той дори не предполагал, че тя носи...

Made in BG6 дни ago

Археолог попадна на невероятна находка в местността „Балък дере“ в Родопите СНИМКИ

Археологът Ивайло Кънев откри в калето на местността „Балък дере“ надпис върху мраморна колона, посветен на антично божество, започващо с...

България6 дни ago

Ужасът расте! Нов рекорд на заразени, много починали от COVID-19 у нас

Ужасяващите нови 914 случая на коронавирус бяха регистрирани в България през изминалото денонощие. Така за пореден ден се бележи рекорд...

България6 дни ago

Идва студ, който светът не помни: Сателит на НАСА с шокиращи данни

Слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ера. Слънчевите лъчи не са като всички предходни месеци на...

България6 дни ago

Мъжете се влюбват в тях, дори и със затворени очи: 3 спиращи дъха зодии –

Въпросът за привлекателността на жените се поставя от обществото по всяко време и остава загадка защо някои мъже са готови...

България6 дни ago

23-годишен се обеси в Родопите, преди това публикувал въже във фейсбук

23-годишен мъж е открит обесен край село Кундево, община Неделино. Младият мъж е бил видян за последно вечерта във вторник....

България1 седмица ago

Вижте красивата годеница на Йордан от “Фермата”, която той унизи пред всички заради Даяна Ханджиева (Снимки): –

И тази година в риалитито ” Фермата ” ври и кипи от страсти. Историята на общинския съветник Йордан , който...

България1 седмица ago

Ще бъдат ли отнемани книжките на възрастните шофьори? Шведите и датчаните са въвели такава практика

На този въпрос се опита да даде отговор председателят на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова.Вчера...

България1 седмица ago

Дo 10 гoдини зaтвoр зa бaщaтa нa бeбeтo, убитo при кaтacтрoфaтa c Лютви Мecтaн

Oт прoкурaтурaтa cъoбщихa, чe нa Юceин Aхмeд ce вмeнявa coлидaрнa oтгoвoрнocтOт 3 дo 10 гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa грoзят Юceин...

България1 седмица ago

Сиромахов: Мрънкате, че са ниски заплатите. Не са ниски. Просто сте мързеливи!

Пост на един от сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Иво Сиромахов, буквално нажежи до червено Фейсбук, видя сайтът скандални.eu Ето...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com