Don't Miss

В понеделник е един от най-важните празници за цялата година! На 4 декември празнуваме

   

В понеделник е един от най-важните празници за цялата година! На 4 декември празнуваме

Жените месят питка с мед, за да са здрави децата

Домакините варят боб – символ на шарката. Най-малкото дете в семейството изважда зърната от ястието и нарежда по три на коляното на всяко от братчетата и сестричетата си. Децата изяждат бобчетата направо с уста, без да ги хващат.

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин

Информация за Света Варвара

На този ден Църквата почита паметта на светата мъченица Варвара. Светицата е живяла по времето на император Максимиан, в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога, тя претърпяла мъченическа смърт за Христа от ръката на собствения си баща.

Обреди и Традиции

Варварица, Варваринден, Варвардан – в народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се заболяват.

За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си; прието е, че която спечели, ще се омъжи първа през годината./ .imen-den.net                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com