Connect with us

България

Д-р Илиев: 20 000 жертви на ковид в България през следващите 60 дни

Published

on

Доктор Аспарух Илиев е завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария. От години живее и работи в Западна Европа. Това не пречи да следи активно развитието на коронавируса в България.

Интересен събеседник, чието мнение предизвика небивал интерес сред читателите на „Марица“. Затова изданието го потърсило за интервю.

– Д-р Илиев, последните данни за България показват доста заразени, запълващи се интензивни отделения. Как виждате вие ситуацията с коронавируса?
– Ситуацията е много сериозна и неприятна. Стига се до високите стойности от ноември-декември миналата есен. Една здравна криза, съжалявам да го кажа, трябва да се управлява по-внимателно. Не искам да влизам в политически теми, но кризата бе оставена да се развива сама.

– Коя мярка би дала най-добър резултат за ограничаване на заразата?
– Огромно влияние показа при предишния пик, ще покаже и сега – спирането от училище на децата между 5. и 12. клас. В научните данни те са известни като едни от големите разпространители на вируса. Ограничения в събиране на хора, но не на хартия, а да се контролират. За съжаление, предвид предизборната ситуация и желанието на някои браншове, които ги разбирам, се допуска изплъзване на ситуацията.

Най-голямата грижа за мен в момента е липсата на нагласа сред голям брой хора, че това наистина е сериозен проблем. Поне така виждам, четейки, слушайки, гледайки събитията в България. В обществото липсва разбиране, че може да умрат 20 000 души повече в период от два месеца.

– Така е, но в България съществува сериозна опозиция на всичко от група медици, всички ги знаят, които получават огромна трибуна. Това със сигурност разколебава мнозина?
– Напълно съм съгласен, това раздвояване е фатално. Тук беше ролята на политиците да моделират, за да не се стига до подобно говорене. Хората основателно казват:

„Чувам от един това, от друг второ. Не мога да преценя кое е правилно“. Премиерът със своето лице и позиция трябва да излезе и да каже за какво става дума, а не да оставя лагерите на лекарите като гладиатори в някаква арена да се бият за забавление на публиката.

– Навременни ли са оповестените мерки?
– Зависи какво искаме да постигнем. Ако питаме един човек с дребен бизнес, който търси клиенти, ще каже, че е рано. От здравна гледна точка вълната вече е разгърната. Но никога не е късно да се действа. При всички случаи, ако бях на мястото на премиера, щях да ги въведа по-рано. В това отношение от Щаба имат по-адекватна позиция. Преди 2-3 седмици щеше да е по-разумно.

– Но на 1 март отвориха точно доста бизнеси.
– Във всички западни държави отварят много внимателно, на стъпки. Не изведнъж и всичко. Това позволява да се контролира процесът. В България като че ли изведнъж беше отворено всичко и това създаде впечатление у хората, че ситуацията вече е нормална.

– Тук идва и патовата ситуация, че от една страна, е здравето, от друга – гладът. Западните страни компенсират по-добре бизнесите най-малкото поради липсата на сериозна сива икономика?
– Това е точно така. Сивият сектор не може да бъде компенсиран. Но в Германия например също има голям проблем. Съществува бюрократично забавяне на плащането на компенсации, дори в момента се чакат суми от октомври и ноември. Германия е бюрократична държава и веднъж системата запъне ли…

– Това е някакво утешение за българина, в рамките на шегата?
– О, има сериозно недоволство и в немския бизнес. Обясненията за проблеми със софтуера са несериозни за техническа нация.

– Веднага ще контрират, че куп държави спазват и по-тежки ограничения, но коронавирусът също се разпространява със страшна сила. Пример е Франция, където парижките болници пращат пациенти в Прованса.
– В последните месеци, особено в държави като Италия и Франция, населението намали рязко спазването на мерките, защото се умори. Контактувам с близки в Ломбардия, Италия. Хората отвориха много бизнеси, казаха, няма да спазваме нищо.

Натискът за разхлабване е огромен не само в България, а навсякъде. Тук и държавите допуснаха грешки, като направиха много рязко, тотално затваряне. Тази пандемия има нужда от умно затваряне само на критичните, разпространяващи инфекцията сектори. Обществата са уморени и не разбират колко опасна е ситуацията.

– В България кривата показва, че сме на 2-3 седмици от абсолютния пик, така ли е и в Европа?
– Германия успя да проконтролира възникване на третия пик със строги мерки. В момента с лекото разхлабване се отбеляза веднага покачване на стойностите, но властите следят внимателно. За България не мога да кажа кога ще е абсолютният пик, зависи доста от новия щам. Властите, нормално, гледат да успокоят хората.

Но изчислявайки данните от НСИ в сравнение с предишни години, виждаме 20 000 повече починали българи през миналата ​- да, не само от ковид. Това е един малък град. Ако разчитаме на спонтанно развитие на епидемията сега, ще починат още 20-30 хиляди. Шокиращо е, че хората го приемат. Та ние сме толкова малка нация! Понасяме това, а не затворени кръчми. Е, това не мога да приема!

– Да преминем на болезнената тема с ваксините. Вие сте горещ защитник на тезата, че „Астра Зенека“ е качествен продукт.
– В медицината има един рефлекс. Пациентът смята, че лекарят е незаинтересован. А просто лекарят се абстрахира от конкретния случай, за да не загуби реалната преценка за заболяването и терапията.

Същото става и сега. Статистиката показва, че едва ли сме имали толкова безопасни ваксини, не говоря само за „Астра Зенека“. Едно противозачатъчно средство или аспирин, който пием всеки ден, крият много повече рискове за странични ефекти. Но човек реагира емоционално, когато един случай бъде визуализиран с конкретна история, със семейството.

Това е нормално. Даже докато си говорим, получавам съобщения от една мила дама, която вярва във ваксините, но я е хванало страх след смъртта на 47-годишния мъж в Благоевград. Логично е, колкото повече ваксинираме, толкова повече такива случаи ще стават.

Образно казано, ако днес ваксинираме цяла България, още утре ще имаме 200-300 починали от спонтанна смърт. Която ще настъпи и без ваксини. Такава е честотата на смъртността в България. Просто сега хората, които са сложили ваксина, по случайност умират от нещо друго.
Спирайки ваксината, ние рискуваме с едно заболяване, което по нашите географски ширини завършва с от 2 до 4 процента смъртност.

– Дадохте данни за тромбозите в мозъка в резултат на противозачатъчни, които са повече от тези при ковид?
– Така е. До момента във Великобритания има поставени близо 17 милиона ваксини и докладвани 15 тромбози. Това е абсолютно в рамките на статистиката.

Дори има доклади от Канада за по-нисък брой тромбози при ваксинираните в сравнение с останалите. Реално проблем няма, освен нормални реакции като температура и зачервяване. Но ваксината на „Астра Зенека“ беше до голяма степен саботирана със стопирането <210> от много правителства. Не е умишлено, но със сигурност ще направи прилагането <210> много трудно.

А ако бъде създадено негативно мнение за ваксината на „Астра Зенека“, това ще се прехвърли автоматично върху всички векторни ваксини. Това са „Спутник“, „Янсен“. От една страна, сигурно има бизнес интереси, но пък цяла категория ваксини биват поставени под въпрос. Не съм убеден, че играчите на пазара имат интерес.

Нямам информация. Друга тема е, че „Астра Зенека“ направиха грешка в началото. Лошо проведоха клиничните проучвания, имаха ужасна комуникация. Дори и Брекзит повлия, направи ги черната овца.

– Може би и политически се експонира проблемът, преди малко ми попадна статия за война заради „Астра Зенека“ почти в цяла Европа?
– В Германия в момента, в който кабинетът спря ваксинирането, опозицията използва и започна да критикува, че е неразумно. Сигурно ако не беше спряно, опозицията щеше да излезе с обратния аргумент. И в България, и в Германия предстоят избори. Това се използва.

– Като че ли ЕС не се справя с управлението на кризата?
– Да, Европейската комисия поръча и късно, и малко от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, въпреки че е имало предложение от компаниите. Също заради политически игри на ниво Европейски парламент. САЩ, Израел и Великобритания са направили рано поръчки, и то в големи количества. ЕС стана жертва на своята бюрократизация. Не бива да критикуваме само България. Затова и Великобритания излезе от ЕС.

– В такъв случай не е ли права опозицията, която казва – като ги няма тези ваксини, поръчвайте „Спутник“?
– „Спутник“ не е лоша ваксина, афинитетът на част от обществото към Русия е факт. Добре, „Спутник“ ще бъде поръчана, но основният проблем е, че руснаците нямат никакви производствени капацитети.

Неслучайно последните два месеца руските представители обикалят наистина като търговски пътници всички фирми за производство на фармацевтични и биотехнологични продукти. И търсят, грубо казано, възможност за производство на аренда.

Не мога да си представя „Астра“ или „Пфайзер“ да го правят. Русия не притежава никакъв ресурс да произведе дори минимална част от необходимите на Европа ваксини. Ако не ме лъже паметта, и в Унгария, и в Сърбия руската държава предоставя от 50 до 100 ​хиляди дози. Това е нищо на фона на нуждите. България хубаво ще поръча ваксини „Спутник“, но сигурно те ще дойдат след 5 години.

/https://noviniplius.com/%d0%b4-%d1%80-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2-20-000-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b4-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf/?fbclid=IwAR3A8Tm6RET6TnImhoQyoY4AszZW_ktPTs53AOwR4hd3sioW5H8JlzGcJ7U

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Може ли да смята „калинката“ шеф на парламента ? (ВИДЕО)

Published

on

Конституционният съд да отмени всички взети решения през двата дни на новото Народното събрание

Петър Анастасов, Фейсбук

ЦЕЛИ 3 ГРЕШКИ НАПРАВИ ШЕФКАТА НА ПАРЛАМЕНТА САМО В ЕДНО БРОЕНЕ НА ГЛАСУВАНЕТО – ГРЕШНО ОТЧИТАНЕ И ПРЕСМЯТАНЕ И ДОРИ НЕ ГО КОРИГИРА! УЖАС И БЕЗУМИЕ! ТЕЗИ ОСВЕН, ЧЕ КЪРТЯТ МИВКИ И ИЗБИВАТ РИБАТА НАРУШАВАТ ЗАКОНА! ОСВЕН ЧАСОВНИК ИМ Е НУЖЕН И НОВ КАЛКУЛАТОР!

А ЕТО И ТРИТЕ НЕВЯРНИ ОТЧЕТЕНИ РЕЗУЛТАТИ:

ПЪРВО – Преброиха НЯКОЛКО различни бройки за присъстващи в залата, след като цели десет минути поименно четяха 1 х 1 всички. Председателката отмятайки ги по списък преброи 207 или 208 или 206 – не е ясно, а квесторите едва 200.

ВТОРО – Оказа се, че след като им каза да гласуват, по нейни сметки от тези 208 май са гласували „ЗА“ – 112 и ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 104. Тоест 206-7-8-те, вече станаха цели 216.

ТРЕТО – След като обяви гласуването по партии, бройките „ЗА“ не излязоха трети път с току що обявените от нея 112, а именно 45+14+27+24=110 души! Видно е, че има и тук разминаване с двама!

Ето и нейните реплики, които може да чуете във видеото също,

ДОСЛОВНО:

Председателката:

– Квесторите ги изкараха 200… А при мен излязоха 208! Начи караме по моята сметка!..

Следва гласуване, да видим какво преброиха квесторите!

Председателката:

– Ъмм, сега кво праим!? Има ли 105? Ма що бе! Ма с тези двамата! Да гласуваха за! Значи 112 гласуваха „ЗА“, 104 въздържали се“, председателят(на комисията) е избран!.. (По партии) За са гласували ИТН-45, ИСМВ-14, ДБ-27, ДПС-24! ГЕРБ-66, БСП-38! Това са! Обявявям днешният ред за изчернан А А ааа…! Закривам заседанието!

ВСИЧКО ТОВА Е НЕДОПУСТИМО, НЕЗАКОННО И ФАЛШИВО! КАТО НЯМАТ ПУЛТОВЕ, ДВА ДНИ ДА ПОЧИВАТ И ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДА ПОЧНАТ НА ЧИСТО! ТРАГЕДИЯ!

Журналистите спят зимен сън, поне конституционният съд да отмени всички взети решения през тези два дни!

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Жесток гаф в ефир, Рачков пребледня и изживя кошмар СНИМКИ

Published

on

Димитър Рачков за първи път изгони гост от шоуто си. Причината е грандиозен гаф, който поканеният от комика допусна. 

Първият гост в предаването тази вечер бе големият ни артист Захари Бахаров. По време на разговора, чийто акцент бе българщината, Рачков покани в студиото шеф готвачът Таньо Шишков. 

Той поднесе на него и госта му традиционното българско ястие „Бял мъж“ и обясни: „Това е много старо ястие. Прави се от само 5 съставки – брашно, мляко, масло, сол и овче сирене. Това е една от основните пшенични каши в българската кулинария“.

Секунда след това обаче готвачът обърка името на госта на Рачков: „Опитай, Бахари“, каза той, а това веднага посрами водещия, който побърза да изпъди шефа от студиото си.

„Как може така да му объркаш името.. как..“, поде водещия и побърза да пусне реклама.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Извънредно: Изтече скандален запис с Слави и Доган – фейк или не?

Published

on

Скандална новина се завъртя в мрежата, качваме я без редакторска намеса:

Получихме скандална стенограма между Ахмед Доган и Слави Трифонов!

Разговора се е провел във Сараите на Росенец

Ахмед Доган: Браво Слави народа ти вярва вече. Всичко върви по план!

Слави Трифонов: Радвам се, че си доволен

Ахмед Доган: Сега идва следващия етап. Ще направиш кабинет, подкрепен от БСП и ДПС. Народа иска ти да управляваш, няма да му направи впечетление. Важното е плана да върви по план.

Трифонов: Народа как ще реагира според теб?

Доган: Бъди спокоен всичко ще е под контрол. Борисов е бита карта и не може вече да управлява.

Слави: Аз ли ще бъда премиера или ще сложим друг.

Доган: Това ще го мислим, важното е в момента да има кабинет и народа да се успокои. Публично ти няма да искаш нашата подкрепа. Но Тайно ние сме заедно!

Слави: Добре. Каквото кажеш това ще направим.

Доган: Кабинета ще е експертен и ще прави ревизия на Борисов. Това трябва да се внуши на народа.

Слави: Добре.

Доган: Сега се крий и чакай момента ! Направи се на болен от Коронавирус. Създай легенда около себе си, Тайна. Народа да се чуди какво ще направиш!

Разговора е проведен на 05.04,2021 година. Засечен е от агент на Данс!

Споделете народа да знае истината!

Тази новина се разпространява в социалните мрежи и интернет пространствово от сайтa https://kritichno.com/2021/04/11/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D1%81-%D1%81/?fbclid=IwAR1NjMTK26D_nkh53pRSUEN4YIfF7iANHru93xw1jF6LTZuhAXMrmPj7z4g

ВНИМАНИЕ! Възможно е новината да е манипулативна и да съдържа неистинни, сайтът източник и разпространителите му не са регистрирани в Министерството на културата като официална медия!

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България9 часа ago

Може ли да смята „калинката“ шеф на парламента ? (ВИДЕО)

Конституционният съд да отмени всички взети решения през двата дни на новото Народното събрание Петър Анастасов, Фейсбук ЦЕЛИ 3 ГРЕШКИ...

България10 часа ago

Жесток гаф в ефир, Рачков пребледня и изживя кошмар СНИМКИ

Димитър Рачков за първи път изгони гост от шоуто си. Причината е грандиозен гаф, който поканеният от комика допусна.  Първият...

България14 часа ago

Извънредно: Изтече скандален запис с Слави и Доган – фейк или не?

Скандална новина се завъртя в мрежата, качваме я без редакторска намеса: Получихме скандална стенограма между Ахмед Доган и Слави Трифонов!...

България2 дни ago

Орбан ги попиля: Пръв ще застана против НАТО и ЕС, но няма да позволя война с Русия!

C твъpдa пoзиция oтнocнo вce пo-нapacтвaщoтo нaпpeжeниe мeждy CAЩ и Pycия e yнгapcĸият пpeмиep Bиĸтop Opбaн. Чoвeĸът, ĸoйтo зa няĸoлĸo...

България2 дни ago

Фалшива до мозъка на костите си жена

 Мая събуди чувството на отвращение към фалша, лъжата и моралната нечистоплътност Мая Манолова е най-лъжещият политик според анализ на платформата „Лъжеш...

България2 дни ago

Тодор Славков изригна: Без Русия днес щяхме да носим чалми и фереджета

Тодор Славков е известен с проруските си убеждения и той ги е демонстрирал неведнъж. Направи го и сега, когато ситуацията...

Свят2 дни ago

Зловеща находка: Жена откри змия в пакетирана салата

Жителка на Сидни е открила опасна змия в пакет със салата, който сина й купил от супермаркет. Те забелязали зловещата...

България2 дни ago

Дрогиран се вряза в колата на младо семейство-Загинаха майката, бащата и вуйчото на малки деца

Две момиченца – на 1 и 2 годинки, останаха сирачета, след като родителите им и техният вуйчо загинаха на място...

България3 дни ago

ВИДЕО как легендарният Коритаров отряза Мая Манолова, която му предлага свирка в студиото

„Г-жо Манолова между нас с вас таковда понятие „свирка“ не може да има. Благодаря ви за участието“! Това е може...

България3 дни ago

Честито! Татяна Дончева и Атанас Атанасов вече се возят в държавни „Мерцедеси“

Новоизбраните в парламента Татяна Дончева и Атанас Атанасов от днес се возят на държавни „Мерцедес“-и. Служебните автомобили се полагат на...

България3 дни ago

Велизар Енчев заподозря Трифонов, Манолова и Иванов, че обслужват чужди интереси

„В НС току-що имаше политическо земетресение“, обяви в социалните мрежи депутатът от „БСП за България“ и лидер на ПП „Българска...

България3 дни ago

Над 129 млн. лв. в подкрепа на болниците за борба с COVID-19

Над 129 млн. лв. ще бъдат предоставени за борба с разпространението на COVID-19 и за подкрепа на лечебните заведения и...

България3 дни ago

Извънредна К-19 ЗАПОВЕД!

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат...

България3 дни ago

Нидал Алгафари: Радев не е президент, вярват му хора с по-ниско интелектуално ниво

Това е действие на хора, които би трябвало да се замислят върху действията, които извършват, защото поставят на карта цялата...

България3 дни ago

Сиромахов заяде своите: Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента (СНИМКА)

Сценаристът му Иво Сиромахов се обърна срещу колегите си Тошко Йорданов и Филип Станев, които станаха депутати и веднага предадоха...

България5 дни ago

Спират На кафе с Гала

Неприятна новина за водещата на предаването „На кафе“ и всички почитатели на шоуто. Шоуто спира, но само за ден. В...

България6 дни ago

Тъжна вест: Проф. Мирослава Кортенска загуби битката с К-19

Проф. Мирослава Кортенска загуби битката с коронавируса. Тъжната новина бе съобщена в профила й във Фейсбук.  През последните седмици театралният критик...

България6 дни ago

24 часа: Десислава Радева е приета спешно в болница с аневризъм в мозъка

Булфото Изключително тревожна вест за състоянието на президеншата. Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е приета в столичната...

България7 дни ago

Майката на намерения мъртъв Марин: Синът ми е убит при експериментално лечение, опитват се да покрият случая

Мария Георгиева подозира, че 25-годишния Марин е жертва на експериментално лечение или тялото му е използвано за донорство, научи 365novini....

България1 седмица ago

Мая Манолова става министър-председател на България

„ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии или загубилите изборите, говоря за ГЕРБ и БСП… Заявяваме, че бихме...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com