Connect with us

България

Бивш автоджамбаз каза как да защитим автомобила си и вещите в него

Published

on

Едва ли може да си представите, че в автомобил може да се влезе с взлом само за 20 секунди. 

По думите на бивш автоджамбаз, за целта наистина е необходимо доста малко време. Все пак за времето, през което крадецът чупи стъклото, някой може да викне полиция. 

Именно затова автомобил може да бъде откраднат, не само ако е оставен на паркинг, но и, ако шофьорът го е напуснал само за няколко минути. 

Крадците действат толкова бързо, че никой не е в безопасност. Но все пак има неща, които вие може да направите, за да предотвратите кражбата. Или поне да я забавите. 

Коли се крадат по цял свят. Мит е, че крадците крадат предимно лъскавите и скъпарски возила. По-голямата част от техните жертви са най-обикновените автомобили от средния клас.

Експертите са убедени, че да се защитим от злосторниците на практика е почти невъзможно. Колкото и устройства да пускат компаниите, винаги ще се намери начин те да бъдат заобиколени. 

Въпреки това може значително да се намали вероятността за престъпление, ако спазваме няколко прости, но не очевидни, правила за безопасност. 

Оставяйте най-ценните вещи само в багажника, ако ви се наложи. Има голяма вероятност за това, минаващ покрай вас крадец да ви отнесе чантата, лаптопа или портфейла, оставени в салона на колата. 

Злосторниците имат малко време, за да свършат своята работа, затова те на практика почти никога не отварят багажника. Все пак той се затваря с ключ, а това означава, че за него трябва да се избира шперц. 

Затова наистина ценните си вещи винаги е по-разумно да сложите отзад. Ако чантата ви може бързо да бъде открадната от салона, със счупване на прозорец, то от багажника толкова бързо тя няма да изчезне.  

Винаги оставяйте автомобила си на осветени улици

Тъмнината е спътник на повечето престъпления. Не е учудващо, че специалистите не препоръчват колата да се оставя на зле осветени места. 

Колкото по-оживена е улицата или паркинга, толкова по-добре. На тях, по правило, има силни светлини, а ако крадецът все пак реши нещо да открадне, то около него ще има доста свидетели. 

Алтернатива може да са паркингите, оборудвани с камери за наблюдение. Все пак имайте предвид, че наличието на видеозапис въобще не е гаранция за това, че престъпникът ще бъде хванат. 

Махнете си панела на касетофона

Ако все още в автомобила ви касетофонът не е фабрично вграден, то махнете предния му панел. Повечето крадци се стремят да задигнат само тази част от оборудването. 

Ако го скриете в салона, то крадецът едва ли ще ви чупи джама с призрачната надежда, че бързо ще го намери. 

Виждайки, че панелът на касетофона лиспва, злосторникът едва ли ще погледне вашата кола повече – няма да има смисъл. 

Той просто няма да има време да търси липсващата част. Най-вероятно той ще се насочи към друг автомобил, паркиран наблизо. 

Скрийте ценните си вещи в жабката

Ако не искате ценните ви вещи да останат на видимо място, то може да ги скриете в жабката. При някои модели автомобили дори има специален тайник под предните седалки, в който може да се сложат ценни неща и портфейл. 

В този случай крадецът просто ще погледне в автомобила и, виждайки, че няма нищо интересно, ще си продължи по пътя. 

Едва ли ще иска напразно да прониква в кола, в която може да няма нищо ценно. 

Тонирането на стъклата може да помогне, ако карате скъпа кола. Някои хора си мислят, че тониране на стъклата си правят само бандитите или хора, каращи само скъпи коли.

Но всъщност това е доста удобно, защото осигурява определено уединение и помага за предотвратяването на проникването във вашия автомобил. 

В този случай, поглеждайки през прозореца, крадецът просто няма нищо да види. Но не забравяйте за допустимия предел на непрозрачността на филма преди поставянето му. 

И не тонирайте предните стъкла, това ще пречи на видимостта ви на пътя. 

Убедете се, че вашият автомобил няма GPS-трекер

Може би, тази мярка ще влезе в употреба само на най-богатите хора, които карат ултра скъпи спортни автомобили. Въпреки това, за тази възможност трябва да знае всеки. 

Ако вие имате скъп автомобил, то крадците ще могат да ви следят месеци наред. 

Крадците ще научат вашия маршрут, дневен ред и навици с цел да определят как и откъде най-лесно биха задигнали вашата кола. Затова често те слагат устройства, които им помагат да следят вашето движение. Тези устройства най-често се слагат в арките на калниците или на пода. 

Да бъдат открити е доста лесно: просто проверете тези места и погледнете под колата. Редовните проверки може да предотвратят неприятни ситуации.  

Никога не оставяйте документи с личните ви данни в автомобила 

Най-добре казано, никога не оставяйте в салона на колата телефони, компютри, портфейли и лични вещи. Това категорично не трябва да се прави с документи. 

Ако крадецът влезе в колата и открие там вашата карта за самоличност, то той може по-късно да проникне и във вашия дом. 

Или да извърши финансова измама с вашите лични данни. Затова бъдете внимателни и слагайте документите си в надеждно място, а още по-добре – носете ги със себе си. 

Дайте да се разбере, че вашият автомобил има система за сигурност 

Колкото и да е странно, повечето крадци предпочитат да стоят на разстояние от автомобили с лепенки, които казват, че те се охраняват. 

Същото се отнася и за автомобилите, чиято лампичка на алармата се вижда как свети. 

Понякога, все пак, крадците искат да откраднат някоя конкретна кола. В този случай те неутрализират алармата. 

Това се прави доста лесно: достатъчно е да се прекъсне кабелът, съединяващ акумулатора с алармата. 

Ако вашият автомобил е много скъп и не искате да рискувате, сложете втора аларма. Така ще сте уверени, че крадецът, без да подозира, ще я задейства.  

Някои марки се харесват повече на крадците 

Според данни на застрахователните компании, от марката на автомобила зависи много. 

Някои модели са по-популярни сред крадците, а на други те въобще не обръщат внимание. 

Например, през 2017 година лидери по кражби бяха Volkswagen, Ford и Hyundai.

Ако се притеснявате за вашето имущество, то не избирайте автомобил от тези три марки. Или предварително разберете кои именно модели се радват на популярност сред автоджамбазите. 

Никога не оставяйте резервен ключ в колата 

Да си оставите резервен ключ в колата е същото, като да си напишете ПИН-кода на банковата карта върху нея. 

С това вие фактически каните крадеца да ви задигне автомобила. 

Вместо това, дръжте запасния ключ у дома, на сигурно място. 

Сложете датчици за движение в двора си

Вероятността за кражба намалява, ако колата е спряна на добре осветено място. Това е особено вярно за дворовете извън града и малките градове. 

Ако живеете на такова място, то сложете светлини, включващи се чрез датчик за движение. Те ще светнат веднага, ако някой мине покрай вашата кола. Не са много евтини, но затова пък ще спите спокойно. 

Не дръжте пари в колата

Много хора обичат да държат пари в тайно място в случай на извънредна ситуация. Но ако те са оставени на видно място, то направо са си покана за крадците да ги вземат. 

Ако все пак ще държите пари в колата, то ги сложете на място, което трудно се вижда. 

Добри тайни места са пепелника или огледалото за задно виждане.  

Continue Reading

България

Борисов с маска се пусна НА ЖИВО от Смолян, за да…

Published

on

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Смолян, където в момента разглежда предприятие, в което се произвеждат защитни очила.  От там обясниха, че поръчките са намалели и затова е взето решение производството да бъде реорганизирано. За 12 дни колегите направиха това, което се прави за 6 месеца. Имаме редовно производство на очила с най-висока форма на защита.

Те са за хората на първа линия, за да са защитени очите на хората. „Дойдох да ви кажа само едно голямо благодаря”, каза премиерът на работниците, които срещаше в цеховете. „Голям завод, модерен”, добави той.   „За по-малко от 2 дни направихме собствен дизайн за очилата. Направихме принт. Науката и бизнесът направиха нещо, което в Европа не е направено.

Това е наш продукт, авторски. Направено е в екстремни условия“, обясниха от предприятието.  „По най-бързия начин в лабораторията да се сертифицират”, призова Борисов.   Премиерът и шефът на Националния щаб ген. Мутафчийски са в Смолян, за да направят преглед на реоргранизираното производство в местния завод „Арексим“.

Заводът, който е профилиран в производство на части за индустриални машини и автомобили в Смолян,  започва да произвежда предпазни очила и предпазни маски. 

Continue Reading

България

Премиерът разкри за огромна трагедия в семейството на президента ВИДЕO

Published

on

Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил, заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов. 

Както БЛИЦ съобщи, в началото на март  бащата на президента бе приет във ВМА.  Предполага се, че има коремен проблем, тъй като при приемането в болницата е бил преглеждан от коремни хирурзи. „Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да уморим народа. Като някоя дърта свекърва, ама злобна“, добави Борисов по повод изявлението на президента за удължаването на извънредното положение. 

„Хората се стегнаха и днес на поточните линии по 100 000 такива очила, които ние сме предплатили на Китай, те са за хората на първа линия. Шлемовете са за най-рисковите места. Всичко това се чака с години”, поясни Борисов. „Вкарваме ги в лабораториите. Маса колеги са ми заявили. Освен за вътрешния ни пазар, като съпричастност ние ще им даде. По думите му се задава стокова търговия и страните вече ще плащат с каквото разполагат.   „Супер са. Нарочно не свалям очилата, защото трябва да работят в непрекъснат режим. По-добре е да бъдат плътно прилепнали.  

Удобни са, не се изпотяват. Вече ги нося при две различни температура. Доволен съм от това, което виждаме. Удобни, меки, не убиват”, каза от своя страна шефът на ВМА ген.-майор Мутафчийски

Continue Reading

България

Драмата с COVID-19 в Швеция започна! Страшно е

Published

on

До вчера знаехме, че Скандинавия и по-конкретно Швеция не са засегнати от COVID-19, пише Монитор. Оказва се, че вече не е така. От няколко дни и там паркове и магазини вече опустяват от деца, майки, бащи, дядовци и баби. Семейство медици от Благоевград, които от 31 години живеят и работят по специалността си в Стокхолм, споделиха пред Агенция „Монитор“:

„Работим и за сега всичко е наред. Наистина, Швеция се откроява от другите страни с мерките си по време на пандемията. Основният принцип е, че човекът  трябва да вземе сам решение. Държавата само препоръчва да се избягват социални контакти, да се работи от дома“, споделя семейството. В Швеция вече са затворени гимназии и университети, децата учат online.

Големите концерни SAS, VOLVO, SCANIA и други предприятия затвориха по собствено решение. От понеделник се затварят ски курорти, заведения, търговски обекти. Но по собствено решение. Не се забранява, но се съветват хората и да не  пътуват за предстоящите Великденски празници.

Вече са затворени старческите домове за посещения. Здравеопазването работи с всички нужди и лишения, които и други страни изпитват, но засега ситуацията е под контрол. В интензивните звена, с външни диализи кривата на заболеваемост от COVID-19 до сряда все още бе под контрол, позволяваща на системата да се справя с потока от болни. Военните отвориха военно-полева болница в панаирната палата в Стокхолм.

Засега е само в готовност. Министър-председателят се обърна към нацията веднъж сам и вчера чрез интервю по инициатива на националната телевизия. Това се случва изключително рядко. Хората са уплашени като навсякъде, но не смразени от паника и ограничения, твърди с увереност семейството.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България54 минути ago

Борисов с маска се пусна НА ЖИВО от Смолян, за да…

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Смолян, където в момента разглежда предприятие, в което се произвеждат защитни очила.  От там обясниха,...

България56 минути ago

Премиерът разкри за огромна трагедия в семейството на президента ВИДЕO

Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В...

България4 часа ago

Драмата с COVID-19 в Швеция започна! Страшно е

До вчера знаехме, че Скандинавия и по-конкретно Швеция не са засегнати от COVID-19, пише Монитор. Оказва се, че вече не...

България6 часа ago

12-и смъртен случай, 58-г. мъж е починал в „Пирогов“ от COVID-19

Съпругата на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов също е с положителна проба. Това каза на редовния брифинг на Националния...

България6 часа ago

Още 1 смъртен случай и нови 28 заразени от коронавирус у нас НА ЖИВO

28 са новите установени случаи на заразени с коронавирус. 477 души са заразени до момента. Това съобщи на брифинг в...

България17 часа ago

Проф. Кантарджиев обяви нов случай на коронавирус! До часове ще има още тревожни новини

Има още един нов случай има на коронавирус у нас. Това съобщи преди минути проф. Тодор Кантарджиев. „Случаите вече са...

България20 часа ago

Акад. Гълъбов посочи кой и кога ще ликвидира COVID-19

Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН пред „Марица“ за симптомите, които различават грипа от COVID-19 и най-сигурният убиец...

България20 часа ago

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, най-страшно е в София

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели...

България20 часа ago

Коронавирусът погуби още една футболна легенда

Поредна футболна легенда стана жертва на върлуващия в цял свят коронавирус. Заразата отне живота на един от големите футболисти на...

България23 часа ago

Българка взе 3500 паунда, за да я заразят с коронавирус, трябвали й пари за сметките

Доброволци ще бъдат заразени с форма на коронавирус във Великобритания в опит да се намери по-скоро успешна ваксина срещу вируса...

Българияедин ден ago

Жена с перфорация на червата е в тежко състояние, личният лекар я лекувал 10 дни по телефона от страх, че е COVID-19

52- годишна жена е с перфорация на червата и в тежко състояние, след лечение по телефона от личния й лекар....

Българияедин ден ago

Кирил Домусчиев ексклузивно: Много хора ме отписваха, но ще останат разочаровани!

БЛИЦ потърси председателя на КРИБ Кирил Домусчиев по най-актуалните въпроси в държавата, финансите, кризистната ситуация породена от COVID-19 и икономическите последици...

Българияедин ден ago

Разбра се причината за внезапната смърт на 40-г. пациент в „Пирогов“ и има ли още депутати с COVID-19

Вчера починалите са двама мъже – един на 57 години от Кюстендил и един в „Пирогов“ на 40 години. Това...

България2 дни ago

Важно! Първи резултати от пробния тест на полицаите за коронавирус

Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до този момент полицаи в болницата на МВР.  Тестовете ще продължат и в...

България2 дни ago

Борисов с разтърсващо и историческо обръщение към нацията

Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Това написа преди...

България2 дни ago

Швеция призова гражданите си: Излизайте навън, ходете на пикник!

Швеция е единственият член на ЕС, който изобщо отказа да наложи карантина, а бившият държавен епидемиолог на Швеция, съветникът на...

България2 дни ago

От МЗ с подробности за деветата жертва на COVID-19 у нас

Тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил е починал 57-годишен мъж, при който по-рано е доказан COVID-19. По...

България2 дни ago

Първо тук! Правителството с ключово решение за срока на извънредното положение

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение,...

България2 дни ago

Държавата на „безсмъртните“ мрънкачи

Всеки българин специалист-вирусолог Иван Михайлов Долу маските, горе главите! Долу диктатурата, искаме си свободите! Двудневен рев по социалните мрежи заради заповедта...

България2 дни ago

39-г. грохнала пациентка: Бъзикате се с коронавируса?! Но вижте ме на какво заприличах ВИДЕO

Когато Тара Джейн Лангстън беше хоспитализирана с коронавирус, тя и нейното семейство бяха изправени пред ужасно изпитание. А след това...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com