Don't Miss

Безплатен анализ на наши съкровища в Лувъра

   

Жест към българските съкровища, които ще гостуват в Лувъра с експозицията „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България“ прави най-известният музей в света. Специалистите от химическата лаборатория на Лувъра ще извършат безплатен анализ на някои от предметите по време на изложението. Това съобщи за „Стандарт“ доц. Костадин Кисьов, директор на Археологически музей-Пловдив, откъдето са една трета от експонатите. Подобен анализ е много скъп и за нас това е много ценен подарък, обясни пловдивският археолог. Той ще предложи 10 експоната за оценката. Френските специалисти ще изберат на кой да направят анализ, уточни Кисьов, в чийто списък ще бъдат посочени златният нагръдник от Чернозем, ризница и бронзови съдове.

След като получим този анализ, ще имаме база за сравнение при установяване на ателието, изработило предметите, както и точната датировка, обясни доц. Кисьов, който миналата седмица изпрати с бронирана кола пловдивските експонати за изложбата в Лувъра.

Как България да се възползва от уникалния шанс да бъде представена в Лувъра и така да стане част от културния афиш на Европа и света е темата и на обществената дискусия, която „Стандарт“ организира в Пловдив в четвъртък. Вестникът ни събира на една маса министъра на културата Вежди Рашидов, областните управители на Пловдив и Пазарджик – Розалин Петков и Трендафил Величков, кметовете на Казанлък, Враца, Пазарджик, Стрелча, Септември, представители на министерствата на финансите, туризма, регионалното развитие, народни представители от региона, бизнесмени, историци, археолози, директори на музеи, представители на хотелиери, туроператори, неправителствени организации. Домакин на форума, който ще се проведе от 11 ч в Дома на културата „Борис Христов“ ще е кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Целта на дискусията е да потърси нови възможности за реклама и развитие на културно-историческия туризъм в България след представянето на България в най-известния музей в света. И да начертае план за отличното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. По време на форума главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова ще представи акцентите на кампанията „Чудесата на България“ за 2015 г., както и етапите, в които ще протече тазгодишното национално гласуване.

standartnews.com                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com