Don't Miss

В Казанлък всички камбани ще забият едновременно в Деня на Съединението

   

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана в Казанлък.

В катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ от 11.30 часа на 6 септември, събота, започва честването с тържествен молебен и водосвет за благоденствието на България. Следва слово от ИМ „Искра“ по повод историческата дата и рецитиране на стихотворения от възпитаници на НЧ „Братство“ – с. Енина.

В тържеството ще участва и хорът при катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“.

Както на 6 септември 1885 г. камбаните на всички църкви в Казанлък забиват едновременно, отбелязвайки тържествено историческото събитие, така и 129 години по-късно те ще зазвънят едновременно, за да ни напомнят за значимостта на обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ето какво говорят историците за отбелязването на Съединението в Казанлък на 6 септември 1885 г.: В кметството в Казанлък се получава телеграма за събитията в Пловдив. Веднага се събират началниците на правителствените учреждения и общинските съветници. До обяд те получават съобщение за потвърждаване на станалите събития, пристига и пощенски куриер от там. Междувременно казанлъшките граждани научават новината за Съединението.Забиват камбаните на всички църкви. Отслужен е молебен в Къринската църква, на който се стичат развълнувани и въодушевени казанлъчани. Пред тях вдъхновено говори учителят Бояджиев.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com