Don't Miss

ПАРЛАМЕНТАРНИ СТРАСТИ! Ето я най-секси депутатката! Теодора не стана космонавт, но кацна на жълтите павета (СНИМКИ)

   

Теодора Халачева ще е най-младият депутат в 44-ия парламент. Тя е само на 25 години, но вече има солиден опит в политиката – кара втори мандат като председател на Младежкото обединение на БСП в Пловдив и доскоро беше общински съветник от групата на социалистите.

В партията е от 7 години, отива там на стаж като студентка по политология  и остава да работи като сътрудник. После от редови член се издига до ръководните позиции, пише „Марица“.

Преди година не си е и помисляла, че може да стане депутат. Приема обаче избора си спокойно, а мястото в парламента като естествено продължение на нейното развитие. „Предстои нов етап от живота ми и е нормално да се притеснявам, защото отговорността е много голяма.

През 2015-а влязох в Общинския съвет с преференциален вот, а третото място в листата на БСП, което ми отредиха социалистите, бе истинска изненада. „Смятам, че това е оценка за моята работа до момента и е изключителен успех за цялото Младежко обединение. Сега

22–ма депутати от групата на БСП в парламента са на възраст под 40 години.

Огромен сигнал, че БСП е осъществила част от промяната и че дава коридор за развитие на младите хора”, разсъждава Халачева. Самата тя е инициатор на много проекти за младежи и иска да продължи да работи по тази линия и в Народното събрание. В местния парламент участваше в Комисията по младежки дейности и спорт и беше зам.-председател в Комисията по култура и туризъм.

Теодора Халачева е родена на 27.10.1991 година в Пловдив и е отрасла в „Кючук Париж”. Баща  се занимавал с бизнес, майка  била рехабилитатор и полагала грижи за деца, болни от детска церебрална парализа.

„Бях палаво дете, за разлика от брат ми. В детската градина исках да стана космонавт, а моите приятелки мечтаеха да са балерини и лекарки. После, като поотраснах, си представях, че ще бъда бизнес дама”, връща се в детските си спомени Теодора.

След като завършва ОУ „Стоян Михайловски”, продължава да учи в Професионална гимназия по облекло „Ана Май”, в учебния процес още тогава тя вижда нуждата от стажантски програми в реална среда за младите хора.

След това записва „Политология” в Пловдивския университет. По време на следването преживява най-тежкия удар в живота си – майка  умира при нелеп инцидент. На 10 август 2012 година камион, превозващ багер, къса тролейбусни жици на бул. „Васил Априлов”.

В същото време майката на Теодора пресича платното и тежките кабели я удрят. 42-годишната Галя Халачева загива на място, а две години по-късно шофьорът се отърва с условна присъда.

„И досега в нашето семейство не можем да преживеем тази трагедия. Животът ни се преобърна за секунди, наложи се да пораснем за миг.

Аз съм простила, не търся възмездие.

На нас ни беше взето най-ценното, нито една присъда няма да го върне. Майка много ми липсва. Знам, че винаги ще бъде до мен“, казва Теодора.

Въпреки трагедията тя успява да завърши с пълно отличие висшето си образование. След политологията записва магистратура „Бизнес комуникация и връзки с обществеността и преди дни, на  8 април, се дипломира. Към колегите си, чиито интереси ще представлява, тя се обърна с думите:

„Време е младите да се превърнем в двигател на процесите в страната, а не потърпевши от тях!Държавата това сме ние! Настоящето и бъдещето на страната! Никой не може да ни отнеме образованието, опита и спомените!“. Амбицията  е да изкара и докторска степен по политология, тепърва ще решава дали в Пловдив, или в София.

Най-младата депутатка е категорична, че като отиде на жълтите павета,

няма да промени начина си на живот.

Ще продължи да кара 10-годишното си червено „Пежо”, подарък от брат , ще продължи да живее на квартира в Пловдив, ще ходи в същия квартален магазин и в близката сладкарницата, където често си купува шоколадови кремчета.

„Аз смятам, че като депутат няма да спра да бъда свободен млад човек. Поех по своя път – ще защитавам интересите на всички, които избраха да останат в България! Има нужда гласът на младите хора в България да бъде чут! Смятам, че няма нужда от маски, дори и да се опитам да бъда някой друг, няма да се получи, защото не съм добър актьор”, казва 25-годишната пловдивчанка.

Като типичен Скорпион следва целите си докрай, не съжалява за нищо и е голям критик на на собствените си дела. Приятелите  я определят като упорит, амбициозен, целеустремен и морален човек, а тя допълва: „И много консервативен”. По дискотеки отдавна не ходи, предпочита, когато  остане малко свободно време, да го използва за активна почивка.

Обича да чете книги за душата и подсъзнанието. Любува се на миговете сред природата. Перфектното си тяло поддържа с фитнес и плуване, а лятото тича на Гребната по спортен екип. В ежедневието предпочита дънките, а на сесиите на ОбС залагаше на костюми – сако с пола или сако с панталон, и светли блузи.

Харесва червено,

тъмносиньо  и тъмнозелено и много от дрехите  са в тези гами. Не обича много грим, нито пък ярките червила.

Споделя, че единственият мъж в живота  е брат  Валентин. „Най-силният човек, когото познавам. Много умен и решителен. В момента работи в  Англия. Владее английски, немски, испански и руски. Завърши Английската гимназия и се наложи да замине за чужбина. Първо на него се обадих, като разбрах, че ще бъда депутат.

Очаквам го скоро да си дойде в България. Много обичам времето с него, от малки двамата винаги сме имали планове за живота си. Всяка година през декември си поставяме цели за следващата година и после правим преоценка. Досега всичко е постигнато. През декември 2016-а си пожелах да се дипломирам успешно, да запиша докторска степен,  да пътувам много в чужбина.

Изненадата, която 2017 година ми поднесе, бе да стана народен представител ”, признава Теодора Халачева.       .

За конкурса „Мис Пловдив”

Бях на 16 години и с приятелки решихме да се включим в  конкурса „Мис Пловдив”, даже се хванахме на бас коя ще спечели. Нито една от нас не спечели облога. Моите интереси са били много по-различни. Не съжалявам за тази стъпка. Беше  прекрасен спомен и за трите ни.

За проектите

Теодора Халачева и екипът на Младежкото обединение вече 7 година реализира програмата „Образована младеж” на БСП в Пловдив. Тя дава възможност на 20 -30 абитуриенти да се подготвят безплатно за матурата по български език и литература. Решила е от депутатската заплата да плати първата семестриална такса на гимназиста, който изкара най-висока оценка.

Миналата година по нейна инициатива е създадена програмата за интелигентно сътрудничество между ПУ „Паисий Хилендарски” и партийните централи в града. Студентите от „Политология” и „ Международни отношения” се запознават отблизо с дейността на местните политически организации, посещават и сесиите на ОбС и заседания на парламента.

„Подобни стажантски програми биха улеснили младите хора да си намерят по-лесно работа. Вече имаме двама назначени политически сътрудници благодарение на тази програма. С евродепутата Момчил Неков реализираме и проект, свързан с ролята на европейските институции. Провеждаме обучения за историята и същността на Европейския съюз и европейските институции.

Победителите от всяко издание посещават ЕП, но всъщност проектът запознава младите хора с възможностите за развитие и кариера в ЕС. Някои от тях успяват да се възползват и вече стажуват и работят в Брюксел.

През тази година сме решили да проведем  първото национално състезание „Европа е наша!“, обяснява най-младият депутат. Прекрачвайки прага на Народното събрание, си пожелава: „Да спрем бягството на  младите хора от България!“.


ПИК                 break } } else { }