Don't Miss

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ печели при избори сега

   

Кандидатска листа за евроизборите на проекта на предишния президент Георги Първанов АБВ, водена от евродепутата Ивайло Калфин, би събрала 7% подкрепа, ако гласуването е днес. Това показва национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, направено в периода 18 – 22 януари сред 1050 пълнолетни българи. Според социолозите почти половината от подкрепата за листа на АБВ идва от БСП, останалата – от центристки и националистически формации, както и от негласуващи. С появата на АБВ, БСП губи около 20% от избирателите, гласували за нея на парламентарните избори миналата година. Това са основно хора, разочаровани от поведението на партията след изборите, от зависимостта й от Атака, или персонално неодобряващи С. Станишев. В 15-те на сто подкрепа, с която в момента се ползва БСП, тя запазва най-твърдия си електорат (53% от него са над 60г., 38% живеят в селата), но отстъпва част от периферията си – в средното поколение, служещите и в столицата, където критичността на левите избиратели към начина, по който БСП упражнява властта, е най-силна. Според социолозите почти половината от подкрепата за листа на АБВ идва от БСП, останалата – от центристки и националистически формации, както и от негласуващи.
През януари ГЕРБ за първи път излиза от електоралния спад, който бележеше след преминаването си в опозиция и отбелязва 2% ръст – до 17.8%. Към този момент не може да се каже, дали това е устойчива тенденция, тъй като тя протича на фона на започналото разцепление в левицата, чийто развой остава неясен. ГЕРБ си връща част от загубените избиратели в София и големите областни центрове, сред по-младите и средни възрастови групи. Подобряването на електоралните му позиции е придружено от ръст в рейтинга на кмета Фандъкова (в столицата е съсредоточен един от най-големите електорати на ГЕРБ) и лидера Борисов.
При ДПС промяна няма (6.2%). Лидерът Лютви Местан губи обществена подкрепа, което се отразява на отношението към управляващите и парламента, но не и на вота за партията. Известен спад има при Реформаторския блок, което може да се дължи както на разочарованието на част от сините избирателите заради проблемите около подписването на коалиционното споразумение, така и на конкурентната на Меглена Кунева фигура на Ивайло Калфин. Блокът запазва обаче твърди шансове за един евродепутат – 5.2%. Много близки позиции до тези от парламентарните избори регистрира НФСБ на Валери Симеонов (3.1%), въпреки ориентацията на част от избирателите му към АБВ. Националистите компенсират частично с приток на бивши симпатизанти на Атака, но все още остават под бариерата за евродепутат. „България без цензура“ на Н.Бареков стартира с 2.6% подкрепа. Една десета (2.5%) под нея е потенциалният вот за Атака. Така, появата на нов играч вляво пренарежда съотношението на силите за евроизборите. Ако вотът беше тази неделя, ГЕРБ би имал 6 евродепутата, БСП – 5, ДПС, което разполага с по-голям твърд електорат – 3, АБВ – 2 и Реформаторският блок – 1. Отношението към правителството и основните държавни институции се запазва на нивата от месец декември – 21% доверие към кабинета, 10% – към парламента. Лек ръст в личните си рейтинги отбелязват премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ГЕРБ Б.Борисов. В институционален план относително най-силно нараства одобрението за главния прокурор Сотир Цацаров (от 22% на 29%), който събира позитиви след реакциите на прокуратурата по случая Сидеров и Борис Миланов (Петното).

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com