Connect with us

България

Хранителен експерт с потресаващо разкритие за това как ни мамят с един много обичан от всички продукт

Published

on

Д-р инж. Лазарина Герова, остава последния мохикан на фронта за контрол върху храните. Тя е дипломиран експерт  за химически анализ върху вредните съдържания в това, което ядем всеки ден и се съгласи да разкрие пред БЛИЦ някои от тайните на здравословното хранене и къде се крият опасностите.

– Госпожо Герова, вие имахте последната лаборатория в София, която приемаше поръчки от производителите за установяване на допустимото съдържание на нитрати спрямо нормите при зеленчуците? При сегашната липса на  лаборатории за контрол върху храните, кой следи безопасността на  това , което ядем всекидневно?

-Вече  самите търговци си следят безопасността. Порази ме с каква лекота производителите  започнаха да си рекламират сирената и кашкавала като узрели продукти за  „похвалните”  45 дни?   А знаете ли колко е нужно за узряването на сиренето?  Шест месеца. Така беше и по стария български стандарт. Сега дадоха право на производителите да си отговарят за безопасността на продукта.  И те ни набиват в главите, че тези 45 дни са достатъчни. И че именно това е идеалното сирене. Нищо подобно! Най –добрите  производители в света, каквито са  в Италия и Швейцария, зреят млечните си продукти от 6 месеца до една година. Затова и са признати в цял свят. По време на процеса на зреене на продукта се развива бактерия, която е опасна за здравето.  В рамките на тези шест месеца тя става безопасна за организма ни. Ето къде е смисълът на това зреене на продукта. И тук идва   българският парадокс. Че 45 дни са достатъчни.  В тези дни се развива тази бактерия.  Тя не е приключила развитието си и поради тази причина продуктите  могат да бъдат опасни за здравето на хората .

–Как да различават хората узрелия продукт?

-Узрелите сирене и кашкавал са твърди. Сега се слагат  разни   добавки за да имитират узрял  продукт, между които и  калциев двухлорид. Той създава твърдост на продукта и илюзията, че е узрял. Опасна имитация. Кашкавалът също трябва да зрее половин година. Кашкавалът като се реже трябва да са твърди резенчетата и да  има особен стипчив вкус . Вижте как се реже сегашния кашкавал, той направо лепне по ножа –  мек и мазен като пластелин . Дори във хладилните витрини като го пипнете  е мек.

-А мекото сирене, какво ще кажете за него?

-Мекото сирене , наричано още по италиански моцарела,  е най-добро. В прясното меко сирене още не е  започнало развитието на бактерията.  Така че хората със стомашни проблеми е по-добре да ядат от него. Ако купувачите избягват да купуват неузрелите млечни продукти сирене и кашкавал, то има вероятност производителите да се ориентират към старите български стандарти, узряването да не трае 45 дни,  а шест месеца.

-Вярвате ли?

-Аз съм говорила с производители, те са наясно, но обясняват че нямат помещения където да съхраняват сиренето, кашкавала. Това изисква и пари и време и поддържане на чистота, общо казано финансови разходи. А нашите фермери са по-често на ръба. По близо до фалирането.

-Какво да правят купувачите при това положение? Имат ли избор?

– Агенцията по безопасност би трябвало да  контролира. Лично аз бих казала на хората да четат етикетите и да купуват продукти, където е изписано че съдържат само мляко, закваска и сол. Да купуват извара, меко сирене, понеже те са наистина добри.  За да се избегне отрицателния ефект специално при кашкавала, трябва да си го поставите вкъщи в камера с дълбоко охлаждане,  за да загине бактерията. Научила съм го от  старите истински експерти по млечни храни, които си разбираха работата  и бяха безкомпромисни към нарушителите. В този смисъл има за какво да съжаляват хората от времето на соца.

-Вие като специалист по нитратите приемате ли теорията, че те не били толкова вредни?

– Експертите от общественото здраве  когато  отмениха контрола над  нитратите,  беше грешка. Аз много пъти писах до всички инстанции, до парламента, досаждам вече години на чиновниците от всички нива,  докато не ми се каза пряко: „не разбрахте ли Герова, че няма да се върне контрола върху храните такъв какъвто беше.” Стигна се до положение да се обяви, че нитратите са дори  полезни,  а стават опасни когато попаднат в  кисела среда и се превърнат  в нитрити. Нитритите  са признати  канцерогени. Обяви се, че в стомаха не може да се създаде толкова кисела среда. Това е вярно само при условие, че продуктите, които се консумират  са с безопасно съдържание на нитрати. А безопасното съдържание е точно определено от   Световната здравна организация .  При положение, че контролът вече е изцяло в ръцете на производителя, тоест разчита се на неговата съвестност ,  правете си сметката, доколко той е лоялен към българския консуматор.

– Колко е безопасното?

-Според СЗО това е 250 милиграма на килограм продукт за възрастните  хора и 50 милиграма на килограм продукт за бебета. За съжаление при  моите наблюдения при рисковите зеленчуци каквито са листните и кореноплодните като  спанак, салати, рукола, много модерна в последно време,  червено цвекло,  моркови, зелета, тиквички , могат да съдържат от 10 до 15 пъти над безопасното съдържание определено от СЗО. Днес съдържание на нитрати от  4500  се смята  за безопасно? Представяте ли си?  При такова високо  съдържание на нитрати те много лесно се превръщат в стомаха в нитрити и предизвикват токсичното отравяне придружено с разстройство,  а при продължително употреба води до рак. По този повод аз имам пряк въпрос към отговорните фактори: Защо след като  нитритите са опасни за здравето, директно канцерогенни ,  защо смениха консерванта нитрат употребяван при  колбасите,  защо разрешиха нитрита като консервант в колбасите? Все пак за нитрата е нужно условие в стомаха,  за да се превърне във вредния нитрит, а сега попада пряко.  Това не е ли голям  риск за здравето на нацията ни, която е класирана като най болна в Европейския съюз?

Интервю на Савка ЧОЛАКОВА,  БЛИЦ

Continue Reading

България

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Published

on

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява:

– ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се ядосва:

– Пу! Да му е*а пушката, да му е*а мушката, да му е*а цевта…

– Млъквай! – скастря го свещеникът. – Господ ще те накаже, ще прати гръм по теб!

– Да,бе,да – подиграва го ловецът.

След малко ловецът пак вижда заек, стреля,пак не улучва и отново
почва да псува:

– Пу! Да му е*а пушката, да му е*а мушката, да му е*а цевта…

– Млъквай! Господ ще те накаже!

– Да,бе,да,гръм от ясно небе,нали?

След малко пак вижда заек, пак стреля, пак не улучва, и отново псува:

– Пу! Да му е*а пушката, да му е*а мушката, да му е*а цевта…

– Стига, Господ наистина ще те накаже!

В този момент от небето пада гръм, но вместо ловеца удря свещеника и го убива. Отгоре се чува глас.

– Пу! Да му е*а пушката, да му е*а мушката, да му…

Continue Reading

България

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Published

on

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Поне до края на месеца няма възможност за образуването на слани или ако се образуват, ще е с много малък териториален обхват, добави той, цитиран от Novini.bg.

Температурите се очаква да са с около един градус над нормата за цялата есен. Все пак трябва да сме наясно, че Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните дава октомври месец малко по-студен от нормалното, а ноември – отново топъл, посочи проф. Рачев.

Прогнозите са валежите тази есен да са в нормата, на някои места, особено за Западните Балкани, с малко по-ниска валежна сума, отбеляза климатологът.

Той разкри и каква зима ни очаква. Дългосрочните прогнози трябва да се приемат с известна доза условност, но повечето метеоцентрове, които се занимават с шестмесечни прогнози, дават топла зима. Особено топла ще бъде в Европа, като в този случай Балканският полуостров стои малко встрани от тази посока.

При нас температурите през декември, януари и февруари ще бъдат с около 1-1,5 градуса от нормалното, докато за останалата част от Европа засега прогнозата е за още по-топла зима. Това не означава, че няма да има сняг, поледици, виелици, температури минус 10-минус 15 градуса, но периодите на по-топло време от обикновеното ще бъдат повече и по-дълги, в резултат на което зимата се очаква да бъде доста топла в Европа и малко по-топла на Балканския полуостров, каза още проф. Георги Рачев.

Continue Reading

България

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

Published

on

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона на прогнозите за поскъпване на цените.

„Ако не настъпят драматични промени в макрорамката за 2019 г., както е разчетена от Министерството на финансите, ще има възможност в началото на следващата година доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%“, заяви Горанов в интервю за Нова тв. Според него подобно повишение ще доведе до общо повишение на доходите.

Изказването дойде ден след прогнозата на КНСБ за поскъпване на живота средно със 7 лв. на човек заради новите  цени на газ, ток и парно. Вчера „Булгаргаз“ обяви, че е поискала 14% поскъпване на синьото гориво от октомври. Синдикатът пък изчисли, че за нормален живот на човек у нас ще са му нужни 595-597 лв. на месец. В същото време средният месечен доход за второто тримесечие е 491 лв.

 

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България1 седмица ago

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява: – ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се...

България1 седмица ago

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. Поне до края на...

България1 седмица ago

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона...

България1 седмица ago

Щерката на Глория показа плът (Снимки 18 плюс)

Симона Загорова видя, че без скандал трудно се стига до голям успех в шоубизнеса и реши да покаже плът. Напоследък...

България1 седмица ago

Историята на 43-годишната Милена разплака всички във „Фермата“

Милена е на 43 години, от Кюстендил и по професия е лесовъд. Известна сред близките си като „Горския“, днес тя...

България1 седмица ago

Гръмна сега: Жестоко убийство след пиянски скандал. Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България1 седмица ago

3-ТЕ ЗОДИИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ РАЗДЯЛА

…за по-добро! Скоро ще срещнете истинската любов. Засега обаче трябва да мислите за раздялата като за свежо начало и да...

България1 седмица ago

Има го навсякъде около нас, а не знаем колко е ценно! Спестява ни хиляди левове годишно от

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  При болки в ставите. За краката. При проблеми със стомаха. За здрава...

България2 седмици ago

Изнесоха шокиращи кадри от най-скъпото имение в Източна Европа: на Арабаджиеви! (Тънат в лукс и злато – МНОГО СНИМКИ)

Ветко и Маринела Арабаджиеви буквално са тънели в лукс и злато! Втори Версай – в това са се опитали да...

България2 седмици ago

Кое превърна бияча от Слънчев бряг Дани от любящ син в чудовище за броени часове!

Британецът Дани Джеймс Нот, който нападна инвалид в луксозен хотел в Слънчев бряг, е претърпял пълна метаморфоза за по-малко от...

България2 седмици ago

Жестоко убийство след пиянски скандал в Плевен! Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

Разпространява се като мълния! Слави изпя личната си драма във „Фейсбук“. Връща ми се за

източник: Факти.бг „Затова“ е името на новия проект на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Песента и видеото бяха представени на официалната...

България2 седмици ago

Новата Лада Нива е като космически кораб, с много екстри, а струва едва

Второто поколение на Lada 4×4 ще бъде по-скъпо от стария модел, но въпреки това ще остане едно от най-евтините предложения...

България2 седмици ago

Вижте уникалното имение на Ветко Арабаджиев в Сен Тропе, което струва 17 милиона евро! (СНИМКИ)

Пловдивският бизнесмен може се похвали с уникално имение в едно от райските кътчета на Земята – Сен Тропе. Ветко Арабаджиев...

България2 седмици ago

МИСТЕРИОЗЕН ВЪЗХОД! Ветко Арабаджиев – от обикновен шофьор до най-богатия Българин! Ето как е станало!

Бизнесменът Ветко Арабаджиев има досие в бившите тайни служби, което по-късно е унищожено в нарушение на закона. За бившите служби...

България2 седмици ago

Скандал във „Фермата“: Един от участниците: Не е имало турско робство, имало е присъствие

Жестока разправия се разпали още на старта на риалитито „Фермата“, а участниците вътре вече са се наежили срещу българомохамеданина Нури....

България2 седмици ago

Кристин Илиева: Дивна ми направи невероятен подарък за рождения ден!

Моделът Кристин Илиева призна, че има приятел, който е с нея още преди жестоката катастрофа на 12 март. „Скоро ще...

България2 седмици ago

Шок и ужас: Бежанец изнасили козата Милена в Странджанско, пастир го бие с гега и плаче

Бежанец бе спипан от възрастен пастир да мърсува с коза от стадото му посред бял ден. Срамната история се разиграла...

България2 седмици ago

В момента радостта е много голяма за цяла България! Забравих за всички проблеми. Обявиха: Имаме нов

Българският талант Адриан Андреев записа нов огромен успех за българският тенис. Андреев и неговият партньор Антон Матушевич от Великобритания нямат...

България2 седмици ago

Той си купи бучка “сирене от три лева” и “един вчерашен хляб от 45 ст.”! Историята на този дядо трогна Фейсбук

Историята на един възрастен мъж разплака потребителите в социалната мрежа и за часове бе сред най-споделяните. В нея се разказва...

Advertisement

Trending