Don't Miss

Откриха се два нови парка в Казанлък

   

Водена от идеята Казанлък да се превърне в още по-привлекателно, по-уютно и по-добро място за всички жители, Община Казанлък създаде два нови парка за радост и удоволствие на хората, които живеят в тези части на града. Единият парк е разположен в ж.к. „Изток“, а другият – в западната част на град Казанлък. И двата са още едно доказателство, че усилията на Общината да създава все повече красиви места за отдих, спорт и забавления на малки и големи се превръщат в реалност. Навръх 21 ноември – Деня на християнското семейство, бе направено освещаване на парковете. Парковете бяха осветени от свещеници от казанлъшките храмове „Св. Пророк Илия“ – отец Николай, и от „Св. Троица“ – отец Цанко. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че преди да придобие сегашния си облик, пространството в ж.к. „Изток“ е било напълно изоставено и запустяло. Сега е модерен парк за игри на децата, спорт за тийнейджърите и за почивка и разходки на възрастните. Всяко кътче от това място е направено с много труд, с усилия и средства, затова трябва да се пази от всички като свое, подчерта Галина Стоянова. Малчо Иванов благодари от името на живущите в района за направеното от Община Казанлък. В парк „Запад“ междублоковото пространство, в близост до Гарнизон-Казанлък, също е превърнато в красив парк. Предложението за него идва от общинския съветник Цветан Шиков, а Община Казанлък го реализира по най-добрия начин, за радост на деца и възрастни. Цветан Шиков каза, че кварталът е благоустроен, улиците са ремонтирани, а с парка тази част от града придобива завършен и привлекателен вид. Кметът Галина Стоянова благодари на всички жители на двата квартала, които подкрепят усилията на Община Казанлък да превърне града в по-добро място за живеене. Тя благодари на ОП „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ за неуморната работа и на неговия директор Николай Чалъков. Кметът подчерта, че Общината ще продължи да работи за благоустрояването на града, за подобряване на пътната инфраструктура, за изграждането на паркове и зелени площи, на детски и спортни площадки – всичко това единствено в интерес на хората. На освещаването на парковете присъстваха още председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, общественият посредник Гинка Щерева, заместник-кметът Даниела Коева, секретарят Ваня Иванова, главният архитект Ивелин Недялков, директорът на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ Николай Чалъков, служители и работници, допринесли за изграждането на парковете, много граждани, медии. За празничното настроение допринесоха изпълненията на Весела Паунова и Димитрина Атанасова с ръководител Мариана Мъгева и на Модерен балет „Финес“ с ръководител Гергана Начева – всички към Народно читалище „Възродена Искра -2000“. С пита, осветена от свещениците, и бонбони присъстващите бяха почерпени от момичета в красиви народни носии от фолклорен ансамбъл „Арсенал“.
Парк „Изток“ се намира в голямото междублоково пространство между блокове 71, 72, 73 и 74, на ул. „Петьо Ганин“. Той е реализиран по проект на Община Казанлък по Национална кампания „За чиста околна среда – 2013 г.“, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите. Проектът бе на стойност 10 000 лв. Община Казанлък дофинансира дейностите по изграждане на новия парк и облагородяване на цялото междублоково пространство, за да придобие то облика, в който днес го виждаме. Реализираните дейности включват почистване и извозване на отпадъците; подготовка на терена; изграждане на поливна система; монтиране на осветление; затревяване, зацветяване и залесяване; доставка и монтаж на пейки, кошчета за отпадъци, беседка, бетонни маси за шах и чешма, изграждане на пешеходни алеи. В парка са монтирани съоръжения за детска игра и спорт. Почистени са 1,522 дка площи и озеленени 0,736 дка. Община Казанлък облагороди за своя сметка и терена, намиращ се в непосредствена близост до избрания по проекта. Той е с площ 2,207 дка. Целта беше да се постигне цялостен завършен вид на тази част в ж.к. „Изток“. Така едно съвсем непривлекателно доскоро място се превърна в истински оазис за отдих и игри.
Парк „Запад“ е разположен в междублоковото пространство между улиците „Възраждане“ бл. 4 и 6, ул. „Войнишка“ бл. 46 и ул. „Вожели“. Дейностите по неговото изграждане са осъществени от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.
Паркът се простира върху площ от близо 2 декара. Теренът между блоковете е изравнен, изградени са пешеходни алеи, оформени са зелени и цветни площи, засадени са декоративни храсти и висока растителност. Изградена е фитнес площадка на открито. Направено е съвременно осветление на парковото пространство. Поставени са 12 пейки, детски съоръжения, кошчета за отпадъци.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com