Don't Miss

Д-р Маргарита Колева: Населението в големите градове страда по-често от алергични заболявания, отколкото хората по селата и малките населени места!

   
Д-р Маргарита Колева е родена през 1970 г. в гр. Попово, Североизточна България. Завършва Медицински университет във Варна, след което специализира „детски болести” в същото висше учебно заведение. Поради честите прояви на алергии сред нейни пациенти д-р Колева решава и началото на 2013г. специализира в Клиниката по алергология и астма към Софийския медицински университет.
През зимата като че ли по-рядко се говори за алергиите, за техните прояви и усложнения. Наистина ли те по-рядко напомнят за себе си през студените дни?
Може да се каже, че по-рядко се говори, но има състояния, които са целогодишни, както алергичния ринит, който е с целогодишен характер. Бронхиалната астма също е целогодишна. Така, че при такива пациенти не би могло в никакъв случай да се говори за сезонност в проявите. Във всеки един момент в годината те биха могли да имат прояви на рецидиви на тези си заболявания, защото може да се каже, че това са хронични заболявания. При такива пациенти всяка една инфекция им причинява обостряне на това хронично заболяване. Така, че не може да се твърди, че проявите са сезонни, по-скоро бих казала, че в по-голяма част от случаите са целогодишни. През зимния период особено, когато е бума на респираторните инфекции това действително създава проблеми на хора, които са с астма, или алергичен ринит и т.н. При тях и усложненията се случват по-бързо.
Кои са най-често срещаните алергии?
Сред най-честите алергични заболявания са уртикарията, бронхиалната астма и алергичния ринит. Хранителните алергии също са често срещани, особено при по-малките деца. Първите прояви могат да се забележат още в кърмаческа възраст. Първите прояви са с атопичен дерматит от страна на кожата, което може да се дължи на една хранителна алергия, особено при кърмачетата най-честата причина за такива състояния е алергия към белтъка на кравето мляко, когато се хранят с адаптирани млека. Това се установява от измененията по кожата, които се наблюдават, в последствие може да има прояви от страна на дихателната система. Другите прояви са от страна на гастроинтенсиналния тракт като повръщане, балониране на коремчето, промени в изхожданията при бебенцата. За диагностика освен  преглед се правят и изследвания, като в тази възраст най-честите изследвания, които се правят са кръвни проби. Има и иновативни методи, но в кърмаческа възраст не са удачни. Елиминационните тестове също се прилагат, когато се премине на друг вид мляко и се наблюдава подобряване в състоянието, това също е начин за доказване на диагнозата.
На каква възраст най-често се проявяват алергиите?
Това е нещо много индивидуално, зависи от развитието на симптомите при даден пациент. Също така и какво лечение е провеждано. Ще дам пример с хранителните алергии, които най-често се проявяват при малките деца. С тяхното израстване се създава един толеранс към храните и в последствие те могат да консумират тези храни, които са им създавали преди вид алергични прояви. Имунната система започва да ги възприема не като алергени, а като нормални хранителни вещества. Има и противоположни състояния. Има хранителни алергии, които и с течение на годините не се преодоляват, каквито например са алергиите причинени при ужилване от пчела или оса. Има и други видове алергични състояния, които могат да се причиняват от храни, физическо усилие и т.н. и не може да се каже, че с течение на годините биха могли да се преодолеят.
Навреме ли хората с алергични проблеми попадат при специалист – алерголог?
Това също е относително. Има пациенти, които навреме са направили консултация, а има и такива, които дълги години са се опитвали да си решат проблема с всякакви средства. При напредване на заболяването в по-късните стадии, чак тогава бива диагностицирано. При такива случаи и лечението е по-трудно съответно.
Влияе ли начина на живот върху проявите на алергии?
О, да определено влияе. Хора, които живеят в по-малки населени места и в села по-рядко страдат от такива заболявания. Докато хора, които живеят в големи градове и мегаполиси е установено, че по-често се сблъскват с този проблем.
Нека поговорим за кожните проявление на алергията?
Най-често срещаната кожна алергия е уртикарията, или така наречената копривна треска. Тя може да е остра, може да бъде и хронична. При хроничната уртикария много често се случва така, че продължава с години. Причините в един голям процент от случаите е установено, че не са алергични. Там роля играят много други фактори. Докато при една остра уртикария на 100 % от случаите голяма роля играят алергените. Атопичният дерматит също се среща при кожните алергии, алергичния контактен дерматит, който се причинява от вещества, които най-често са химически и влизат в пряк контакт с кожата.
Какви методи на лечение се използват най-често в практиката?
Най-често разпространени са антихистаминовите (противоалергичните) препарати. Това са средства, които блокират отделянето на хистамин от клетките, които го отделят в организма, с цел да няма прояви. Има и доста други методи на лечение. Един от тях, който е традиционен при астмата и алергичния ринит когато те са атопични е имунотерапията. Това е удачен метод за млади хора, не при всички може да се прилага. Това лечение се провежда дълго време от 3 до 5 години, но за сметка на това е радикален метод за излекуване на този вид състояния.
Гладуването помага ли?
Не бих казала. Идеята на гладуването е по-скоро да се очисти организма от токсичните вещества и до някъде би могло да има благоприятен ефект, но не може да се каже, че е основен метод на лечение в никакъв случай.
Вашият съвет като специалист – алерголог?
Когато говорим за профилактика при новородените деца препоръчвам кърмене, колкото по-дълго време е възможно, толкова по-добре. Това е много полезно особено при деца, които са и наследствено обременени, тъй като разположението към алергични заболявания се предава по наследство. Това е първата профилактика, която е доста удачна и може да се прави. В последствие е желателно да има по-малко битови алергени в обстановката, в която се отглеждат децата. Контактът с животни също може да предизвика алергична симптоми и трябва да се внимава. Препоръчвам да се правят редовно имунизациите, които са задължителни за нашата страна. Всички знаем, че хипертонията и въобще болестите на сърдечно – съдовата система са доста разпространени в България. Там медикаментите, които се приемат и то дълго време биха могли да създадат голям проблем. Трябва да се следи и, ако се проявят някакви алергични симптоми е желателно пациента да направи консултация със специалист – алерголог. Хора, които имат алергична предразположеност към някакъв медикамент, при прилагането на упойки е желателно да съобщават за това, защото е изключително важно и при несъобщаване би могло да бъде опасно.
 Интервю на  Владислава Василева
                break } } else { }