Connect with us

България

Бащата, убил детето си: Пуснах го от моста, бях в безизходица

Published

on

“Пуснах го от моста. Просто това е, което направих в такъв момент”, обяснил пред съдия 32-годишният Делян Бешев от Габрово, който призори на 3 юли 2019 г. метна от 30-метров виадукт на околовръстния път 4-годишния си син Дариел.

Мотивът – бил в безизходица, изоставен от майката на детето и не можел да се грижи за него. Убиецът, който е лежал в затвора за кражба и нанасяне на средна телесна повреда, в хода на делото пласира версията, че момченцето само се е подхлъзнало и е паднало. Както и твърдения за непознати мъже, които го преследвали и после хвърлили детето от моста. По-късно обаче, притиснат от фактите, направи самопризнания.

Инженерно-техническата експертиза доказва, че детето е изхвърлено със замах от 30 метровата височина. То полетяло с близо 90 км/ч.

За секунди малкото телце се разбило в сухата камениста част от коритото на река Янтра. Смъртта е настъпила мигновено. След като хвърлил Дариел, бащата слязъл с колата под моста, за да се увери, че детето е мъртво.

Носел 29-сантиметров нож, за да се прободе, но променил намерението си. Качил се отново на виадукта, искал да скочи. Вместо това започнал да звъни на майка си, на познат, на полицай.

На униформения казал, че детето от два часа вече не диша и че смята да отиде при него, на по-добро място. В ръцете си държал и ножа, но скоро го хвърлил на асфалта.

След 4 часа преговори служителите на МВР все пак успели да го свалят от парапета и да го закопчеят с белезници. Докато го убеждавали, Делян разказал, че и предишния ден идвал с детето на моста, но тогава не се престрашил.

Миналата седмица Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата на Делян Бешев – доживотен затвор, който ще трябва да изтърпява при специален режим за умишлено убийство на рождения си син. Детето било в безпомощно състояние заради крехката си възраст, но осъзнавало случващото се.

Престъплението бащата извършил при опасен рецидив. Магистратите приемат, че е вменяем, има личностно разстройство, но не и психично заболяване, пише 24 часа.

Според експерти психолози не изпитва вина, а се изживява като жертва и търси съжаление. От кориците на делото излязоха ужасяващи детайли за престъплението, предхождано от години домашно насилие, страх, бягство и неадекватност на институциите да защитят жертвите.

Делян и партньорката му Поля Христова се запознали в местна фирма, където работели, през 2011 г. Припламнали чувства и скоро заживели заедно. На 25 септември 2014 г. се родил и синът им Дариел.

Детето не било навършило 2 г., когато бащата влязъл в затвора. Лежал 8 месеца, защото промушил мъж с нож и едва не го убил, като прерязал вена и му причинил хеморагичен шок. Привели в изпълнение и предишна негова условна присъда за кражби. В края на март 2017 г. напуснал килията.

Оттогава отношенията им с Поля се влошили. Ревнувал, не го удовлетворявали полаганите грижи в домакинството. Делян налагал авторитета си с грубост и сила.

Дори монтирал в коридора на апартамента видеорегистратор, насочен към входната му врата. Според магистратите той е упражнявал системен физически, психически и сексуален тормоз над жена си.

“Той не спира да ме удря, не спира да ме тормози сексуално по цели нощи. По време на секс ме бие. Удря ме с юмрук в главата. Два пъти ме е вкарвал в болница. Единия път имах сътресение и счупено ребро, а втория – цялостен срив на тялото. Влачех се по земята”, разказва Поля след трагедията.

Тя се упреква, че се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си за системния тормоз над нея и 4-годишното дете.

“Ще те направя труп”, крещял с насочен към гърдите ѝ кухненски нож при намек на Поля, че ще го напусне. Стигал и по-далеч – заканвал се, че ще убие и нея, и Дариел, ако “се опита да отнеме детето от неговите ръце”.

Момченцето било свидетел на отношенията между родителите си. И също жертва на бащата насилник. Биел го и дори през август 2018 г. социалните служби проверявали насилие след сигнал от детската градина на Дариел. При беседа с възпитателката подсъдимият признал, че е наплескал сина си заради непослушание. Извършена била

проверка от “Закрила на детето”, която не установила риск за живота и здравето му, пише в материалите по делото.

Вечерта на 20 юни 2019 г. Делян отново пребил Поля в апартамента им в кв. “Русевци”. Тя получила нервен срив и той я откарал в Спешното на габровската болница.

Младата жена признала, че е жертва на домашно насилие. Била настанена за лечение в неврологичното отделение. Още тогава решила да не се връща в дома си и около 9 ч. сутринта напуснала болницата.

Приятелка я подслонила и заедно отишли при районния инспектор в полицията. Той посъветвал Поля да напусне за известно време града, докато получи заповед за защита. Познат съдействал да се приюти в дома на родителите му в Павликени. Никой от близките на Поля, освен двамата, които ѝ помогнали, не знаели, че е напуснала Габрово.

След работа Делян прибрал сина си от детската градина и с него отишли до болницата в Габрово. Там научил, че Поля е напуснала. Не отговаряла на позвъняванията му. Започнал издирване чрез социалните мрежи, разлепил обяви със снимка на Поля и сина им и послание “Обичам те, мамо!” по спирки, в заведения и нощни клубове.

На 26 юни 2019 г. майката на Поля подала молба за издирване и дъщеря ѝ била обявена за общодържавно издирване.

Междувременно малкият Дариел се разболял – развил вирусна инфекция и хрема. Пред полицай, ангажиран с издирването на Поля, бащата постоянно се оплаквал, че детето се влошава и няма пари, за да се грижи за него.

Молел да намерят партньорката му, като обещавал, че ще ѝ прости. В следващите дни не спирал да повтаря в разговори с роднини и близки, че той никога нямало да изостави детето си, но не знае какво да прави и му идва “да си тегли ножа”.

На приятелка заявил, че няма да остави Дариел друг да го гледа или да го гледа майка му и по-скоро щял “да се хвърли с него”. Свидетелката не приела на сериозно думите му, тъй като знаела, че не изпълнява много от нещата, за които говори.

В 23,52 ч през нощта преди зловещата трагедия изпратил на жена си есемес “Поли, обичам те, но се налага да те напуснем с Дариел завинаги”. В телефона му открили прощален видеоклип, създаден в 1,18 ч на 3 юли. Видеото съдържа изложение на подсъдимия за тежката ситуация, в която бил поставен, без пари и без подкрепа от никого, включително от майката на детето си, което завършва със “Сбогом!”.

В колата открили и предсмъртно писмо върху цветна семейна снимка. Делян изпълнява плана си само до убийството на момченцето, може би осъзнавайки, че това ще бъде най-голямото наказание за непокорната Поля.

“Чувствам се виновна, че не взех най-ценното нещо – детето си, когато избягах. Но от страх не го направих, защото знам какво ще следва. Той каза, че ще ме убие – мен, детето, а след това и себе си. Обаче той на себе си няма да посегне. Не е способен да си посегне. Нека да страдат другите хора около него”, каза тя след трагедията.

Делян е осъден да ѝ плати 200 000 лв. кръвнина.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Здравният министър предлага улица в София да носи името на проф. Александър Чирков

Published

on

Здравният министър ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи във Варна министър Костадин Ангелов, след като се поклони пред тленните останки на починалия във вторник бележит кардиохирург.

Министърът уточни, че е разговарял по този въпрос с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той допълни, че предлага улица да бъде кръстена на покойния професор, за да може всички хора, когато преминават оттам, да знаят, че той е бил велик лекар.

България загуби един от най-добрите си лекари – проф. Чирков, той беше основоположник на кардиохирургията в България, каза още министър Ангелов. Според него целият живот на проф. Александър Чирков „е учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и изучава много внимателно“.

Проф. Александър Чирков почина на 24 ноември на 82-годишна възраст.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Вижте какви данъчни облекчения ще може да ползвате догодина, ако имате деца

Published

on

Данъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина.

Това решиха окончателно депутатите с промени, направени през преходните и заключителните разпоредби.

Това е фактическата сума, която се постига чрез приспадане на 4500 лева от данъчната основа на единия от родителите. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900 лева, а за три – 1350 лева, които отново са 10% от приспадната данъчна основа.

Според Искрен Веселинов от ВМРО това е подкрепа на „грамотната раждаемост“, тъй като от тези клаузи могат да възползват единствено родители, които плащат данъци.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

19-годишен: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача –

Published

on

Собственичка на кафене в Свети Влас изгони 19-годишен младеж, работил за нея без трудов договор, с аргумента, че е бедняк и няма на кого да се оплаче. Драмата със Светослав Орлинов от Тръстеник гази чл. 172 от Наказателния кодекс, както и Кодекса на труда, коментира адвокат, запознат с темата.

Чл. 172. казва дословно: Който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия или социален произход, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

Историята започва през юни, когато младежът напуснал предишната си работа в курорта по взаимно съгласие и започнал във фирмата на Мирослава Инджова „Кафе Дюкян 1” ООД, регистрирана в Силистра на ул. „Македония” 42.

„Г-жа Инджова ми предложи да започна работа като продавач на кафе и напитки при сключване на безсрочен трудов договор. Аз приех предложението и повярвах, че в 7-дневен срок ще ми предостави за подписване трудовия договор, който тя заяви, че подготвя. Започнах изпълнение на трудовите ми задължения на обекта според устната договорка между нас. След изтичането на визираните 7 дни аз поисках официален трудов договор, но такъв не ми беше предоставен”, разказа Светослав Орлинов пред Lupa.bg.

„Въпросната дама ми каза, че ще ме уволни и по никакъв начин няма да мога да я осъдя, тъй като съм бедно момче и няма кой да се занимава с моите жалби и протести до институциите. Съпругът ѝ Георги пък ме нарече „олигофрен” и се държеше грубо и агресивно с мен, като използваше обидни квалификации. Аз съм от град Тръстеник и бях оставен без препитание в Свети Влас от тях”, конспектира скандала 19-годишният Светослав. Мирослава Инджова дори отказала да впише работните дни в трудовата книжка на момчето.

По думите му повече от 10 дни се е трудил без обещаната заплата, като разпасалите се шефове му давали само по 20 лева на ден. За щастие в Районната прокуратура в Несебър за рекордно бърз срок – само за два дни, образували досъдебно производство по жалбата, заведена под №1270/2019.

За да е пълна подигравката, шефката дори го заплашила, че ще го натопи пред полицията, че продава трева и така властите щели да обърнат внимание на нейната версия, а не на факта, че тя самата е нарушила закона. „Това е заплаха за набедяване съгласно НК и също е престъпление от общ характер“, обясни потърсеният за коментар адвокат.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България32 минути ago

Здравният министър предлага улица в София да носи името на проф. Александър Чирков

Здравният министър ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи във...

България44 минути ago

Вижте какви данъчни облекчения ще може да ползвате догодина, ако имате деца

Данъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина. Това решиха окончателно депутатите с промени,...

България2 часа ago

19-годишен: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача –

Собственичка на кафене в Свети Влас изгони 19-годишен младеж, работил за нея без трудов договор, с аргумента, че е бедняк...

България11 часа ago

Кошмарни данни: Ръст на починалите от К-19 за денонощие у нас, заразените са 3568

Нови 3568 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни...

Любопитно11 часа ago

Първата разлика, която ще забележите, ще бъде в характера ви. Прост психологически тест –

На пръв поглед тези снимки са еднакви. Между тях обаче всъщност има някои разлики. А този, който сте забелязали първи,...

България11 часа ago

Проф. Витанов съобщи страхотна вест за България и каза кога ще дойде краят на К-19

Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това прогнозират от Щаба, съобщава Нова телевизия.  Според математика Николай Витанов...

България11 часа ago

Вече е ясно кои са първите двама финалисти във „Фермата 6“

Финалистите във фермата вече са известни, научи Магазина за Новини. Това са яхтена стюардеса и ром, твърди „България Днес“, позовавайки се...

България17 часа ago

Намериха му цаката как да пестим от климатиците през зимата

Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за ток? Семейство с две малки деца сподели как ще се...

България19 часа ago

Скръбна вест: К-19 погуби един от най-успешните и известни българи!

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал. То беше заразен с COVID-19 и се лекуваше в интензивната клиника в университетската...

Българияедин ден ago

In memoriam: Светилото проф. Александър Чирков ще бъде кремиран и погребан в Германия

Проф. Александър Чирков най-вероятно ще бъде кремиран и погребан при съпругата си Мариане в Германия, съобщава 24chasa.bg. Синът му Алесандро се очаква...

Българияедин ден ago

Аркади Шарков: Очаквам част от мерките за излизане от коронакризата да паднат до края на седмицата

„Очаквам част от мерките за излизане от коронакризата да паднат до края на седмицата. Обявяването им от здравния министър проф....

Българияедин ден ago

Отново много нови заразени и починали от К-19 за денонощие у нас, но има и добра новина

Нови 3 712 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната...

България2 дни ago

Вижте си безименния пръст! От него зависи дали ще умрете от СОVID-19

Мъжете с по-дълъг безименен пръст са изложени на по-нисък риск от смърт от болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, пише...

България2 дни ago

Поредна жертва на пандемията. Виктор Ангелов затваря ресторанта си

Коронакризата удари сериозно един от най-прочутите кулинари у нас – шеф Виктор Ангелов. Водещият на предаването „Хелс Китчън“ по Нова...

България2 дни ago

Почина Диего Марадона!

Футболната легенда Диего Марадона е починал в дома си заради кардиореспираторен арест (внезапна загуба на кръвообращение, причинена от недостатъчното изпомпване на сърцето),...

България2 дни ago

Пълен СПИСЪК с новите 11 мерки срещу К-19 у нас от 27 ноември до 21 декември

11 ограничения ни налагат здравните власти, за да бъде ограничено разпространението на заразата от коронавирус. На извънреден брифинг днес здравният...

България2 дни ago

Извънредно! Арестуваха убиеца на пенсионерите във вилата край Шумен, ето кой е той

Има задържан мъж, извършител на двойното убийство в Шумен. Както „Труд“ писа, двама съпрузи на 75 и 68 г. бяха намерени мъртви...

България2 дни ago

Кървавата майка признала как е умъртвила децата си

Прокуратурата обвини 32-годишната Кристина от Сандански за жестоко убийство на двете й деца. Според източници на NOVA майката е направила...

България2 дни ago

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС и намаляне на депутати на 120

Изненадващо проектите за нова конституция и за произвеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС) влязоха в проектопрограмата на парламента...

България2 дни ago

Поредна жертва на пандемията. Край с шеф Виктор Ангелов

Коронакризата удари сериозно един от най-прочутите кулинари у нас – шеф Виктор Ангелов. Водещият на предаването „Хелс Китчън“ по Нова...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com