Don't Miss

ГЕРБ бие БСП на евроизборите с 3.8% разлика. ДПС, ББЦ и Реформаторите също влизат

   

На евроизборите 31,7% от твърдо решилите да гласуват декларират, че ще дадат гласа си за ГЕРБ, 27,9 % за БСП, а 13,7% – за ДПС.
Това показва национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено от 23 до 28 април.
Според изследването шансове да изпратят свои представители в Брюксел имат още Реформаторският блок, който печели одобрението на 6,2% от избирателите, и „България без цензура” – с 6,1%. „Това, което прави впечатление, е, че за около месец и нещо – в сравнение с предишното ни изследване, броят на твърдо решилите да гласуват на 25 май не само че не се увеличава, а дори намалява – от 42,3 % през март, през април те вече са 36,7%. Т. е. предизборната кампанията има за ефект да разколебава хората да отидат до урните”, каза пред ПИК социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.
Той уточни, че с доста по-лоши резултати в сравнение с предишното изследване са АБВ, които са загубили близо 3% от симпатизантите си – от 5% през март, сега вече ги подкрепят 2,5%.
„Всички изследвания през тази година показват, че парламентарно представената „Атака” (2,7%) също няма шанс”, категоричен е Павлов.
На въпроса пък трябва ли настоящото правителство да изкара пълния си мандат, мненията са разделени по равно. 40 на сто от запитаните отговарят положително, а 41% смятат, че кабинетът „Орешарски” е вреден за страната и трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.
Сред политиците с най-голямо доверие се ползва Йорданка Фандъкова, която е харесвана от 34,6% от запитаните. Следват я Кристалина Георгиева – с 31,9% одобрение, и Росен Плевнелиев, който има доверието на 29,8% от запитаните. Четвърти и пети в класацията са Пламен Орешарски – с 28,5% одобрение, и Бойко Борисов, на когото симпатизират 28,1% от запитаните. 26,3% от анкетираните са предпочели Георги Първанов, докато зад Сергей Станишев застават само 22,1%. „Освен че „подяжда” електората на БСП, Първанов получава подкрепа и от разни центристки и десни избиратели. Много хора, които преди това не го наричаха по друг начин освен Гоце, сега изведнъж се обръщат към него с г-н Първанов и обясняват колко било добре, че той се е отцепил. Но неговият имидж в БСП е доста по-лош от този на Станишев, който е безспорният авторитет в социалистическата партия”, обобщава Павлов.
Изследването измерва и отношението на България към Русия във връзка с кримската криза.
„По-активните политически се произнасят в полза на Русия. И това проличава във въпроса дали България трябва да подкрепя икономически санкции към Русия. Само 9% смятат, че трябва да подкрепя икономически санкции, докато 53,3 на сто са против. Ясно е, че хората си дават реална сметка, че от такива икономически санкции България ще загуби много повече, отколкото Русия”, заключава Павлов.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com