Connect with us

Здраве

Галина Стоянова се отчете за втората година от своя мандат

Published

on

На 21 ноември, в Деня на християнското семейство, кметът на община Казанлък Галина Стоянова представи своя отчет за изпълнение на Програмата за управление на община Казанлък за втората година на мандат 2011 -2015 г. При голям обществен интерес от страна на граждани, представители на различни държавни органи, на бизнеса, културни институти, на образованието, здравеопазването, социалните дейности, политически партии, неправителствени, младежки и др. организации, както и на общински съветници, кметове на населени места, омбудсмана на общината и др. кметът Галина Стоянова се отчете за извършеното и постигнатите резултати във всички сфери на общинската дейност. Тя подчерта, че съгласно направен анализ по методика на Министерството на финансите  за общини с население над 50 000 души Община Казанлък е на водеща позиция сред сравняваните 27 общини в България по отношение на редица основни показатели и показва финансова устойчивост, висока административна натовареност и ефикасност. Кметът посочи, че към 31 декември 2011 г. размерът на задълженията на Община Казанлък по бюджет са 5 988 382 лв. През 2012 г. от просрочените стари задължения са разплатени 2 101 000 лв. До 30 септември 2013 г. са разплатени просрочени стари задължения в размер на 1 414 000 лв. Единственият кредит, който Община Казанлък ще финансира с общински средства, е в размер на 1 835 327 лв. Той е взет, съгласно Решение № 162/09.04.2012 г. на ОбС-Казанлък, за асфалтиране на 46 улици на територията на общината. Погасени по него са 114 707 лв. С Решение на ОбС –Казанлък са отпуснати 3 кредита по Фонд ФЛАГ – това е финансова институция, създадена с единствената задача да подкрепя общините при реализацията на европейски проекти, като отпуска кредити при най-ниска лихва за осигуряване на т.нар. мостово финансиране на общинските проекти, спечелени по оперативните програми. Тези кредити не се възстановяват със средства от общинския бюджет, а след верифициране на разходите по проектите, сумите се възстановяват от финансовите инструменти на ЕС.

Кредити по Фонд ФЛАГ за мостово финансиране на проекти, които Община Казанлък  няма да връща със средства от общинския бюджет, са:

С Решение на ОбС № 591/30.05.2013 г. по проект „Докоснати от древността“  – 83 001,07 лв. – вече са погасени; с Решение на ОбС № 592/30.05.2013 г. по проект за ИПГВР – 51 656 лв., кредитът не е усвоен; Решение 593/30.05.2013 – по проект за ремонт/реконструкция и оборудване на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ – 1 231 254 лв. – проектът приключи и е верифициран.

В своя отчет кметът на Община Казанлък посочи направеното през последната година за подобряване на инфраструктурата, в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата, младежките дейности, туризма, спорта. Община Казанлък работи по проекти на обща стойност 79 384 884 лв., т.е. в размер два пъти по-голям от общинския бюджет за 2013 г. По-важните проекти са Интегрираният воден проект.Етап 2; Изграждане на ВиК-инфраструктура за агломерация Крън; Рехабилитация и обновяване на зони за обществен отдих в парк „Розариум“ и лесопарк „Тюлбето“, за който вече е избран изпълнител, проект „В подкрепа на следващия програмен период“, Изграждане на Центрове за настаняване от семеен и защитено жилище, два проекта за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ на обща стойност над 6 млн. лв., проекти в социалната сфера, културата, образованието, туризма и в редица други области.

През 2013 г. е извършена реконструкция и подновяване на улици в Казанлък и населените места и на общинската пътна мрежа в размер на  1 443 496 лв. Асфалтирането на уличната мрежа е извършено след подмяна на водопроводната мрежа от „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, район Казанлък, и след след изграждане на газопреносна система от „Сити газ България“. През 2012 г. акцентът в ремонта бе отварянето на западната пътна дъга на Казанлък, а през 2013 г . – отварянето на южната дъга с реконструкцията на улиците „Кенали“, „Индустриална“, „Москва“. В подновяването на пътната инфраструктура Община Казанлък работи на принципа на равнопоставеност на града и населените места. Направени са основни ремонти на училища и детски заведения, създадени са редица нови зали като Кафе „Галерия“, шахклуб на ул. „Д-р Стамболски“, обновена е залата на ул. „Искра“ 4, изгражда се нова ритуална зала за радостни обреди, ремонтира се Младежкият дом. Община Казанлък е най-големият работодател в сферата на социалните услуги – Общината работи по 10 социални програми за заетост и предоставя заетост по тях на 355 лица. Културата, младежките дейности и спортът са сред важните приоритети на общинското ръководство и там наистина има изключителна активност и са постигнати много добри резултати. Международното сътрудничество показва огромния интерес на градове от цял свят към Казанлък и той успешно се представя навсякъде в Европа, Китай и Япония. В сферата на туризма са организирани национални форуми и само през тази година Община Казанлък е носител на три престижни награди.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че настоящото общинско ръководство прави всичко с огромно желание, дори и с по-малко ресурс, за да върне самочувствието на нашето голямо семейство – община Казанлък. Тя благодари на Общинския съвет за изключително ползотворната съвместна работа, на бизнеса, на неправителствените, младежки и др. организации, както и на всички казанлъчани, които подкрепят Общината в нейните усилия да направи града и населените места привлекателни места за живеене. В допълнение на това, кметът каза, че е решен въпросът с т.нар. „дупка“ в центъра на Казанлък и на нейното място през 2014 г. ще бъде създадено модерно градско пространство.

В края на своя отчет кметът Галина Стоянова връчи благодарствени адреси на бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, гл. инспектор Анчо Шишков – началник на РС ПБЗН – Казанлък, гл. инспектор Стойчо Крачолов – ВНД началник на  РУ „Полиция“ – Казанлък, Костадинка Василева – председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Казанлък. Благодарствените адреси са за доброто сътрудничество на тези институции и тяхната подкрепа на местната власт в нейните усилия да решава възникнали проблеми на територията на общината и в цялостната й работа за просперитета на община Казанлък.

Пълния аудио запис може да чуете ТУК

Continue Reading

България

Спомен за хляба от селската фурна

Published

on

Ето какво споделя един бивш производител на хляб:
Технологията за направа на хляба не е много по различна от тази преди години, но суровините са се променили. Днес основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване, пшеницата в у нас масово е фуражна, защото е евтина.

Добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците, а хубавата пшеница заминава за износ, защото е изгодна, сортовете пшеница също са генно модифицирани или подобрени. Оттам идат и болестите – алергии, диабет и кръвно, така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.

Continue Reading

България

Ето как Ивана свали 15 килограма за 15 дни с диетата на проф.Мермерски!

Published

on

От години наред певицата има проблеми с килограмите. С напредването на възрастта си, свалянето на килограми би трябвало да става все по-трудно за Ивана, но не! Певицата доказа максимата, че „има ли желание, има и начин“, е напълно вярна. Тя успя да свали 15 килограма за 15-20 дни чрез хранителният режим на професор Мермерски.

„Омръзна ми от т.нар. модни диети. Реших да се доверя на специалист и се обърнах за помощ към професорът диетолог Христо Мермерски.“, споделя Ивана

Ето какво представлява диетата на Мермерски:

Кофичка кисело мляко от 2 %, ябълков пектин, мед, орехи, канела и прополис. Всичко това се забърква предната вечер и се консумира на другият ден. По този начин полезните вещества са се разтворили напълно. Пропорциите за целият ден са следните: супена лъжица мед, чаена лъжица пектин и половин супена лъжица канела. Те се изсипват в кофичката с кисело мляко и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Капват се 20 капки пектин и се наръсват начуканите орехови ядки.

В продължение на няколко дни – седмица или 10 дена, трябва да хапвате само от тази смес. В случай, че много огладнеете – може да хапнете някакъв плод. В началото ще ви бъде трудно, но постепенно организмът ви ще привикне. След това може да ядете сместа само сутрин, а през останалото време от деня да консумирате леки храни – салати, бяло месо, супи, варен ориз и т.н.

Професор Мермерски гарантира, че с неговата диета ще свалите минимум 8-10 килограма.

Continue Reading

Здраве

Баба Юлия се пребори с рака и се закле да помага на болни хора, така, както тя се е спасила

Published

on

Здравейте, приятели! Напредъкът в медицината е осезаем, но въпреки него лекарите нерядко вдигат ръце. Обаче има лечителка, която е върнала към живота безнадеждно болните

В поредицата „Ничия земя“ по Нова ТВ, авторът Даниела Тренчева ни отведе в село Крибул, където живее баба Юлия, която стана една от най-известните лечителки след няколко предавания за нея. Това е добрата лечителка баба Юлия

Баба Юлия наследила дарбата да лекува от своята майка. Тя лее куршум, чете молитви и отвежда болните до една скала, през която трябва да минат, за да оздравеят. Баба Юлия боледувала от рак на черния дроб и на дебелото черво.

Тя дала обет, че ако оздравее, ще помага на хората. Дала обет, че няма да поиска и една стотинка. Хората оставят каквото пожелаят. Но хората днес са много болни, вече почти всеки втори човек страда от рак.

Дневно минават по 50 човека през дома й и се докоснат до лечебните практики на баба Юлия. Най-голямата радост за баба Юлия е, когато се върнат оздравелите хора и кажат, че са добре.

Наскоро 200 чувала с дрехи и конци били събрани от дърветата и били изгорени. Поне веднъж в годината на човек трябва да му се лее куршум, който прочиства от лоши енергии. Малко дете проговорило на място. Това е една от най-големите радости за баба Юлия.

Мястото е високо енергийно. Правени са изследвания с модерна техника. В Родопите има много силни места, но този камък е най-силен, обяснява баба Юлия. Баба Юлия казва, че никой не се е обадил, че не е оздравял.

Много хора са получили диагноза, че ще умрат. Отиват при добрата лечителка баба Юлия и после оздравяват. В скалите живее змия. Имало една жена преди време и змията не й позволила да мине. Баба Юлия смята, че е била някоя безверница, затова не са я допуснали да премине.

Преди да отидете при лечителката трябва да вземете 3 л. брашно, 1 л. сол и червен конец с дължината на вашия ръст. С десния крак влизате в камъка, а излизате на лявата страна. После връзвате стара дреха на дърво наоколо, за да остане болестта там завинаги. Може да бъдат занесени дрехи на болни близки, без те да присъстват лично.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 седмици ago

Това са 4-те „невидими“ симптома на рака на белия дроб

90% от раковите заболявания са причинени от тютюнопушене. През 2017 г. ракът на белия дроб е диагностициран при 62,2 хиляди...

България3 седмици ago

Галена е в паника, пие от сутрин до вечер заради… ВИДЕО

Галена отново е решила да нагорещи страстите на феновете си с признанието, че пие от сутрин до вечер. Шокиращите думи...

България3 седмици ago

Страшна трагедия на плажа в Аркутино

22-годишен мъж се е удавил на плажа в Аркутино рано тази сутрин. Сигнал за инцидента е подаден  на тел. 112...

България3 седмици ago

Стефан Данаилов изригна гневно: Този подлец Валери Симеонов…

Черноморието ни е абсолютно прекрасно. Това е така, откакто се помня. Ако идваш с мисълта, че се намира на много...

България3 седмици ago

Баща насилвал месеци наред 15-годишната си дъщеря

54-годишен мъж е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Разград за сексуално насилие над дъщеря си, както и...

България3 седмици ago

Извънредно! Бургас е под полицейска блокада, издирват много опасен престъпник

Бургас е под полицейска блокада, всички изходи на града са завардени, съобщава „Флагман“. По непотвърдена информация ченгетата издирват много опасен...

България3 седмици ago

Маги Халваджиян не е на себе си след тази новина СНИМКИ

Маги Халваджиян обикновено трудно прикрива емоциите си, особено пък когато те са провокирани от събития в личния му живот. Наскоро...

България3 седмици ago

Ексклузивно! Цяла България настръхна току що! Обявиха извънредна новина! Любимецът на България Кубрат Пулев

Кубрат Пулев и неговият екип внесоха официална петиция в Международната боксова федерация (IBF), в която се иска шампионът Анди Руис...

България3 седмици ago

Пловдивско осъмна с два трупа – трагедията е огромна! Зловеща СНИМКА

Страшно меле е станало на жп гарата в пловдивското село Труд. Мъж засега с неустановена самоличност е преминал с лекия...

България3 седмици ago

Синоптик предупреди: Радвайте се на хубавото време, че иде голяма беля

През нощта времето бе предимно ясно и почти тихо. Днес ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста...

България3 седмици ago

Много важна новина за българските туристи в Гърция

Гърция въведе високо ниво на бдителност и контрол по границите с България, за да се предпази от разпространение на африканската...

България3 седмици ago

Синоптик предупреди: Радвайте се на хубавото време, че иде голяма беля

Почивните дни ще са слънчеви, но от понеделник се гответе за вятър, дъжд и градушки  През нощта времето бе предимно...

България3 седмици ago

Синоптици вещаят апокалипсис на Балканите! Ето какво време ни очаква събота и неделя

Жега и студ, слънце и дъжд ще се сменят през няколко часа, такова време учените в Европа казват, че не...

България3 седмици ago

Осъдиха изританата от швед камериерка да му плати разноски от 3000 лв.

Бруталното посегателство, при което жената бе изритана в главата, беше извършено преди две години. Камериерката Диана Петкова, която бе изритана...

България3 седмици ago

Полицаи влязоха в апартамент в София и останаха потресени и погнусени от зловещата гледка

На зловеща сцена като от криминални хроники са се натъкнали столичани. Цялата драма се е разиграла в столичния квартал „Сухата...

България3 седмици ago

Новата на Кубрат Пулев проговори за връзката им, май е бременна

Слуховете около новата връзка на боксьора Кубрат Пулев и Стелиана Янкова не спират. След като стана ясно, че двамата са...

България3 седмици ago

Неочаквано добра новина за Местан след смъртоносното меле ВИДЕО

Шофьорската книжка на Лютви Местан бе върната за… втори път. Това съобщава 24rodopi.com. След катастрофата на 14 април, когато загина...

България3 седмици ago

Съпрузи рискуваха живота си, за да арестуват як български престъпник вместо полицията

Служителка на банка и нейният съпруг от Мумбай рискуваха живота си, за да заковат българин, който е изтеглил пари от...

България3 седмици ago

Андреа бързо смени Кобрата, вижте с кого

Фолк певицата Андреа крие новата си връзка с гадже милионер. Вече няколко пъти блондинката е забелязвана с мистериозен тузар, с...

България3 седмици ago

Десетки се стекоха на погребението на ослепителната Мис Сърбия СНИМКИ

Десетки роднини, близки и фенове се стекоха на погребението на Мис Сърбия. 33-годишната Диана Милойкович си отиде, след като загуби...

Advertisement

Trending