Connect with us

Made in BG

Д-р Маргарита Колева: Населението в големите градове страда по-често от алергични заболявания, отколкото хората по селата и малките населени места!

Published

on

Д-р Маргарита Колева е родена през 1970 г. в гр. Попово, Североизточна България. Завършва Медицински университет във Варна, след което специализира „детски болести” в същото висше учебно заведение. Поради честите прояви на алергии сред нейни пациенти д-р Колева решава и началото на 2013г. специализира в Клиниката по алергология и астма към Софийския медицински университет.
През зимата като че ли по-рядко се говори за алергиите, за техните прояви и усложнения. Наистина ли те по-рядко напомнят за себе си през студените дни?
Може да се каже, че по-рядко се говори, но има състояния, които са целогодишни, както алергичния ринит, който е с целогодишен характер. Бронхиалната астма също е целогодишна. Така, че при такива пациенти не би могло в никакъв случай да се говори за сезонност в проявите. Във всеки един момент в годината те биха могли да имат прояви на рецидиви на тези си заболявания, защото може да се каже, че това са хронични заболявания. При такива пациенти всяка една инфекция им причинява обостряне на това хронично заболяване. Така, че не може да се твърди, че проявите са сезонни, по-скоро бих казала, че в по-голяма част от случаите са целогодишни. През зимния период особено, когато е бума на респираторните инфекции това действително създава проблеми на хора, които са с астма, или алергичен ринит и т.н. При тях и усложненията се случват по-бързо.
Кои са най-често срещаните алергии?
Сред най-честите алергични заболявания са уртикарията, бронхиалната астма и алергичния ринит. Хранителните алергии също са често срещани, особено при по-малките деца. Първите прояви могат да се забележат още в кърмаческа възраст. Първите прояви са с атопичен дерматит от страна на кожата, което може да се дължи на една хранителна алергия, особено при кърмачетата най-честата причина за такива състояния е алергия към белтъка на кравето мляко, когато се хранят с адаптирани млека. Това се установява от измененията по кожата, които се наблюдават, в последствие може да има прояви от страна на дихателната система. Другите прояви са от страна на гастроинтенсиналния тракт като повръщане, балониране на коремчето, промени в изхожданията при бебенцата. За диагностика освен  преглед се правят и изследвания, като в тази възраст най-честите изследвания, които се правят са кръвни проби. Има и иновативни методи, но в кърмаческа възраст не са удачни. Елиминационните тестове също се прилагат, когато се премине на друг вид мляко и се наблюдава подобряване в състоянието, това също е начин за доказване на диагнозата.
На каква възраст най-често се проявяват алергиите?
Това е нещо много индивидуално, зависи от развитието на симптомите при даден пациент. Също така и какво лечение е провеждано. Ще дам пример с хранителните алергии, които най-често се проявяват при малките деца. С тяхното израстване се създава един толеранс към храните и в последствие те могат да консумират тези храни, които са им създавали преди вид алергични прояви. Имунната система започва да ги възприема не като алергени, а като нормални хранителни вещества. Има и противоположни състояния. Има хранителни алергии, които и с течение на годините не се преодоляват, каквито например са алергиите причинени при ужилване от пчела или оса. Има и други видове алергични състояния, които могат да се причиняват от храни, физическо усилие и т.н. и не може да се каже, че с течение на годините биха могли да се преодолеят.
Навреме ли хората с алергични проблеми попадат при специалист – алерголог?
Това също е относително. Има пациенти, които навреме са направили консултация, а има и такива, които дълги години са се опитвали да си решат проблема с всякакви средства. При напредване на заболяването в по-късните стадии, чак тогава бива диагностицирано. При такива случаи и лечението е по-трудно съответно.
Влияе ли начина на живот върху проявите на алергии?
О, да определено влияе. Хора, които живеят в по-малки населени места и в села по-рядко страдат от такива заболявания. Докато хора, които живеят в големи градове и мегаполиси е установено, че по-често се сблъскват с този проблем.
Нека поговорим за кожните проявление на алергията?
Най-често срещаната кожна алергия е уртикарията, или така наречената копривна треска. Тя може да е остра, може да бъде и хронична. При хроничната уртикария много често се случва така, че продължава с години. Причините в един голям процент от случаите е установено, че не са алергични. Там роля играят много други фактори. Докато при една остра уртикария на 100 % от случаите голяма роля играят алергените. Атопичният дерматит също се среща при кожните алергии, алергичния контактен дерматит, който се причинява от вещества, които най-често са химически и влизат в пряк контакт с кожата.
Какви методи на лечение се използват най-често в практиката?
Най-често разпространени са антихистаминовите (противоалергичните) препарати. Това са средства, които блокират отделянето на хистамин от клетките, които го отделят в организма, с цел да няма прояви. Има и доста други методи на лечение. Един от тях, който е традиционен при астмата и алергичния ринит когато те са атопични е имунотерапията. Това е удачен метод за млади хора, не при всички може да се прилага. Това лечение се провежда дълго време от 3 до 5 години, но за сметка на това е радикален метод за излекуване на този вид състояния.
Гладуването помага ли?
Не бих казала. Идеята на гладуването е по-скоро да се очисти организма от токсичните вещества и до някъде би могло да има благоприятен ефект, но не може да се каже, че е основен метод на лечение в никакъв случай.
Вашият съвет като специалист – алерголог?
Когато говорим за профилактика при новородените деца препоръчвам кърмене, колкото по-дълго време е възможно, толкова по-добре. Това е много полезно особено при деца, които са и наследствено обременени, тъй като разположението към алергични заболявания се предава по наследство. Това е първата профилактика, която е доста удачна и може да се прави. В последствие е желателно да има по-малко битови алергени в обстановката, в която се отглеждат децата. Контактът с животни също може да предизвика алергична симптоми и трябва да се внимава. Препоръчвам да се правят редовно имунизациите, които са задължителни за нашата страна. Всички знаем, че хипертонията и въобще болестите на сърдечно – съдовата система са доста разпространени в България. Там медикаментите, които се приемат и то дълго време биха могли да създадат голям проблем. Трябва да се следи и, ако се проявят някакви алергични симптоми е желателно пациента да направи консултация със специалист – алерголог. Хора, които имат алергична предразположеност към някакъв медикамент, при прилагането на упойки е желателно да съобщават за това, защото е изключително важно и при несъобщаване би могло да бъде опасно.
 Интервю на  Владислава Василева
Continue Reading

Made in BG

ГОРДОСТ! СПОДЕЛИ С ВСИЧКИ! Избраха Капитан Румен Йовчев сред хиляди капитани от цял свят да управлява най-големия в света

Published

on

Капитан Румен Йовчев – първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-­големия пътнически кораб в света. Румен Йовчев е от Варна, потомствен моряк. За първи път се качва на пасажерски кораб едва тригодишен. От 2007 г. работи за Royal Caribbean, най-­голямата круизна компания в света. Преди това 10 години е бил по контейнеровози, карго кораби и 3 години в друга круизна компания.

В Royal Caribbean Румен Йовчев започва работа като го избират за първи помощник на капитана сред хиляди явили се кандидати-капитани, после става старши помощник и отговаря за безопасността и поддръжката на кораба, а днес вече е Капитан. Сега е поел управллението на най­-големия кораб в света Аllure of the seas.

Намираме кап. Йовчев в Чивитавекия, пристанището на Рим, където най-­големият пътнически кораб в света е акостирал. Той споделя, че мечтата му е Allure да акостира във варненското пристанище, но това е невъзможно, при това не само заради размерите на нашия порт. Allure не би могъл въобще да навлезе в Черно море… Основната причина е мостът на Босфора, за който Allure е твърде висок. За да премине оттам, мостът трябва да бъде съборен. Варненското пристанище пък е прекалено плитко за този гигант, а кеят на Морска гара – прекалено малък.

Размерите на Allure: 225 282 бруто тона, дължина 362 метра, широк 66 метра, от водата височината му е 72 метра, мостикът е на 36,5 м над морската вода, а газенето – 9,3 метра. За сравнение, Титаник е бил около 45 000 тона – точно 5 пъти по­-малък.

От 2010 година Аllure of the seas е най-­големият пасажерски кораб в света. Той е само с 5 сантиметра по­-дълъг от другия кораб от същия клас на компанията Oasis of the seas. Само след месеци обаче Алюр вече няма да бъде първи по големина. Тогава от доковете ще излезе Harmony of the seas, който ще бъде с 3 метра по­дълъг и с около 2700 тона по-­тежък, като е много възможно имено Капитан Румен Йовчев да поеме управлението му.

Източник: ndt1

Continue Reading

Made in BG

Полиция, бърза помощ и социални, оставиха този сиромах на улицата в София! Мъж се опита да му помогне, но се разплака! СНИМКИ

Published

on

„Днес излязох от работа по обяд ,да хапна и да разгледам едно магазинче !Картината ,която заварих пред магазинчето бе този бездомен човечец ,паднал ,че му призляло .Имаше мъж който се опитваше да го вдигне и се притекох на помощ ,но неуспешно .Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа ,че са викали бърза помощ и полиция ,но отказали да направят ,каквото и да е било и си тръгнали от мястото .

Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом ,веднага се обадих …но там ми казаха :“Съжаляваме ,но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта ,осигуряваме само нощуване !“ Въпросът ми беше след като е идвала ,полуция и линейка ,към кого друг да се обърнем и изобщо има ли държавата грижа за тези нещастни хора ?!? Жената само каза да опитаме отново на 112 !!!!!! Моля някой да ми отговори или насочи как се процедира и към кого да се обърне човек за да се реагира адекватно !!!!! Да уточня: човека не беше пил , не е пиянде ,а просто осирутял ,нещастен ,самотен ,изоставен от родината си сиромах ….сърцето не ми издържа …..един от мъжете ,които се опитваше да го вдигне се разплака с големи сълзи ,като малко дете от картинката ……….моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят и безчовечност…. Всичко се случи на Пиротска 62

Това е номерът на ,който звъннах за сигнал за бездомни хора 070017310″

Ради Киркова

Continue Reading

Made in BG

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА СЛАВА СЕВРЮКОВА СЕ СЛУЧВАТ С ВЦЕПЕНЯВАЩА ТОЧНОСТ! ИДЕ НАЙ-СТРАШНОТО! ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В

Published

on

Известната в цяла България ясновидка Слава Севрюкова има зловещи предсказания за нашата държава, които към днешна дата са започнали сякаш да се сбъдват.

Слава Севрюкова е родена през далечната 1902 година. Нейните ясновидски способности датират още от 8 годишна възраст.

През 1963 година тя се запознава с доц. Иво Лозенски и двамата започват да работят заедно по изследването на силата на мисълта. Към Слава Севрюкова има интерес и КГБ, които са я изследвали и според тях тя е много по-напред от Ванга. За съжаление Слава Севрюкова придобива известност едвам няколко години преди смъртта си. Нейните предсказания са публикувани в множество статии и монографии, благодарение на доц. Иво Лозенски. Най-страшните и предсказания са свързани с отцепването на територии от България, и присъединяването им към други държави.

Откъсване на части от България

„Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът… От югоизточна България…“, предрича Слава Севрюкова.

Към днешна дата българското правителство обмисля варианти да заселва бежанци в обезлюдената Странджа, която се намира точно в югоизточна България. Кандидатът за президент Красимир Каракачанов е на същото мнение, че Странджа е подходяща за бежански лагери, като пояснява, че там е пълно с безлюдни села и стари казарми, които са до самата граница с Турция.

Ако този план се изпълни и Странджа бъде заселена с мюсюлмански бежанци, то трябва да сме наясно, че етническият състав в този район ще бъде брутално подменен. Самата Странджа ще заприлича на територия, която само на картата е българска. Това поражда много въпроси, защото в едно бъдеще бежанците заселени там може да поискат автономия. Другият вариант е да поискат да се присъединяват към Турция, което идеално би съвпаднало с нейните планове за възвръщане на Османската империя.

вижте още: Възможно ли е Ердоган да анексира Кърджали?

Ще бъдат направени и опити части от североизточна България да отидат към Турция.“, допълва в предсказанието си Слава Севрюкова.

Североизточна България попада в плановете за заселване с бежанци от правителството, като по-точно се има предвид обезлюдените села на Южна Добруджа. В предсказанието на Слава Севрюкова обаче се споменава точно името на Турция, че ще направи такъв опит. В североизточна България има доста турско население, особено в Разград и при евентуалното заселване на мюсюлмански бежанци в обезлюдените села, е много възможно да се получи претопяване на българското население. Да се получи подобна ситуация, както евентуално със Странджа.

Опасност от загуба на държавността

„Това ще са нелеки изпитания. Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размити…“, пояснява Слава Севрюкова.

В момента България не е независима държава, а е колония с колониална администрация. Ние нямаме правителство, а сбор от лакеи обслужващи прозападните интереси. Държавността отдавна е в състояние на разпад, но все още се крепи, поради заспалостта на българския народ. Затова и Слава Севрюкова казва, че няма да приемем тази загуба толкова страдалчески, защото ние в момента сме българи, но земята, по която стъпваме не е имаме за наша, тя отдавна е продадена. В България май така стана, че единственото българско нещо в нея са българите, поне засега.

вижте още: ГЕРБ превръщат България в майка за бежанците

Политиците може и да си получат заслуженото

„Докато Европа слисана умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. Мнозина ще заплатят с лихви греховете си. От този миг нататък властниците ще станат изключително внимателни към събитията в страната. В периода, когато същата тази Европа объркана се двоуми как да реагира, сърбите състрадателно ще ни подадат ръка. Ще ги приемем като братя.“, предсказва Слава Севрюкова.

Самата Европа в лицето на ЕС ни задължава да приемем тези бежанци, да ги заселим в обезлюдените си места и да ги интегрираме. Обаче, когато същите тези бежанци поискат след време автономия или да се присъединят към Турция, бюрократите от Брюксел ще гледат шаштисано, ще вдигат рамене и ще си чешат дебелите шкмембаци. България ще бъде оставена сама да се оправя, а тогава политиците ни ще са изцяло виновни и може би ще се възроди българският дух, и те ще си получат заслуженото./bultimes

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява: – ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се...

България2 седмици ago

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. Поне до края на...

България2 седмици ago

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона...

България2 седмици ago

Щерката на Глория показа плът (Снимки 18 плюс)

Симона Загорова видя, че без скандал трудно се стига до голям успех в шоубизнеса и реши да покаже плът. Напоследък...

България2 седмици ago

Историята на 43-годишната Милена разплака всички във „Фермата“

Милена е на 43 години, от Кюстендил и по професия е лесовъд. Известна сред близките си като „Горския“, днес тя...

България2 седмици ago

Гръмна сега: Жестоко убийство след пиянски скандал. Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

3-ТЕ ЗОДИИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ РАЗДЯЛА

…за по-добро! Скоро ще срещнете истинската любов. Засега обаче трябва да мислите за раздялата като за свежо начало и да...

България2 седмици ago

Има го навсякъде около нас, а не знаем колко е ценно! Спестява ни хиляди левове годишно от

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  При болки в ставите. За краката. При проблеми със стомаха. За здрава...

България2 седмици ago

Изнесоха шокиращи кадри от най-скъпото имение в Източна Европа: на Арабаджиеви! (Тънат в лукс и злато – МНОГО СНИМКИ)

Ветко и Маринела Арабаджиеви буквално са тънели в лукс и злато! Втори Версай – в това са се опитали да...

България2 седмици ago

Кое превърна бияча от Слънчев бряг Дани от любящ син в чудовище за броени часове!

Британецът Дани Джеймс Нот, който нападна инвалид в луксозен хотел в Слънчев бряг, е претърпял пълна метаморфоза за по-малко от...

България2 седмици ago

Жестоко убийство след пиянски скандал в Плевен! Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

Разпространява се като мълния! Слави изпя личната си драма във „Фейсбук“. Връща ми се за

източник: Факти.бг „Затова“ е името на новия проект на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Песента и видеото бяха представени на официалната...

България2 седмици ago

Новата Лада Нива е като космически кораб, с много екстри, а струва едва

Второто поколение на Lada 4×4 ще бъде по-скъпо от стария модел, но въпреки това ще остане едно от най-евтините предложения...

България2 седмици ago

Вижте уникалното имение на Ветко Арабаджиев в Сен Тропе, което струва 17 милиона евро! (СНИМКИ)

Пловдивският бизнесмен може се похвали с уникално имение в едно от райските кътчета на Земята – Сен Тропе. Ветко Арабаджиев...

България2 седмици ago

МИСТЕРИОЗЕН ВЪЗХОД! Ветко Арабаджиев – от обикновен шофьор до най-богатия Българин! Ето как е станало!

Бизнесменът Ветко Арабаджиев има досие в бившите тайни служби, което по-късно е унищожено в нарушение на закона. За бившите служби...

България2 седмици ago

Скандал във „Фермата“: Един от участниците: Не е имало турско робство, имало е присъствие

Жестока разправия се разпали още на старта на риалитито „Фермата“, а участниците вътре вече са се наежили срещу българомохамеданина Нури....

България2 седмици ago

Кристин Илиева: Дивна ми направи невероятен подарък за рождения ден!

Моделът Кристин Илиева призна, че има приятел, който е с нея още преди жестоката катастрофа на 12 март. „Скоро ще...

България2 седмици ago

Шок и ужас: Бежанец изнасили козата Милена в Странджанско, пастир го бие с гега и плаче

Бежанец бе спипан от възрастен пастир да мърсува с коза от стадото му посред бял ден. Срамната история се разиграла...

България2 седмици ago

В момента радостта е много голяма за цяла България! Забравих за всички проблеми. Обявиха: Имаме нов

Българският талант Адриан Андреев записа нов огромен успех за българският тенис. Андреев и неговият партньор Антон Матушевич от Великобритания нямат...

България2 седмици ago

Той си купи бучка “сирене от три лева” и “един вчерашен хляб от 45 ст.”! Историята на този дядо трогна Фейсбук

Историята на един възрастен мъж разплака потребителите в социалната мрежа и за часове бе сред най-споделяните. В нея се разказва...

Advertisement

Trending