Connect with us

Здраве

Откриха се два нови парка в Казанлък

Published

on

Водена от идеята Казанлък да се превърне в още по-привлекателно, по-уютно и по-добро място за всички жители, Община Казанлък създаде два нови парка за радост и удоволствие на хората, които живеят в тези части на града. Единият парк е разположен в ж.к. „Изток“, а другият – в западната част на град Казанлък. И двата са още едно доказателство, че усилията на Общината да създава все повече красиви места за отдих, спорт и забавления на малки и големи се превръщат в реалност. Навръх 21 ноември – Деня на християнското семейство, бе направено освещаване на парковете. Парковете бяха осветени от свещеници от казанлъшките храмове „Св. Пророк Илия“ – отец Николай, и от „Св. Троица“ – отец Цанко. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че преди да придобие сегашния си облик, пространството в ж.к. „Изток“ е било напълно изоставено и запустяло. Сега е модерен парк за игри на децата, спорт за тийнейджърите и за почивка и разходки на възрастните. Всяко кътче от това място е направено с много труд, с усилия и средства, затова трябва да се пази от всички като свое, подчерта Галина Стоянова. Малчо Иванов благодари от името на живущите в района за направеното от Община Казанлък. В парк „Запад“ междублоковото пространство, в близост до Гарнизон-Казанлък, също е превърнато в красив парк. Предложението за него идва от общинския съветник Цветан Шиков, а Община Казанлък го реализира по най-добрия начин, за радост на деца и възрастни. Цветан Шиков каза, че кварталът е благоустроен, улиците са ремонтирани, а с парка тази част от града придобива завършен и привлекателен вид. Кметът Галина Стоянова благодари на всички жители на двата квартала, които подкрепят усилията на Община Казанлък да превърне града в по-добро място за живеене. Тя благодари на ОП „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ за неуморната работа и на неговия директор Николай Чалъков. Кметът подчерта, че Общината ще продължи да работи за благоустрояването на града, за подобряване на пътната инфраструктура, за изграждането на паркове и зелени площи, на детски и спортни площадки – всичко това единствено в интерес на хората. На освещаването на парковете присъстваха още председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, общественият посредник Гинка Щерева, заместник-кметът Даниела Коева, секретарят Ваня Иванова, главният архитект Ивелин Недялков, директорът на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ Николай Чалъков, служители и работници, допринесли за изграждането на парковете, много граждани, медии. За празничното настроение допринесоха изпълненията на Весела Паунова и Димитрина Атанасова с ръководител Мариана Мъгева и на Модерен балет „Финес“ с ръководител Гергана Начева – всички към Народно читалище „Възродена Искра -2000“. С пита, осветена от свещениците, и бонбони присъстващите бяха почерпени от момичета в красиви народни носии от фолклорен ансамбъл „Арсенал“.
Парк „Изток“ се намира в голямото междублоково пространство между блокове 71, 72, 73 и 74, на ул. „Петьо Ганин“. Той е реализиран по проект на Община Казанлък по Национална кампания „За чиста околна среда – 2013 г.“, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите. Проектът бе на стойност 10 000 лв. Община Казанлък дофинансира дейностите по изграждане на новия парк и облагородяване на цялото междублоково пространство, за да придобие то облика, в който днес го виждаме. Реализираните дейности включват почистване и извозване на отпадъците; подготовка на терена; изграждане на поливна система; монтиране на осветление; затревяване, зацветяване и залесяване; доставка и монтаж на пейки, кошчета за отпадъци, беседка, бетонни маси за шах и чешма, изграждане на пешеходни алеи. В парка са монтирани съоръжения за детска игра и спорт. Почистени са 1,522 дка площи и озеленени 0,736 дка. Община Казанлък облагороди за своя сметка и терена, намиращ се в непосредствена близост до избрания по проекта. Той е с площ 2,207 дка. Целта беше да се постигне цялостен завършен вид на тази част в ж.к. „Изток“. Така едно съвсем непривлекателно доскоро място се превърна в истински оазис за отдих и игри.
Парк „Запад“ е разположен в междублоковото пространство между улиците „Възраждане“ бл. 4 и 6, ул. „Войнишка“ бл. 46 и ул. „Вожели“. Дейностите по неговото изграждане са осъществени от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.
Паркът се простира върху площ от близо 2 декара. Теренът между блоковете е изравнен, изградени са пешеходни алеи, оформени са зелени и цветни площи, засадени са декоративни храсти и висока растителност. Изградена е фитнес площадка на открито. Направено е съвременно осветление на парковото пространство. Поставени са 12 пейки, детски съоръжения, кошчета за отпадъци.

България

Спомен за хляба от селската фурна

Published

on

Ето какво споделя един бивш производител на хляб:
Технологията за направа на хляба не е много по различна от тази преди години, но суровините са се променили. Днес основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване, пшеницата в у нас масово е фуражна, защото е евтина.

Добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците, а хубавата пшеница заминава за износ, защото е изгодна, сортовете пшеница също са генно модифицирани или подобрени. Оттам идат и болестите – алергии, диабет и кръвно, така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.

Continue Reading

България

Ето как Ивана свали 15 килограма за 15 дни с диетата на проф.Мермерски!

Published

on

От години наред певицата има проблеми с килограмите. С напредването на възрастта си, свалянето на килограми би трябвало да става все по-трудно за Ивана, но не! Певицата доказа максимата, че „има ли желание, има и начин“, е напълно вярна. Тя успя да свали 15 килограма за 15-20 дни чрез хранителният режим на професор Мермерски.

„Омръзна ми от т.нар. модни диети. Реших да се доверя на специалист и се обърнах за помощ към професорът диетолог Христо Мермерски.“, споделя Ивана

Ето какво представлява диетата на Мермерски:

Кофичка кисело мляко от 2 %, ябълков пектин, мед, орехи, канела и прополис. Всичко това се забърква предната вечер и се консумира на другият ден. По този начин полезните вещества са се разтворили напълно. Пропорциите за целият ден са следните: супена лъжица мед, чаена лъжица пектин и половин супена лъжица канела. Те се изсипват в кофичката с кисело мляко и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Капват се 20 капки пектин и се наръсват начуканите орехови ядки.

В продължение на няколко дни – седмица или 10 дена, трябва да хапвате само от тази смес. В случай, че много огладнеете – може да хапнете някакъв плод. В началото ще ви бъде трудно, но постепенно организмът ви ще привикне. След това може да ядете сместа само сутрин, а през останалото време от деня да консумирате леки храни – салати, бяло месо, супи, варен ориз и т.н.

Професор Мермерски гарантира, че с неговата диета ще свалите минимум 8-10 килограма.

Continue Reading

Здраве

Баба Юлия се пребори с рака и се закле да помага на болни хора, така, както тя се е спасила

Published

on

Здравейте, приятели! Напредъкът в медицината е осезаем, но въпреки него лекарите нерядко вдигат ръце. Обаче има лечителка, която е върнала към живота безнадеждно болните

В поредицата „Ничия земя“ по Нова ТВ, авторът Даниела Тренчева ни отведе в село Крибул, където живее баба Юлия, която стана една от най-известните лечителки след няколко предавания за нея. Това е добрата лечителка баба Юлия

Баба Юлия наследила дарбата да лекува от своята майка. Тя лее куршум, чете молитви и отвежда болните до една скала, през която трябва да минат, за да оздравеят. Баба Юлия боледувала от рак на черния дроб и на дебелото черво.

Тя дала обет, че ако оздравее, ще помага на хората. Дала обет, че няма да поиска и една стотинка. Хората оставят каквото пожелаят. Но хората днес са много болни, вече почти всеки втори човек страда от рак.

Дневно минават по 50 човека през дома й и се докоснат до лечебните практики на баба Юлия. Най-голямата радост за баба Юлия е, когато се върнат оздравелите хора и кажат, че са добре.

Наскоро 200 чувала с дрехи и конци били събрани от дърветата и били изгорени. Поне веднъж в годината на човек трябва да му се лее куршум, който прочиства от лоши енергии. Малко дете проговорило на място. Това е една от най-големите радости за баба Юлия.

Мястото е високо енергийно. Правени са изследвания с модерна техника. В Родопите има много силни места, но този камък е най-силен, обяснява баба Юлия. Баба Юлия казва, че никой не се е обадил, че не е оздравял.

Много хора са получили диагноза, че ще умрат. Отиват при добрата лечителка баба Юлия и после оздравяват. В скалите живее змия. Имало една жена преди време и змията не й позволила да мине. Баба Юлия смята, че е била някоя безверница, затова не са я допуснали да премине.

Преди да отидете при лечителката трябва да вземете 3 л. брашно, 1 л. сол и червен конец с дължината на вашия ръст. С десния крак влизате в камъка, а излизате на лявата страна. После връзвате стара дреха на дърво наоколо, за да остане болестта там завинаги. Може да бъдат занесени дрехи на болни близки, без те да присъстват лично.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 седмици ago

Това са 4-те „невидими“ симптома на рака на белия дроб

90% от раковите заболявания са причинени от тютюнопушене. През 2017 г. ракът на белия дроб е диагностициран при 62,2 хиляди...

България3 седмици ago

Галена е в паника, пие от сутрин до вечер заради… ВИДЕО

Галена отново е решила да нагорещи страстите на феновете си с признанието, че пие от сутрин до вечер. Шокиращите думи...

България3 седмици ago

Страшна трагедия на плажа в Аркутино

22-годишен мъж се е удавил на плажа в Аркутино рано тази сутрин. Сигнал за инцидента е подаден  на тел. 112...

България3 седмици ago

Стефан Данаилов изригна гневно: Този подлец Валери Симеонов…

Черноморието ни е абсолютно прекрасно. Това е така, откакто се помня. Ако идваш с мисълта, че се намира на много...

България3 седмици ago

Баща насилвал месеци наред 15-годишната си дъщеря

54-годишен мъж е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Разград за сексуално насилие над дъщеря си, както и...

България3 седмици ago

Извънредно! Бургас е под полицейска блокада, издирват много опасен престъпник

Бургас е под полицейска блокада, всички изходи на града са завардени, съобщава „Флагман“. По непотвърдена информация ченгетата издирват много опасен...

България3 седмици ago

Маги Халваджиян не е на себе си след тази новина СНИМКИ

Маги Халваджиян обикновено трудно прикрива емоциите си, особено пък когато те са провокирани от събития в личния му живот. Наскоро...

България3 седмици ago

Ексклузивно! Цяла България настръхна току що! Обявиха извънредна новина! Любимецът на България Кубрат Пулев

Кубрат Пулев и неговият екип внесоха официална петиция в Международната боксова федерация (IBF), в която се иска шампионът Анди Руис...

България3 седмици ago

Пловдивско осъмна с два трупа – трагедията е огромна! Зловеща СНИМКА

Страшно меле е станало на жп гарата в пловдивското село Труд. Мъж засега с неустановена самоличност е преминал с лекия...

България3 седмици ago

Синоптик предупреди: Радвайте се на хубавото време, че иде голяма беля

През нощта времето бе предимно ясно и почти тихо. Днес ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста...

България3 седмици ago

Много важна новина за българските туристи в Гърция

Гърция въведе високо ниво на бдителност и контрол по границите с България, за да се предпази от разпространение на африканската...

България3 седмици ago

Синоптик предупреди: Радвайте се на хубавото време, че иде голяма беля

Почивните дни ще са слънчеви, но от понеделник се гответе за вятър, дъжд и градушки  През нощта времето бе предимно...

България3 седмици ago

Синоптици вещаят апокалипсис на Балканите! Ето какво време ни очаква събота и неделя

Жега и студ, слънце и дъжд ще се сменят през няколко часа, такова време учените в Европа казват, че не...

България3 седмици ago

Осъдиха изританата от швед камериерка да му плати разноски от 3000 лв.

Бруталното посегателство, при което жената бе изритана в главата, беше извършено преди две години. Камериерката Диана Петкова, която бе изритана...

България3 седмици ago

Полицаи влязоха в апартамент в София и останаха потресени и погнусени от зловещата гледка

На зловеща сцена като от криминални хроники са се натъкнали столичани. Цялата драма се е разиграла в столичния квартал „Сухата...

България3 седмици ago

Новата на Кубрат Пулев проговори за връзката им, май е бременна

Слуховете около новата връзка на боксьора Кубрат Пулев и Стелиана Янкова не спират. След като стана ясно, че двамата са...

България3 седмици ago

Неочаквано добра новина за Местан след смъртоносното меле ВИДЕО

Шофьорската книжка на Лютви Местан бе върната за… втори път. Това съобщава 24rodopi.com. След катастрофата на 14 април, когато загина...

България3 седмици ago

Съпрузи рискуваха живота си, за да арестуват як български престъпник вместо полицията

Служителка на банка и нейният съпруг от Мумбай рискуваха живота си, за да заковат българин, който е изтеглил пари от...

България3 седмици ago

Андреа бързо смени Кобрата, вижте с кого

Фолк певицата Андреа крие новата си връзка с гадже милионер. Вече няколко пъти блондинката е забелязвана с мистериозен тузар, с...

България3 седмици ago

Десетки се стекоха на погребението на ослепителната Мис Сърбия СНИМКИ

Десетки роднини, близки и фенове се стекоха на погребението на Мис Сърбия. 33-годишната Диана Милойкович си отиде, след като загуби...

Advertisement

Trending