Don't Miss

Всички световни агенции предават: Нещо невероятно се случи над Черно море. В социалните мрежи се появиха кадри

   

Камера на астрофизичната обсерватория на университета в Кубан засече светло огнено кълбо. Потребители в социалните мрежи също потвърждават за подобна случка в петък вечер в небето над Сочи, предават световните агенции, цитирани от Блиц.

Ръководителят на лабораторията Александър Иванов заяви, че по всичко личи, че тялото е изгоряло в земната атмосфера по време на метеоритния дъжд на “Джеминиди“. В петък из социалните мрежи започнаха да се появяват постове на очевидци, които са наблюдавали странно явление в небето над Адлерския район на Сочи. Те са видели ярък обект, който паднал в Черно море.

Ударът във водата е бил придружен от силен плясък. По-късно из социалните мрежи започнаха да циркулират различни видеа от случилото се. Достоверността им обаче ме бе потвърдена от Министерството на извънредните ситуации.

„Специална камера е записала полета на метеорита, но не до самия му край. На записа се виждат ярки огнени топки, с размер 10-15 сантиметра, които изгарят в атмосферата. Те оставят много ярка следа след себе си. Полетът на такива частици може да е придружен от звук или светкавица, която може да освети небето дори през деня”, казва Иванов.

Той добавя, че въпросният обект вероятно е част от метеоритния дъжд на “Джеминиди“.   „Между 4 и 17 декември може да бъде забелязан метеоритният дъжд от потока “Джеминиди“.

Тази година пикът на метеоритния дъжд ще е в нощта между 13-ти и 14-ти декември. През това време астрономите очакват средно по един метеорит на минута. Активността ще продължи доста време – от около 19:30 ч. на 13-ти до изгрева на 14-ти декември. Най-голямата активност ще е около 4 ч. сутринта на 14-ти декември.Потокът Джеминиди произлиза от разпадането на скалист обект наречен 3200 Phaeton. Смята се, че той е бил или комета, или астероид, който се разпада. Открит е през 1983 г., като тази година Земята ще премине най-близо до него от откриването му досега“, казва Иванов.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com