Don't Miss

В Казанлък бе открит паметник на композитора Иван Широв

   

Когато сме заедно, когато гледаме в една посока и надграждаме направеното преди нас, можем да постигнем много, каза днес по време на откриването на паметник на видния казанлъшки композитор Иван Генчев Широв кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя допълни, че именно този паметник е доказателство за това – за съвместните усилия на Инициативния комитет с председател Цвятко Цветков, на двете дъщери на композитора – Анка и Райна Широви, на Община Казанлък, на спонсорите, на учениците на композитора, на проектанта – гл. архитект на общината Ивелин Недялков, на изпълнителя на паметника скулптора Николай Фитков, на всички граждани, съпричастни към родолюбивото дело. Неслучайно откриването на паметник на един от видните таланти на Казанлък става на Първа пролет, за да се възражда за нов живот доброто, което заедно творим, каза още кметът Галина Стоянова.

Слово за живота и творчеството на Иван Широв произнесе Иво Косев от ИМ „Искра“, секретар на Инициативния комитет. Паметникът бе открит от кмета Галина Стоянова  заедно с близките на композитора – неговите дъщери, внуци и правнуци, с председателя и секретаря на Инициативния комитет Цвятко Цветков и Иво Косев.

Иван Широв е педагог, диригент и музикален общественик, роден в Казанлък на 11 февруари 1920 г. Той има значителен принос, роля и място в музикалния живот на Казанлък и страната. Песента „Звън, камбанен звън“се счита за „звезден миг“ за съвсем младия композитор. Тя покорява България и се запява извън границите на страната ни и го утвърждава като име с трайно присъствие в музикалните среди.

Иван Широв почива през 1988 г., ненавършил 68 години.

 

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com