Don't Miss

Радев и генерал Деси откраднаха Великден – президентът и първата дама напълниха храма с охрана, червени килими и лимузини (СНИМКИ)

   

Жълтото и пошлото, демонстрацията, евтината суета явно станаха традиция за политиците в България и заразяват като метастази с тях дори най-светлите празници, превръщайки ги в поредния повод да се изтъкнат и рекламират. Новият президент Румен Радев и първата му дама Деси не пожалиха дори Великден и откраднаха нощта за смирение на вярващите с невиждания си парад – безпрецедентно напълниха храма с охрана навръх Възкресение Христово, оградиха го с лимузини, че даже си постлаха и червен килим, по който да влязат, за да запалят свещ. Няма да си търкат лъскавите чепици по паветата, я! Нищо, че уж за християни, а пред Бога всички са равни…

Двамата всячески се напъваха да покажат, че те са по-равни от другите. Изпревариха царя и царицата, които в църквата са първа двойка по протокол и винаги посещават всички важни литургии, влизайки в „Св. Александър Невски“, оградени плътно от гардовете си, които бяха изпълнили и целия храм и се пречкаха дори на свещениците. После вместо да се наредят до Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита, като останалите присъстващи официални лица, застанаха отделно – да са по-близо до патриарха, а щом стана време да се запалят свещите, новоизлюпените ВИП персони първи се завтекоха към Неофит. Първи застанаха пред него и за да чуят „Христос Воскресе“ и първи да отговорят, иначе скромно свели глави към огромните си свещи.

В същото време стотици вярващи, дошли да се помолят за спасение на най-светлия християнски празник, останаха извън храма, окупиран от политиците. Мерките за сигурност, заради присъствието на ВИП персони, бяха невиждани. Миряните се редяха над 4 часа на опашки, само за да стигнат до площада пред храм-паметника, минавайки през скенери, а вътре успяха да влязат малцина. Вътре бе оградено и наредено за парада на по-равните – Румен Радев и съпругата му, бившият президент Росен Плевнелиев, бившият премиер Георги Близнашки, служебният – Огнян Герджиков, че за капак и острието на ДПС Йордан Цонев! Все смирени Божи раби, охранявани зорко от любовта на народа с десетки служители на НСО.

Парадът за лъскане на имиджа на шампиона по гафове Радев обаче бе повече неуспешен, макар и първия по рода си навръх Великден в „Св. Александър Невски“, организиран от държавен глава. Досега президентите не са си позволявали подобни демонстрации и единствените задължителни ВИП лица бяха Симеон и Маргарита, които са цар и царица и първа двойка по църковния протокол. И ако не бяха там и тази нощ, може би Радев и генерал Деси, както е по-известна президентшата, щяха да имат някакъв шанс, да блеснат. Нямаше да е толкова шокираща разликата, че едните изскачат от лимузина досами храма пред червения килим, все едно отиват на Холивудска премиера, а не на молитва, а другите смирено прекосяват площада. Че едните макар и във ВИП зоната, стоят заедно с всички останали официални лица, а другите са се изтъпанили до патриарха и аха да се покачат на олтара при него…

Ама как иначе, ще успеят да се отличат, а първата дама да си покаже новия имидж – нали вече не ходи с дънки, а с изискани рокли, които се надпреварва да показва по концерти, опери, а вече и в храма. Пошло и жълто. За първи път президент превръща един толкова светъл празник в подобен панаир и това е поредният гаф на Радев, кой знае дали отново инсинуиран от жена му. Защото откакто встъпи в длъжност, не пропуска светско събитие, под ръка с госпожата, но като стане дума за важни политически проблеми се крие в миша дупка и изръсва „Няма драма“.

Е, г-н президент, драма няма и в това, че сте отишли на църква. Все пак похвално за един христянин, обаче това не е ли един от най-светлите ни празници, вечерта когато Христос възкръсва и трябва да помолим за спасение и смирение. А не да паркираме лъскавите лимузини и да ходим по червен килим, оградени от гардове, изтикали народа зад ограждения?!

Колкото до първата дама, каквато по конституция ние наистина нямаме, но според „Дондуков“ 2 тя е важен фактор в държавата, ако наистина бе толкова милосърдна и добра християнка, защо за толкова време откакто разполага с кабинет в президентството не организира нито една благотворителна кауза и не се сети да блесне с нещо друго, освен с посещенията си по концерти? Така щеше да блесне повече отколкото с умерено дългата си рокля на литургията.

От толкова политическо „смирение“, на народът му домъчня с умиление за Дионисий Зарята, който направи купон миналата година със заря и фойерверки навръх Великден. Дионисий го заточиха в Бачковския манастир, ред е на Радев и Деси.


Радев и генерал Деси откраднаха Великден - президентът и първата дама напълниха храма с охрана, червени килими и лимузини (СНИМКИ)

Източник: ПИК                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com