Don't Miss

Борис Кърчев: Ако не си добър и ако не получаваш доброта в един момент оставаш сам и всичко става безсмислено

   
Борис Кърчев е роден на 06.06.1973г. в гр.Стара Загора, зодия Близнаци. Завършва математическа гимназия „Гео Милев” гр.Стара Загора с отличен успех, който го отвежда до Технически университет гр.Варна – специалност ‘’Електрически машини и апарати’’. Преминавайки обучението си от 5 години за 4, Борис продължава и с докторантура специалност ‘’Електрически машини’’.
През 1996г. започва изграждането на първата си кабелна телевизия в гр.Симеоновград със сътрудника си и до днес Бойко Байчев. Следващият град е Гълъбово, а през 2002г. гр. Раднево и гр.Казанлък. От 2003г. селата Крън и Енина също стават част от семейството на Би Би Си Кейбъл. През 2006г. се захващат и с по-мащабен проект, създават ТВ канал „ТВ Тракия Казанлък”. С нова визия, залагайки на млади и опитни кадри, те бързо спечелват сърцата на казанлъчани. От 2009г. се концентрират в изграждането на кабелна телевизия в гр.Стара Загора, като успяват да изградят собствено оптично трасе между Казанлък и Стара Загора. През 2013г. на парламентарните избори, Борис Кърчев влиза в листите на РЗС за област Стара Загора.  След поредицата от благотворителни жестове, посветени на каузи за млади хора и тяхното лечение, „Би Би Си Кейбъл” се отзовава на апела на Oбщина Казанлък за подкрепа на детските заведения. Фирмата осигурява безплатен достъп до интернет и кабелна телевизия на голяма част от детските и учебни заведения, като за в бъдеще ще бъдат обхванати всички. Един от символите на Казанлък – скулптурата на Доко Доков – Тракийката, намираща се на площад „Севтополис” в града, е възстановена и консервирана с дарение от собствениците на далекосъобщителния оператор, като в продължение на година „ осиновяват” и цветната градина под скулптурата.
Най-голямата гордост на Борис, са синовете му Боримир и Светозар.
-Г-н Кърчев вече близо 12 години вашата фирма е на пазара. Как се оцелява в днешно време, още повече при настъпилите във вашия бранш промени, както и въвеждането на  цифровизацията?
– От доста години сме на пазара и сме заели подобаващи позиции. Въпреки кризата, въпреки моментното състояние на икономиката при нас нещата не са толкова страшни. Наистина имаме малък отлив на абонати, но в крайна сметка ние предлагаме една по-скоро социална услуга.  За съжаление в това време хората имат много по-малко възможности  да посещават кинопрожекции, театър, различни развлечения и реално нашата услуга кабелна телевизия и интернет са техния прозорец към света. По този начин те могат да комуникират с външния свят и да обогатяват своите знания така, че това, което предлагаме като услуга се явява – необходимост. Цифровизацията беше наложителна стъпка. Тя се очакваше доста отдавна и в тази връзка искам да кажа, че първият кабелен оператор в България, който предложи цифровата телевизия бяхме ние, преди колегите от Стара Загора. Само една телевизия в София предлагаше цифрови пакети, далечната 2006г., а ние бяхме вторите и след нас с наша помощ започнаха колегите в Стара Загора. Имаме традиция в предлагането на цифрова телевизия, но тогава пакетите бяха много малко и програмите бяха много оскъдни, защото никой не знаеше какво е цифрова телевизия. При сегашните условия, с развитието на новите технологии цифровата телевизия се явява необходимост, защото предлага много по-качествен сигнал и позволява много повече телевизионни канали и пренос на информация да се осъществява едновременно. Преди това аналоговият пакет беше тромав, ограничен. Можехме да пуснем  до 50 – 60 канала, защото техническата възможност не позволяваше повече, докато сега можем да пуснем над 200 – 250 цифрови канала. Опитваме се да предложим най-доброто  качество и естествено да държим конкурентна цена, която твърдя е най-добрата в региона за качеството и броя предлагани канали.
– Какво ново могат да очакват вашите абонати и бъдещи клиенти?
– Всяка година всички права, които плащаме за телевизионни канали и интернет достъп повишават цените си . Но аз гледам като кабелен оператор, който се развива и няма как да предложим 200 канала на цена, която сме предлагали до момента. С цифровизацията, която направихме, с увеличеният брой канали, следващата стъпка, към която ще пристъпим следващия месец, това е разделянето на каналите на тематични пакети. Естествено малкият – социален пакет, който е от 80 канала ще е на цена от 12лв., останалите пакети, които ще са филмови и друга различна тематика ще се заплащат допълнително.  Предвидили сме отстъпка при ползването на повече пакети и всичко това е съобразено с това какво предлагат и конкурентите ни. Всеки, който се интересува може да получи допълнителна информация в нашия клиентски център.
– През 2013г. участвахте в парламентарните избори в листите на РЗС за народен представител от област Стара Загора. Какво се случва с политическия ви живот? 
– Това беше по-скоро едно екзотично приключение за мен в политиката. Не може човек само да стои и да наблюдава отстрани  нещата, които се случват в България, защото те малко или много ни вълнуват и сме зависими от тях. Включих се в листата на РЗС по-скоро, за да помогна. Мястото, на което бях в листата – пето, по никакъв начин не предразполагаше, че имам някакъв шанс да вляза в парламента. Бях се запознал подробно с всички предизборни програми на политическите партии и макар и малко вероятно, ако РСЗ беше влязло в парламента едва ли щеше да успее да прокара тяхна платформа. Например – мандатност на депутатите. Повече от два мандата нямаш право да си народен представител. Другото бе нова Конституция. Това за мен е най-важната стъпка за развитието на България. Не виждам защо е необходимо да има Велико Народно събрание. Елементарно е – с квалифицирано мнозинство, защо обикновеното народното събрание да не може да взема решения за Велико народно събрание. Системата за смяна на конституцията чрез Велико народно събрание е много тромава. Трябва да се съберат първо 400 човека, да се организира Велико народно събрание, което е безсрочно. То трябва да се направи с определени цели и програма, да ги изпълни и т.н. и т.н.  Тогава точно заради това се занимах и с политика. Имах някакви виждания, хареса ми тази платформа. Опитах се да помогна, но за съжаление не бяха щастливи изборите за нас. Но животът продължава… Сега не съм член на РЗС, безпартиен съм. Макар, че съм бил член и на СДС. За мен не е проблем в някой момент от живота си да членуваш в някоя партия. Човек надгражда винаги и се усъвършенства и винаги имаш право да промениш възгледите си. Винаги съм бил дясно ориентиран. Такъв съм и в момента, защото е нормално според мен, човек на бизнеса да е дясно ориентиран и там е мястото на тези хора. В момента нямам никаква идея да се занимавам с политика, но естествено, ако се наложи и ситуацията го изисква и ако аз се чувствам, че мога да помогна по някакъв начин – ще помогна, защото това е моята родина и се надявам децата ми да живеят тук.
– Споделете вашето мнение, относно това как виждате взаимодействието между местната власт и бизнеса?
– За мен това е едно задължително условие, защото в крайна сметка бизнесът трябва да има почва за развитие в тази община,  а от друга страна общината живее благодарение на бизнеса. Бизнесът е този, който създава работни места, създава условия хората да се трудят и да получават възнагражденията си тук.  Когато са добре заплатени тези хора си харчат парите в общината. Това е абсолютна взаимна симбиоза между местна власт и бизнес. Абсолютно важно е бизнесът да работи с общината, както и общината да работи с бизнеса, да е отворена за неговите идеи. Всеки бизнес вижда по различен начин съдействието си с общината, но в крайна сметка най-важното е общината да работи така, че да не пречи  по никакъв начин на бизнеса. А когато бизнесът може да помогне на общината, трябва да го направи.
– Да поговорим за нещо, което направихте и нарекохте „Кауза  Казанлък”. Защо предприехте всичко това, какво целите?
– Това не е първата благотворителна стъпка, която правим. Още със създаването на фирмата, в първите години сме откликвали на много молби за помощ, подпомагали сме много начинания. Една от най-голямата ни гордост, която „Би Би Си Кейбъл” направи е възстановяване и реставрация на скулптурата на Доко Доков „Тракийката”  в центъра на град Казанлък. Това не ни е чуждо, винаги сме искали да помагаме и нашите абонати да ни приемат като социална  фирма – един вид обърната към казанлъчани. Искаме да ни чувстват не само като фирма, от която абонатите получават някаква услуга и с това да се изчерпат взаимоотношенията ни , а искаме Казанлък да е красив град и на все повече хора да им харесва да живеят в него и най-вече младите хора да остават тук, защото това е нашето бъдеще. Затова правим тези каузи с идеята да сме разпознаваеми в града, да виждат хората, че правим нещо за разлика от други оператори, които предлагат услуга като нашата, но всички средства, които печелят не остават в Казанлък, а отиват някъде другаде. Втората ни цел е да се опитаме да изградим малко по-активно общество, т.е. хората да разберат, че и от тях нещо зависи. Затова направихме каузите с гласуване, за да могат абонатите ни и хората от Казанлък активно да участват в нашите кампании. Да разберат, че по някакъв начин допринасят да се случва едно или друго нещо.  Мисля, че по този начин се възпитава гражданско поведение  и така можем да накараме хората да изразяват позиция. Чрез тази идея можем да видим и къде са ни грешките и така да вървим напред и да  постигаме резултати. Третата ни цел е да покажем къде в Казанлък  има нужда от малка помощ. Затова и сумата, която ние отделяме всеки месец не е голяма, тя е между 1000 – 1500лв. Слагаме по три каузи и чрез тях искаме да  видим къде нуждата е най-належаща. И тази, кауза, която се класира на първо място получава помощ, а останалите две показват и на останалите хора, къде има нужда и ако някои може да помогне, нека да го стори. Има такива хора, които искат да помагат и по този начин ние им показваме накъде да се насочат. Щастлив съм, защото има стъпки в тази посока. Имаше обаждания за библиотека „Искра” за допълнителни книжки, обаждания от Англия, които искаха да помогнат за микрофоните на ВГ „Искрица” и мисля, че нещата ще се случат.  Последната ни кауза бе за децата от Дневния център с увреждания, където им подарихме пътека. За останалите  две каузи ще се опитам да привлека спонсори и да помогнем и на тях  – става въпрос за ФГ „Гъдулица” и за клуба за спортно катерене. Това е, към което сме се насочили да намерим още приятели, които искат да помогнат.
– Въпреки добрата кауза, обаче има хора, които казват: „Този човек има амбицията да бъде във властта – или ще се кандидатира за кмет или за общински съветник!”. Как ще коментирате това, вие заявихте, че няма да се включвате в политиката?
–  Ето, това е най-лошото! Не само в Казанлък, но може би манталитетът ни е такъв. Никой не вярва  на благотворителността. Всеки мисли, че когато тръгнеш да правиш добро имаш някакви цели и някакви помисли. Защо трябва винаги да е така? В живота си досега съм стигнал до два извода. Първият е, че колкото пари и средства да имаш, няма как да си щастлив, ако не знаеш как да се забавляваш, ако не си до любимите си хора, ако не си здрав. Другото е, че колкото повече помагаш, толкова повече ще ти се връща като благодарност. Говоря за материална, за емоционална благодарност, за щастливи преживени моменти. Но това са нещата от живота, защото в крайна сметка – каква е целта на живота ни?  Ако не си добър и ако не получаваш доброта в един момент оставаш сам и всичко става безсмислено. Идеята е наистина да започнем да си помагаме взаимно, да се опитваме когато сме наранени или когато имаме проблем да го споделяме, а не да го затваряме в себе си. Като хора да си помагаме и тези, които го могат да го правят.  За мен това е целта на живота – не просто някакви материални блага, защото има един момент, в който човек разбира кои са реалните ценности – това са духовното и физическото развитие. Това е важното и нашата цел е да учим децата си да ценят духовните ценности и постигнатите резултати. Защото това ни прави развити, това колко пари имаш не е най-важното постижение.
– В навечерието сме на един от най-хубавите български празници – Баба Марта. Какви изненади подготвихте за вашите клиенти?
– Както винаги и тази година за 1 март се опитахме да направим нещо весело и интересно.  По наша идея сме обявили конкурс за най-голяма и атрактивна мартеница.  Уведомихме всички детски градини в общината с молба децата да изработят атрактивна мартеница с по-голям размер от нормалните. В навечерието на 1 март ще съберем всички тези мартеници и с тях ще украсим Клиентския център  „Би Би Си Кейбъл”, за да може да е красив целия месец и да зарадваме всички казанлъчани.
Интервю на Кристалина Вълчева – вестник Искра
                break } } else { }