Don't Miss

Близо 900 са участниците във Фестивала на маскарадните групи

   

Тази година ще се изявят близо 900 участници в 24 маскарадни групи от всички етнографски области на страната, с 8 повече от миналата година. Най-многобройна – 70 души, е групата на участниците от Долна Секирна. Ще се представи и група от 14 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“ в Стара Загора.

Събитието е част от културния календар на Община Стара Загора и е финансирано с 5000 лв. от бюджета, като 3000 от тях са за наградния фонд на обща стойност 3 500 лв. То традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници, които ще преминат под звуците на хлопки и чанове по бул. „Цар Симеон Велики“. Атрактивните старци, джамалари, бабугери, сурвакари, арапи и др. ще спрат на площада пред общината, където в 11 часа ще започне конкурсната програма. Всяка група ще има по 10 минути време за представяне. Очаква се фестивалната програма да приключи до 17 часа.

В журито участват още д-р Евгения Иванова от Регионалния исторически музей и художниците Юлия Славова и Тошо Стефанов.

До момента 18 майстори на народни занаяти са заявили желание да разположат в деня свои ателиета по централната градска улица, с идеята да пресъздадат атмосферата на старозагорската чаршия от началото на 20-и век.

Съпътстващата програма включва още фотоизложба и конкурс за деца и юноши.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com