Don't Miss

Този девинчанин се сдоби с мистериозна находка в дома си

   

Мистериозен извор бликна в къщата на Юри Корчев и съпругата му в девинския квартал „Настан“. Това съобщи зам. – кметът на община Девин Владимир Солаков. От управата прокопали с багер изкоп дълбок 6 метра, търсейки теч, заради който от години семейството се оплаква и протестира, че къщата му се пълни с вода. От изкопа обаче бликна извор от чиста студена вода, каза Солаков, цитиран от „Марица“.

До извода, че бликащата живителна течност е от извор, се стигнало, след като всички други хипотези били изключени. „От началото на мандата се занимаваме с решаването на проблема. С дълги преписки успяхме да спрем ВЕЦ-вете по реката, за да видим дали водата в къщата ще спре да тече, но тя продължи със същия обем. Изключихме възможността след огледи да има теч от тунел на ВЕЦ. Спряхме водоподаването на целия квартал, но това не спря оттока на водата в къщата. Изключихме възможността да се просмуква вода от старо водохващане над махалата, понеже спряхме и него.

Нищо не помогна да се спре водата, напротив, тя се увеличава“, посочи Солаков. Предстои да изключат и последната хипотеза, че след земетресение преди три години разломи са пренасочили вода от река Мугленска, която изчезва по трасето и се появява при рибарниците край квартала. „Ще пуснем боя в Мугленска, за да видим дали в извора ще се оцвети и да разберем от къде дали не идва от там“, каза Солаков. Семейството от години се оплаква и протестира от водата, която не спира да се просмуква от ската в основите на къщата.

Целият им приземен етаж е пълен с вода. „Проблемът е, че над къщата е скат, който водата просмуква и в един момент може да тръгне огромно свлачище с цели улици с къщи по тях. Ще извикаме експерти от Геозащита -Перник да проучат терена“, каза Солаков. Заради проливни дъждове през уикенда от управата наблюдавали изкопа, с притеснение да не тръгне свлачище от пороите. Корчеви продължават да живеят в двуетажната къща. Заради теча през зимата целия приземен етаж бил пълен с лед. Заради пороите от общината са направили чували с пясък, с притеснение да не прелее водата и в село Грохотно, тъй като при предните валежи в центъра водата стигнала 1 метър върху асфалта.

/Марица                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com