Connect with us

Made in BG

Валентин Стоянов: С Ротари променяме живота!

Published

on

Валентин Стоянов  – дистрикт гуверньор 2013/2014 г., отговарящ за Ротари клубовете в страната бе на посещение в Казанлък. Както ви обещахме в предишния брой на в-к „Искра” предлагаме на вашето внимание интервю с него относно дейността на най-голямата хуманитарна неправителствена организация в света.

Г-н Стоянов, как намирате работата и нивото на Ротари – Казанлък?
Определено Ротари клуб – Казанлък е един от най-силните в страната, уважаван, добър клуб с много реализирани проекти. Смея на отбележа и добрата комуникация с Инер Уил клуб, в който членуват приятелки, сподвижнички и партньорки на ротарианците, с които са реализирани много добри идеи не само в миналото, но и към днешна дата. Лично мен ме впечатли един проект с много устойчиво, трайно развитие преди около 3, 4 години когато Ротари и Инер Уил клубове направиха дарение за местната библиотека, по – специално за детския отдел. Освен това в Ротари – Казанлък има човек, с който целия ви град може да се гордее и това е ф. х. Бедрос Азинян, който е първият българин спечелил престижния фотоконкурс на световното ротарианско списание, разпространяващо се в над 200 страни.

Всяка година на 23 февруари се отбелязва годишнината от създаването на организацията. По какъв начин тази година Ротари ще отбележи тази годишнина?
Преди да отговаря бих искал да споделя с вашите читатели факти, свързани със създаването на организацията. Това се случва преди 109 години, в една мразовита февруарска вечер, когато младият юрист от Чикаго Пол Харис поканил трима свои приятели – минния инженер Густав Е. Лоер, търговеца на въглища Силвестър Шийл и проспериращия по онова време в шивашкия бизнес Хирам Шори. Причината на пръв поглед била твърде прозаична – той се чувствал доста самотен в големия град и споделил идеята с приятелите си да създадат заедно мъжки клуб, в който да членуват по един представител на всеки бизнес и професия. Тази историческа среща станала в офиса на Лоер. Едва ли първопроходците са си представяли, че някога тяхната идея ще плени съзнанието на повече от 1,2 млн. мъже и жени по света, а Ротари ще се превърне в най-голямата хуманитарна неправителствена организация по света. И дори нещо повече – ще получи най-високия статут, който може да придобие неправителствена организация – консултант в Организацията на обединените нации. Същата Организация, при чието основаване 50 души от делегатите са членове на Ротари. Всяка година на 23 – ти февруари ние отбелязваме годишнината от създаването на нашата организация, а по какъв начин всеки клуб сам за себе си решава. Няма традиция, а и няма възможност да се събираме на едно място клубовете от цялата страна, тъй като в България сме 87 на брой, скоро ще станем 88. Клубове има във всички големи градове на страната и сме над 3 000 души, така, че просто е невъзможно да се съберем на едно място, но всеки по своему отбелязва годишнината, както в камерен състав с приятели, както и сред общността, в която живеят и работят ротарианците. С оглед на наближаващата годишнина приканвам всички ротарианци в България да изживеем празника, знаейки, че на всички континенти приятели от 34 000 Ротари клуба правят същото. С гордост да афишираме пред общността, в която живеем нашите успехи. Да споделим идеите си за бъдещи проекти. Да подкрепяме младите хора в България в тяхното развитие. И в крайна сметка да усетим, че наистина сме богати, защото сме част от голямото, световно ротарианско семейство. Ето защо вдигам наздравица за нашия 109- ти рожден ден и оставям чашата недопита, за да успеем заедно да променим живота и съдбите на много деца и техните семейства по света. И отново да покажем, че с Ротари променяме живота!

Кои са основните акценти на вашата работа докато вие сте дистрикт –гуверньор?
При нас хубавото нещо и причината да съществуваме толкова много време за разлика от други организации без да се цепим е това, че Ротари има стратегически, дълготрайни и устойчиви цели. Една от тях, която е и в световен мащаб касае борбата с детския паралич. Тази борба продължава вече 30 години и смея да кажа, че имаме големи успехи, защото болестта е свита само до три страни в света – Афганистан, Нигерия и Пакистан. За гордост на ротарианците от България през 2013 г. България бе обявена за зона свободна от полиомиелит. С ваксинацията в България има големи затруднения в определени места, за жалост Казанлък е едно от тях. Ние сме в пряка връзка с Министерство на здравеопазването, от нас каквото е нужно като активност го проявяваме, стремим се да помогнем на държавата, стига тя да има добрината да пожелае тази наша помощ. Именно това е глобалната ни цел, с която се борим в цял свят – окончателното ликвидиране на полиомиелита. Постигането й е толкова близо, но все още изисква малки усилия от всички ни. Помага се, вие знаете, че наскоро в южните части на Турция, поради това, че в Сирия в следствие на войната бяха установени 10 случая през месец октомври миналата година, Ротари реагира мигновено и бяха отпуснати над милион и половина долара, за да се извършат нужните процедури. За Сумалия също се наложи подобно нещо и радостната информация е, че ноември и декемри на 2013, януари и сега февруари на 2014 г. вече няма новорегистрирани такива случаи. Ротари има и много добри партньори в лицето на Световна здравна организация, фондацията на Бил и Мелинда Гейт, ЮНЕСКО, дори ООН. Съвсем наскоро, по време на официална визита на ДГ на Турция Халук Улусой, се обединихме около идеята, че ако всеки ротарианец дари дори само стойността на чаша вино, предложено на празничната вечер, то сумата, която двата дистрикта ще изпратят във фонда за подпомагане на кампанията „End Polio now” ще бъде достойна за уважение. И оценена високо от ротарианците по света. Това е пример как два съседни дистрикта на Балканите могат да работят успешно за мира и просперитета на цялото човечество.

Какви са вашите препоръки към казанлъшките ротарианци?
Лично аз бих ги насърчил с новата философия на Ротари, която имаме да осъществят един глобален проект, в който да се включат и международни партньори. Предимството на този тип проекти е, че най-малката сума е 30 000 долара, но 1/3 в този случай трябва да са наши чуждестранни партньори, тогава самата фондация Ротари ще отпусне половината пари. Ако те могат да докажат, че са способни да направят добър, работещ проект в тези приоритети, които Ротари е набелязал за над тази сума, поне половината, тоест 15 000 долара ще бъдат отпуснати абсолютно безвъзмездно от Ротари клуб. Разбира се ние искаме да видим и резултати, затова много държим на добрите взаимоотношения с местната власт в лицето на администрациите и общинските съвети, за да могат след това те да поемат в свои ръце това, което е изградено и да го опазят.

Къде е мястото на Ротари – България в световен мащаб?
Не правим някакви специални класации, но сме добре приети. Когато говорим за международен мащаб искам да вметна, че преди две години на световното първенство по ски за ротарианци Ротари клуб – Казанлък беше единствения, който излезе с пълен отбор от трима души. Независимо, че не взеха златото и среброто, представянето им беше изключително достойно. Това също спомага за международния престиж. Когато говорим за международни дейности, освен проектите, за които споменах и, по които търсим международни партньори ние осъществяваме и се гордеем с така наречения международен младежки обмен. Много държим на работата с младите хора и то с качествените млади хора. Този младежки обмен е в две посоки, от една страна ние пращаме български тийнейджъри в чужбина, като всеки клуб може да спонсорира едно момче или момиче и там събирайки се с подобни младежи от други страни те се докосват до културата, традициите и до иновативните неща, които ги вълнуват. От друга страна ние приемаме чужди деца. Все още казанлъшкия клуб не е набрал силата и куража да бъде домакин, пожелавам някой ден и това да се случи. Основно домакини до сега са Бургас, Несебър и Самоков.

Интервю на Владислава Василева – вестник Искра

Continue Reading

Made in BG

ГОРДОСТ! СПОДЕЛИ С ВСИЧКИ! Избраха Капитан Румен Йовчев сред хиляди капитани от цял свят да управлява най-големия в света

Published

on

Капитан Румен Йовчев – първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-­големия пътнически кораб в света. Румен Йовчев е от Варна, потомствен моряк. За първи път се качва на пасажерски кораб едва тригодишен. От 2007 г. работи за Royal Caribbean, най-­голямата круизна компания в света. Преди това 10 години е бил по контейнеровози, карго кораби и 3 години в друга круизна компания.

В Royal Caribbean Румен Йовчев започва работа като го избират за първи помощник на капитана сред хиляди явили се кандидати-капитани, после става старши помощник и отговаря за безопасността и поддръжката на кораба, а днес вече е Капитан. Сега е поел управллението на най­-големия кораб в света Аllure of the seas.

Намираме кап. Йовчев в Чивитавекия, пристанището на Рим, където най-­големият пътнически кораб в света е акостирал. Той споделя, че мечтата му е Allure да акостира във варненското пристанище, но това е невъзможно, при това не само заради размерите на нашия порт. Allure не би могъл въобще да навлезе в Черно море… Основната причина е мостът на Босфора, за който Allure е твърде висок. За да премине оттам, мостът трябва да бъде съборен. Варненското пристанище пък е прекалено плитко за този гигант, а кеят на Морска гара – прекалено малък.

Размерите на Allure: 225 282 бруто тона, дължина 362 метра, широк 66 метра, от водата височината му е 72 метра, мостикът е на 36,5 м над морската вода, а газенето – 9,3 метра. За сравнение, Титаник е бил около 45 000 тона – точно 5 пъти по­-малък.

От 2010 година Аllure of the seas е най-­големият пасажерски кораб в света. Той е само с 5 сантиметра по­-дълъг от другия кораб от същия клас на компанията Oasis of the seas. Само след месеци обаче Алюр вече няма да бъде първи по големина. Тогава от доковете ще излезе Harmony of the seas, който ще бъде с 3 метра по­дълъг и с около 2700 тона по-­тежък, като е много възможно имено Капитан Румен Йовчев да поеме управлението му.

Източник: ndt1

Continue Reading

Made in BG

Полиция, бърза помощ и социални, оставиха този сиромах на улицата в София! Мъж се опита да му помогне, но се разплака! СНИМКИ

Published

on

„Днес излязох от работа по обяд ,да хапна и да разгледам едно магазинче !Картината ,която заварих пред магазинчето бе този бездомен човечец ,паднал ,че му призляло .Имаше мъж който се опитваше да го вдигне и се притекох на помощ ,но неуспешно .Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа ,че са викали бърза помощ и полиция ,но отказали да направят ,каквото и да е било и си тръгнали от мястото .

Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом ,веднага се обадих …но там ми казаха :“Съжаляваме ,но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта ,осигуряваме само нощуване !“ Въпросът ми беше след като е идвала ,полуция и линейка ,към кого друг да се обърнем и изобщо има ли държавата грижа за тези нещастни хора ?!? Жената само каза да опитаме отново на 112 !!!!!! Моля някой да ми отговори или насочи как се процедира и към кого да се обърне човек за да се реагира адекватно !!!!! Да уточня: човека не беше пил , не е пиянде ,а просто осирутял ,нещастен ,самотен ,изоставен от родината си сиромах ….сърцето не ми издържа …..един от мъжете ,които се опитваше да го вдигне се разплака с големи сълзи ,като малко дете от картинката ……….моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят и безчовечност…. Всичко се случи на Пиротска 62

Това е номерът на ,който звъннах за сигнал за бездомни хора 070017310″

Ради Киркова

Continue Reading

Made in BG

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА СЛАВА СЕВРЮКОВА СЕ СЛУЧВАТ С ВЦЕПЕНЯВАЩА ТОЧНОСТ! ИДЕ НАЙ-СТРАШНОТО! ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В

Published

on

Известната в цяла България ясновидка Слава Севрюкова има зловещи предсказания за нашата държава, които към днешна дата са започнали сякаш да се сбъдват.

Слава Севрюкова е родена през далечната 1902 година. Нейните ясновидски способности датират още от 8 годишна възраст.

През 1963 година тя се запознава с доц. Иво Лозенски и двамата започват да работят заедно по изследването на силата на мисълта. Към Слава Севрюкова има интерес и КГБ, които са я изследвали и според тях тя е много по-напред от Ванга. За съжаление Слава Севрюкова придобива известност едвам няколко години преди смъртта си. Нейните предсказания са публикувани в множество статии и монографии, благодарение на доц. Иво Лозенски. Най-страшните и предсказания са свързани с отцепването на територии от България, и присъединяването им към други държави.

Откъсване на части от България

„Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът… От югоизточна България…“, предрича Слава Севрюкова.

Към днешна дата българското правителство обмисля варианти да заселва бежанци в обезлюдената Странджа, която се намира точно в югоизточна България. Кандидатът за президент Красимир Каракачанов е на същото мнение, че Странджа е подходяща за бежански лагери, като пояснява, че там е пълно с безлюдни села и стари казарми, които са до самата граница с Турция.

Ако този план се изпълни и Странджа бъде заселена с мюсюлмански бежанци, то трябва да сме наясно, че етническият състав в този район ще бъде брутално подменен. Самата Странджа ще заприлича на територия, която само на картата е българска. Това поражда много въпроси, защото в едно бъдеще бежанците заселени там може да поискат автономия. Другият вариант е да поискат да се присъединяват към Турция, което идеално би съвпаднало с нейните планове за възвръщане на Османската империя.

вижте още: Възможно ли е Ердоган да анексира Кърджали?

Ще бъдат направени и опити части от североизточна България да отидат към Турция.“, допълва в предсказанието си Слава Севрюкова.

Североизточна България попада в плановете за заселване с бежанци от правителството, като по-точно се има предвид обезлюдените села на Южна Добруджа. В предсказанието на Слава Севрюкова обаче се споменава точно името на Турция, че ще направи такъв опит. В североизточна България има доста турско население, особено в Разград и при евентуалното заселване на мюсюлмански бежанци в обезлюдените села, е много възможно да се получи претопяване на българското население. Да се получи подобна ситуация, както евентуално със Странджа.

Опасност от загуба на държавността

„Това ще са нелеки изпитания. Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размити…“, пояснява Слава Севрюкова.

В момента България не е независима държава, а е колония с колониална администрация. Ние нямаме правителство, а сбор от лакеи обслужващи прозападните интереси. Държавността отдавна е в състояние на разпад, но все още се крепи, поради заспалостта на българския народ. Затова и Слава Севрюкова казва, че няма да приемем тази загуба толкова страдалчески, защото ние в момента сме българи, но земята, по която стъпваме не е имаме за наша, тя отдавна е продадена. В България май така стана, че единственото българско нещо в нея са българите, поне засега.

вижте още: ГЕРБ превръщат България в майка за бежанците

Политиците може и да си получат заслуженото

„Докато Европа слисана умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. Мнозина ще заплатят с лихви греховете си. От този миг нататък властниците ще станат изключително внимателни към събитията в страната. В периода, когато същата тази Европа объркана се двоуми как да реагира, сърбите състрадателно ще ни подадат ръка. Ще ги приемем като братя.“, предсказва Слава Севрюкова.

Самата Европа в лицето на ЕС ни задължава да приемем тези бежанци, да ги заселим в обезлюдените си места и да ги интегрираме. Обаче, когато същите тези бежанци поискат след време автономия или да се присъединят към Турция, бюрократите от Брюксел ще гледат шаштисано, ще вдигат рамене и ще си чешат дебелите шкмембаци. България ще бъде оставена сама да се оправя, а тогава политиците ни ще са изцяло виновни и може би ще се възроди българският дух, и те ще си получат заслуженото./bultimes

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява: – ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се...

България2 седмици ago

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. Поне до края на...

България2 седмици ago

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона...

България2 седмици ago

Щерката на Глория показа плът (Снимки 18 плюс)

Симона Загорова видя, че без скандал трудно се стига до голям успех в шоубизнеса и реши да покаже плът. Напоследък...

България2 седмици ago

Историята на 43-годишната Милена разплака всички във „Фермата“

Милена е на 43 години, от Кюстендил и по професия е лесовъд. Известна сред близките си като „Горския“, днес тя...

България2 седмици ago

Гръмна сега: Жестоко убийство след пиянски скандал. Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

3-ТЕ ЗОДИИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ РАЗДЯЛА

…за по-добро! Скоро ще срещнете истинската любов. Засега обаче трябва да мислите за раздялата като за свежо начало и да...

България2 седмици ago

Има го навсякъде около нас, а не знаем колко е ценно! Спестява ни хиляди левове годишно от

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  При болки в ставите. За краката. При проблеми със стомаха. За здрава...

България2 седмици ago

Изнесоха шокиращи кадри от най-скъпото имение в Източна Европа: на Арабаджиеви! (Тънат в лукс и злато – МНОГО СНИМКИ)

Ветко и Маринела Арабаджиеви буквално са тънели в лукс и злато! Втори Версай – в това са се опитали да...

България2 седмици ago

Кое превърна бияча от Слънчев бряг Дани от любящ син в чудовище за броени часове!

Британецът Дани Джеймс Нот, който нападна инвалид в луксозен хотел в Слънчев бряг, е претърпял пълна метаморфоза за по-малко от...

България2 седмици ago

Жестоко убийство след пиянски скандал в Плевен! Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

Разпространява се като мълния! Слави изпя личната си драма във „Фейсбук“. Връща ми се за

източник: Факти.бг „Затова“ е името на новия проект на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Песента и видеото бяха представени на официалната...

България2 седмици ago

Новата Лада Нива е като космически кораб, с много екстри, а струва едва

Второто поколение на Lada 4×4 ще бъде по-скъпо от стария модел, но въпреки това ще остане едно от най-евтините предложения...

България2 седмици ago

Вижте уникалното имение на Ветко Арабаджиев в Сен Тропе, което струва 17 милиона евро! (СНИМКИ)

Пловдивският бизнесмен може се похвали с уникално имение в едно от райските кътчета на Земята – Сен Тропе. Ветко Арабаджиев...

България2 седмици ago

МИСТЕРИОЗЕН ВЪЗХОД! Ветко Арабаджиев – от обикновен шофьор до най-богатия Българин! Ето как е станало!

Бизнесменът Ветко Арабаджиев има досие в бившите тайни служби, което по-късно е унищожено в нарушение на закона. За бившите служби...

България2 седмици ago

Скандал във „Фермата“: Един от участниците: Не е имало турско робство, имало е присъствие

Жестока разправия се разпали още на старта на риалитито „Фермата“, а участниците вътре вече са се наежили срещу българомохамеданина Нури....

България2 седмици ago

Кристин Илиева: Дивна ми направи невероятен подарък за рождения ден!

Моделът Кристин Илиева призна, че има приятел, който е с нея още преди жестоката катастрофа на 12 март. „Скоро ще...

България2 седмици ago

Шок и ужас: Бежанец изнасили козата Милена в Странджанско, пастир го бие с гега и плаче

Бежанец бе спипан от възрастен пастир да мърсува с коза от стадото му посред бял ден. Срамната история се разиграла...

България2 седмици ago

В момента радостта е много голяма за цяла България! Забравих за всички проблеми. Обявиха: Имаме нов

Българският талант Адриан Андреев записа нов огромен успех за българският тенис. Андреев и неговият партньор Антон Матушевич от Великобритания нямат...

България2 седмици ago

Той си купи бучка “сирене от три лева” и “един вчерашен хляб от 45 ст.”! Историята на този дядо трогна Фейсбук

Историята на един възрастен мъж разплака потребителите в социалната мрежа и за часове бе сред най-споделяните. В нея се разказва...

Advertisement

Trending