На днешния 20 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. У нас той ще премине под мотото „Мамо, татко, не пушете, здравето ми запазете!“

Това е един от двата международни дни „без тютюнев дим“. Официални кампании има и през пролетта – на 31 май е Световният ден без тютюн, който се отбелязва от държавите членки на Световната здравна организация (СЗО) от 1987 г. насам.

Статистиката сочи, че

в България 57% от децата са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

Идеята за ден без цигари идва от САЩ. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги.

Кампанията има за цел да промени отношението към тютюнопушенето, като за милиони потребители това представлява предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.

Чрез нея се предоставя и подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

Как възниква идеята за деня без тютюнев дим?

За първи път през 1971 г., в град Рандолф, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден.

По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 г. Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака.