Don't Miss

Валентин Стоянов: С Ротари променяме живота!

   

Валентин Стоянов  – дистрикт гуверньор 2013/2014 г., отговарящ за Ротари клубовете в страната бе на посещение в Казанлък. Както ви обещахме в предишния брой на в-к „Искра” предлагаме на вашето внимание интервю с него относно дейността на най-голямата хуманитарна неправителствена организация в света.

Г-н Стоянов, как намирате работата и нивото на Ротари – Казанлък?
Определено Ротари клуб – Казанлък е един от най-силните в страната, уважаван, добър клуб с много реализирани проекти. Смея на отбележа и добрата комуникация с Инер Уил клуб, в който членуват приятелки, сподвижнички и партньорки на ротарианците, с които са реализирани много добри идеи не само в миналото, но и към днешна дата. Лично мен ме впечатли един проект с много устойчиво, трайно развитие преди около 3, 4 години когато Ротари и Инер Уил клубове направиха дарение за местната библиотека, по – специално за детския отдел. Освен това в Ротари – Казанлък има човек, с който целия ви град може да се гордее и това е ф. х. Бедрос Азинян, който е първият българин спечелил престижния фотоконкурс на световното ротарианско списание, разпространяващо се в над 200 страни.

Всяка година на 23 февруари се отбелязва годишнината от създаването на организацията. По какъв начин тази година Ротари ще отбележи тази годишнина?
Преди да отговаря бих искал да споделя с вашите читатели факти, свързани със създаването на организацията. Това се случва преди 109 години, в една мразовита февруарска вечер, когато младият юрист от Чикаго Пол Харис поканил трима свои приятели – минния инженер Густав Е. Лоер, търговеца на въглища Силвестър Шийл и проспериращия по онова време в шивашкия бизнес Хирам Шори. Причината на пръв поглед била твърде прозаична – той се чувствал доста самотен в големия град и споделил идеята с приятелите си да създадат заедно мъжки клуб, в който да членуват по един представител на всеки бизнес и професия. Тази историческа среща станала в офиса на Лоер. Едва ли първопроходците са си представяли, че някога тяхната идея ще плени съзнанието на повече от 1,2 млн. мъже и жени по света, а Ротари ще се превърне в най-голямата хуманитарна неправителствена организация по света. И дори нещо повече – ще получи най-високия статут, който може да придобие неправителствена организация – консултант в Организацията на обединените нации. Същата Организация, при чието основаване 50 души от делегатите са членове на Ротари. Всяка година на 23 – ти февруари ние отбелязваме годишнината от създаването на нашата организация, а по какъв начин всеки клуб сам за себе си решава. Няма традиция, а и няма възможност да се събираме на едно място клубовете от цялата страна, тъй като в България сме 87 на брой, скоро ще станем 88. Клубове има във всички големи градове на страната и сме над 3 000 души, така, че просто е невъзможно да се съберем на едно място, но всеки по своему отбелязва годишнината, както в камерен състав с приятели, както и сред общността, в която живеят и работят ротарианците. С оглед на наближаващата годишнина приканвам всички ротарианци в България да изживеем празника, знаейки, че на всички континенти приятели от 34 000 Ротари клуба правят същото. С гордост да афишираме пред общността, в която живеем нашите успехи. Да споделим идеите си за бъдещи проекти. Да подкрепяме младите хора в България в тяхното развитие. И в крайна сметка да усетим, че наистина сме богати, защото сме част от голямото, световно ротарианско семейство. Ето защо вдигам наздравица за нашия 109- ти рожден ден и оставям чашата недопита, за да успеем заедно да променим живота и съдбите на много деца и техните семейства по света. И отново да покажем, че с Ротари променяме живота!

Кои са основните акценти на вашата работа докато вие сте дистрикт –гуверньор?
При нас хубавото нещо и причината да съществуваме толкова много време за разлика от други организации без да се цепим е това, че Ротари има стратегически, дълготрайни и устойчиви цели. Една от тях, която е и в световен мащаб касае борбата с детския паралич. Тази борба продължава вече 30 години и смея да кажа, че имаме големи успехи, защото болестта е свита само до три страни в света – Афганистан, Нигерия и Пакистан. За гордост на ротарианците от България през 2013 г. България бе обявена за зона свободна от полиомиелит. С ваксинацията в България има големи затруднения в определени места, за жалост Казанлък е едно от тях. Ние сме в пряка връзка с Министерство на здравеопазването, от нас каквото е нужно като активност го проявяваме, стремим се да помогнем на държавата, стига тя да има добрината да пожелае тази наша помощ. Именно това е глобалната ни цел, с която се борим в цял свят – окончателното ликвидиране на полиомиелита. Постигането й е толкова близо, но все още изисква малки усилия от всички ни. Помага се, вие знаете, че наскоро в южните части на Турция, поради това, че в Сирия в следствие на войната бяха установени 10 случая през месец октомври миналата година, Ротари реагира мигновено и бяха отпуснати над милион и половина долара, за да се извършат нужните процедури. За Сумалия също се наложи подобно нещо и радостната информация е, че ноември и декемри на 2013, януари и сега февруари на 2014 г. вече няма новорегистрирани такива случаи. Ротари има и много добри партньори в лицето на Световна здравна организация, фондацията на Бил и Мелинда Гейт, ЮНЕСКО, дори ООН. Съвсем наскоро, по време на официална визита на ДГ на Турция Халук Улусой, се обединихме около идеята, че ако всеки ротарианец дари дори само стойността на чаша вино, предложено на празничната вечер, то сумата, която двата дистрикта ще изпратят във фонда за подпомагане на кампанията „End Polio now” ще бъде достойна за уважение. И оценена високо от ротарианците по света. Това е пример как два съседни дистрикта на Балканите могат да работят успешно за мира и просперитета на цялото човечество.

Какви са вашите препоръки към казанлъшките ротарианци?
Лично аз бих ги насърчил с новата философия на Ротари, която имаме да осъществят един глобален проект, в който да се включат и международни партньори. Предимството на този тип проекти е, че най-малката сума е 30 000 долара, но 1/3 в този случай трябва да са наши чуждестранни партньори, тогава самата фондация Ротари ще отпусне половината пари. Ако те могат да докажат, че са способни да направят добър, работещ проект в тези приоритети, които Ротари е набелязал за над тази сума, поне половината, тоест 15 000 долара ще бъдат отпуснати абсолютно безвъзмездно от Ротари клуб. Разбира се ние искаме да видим и резултати, затова много държим на добрите взаимоотношения с местната власт в лицето на администрациите и общинските съвети, за да могат след това те да поемат в свои ръце това, което е изградено и да го опазят.

Къде е мястото на Ротари – България в световен мащаб?
Не правим някакви специални класации, но сме добре приети. Когато говорим за международен мащаб искам да вметна, че преди две години на световното първенство по ски за ротарианци Ротари клуб – Казанлък беше единствения, който излезе с пълен отбор от трима души. Независимо, че не взеха златото и среброто, представянето им беше изключително достойно. Това също спомага за международния престиж. Когато говорим за международни дейности, освен проектите, за които споменах и, по които търсим международни партньори ние осъществяваме и се гордеем с така наречения международен младежки обмен. Много държим на работата с младите хора и то с качествените млади хора. Този младежки обмен е в две посоки, от една страна ние пращаме български тийнейджъри в чужбина, като всеки клуб може да спонсорира едно момче или момиче и там събирайки се с подобни младежи от други страни те се докосват до културата, традициите и до иновативните неща, които ги вълнуват. От друга страна ние приемаме чужди деца. Все още казанлъшкия клуб не е набрал силата и куража да бъде домакин, пожелавам някой ден и това да се случи. Основно домакини до сега са Бургас, Несебър и Самоков.

Интервю на Владислава Василева – вестник Искра                 break } } else { }