Don't Miss

България отново бедства – има 3 жертви

   

Пороите през изминалата нощ създадоха усложнена обстановка някои райони на България днес, най-пострадали са Бургас и Стара Загора.
В Бургас пристигнаха вътрешният министър Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, там обстановката е най-тежка след проливните дъждове. 63-годишна Жена е била залята в колата си на пътя Бургас – Созопол. 21-годишното момиче, което се издирваше с вертолет, също е открито мъртво.
Следобед спасителните екипи откриха трета жертва – 27 годишен мъж. „Положението в Бургас е зле. За последните 11 часа са паднали 200 литра на квадратен метър. Два от кварталите „Победа” и „Акациите” са във вода. Има доста наводнени къщи”, каза кметът на Бургас Димитър Николов пред „Фокус“.

Николов обяви ден на траур – понеделник, в памет на жертвите от потопа. Дъждът продължава да вали повече от 12 часа, количеството паднали валежи е 176 л на кв. метър, лодките при Ченгенескеле са отнесени в морето, информира кметът на Бургас Димитър Николов. Малко преди 3 часа тази сутрин е получена информация за усложняване на обстановката на територията на област Бургас. Според полученото съобщение има бедстващи хора в кварталите Победа, Акациите, Крайморие и рибарско селище Отманли между областния град и Созопол. Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 човека. Към момента се извеждат хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местния язовир.

Екипажи от Военновъздушните и Военноморските сили също се включиха в спасителни действия в област Бургас. Вертолет „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, област Бургас. Военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са се намирали на покрива на селскостопанска сграда. Вертолет „Пантер“ направи оглед в района на парк „Росенец”, над землището на село Атия, област Бургас. От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код за риск от внезапни наводнения в района на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив. Обстановката в Гълъбово също е много тежка. По думите на кмета на града Николай Тонев обстановката в района силно се е усложнила тази сутрин между 5 и 7 часа. В Приморско е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Водната стихия е затворила пътя Веселие – Росен, общини Приморско/Созопол. Повредена е пътната инфраструктурата в района на произшествията.
Стената на един от язовира край димитровградското село Странско се скъса заради обилните дъждове и водата заплашва да залее два от кварталите на селото, а жителите му се евакуират. 350 души са в опасност.

Над 320 спасителни операции извършиха пожарникарите и спасителите за последното денонощие. Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл” – Харманли е затворен поради преливане на реката. Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени.

Той уточни, че за момента не разполага с данни за нанесените щети, но положението е тежко.Той уточни, че дъждът постепенно спира и вече опасността е предимно от това дали ще дойде приливна вълна западно от Гълъбово. На територията на област Стара Загора са наводнени над 19 селища. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

По-рано днес стана ясно, че жителите на село Бисер са евакуирани превантивно. Причина за това са поройните дъждове, които са се изсипали в района. Край селото има наводнени земеделски земи, но няма пострадали къщи и хора. Към момента спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на 123 произшествия на територията на цялата страна. Заради интензивните валежи и в Димитровград е обявено бедствено положение.

OFFnews.bg                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com