Don't Miss

Весело посрещане на новата година

   

Наближава Нова година! Вечер на надежда и много веселие. Нека да е здрава и мирна!

Първи посрещат новата 2015 година в източната част на тихоокеанската островна държава Кирибати. Оттам минава международната линия за смяна на датата. Затова там вече се поздравяват с настъпването на 2015 година.

В Кирибати няма телевизия, а единствената радиостанция работи от време на време. Няма и армия, нито пък национална валута – използва се австралийският долар. Столицата Баирики, възникнала от сливането на няколко бивши села, е разположена на главния атол Тарава, който пък представлява тънка верижка от острови, съединени с мостове.

Дълъг е общо 30 километра и по цялото му протежение минава и единствената му улица. За сметка на всичко това островната република се радва на безкрайни плажове, прозрачно море, пълно с риба и благо усмихнати местни жители, чийто сънлив ритъм на живот с нищо не нарушава покоя на природата.

По същото време посрещат Новата година и в най-източните части на Русия – в Чукотка и Камчатка.

Окола 15ч. българско време Новата година ще дойде в Нова Зеландия и в Сидни, Австралия.

У нас дежурният на фара в Шабла пръв ще посрещне Новата година. Астрономическата година в най-източната точка на страната ще настъпи 19 минути по-рано, отколкото в София. Фарът е разположен на нос Шабла и се намира на брега на морето на 43 градуса и 32 минути северна ширина и 28 градуса и 36 минути източна дължина./БЛИЦ                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com