Don't Miss

Борисов: С БСП не можем да съставим правителство, с ДПС – изключено

   

Няма да правя правителство, ако другите партии ми предложат само парламентарна подкрепа. Необходима е споделена отговорност Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция. По думите му, ГЕРБ иска да положи всички усилия, за да може да направи стабилен кабинет и подчерта, че ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност. Борисов посочи, че ГЕРБ прави компромис като отива на консултациите и очаква същото и от другите партии. „Това, което Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще вземат като решение, ние ще го потвърдим, но имат пълния мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите. Спряхме се на тях, защото те са не само достатъчно улегнали и опитни и добре приети в обществото, но са и най-умерените в Изпълнителната комисия”, обясни той. Според Борисов те познават отлично състоянието на финансите, икономиката и политическата рамка на партията.
Бойко Борисов беше категоричен, че няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила сътрудничество с ДПС. „Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа”, заяви Борисов. Според него ако ДПС не си направи изводи, че чрез действията си вдига националистическия вот и създава проблем в етническата толерантност, това ще си бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях.
„ГЕРБ отчита с радост 9%, което според Реформаторите е огромен процент, ръст в гласувалите български мюсюлмани за нас. Аз считам, че това би било един гарант за етническия мир, ако повече български мюсюлмани гласуват за различни партии”, подчерта Бойко Борисов. „Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост. И дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам това да се случи, защото по-страшно от това няма”, каза още Борисов.
Бойко Борисов акцентира върху това, че ГЕРБ е спечелила повече от сбора на втората и третата политическа сила взети заедно. Според него това е най-важната оценка – хората за кого са гласували. „С една дума – с този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан или каквото и да било. Над 1 млн. души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре. Това е факт”, заяви Борисов и благодари на тези, които са гласували. По думите му, ГЕРБ не са оставили нито едно населено място в тази предизборна кампания да не бъде посетено, да не бъде говорено с хората и да не бъде оценено това, което е направено.
„Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече от лявата, това води до дисбаланс. Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента“, подчерта Бойко Борисов. Според него сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство. „Нашата партия се поставя в една ситуация, че сме виновни, че сме толкова по-добри от другите на тези избори. Ние такъв резултат дадохме и на европейските избори, ние си бяхме първа политическа сила и на предишните парламентарни избори. Сега от БСП чуваме, че видите ли с ГЕРБ не можело, с ДПС можело“, посочи Борисов.
Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че Иван Костов диктува на представителите на Реформаторския блок какво да говорят. Той обясни, че Радан Кънев му е звънял, но не му вдигнал за да няма никакви съмнения, че ГЕРБ оказва влияние. „Радан Кънев ми предлага да бъда водач на задкулисието, да стоим с него в парламента и при нас да тичат министрите. Аз обаче не искам да участвам в такова задкулисие“, заяви Бойко Борисов и подчерта, че няма амбиции за президент, каквито му се преписват.
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов обяви резултатите на партията като посочи, че от 28 областни градове, ГЕРБ печели в 25 от тях. „ГЕРБ печели убедително при хората с висше и средно образование. Правим отстъпление в хората с основно и по-ниско от основно образование. Там преимущество имат ДПС и БСП.“, допълни той. Цветанов подчерта, че ГЕРБ постига една убедителна победа при гласуването на българи в чужбина. По думите му, партията отстъпва единствено в Турция, а във Великобритания над 50% от гласовете са за ГЕРБ.
„Изборният кодекс и системата за изчисляване на мандатите доведе до напрежение в Ямбол и Кюстендил. Смятам, че хората, които протестираха срещу това разпределение на мандатите имат основание. В Дупница ДПС има малко над 800 гласа, а ГЕРБ над 22 000 гласа, но и двете партии получават по 1 мандат“, заяви Цветан Цветанов.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com