Don't Miss

ЕВН съди България за над 1 милиард лева пред Трибунала във Вашинтон

   

Точната сума на иска на ЕВН е 576 милиона евро. От тях 511 милиона евро са за вреди, възникнали от от нарушения на България на инвестиционните защити, а 65 млн. лева са лихви заради забавеното плащане. Делото е заведено в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорово, известен като Трибуналът във Вашингтон. Ищец е австрийското дружество ЕВН, чиято дъщерна компания е българската ЕВН. EVN AG съди България, че не спазва договора между България и Австрия за защита и насърчаване на инвестициите.

Делото е стартирало през март миналата година по време на служебното правителство на Марин Райков. Нито служебното правителство, нито управлявалият над година кабинет на Пламен Орешарски са сметнали за необходимо да информират, че страната ни е застрашена от плащане на над 1 милиард лева глоба. Единствената информация за делото е дадена от самата EVN AG, която в прессъобщение от пролетта на миналата година информира, че е започнала съдебна процедура и че дава до 6 месеца на дъщерното си българско дружество и българската държава да се разберат помежду си. Предишните правителства все пак са предприели действия по делото. Те са възложили защитата на страната ни на адвокатската кантора White&Case, която защитава страната ни и в делото срещу Русия за Белене.

Ако България загуби делото има сериозна опасност щетите да нараснат тройно и да се наложи да плащаме 3 милиарда лева. Причината е, че договорите с другите 2 енергоразпределителни дружества са почти идентични.

Източник: OFFNews                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com