Connect with us

България

Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган

Published

on

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, дават брифинг в Гранитната зала в Министерския съвет.

Премиерът прочете писмо от НСО и преди това припомни историята на цялата случка в парк „Росенец“. В писмото е казано, че във връзка с пребиваването на лице, което е охранявано в парк „Росенец“, се иска затваряне и охрана на акваторията.

„Паралелно с това, само че е засекретено, се получава друго писмо, не мога да го изчета, с него се иска същото и за сушата“, отчете премиерът. Срокът за охрана е до 15 септември 2020 г., заяви още министър-председателят по повод искането да не се преминава по вода до „Росенец“, което е отправено от НСО.

„Избран от президента Радев, назначен от президента Радев, е шефът на НСО. Те искат това и ни пращат писмо. Целта е, след като получат това писмо, всички служби на правителството да изпълняват тези искания – подчинените на вицепремиерът Каракачанов, например. Изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи това за неговата партия? Съответно министър Маринов изважда лодки на „Гранична полиция“, за да изпълнява закона? Росен Желязков е дал координатите, които са му поискани. И какво излиза – че правителството брани имот на Ахмед Доган? Добре ли са го измислили, добре ли са го конструирали? И изпълнявайки закона, ще излезе президентът Радев да ли?“, описа схемата Борисов, като стана ясно, че от НСО са поискали флота или МВР да охранява акваторията около вилата на Доган, който се пази от НСО по нареждане на шефа на службата, назначен лично от Румен Радев.

„Българската армия защитава целостта на България. Флотът не защитава акваторията на паркове и други. Нито един съд на военно-морския флот няма да бъде ангажиран с подобни писма. Аз като министър на отбраната, задавам следния въпрос на ген. Станчев. Известно е, че няма войник, който да хвърли българското знаме. Моят въпрос е по този казус, службата НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан?

Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява някакви акватории като част от някакви паркове. Уведомявам, че в района на Бургас се провежда учението „Бриз“ и ако бъдат забелязани кораби в морето, това е част от учение с НАТО и няма нищо общо с охраната и други искания на НСО“, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов. Вътрешният министър Младен Маринов разказа за съдържанието на секретното писмо. Той заяви, че е разпоредил на професионалното ръководство на МВ, да спазват закона. „Държа всяка служба да изпълнява в пълен обем своите компетентности“, допълни той.

Росен Желязков пък каза, че искането на координатите, е постъпило вчера. „Защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения на тази акватория? Дали това не е опит за въвличане на държавни органи в политическа ситуация?“, попита транспортният министър. Премиерът Борисов се обърна към медиите и заяви, че ще им предостави оригинала на писмото, което не е засекретено, а за другото депутатите могат да решат дали да се разсекрети.

„Винаги съм бил човек, който отчита успехите на другите. НСО работи перфектно по време на европредседателството, една кола не им загасна, работят там професионалисти, момчета и момичета като всички нас, на които им е тежко, като видят, че политиците се замерят с тях. Най-младият автомобил там е на 12 г. До ден-днешен с директора на НСО, когато е дошъл при мен, съм им давал цялата подкрепа, включително и финансова по тяхно искане за това, което не им достига. Когато са пожелали, на мига са били приемани от мен и са третирани като всеки един служител.

Пак се обръщам към дългогодишния ми колега министър Христо Иванов, много пъти съм казвал, че става по това време, по постовете му разбрах. Какво общо има правителството, за да ме държи мен отговорен? Защо вчера не попита за тази заповед?

Съжалявам, че в днешния ден, в който са впрегнати всички сили на българската банка, на външно министерство, на финансовото, ние хабим толкова енергия. Но аз това, което мога да разпоредя на моите министри, МВР да си вземе необходимите мерки, партиите да се пазят от провокациите и да не ги стимулират, и гражданския и етническия мир, няма по-важно от това. Преценено е, че съпругата на Радев, минава през тази комисия и е преценено, че трябва да бъде охранявана. Един път е добра, един път лоша“, коментира премиерът Бойко Борисов.

„Аз мисля, че с днешните решения до 15 септември да бъде охраняван, всичко е било за пред публиката говорено. Навреме ме информираха, службите действат по тертип – получават писмо и го прилагат. Считам, че понеже на вчерашната сбирка, която видях на лидери на различни политически партии, за първи път липсваше ДПС и може би това е начин да бъде върнато там, в двойни и тройни коалиции. Когато са ни подкрепяли, ние сме им благодарили.

Подкрепиха ни за самолетите Ф-16. Самият факт – отразяването, медийната среда, още стоят плакатите. Прави ли ви впечатление, че потрошения и пребит Слави Ангелов, са още в ареста, отсъства от всички медии? Един разследващ журналист, пребит като куче. МВР и прокуратурата работиха няколко месеца, бяхме търпеливи, работи се по поръчителството, но тишината по този случай в медиите, ме притеснява. Прави ми впечатление, може би греша“, отговори Борисов.

„Вие пак се опитвате да извъртите към нещо. НСО на 100% се ръководи от президента Радев. Ако беше направила нещо „Гранична полиция“, щеше ли да прави нещо? Изпраща ми писмо, добре, че разбрах за него и то разбрах, че като говорих с кмета Николов, ако бариерата е незаконна, да бъде премахната. Ето как действат – идва заповед до тях от НСО и те я изпълняват, писмото е до 15 септември, защо е до 15 септември? С уважение се отнасям.

Когато ни обвиняват, ние приемаме, когато сме виновни. Иво Спиридонов беше шеф на убийствата в Софийско, прекрасен полицай, десетки нощи сме работили, но той допусна грешка в неговата служба. С мъка го махнах, той е добър, отдаден офицер. Тука двама военни хвърлят националното знаме и още не са уволнени. Каква проверка ще му правиш? Министър влизат, извеждат с белезниците. Я погледнете – имаше ли Христо Иванов, от неговата партия, тогава биваха обвинявани от прокуратурата – Трайчо, Симеон Дянков, Ненчев, Нено Димов е също от тази част на обществото, тогава говорихме ли за репресии, имаше ли протест пред прокуратурата, ето, изброих министри, и мене ме разкарват. Разследват чиновници, разбрах, че прокурорите са влезли в министерството на културата. Никой не ме информира, така е правилно, така сме се разбрали“, продължи Борисов.

„Етническото напрежение в България става много бързо. Много бързо могат да припламнат тези искри, било е, това е най-страшното и дано всички сме с разума си. От сутринта само това говоря. Днес имаме да свършим много важна работа, ако Господ е с нас, ще е хубаво. Такава атака има по колегите в Европа срещу своята държава, не искат България да дръпне напред“, отговори Борисов на въпрос на ПИК TV.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че възлага проверка. Как ще има такова ограничение? По 200-300 души ми се катерихте по дуварите в Банкя, разболяха ми детето, никога! Дойде ли НСО да ви пъди? Определени са местата, в „Евксиноград“, когато има такива лица. От 6 юли тече „Бриз“, моля жълтите сайтове, до 18 юли е учението, с много кораби“, допълни премиерът. „Когато г-н Доган подкрепи президента Радев никой не излезе да каже защо той има охрана? Когато БСП с ДПС искат вот на недоверие, никой не повдигаше тази тема, сега понеже искат да изсмучат нещо от пръстите, затова го правят. Сценарият е ясен, виден. Затова от обявявам пред вас и моята заповед е да се намери законова форма, включително и среща с директора на НСО и да се оттегли“, ядоса се премиерът на сценария и сценаристите на провокацията с НСО.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

От последните минути: Управляващата коалиция е на карта, ето защо

Published

on

Циганизацията трябва да бъде прекратена. Това е въпрос, който се превръща в залог за съществуването на коалицията, съобщиха от ВМРО – едната партия от патриотичния фронт, която участва в управлението с ГЕРБ.

„Категорично не можем да приемем, че разни маргинали продължават да се гаврят с кметове, полицаи и военни. Грабят, тормозят и убиват невинни хора. Недопустимо е“, пишат от ВМРО.

Гневната им позиция е заради побоя над кмета на врачанското село Рогозен, община Хайредин, – Пламен Кюковски, който лежи в болница, след опит да защити две служителки на кметството от двама пияни цигани. Сблъсъкът е станал на метри от сградата на ведомството в близкия парк.

Там мъжете в беседката започват да подвикват към служителките на общината, използвайки доста неприлични думи и отправят вулгарни предложения към тях. При намесата на кмета, той е нападнат от човек, за когото има сведения, че се занимава с разпространение на наркотици и в този момент също е и под въздействието на алкохол. Нападателите са счупили ръката на кмета.

По информация на МВР сигналът за побоя над кмета е постъпил на 29 юли 2020 г. около 17.00 часа: „за скандал в центъра на с. Рогозен между брат и М. М. на 22 год. от с. Рогозен и П. К. на 60 год. от с. Рогозен. При възникналия скандал М. М. избутва П. К. при което същия пада на земята“. Според полицията събореният кмет нямал видими следи от контузи и фрактури и те са образували преписка по случая в РУ-Козлодуй.

Кметът се обадил около 21.00 часа с информация, че е в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца и че е със счупена дясна ръка. След това случаят е докладван на дежурен прокурор в гр. Козлодуй. Кметът трябва да предостави медицинските документи на прокуратурата.


„Това е поредното грубо и недопустимо нападение на цигани над длъжностно лице“, пишат от ВМРО и припомнят за побои над кметове, горски, полицаи, военнослужещи. Пострадалите от набези, обири и убийства са стотици, може би хиляди, пишат воеводите. Те отново поставят обсъждането и приемането на Концепцията за интеграция на маргинализираните маси, подготвена от вицепремиера по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов.

В нея се говори за доброволни отряди, които да подпомагат полицията в малките населени места и въвеждане на общественополезн труд. Според воеводите без концепцията „тези групи няма да спрат да безчинстват, демонстративно да погазват законите на страната и да малтретират честните хора, от чиито данъци маргиналните маси живеят на гърба на обществото“.

Те изброяват станалите известни на обществото убийства на журналистката Виктория Маринова, Вероника, малката Кристин, Алекс. Трябва веднъж завинаги да се сложи край на прекомерната толерантност и либералност, които проявяват някои колеги в парламента и в МС и да се предприемат точни и ясни мерки срещу циганизацията на България. Този въпрос не може да бъде подминаван повече. Той за нас се превръща в залог за съществуването на коалицията и мнозинството в парламента, се казва в обръщението на ВМРО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

МС обяви откога пенсионерите ще вземат 3 месеца по 50 лева добавка!

Published

on

Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет.

Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на  731,5  млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лева, уточниха от правителствената информационна служба. „Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна отговорното отношение на правителството към тежките месеци, които предстоят заради коронавируса и последиците от пандемията. Борисов отбеляза, че има отчетен спад на БВП на Европа като цяло. При тези условия България продължава да бъде сред европейските държави с най-нисък дефицит. „Все още не теглим заем, опитваме се да запазим бъдещето на следващите поколения“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят съобщи, че от 1 август с 30 % ще бъдат увеличени разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19. За служителите на първа линия се увеличава ставката за положен нощен труд.

Предвидени са допълнителни разходи за извънреден труд в размер 92,0 млн. лв. за структурите от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, НОИ и др. Допълнителни 24,6 млн. лв. се отпускат за увеличаване от 1 август на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети. Целта е заплащането да достигне до определените нива по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.).

През следващите три месеца всички пенсионери ще получат като добавка към своите пенсии по 50 лева месечно, като по този начин ще бъдат подпомогнати общо 2 121 000 пенсионера. Необходимите средства за това възлизат на общо 318,3 млн. лв.  Със 17,3 млн. лв. се увеличават средствата за субсидии на лечебните заведения – търговски дружества по Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят за постигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и за достигане на нивата на работната заплата до нивата по Колективния трудов договор.

Предвижда се също така увеличение на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ средно с 10 % в размер на общо 126,3 млн. лв. Целта е да се увеличат разходите за медицинския персонал, така че да се достигнат минималните нива по Колективния трудов договор. С допълнителни 122,0 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика се осигурява целогодишният размер на плащанията на личните асистенти по Закона за личната помощ. Увеличава се също така минималният размер на паричното обезщетение за безработица от 9,00 лв. на 12,00 лв., считано от 01.10.2020 г. в размер на общо 12,0 млн. лв. От началото на месец октомври се предвижда увеличение на продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение.

Мярката е на стойност 4,0 млн. лв. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15,0 млн. лв за творчески проекти на творци на свободна практика чрез фонд „Култура“.  Друга социална мярка на стойност 67,0 млн. лв., осигурени чрез пренасочване на средства от европейски програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 000 лв. на заангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия до края на 2020 г. В контекста на икономическите мерки на правителството по бюджета на ресорното министерство за настоящата година, освен отпуснатите вече  9,0 млн. лв., се осигуряват допълнително още 9,5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.

Повече от 38 000 души ще се възползват от мярката на стойност 8,0 млн. лв., представляваща помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19. Туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, ще бъдат подпомогнати с държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Мярката е в размер на 55,0 млн. лв. и може да обхване над 400 хил. туриста. 

Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде заповед, съобразена с молбата на туристическия бранш – в България да бъдат допускани при предоставяне на PCR-тестове туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония.  В Народното събрание ще бъде внесено предложение намалената ставка на ДДС в размер на 9 % да важи и за туроператорите.  Необходимите средства за изпълнение на новите социално – икономически мерки на правителството ще се осигурят в рамките на очакваното изпълнение на консолидираната фискална програма за 2020 г. и при необходимост чрез актуализации на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Ананиев: Ако се налага ще носим маски до края на вируса! Ето кои мерки остават!

Published

on

Разпространението на коронавируса продължава да е сериозна опасност за живота и здравето на хората. Това обяви Кирил Ананиев, който на извънреден брифинг разясни подробности за удължаването на извънредната обстановка в края на юни.

Като цяло няма нови мерки, с изключение на някои малки промени.

Остава временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни, с изключени на такива от Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. 

Остават и изискванията за социална и физическа дистанция, хигиена и дезинфекция и носене на маски. Здравното ведомство „горещо препоръчва“ носенето на маски на закрито, но засега то остава задължително единствено в публичния транспорт. Там, обясни Ананиев, няма служители, които да следят за спазването на правила и дистанция, за разлика от търговските центрове и молововете, където маски не се изискват.

Относно мерките за временно ограничение на масовите мероприятия, като културни и спортни, новото тук е, че на закрити места капацитетът на заетост няма да е 30%, а 50%. Това означава, че в театъра например хората ще могат да сядат през една седалка.

Ниското равнище на заболеваемост и смъртност се дължи на предприетите „авансово“ мерки, както и на тези след това, смята Ананиев. Той подчерта, че ако се наложи обаче, ще се предприемат и по-строги мерки.

Източник:  За жената

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България4 дни ago

От последните минути: Управляващата коалиция е на карта, ето защо

Циганизацията трябва да бъде прекратена. Това е въпрос, който се превръща в залог за съществуването на коалицията, съобщиха от ВМРО...

България7 дни ago

МС обяви откога пенсионерите ще вземат 3 месеца по 50 лева добавка!

Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките...

България1 седмица ago

Ананиев: Ако се налага ще носим маски до края на вируса! Ето кои мерки остават!

Разпространението на коронавируса продължава да е сериозна опасност за живота и здравето на хората. Това обяви Кирил Ананиев, който на...

България1 седмица ago

ПАНДЕМИЯТА ВИЛНЕЕ: Минахме границата от 10 000 заразени, 8 души загубиха битката с вируса

270 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени 5963 PCR теста, показва...

България1 седмица ago

Страна от ЕС въведжа задължително носене на маски и на открито

Белгийският Съвет за национална сигурност се очаква днес да въведе задължение за носене на маски и на открити обществени места,...

България1 седмица ago

5 лева такса за тоалетна в Пловдив

Снимка на касова бележка шокира потребители в мрежата. Заведение в Пловдив иска по 5 лева за ползване на тоалетна от...

България1 седмица ago

40 лева „интернет“ в хотел на Черноморието за една вечер шокира семейство!

„Скрити“ такси може да ви бъдат добавени към сметката ви без да подозирате. Едната от тях – такса „интернет” от...

България1 седмица ago

Арестуваха 7 полицаи за търговия с дрога и изнудване

Седем карабинери са арестувани в Италия по обвинения, включващи търговия с наркотици, изнудване, изтезания и злоупотреба с власт. Всички са...

България1 седмица ago

Откриха 17 000 фалшиви теста за COVID-19, иззеха ги

17 000 фалшиви комплекта за тестване за COVID-19 са открити и иззети при операции срещу незаконни храна и напитки в...

България1 седмица ago

Пореден черен рекорд с много жертви и заразени от COVID-19 у нас

Ужасяващата тенденция да се поддържа висок брой на новозаразени с COVID-19 продължава и този четвъртък. Нови 269 случая на коронавирус...

България2 седмици ago

Жената на Графа харчи като луда парите му!

Съпругата на Влади Ампов-Графа се появи на Brit Awards 2020 с уникална рокля за 2000 лева. Тоалетът на Мария Ампова за звездното събитие е...

България2 седмици ago

Шефът на „Пирогов“ подкрепи ген. Мутафчийски: Ще се мре яко от К-19, ако…

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира кризата с коронавируса у нас, разкри наблюдава ли се нов симптом при заболелите...

България2 седмици ago

Гаджета зад волана на един тир СНИМКИ

Петър и Вероника карат един тир. Двамата работят по 16 часа – през половината време спират по паркинги, където си...

България2 седмици ago

Бебе на 11 месеца е заразено с COVID-19

Бебенце на 11 месеца от Златоград, контактно на член от семейството, е с вирусна инфекция. Детето е на домашно лечение...

България2 седмици ago

Държави от ЕС въведоха карантина за влизащите българи заради увеличените случаи на COVID-19 у нас

Редица отменени полети към България заради увеличения брой случаи на коронавирус в страната променят очакванията за летния сезон. Въведени са...

България2 седмици ago

Нов черен рекорд на заразените, 321 са починалите от коронавирус у нас

9 584 са вече положителните проби на заразени с коронавирус у нас. Това сочи справката на Единния информационен портал, обновен преди...

България2 седмици ago

Шестима министри си отиват, а Борисов …

Близо една трета от министрите да бъдат уволнени, но Бойко Борисов да остане премиер. Това е планът за смени в правителството, твърди „Флагман“,...

България2 седмици ago

74-годишен мъж блудства с три млади момичета

Криминално проявен възрастен мъж е задържан за блудство в Перник, съобщава БНР. Сигнал за извършеното престъпление е подаден във вторник,...

България2 седмици ago

Дете глътна пионка и издъхна, роднини скочиха да бият лекари (СНИМКА)

Смъртта на 10-годишно дете доведе до напрежение пред 16-та поликлиника в София. Момченцето играело в дома си, когато глътнало пионка...

България2 седмици ago

Ето до кои 16 страни пътуваме без карантина

Ето до кои държави ще можем да пътуваме без проблем и без 14-дневна карантина Българите ще могат да пътуват без...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com