Don't Miss

Земетресение от 6.5 в Бяло море разтърси България

   

Силно земетресение беше усетено в София и цялата страна.

Трусът е станал в 12:25 ч. българско време в Бяло море, съобщиха от Сеизмологичен център към Геофизичния институт на БАН. Епицентърът е бил в района на остров Самотраки, а силата на труса е била 6.5 по скалата на Рихтер.

На територията на България е усетено като 5 степен. Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на България, съобщиха от МВР.

Общо земетресенията са поне 11. Те са с магнитуд 2.5 до 6.5 по скалата на Рихтер. Част от трусовете са на територията на Гърция, други са в Турция.

Системата на БАН регистрира първото земетресение в 12:24:55 ч. То е с магнитуд 4.4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Бяло море, най-близо до гръцкия остров Скопелос. Секунди по-късно удря силното земетресение от 6.5.

Последват няколко по-слаби вторични земетресения. Две от тях са с магнитуд 4,6 и 4,4. Епицентърът им е между протока Дарданелите и Атон.

Последното регистрирано земетресение стана в Западна Турция в 13:11 ч. То е с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ). Епицентърът е на 42 км северозападно от Чанаккале и на 27 североизточно от популярния турски остров Гьокчеада.

Това земетресение бе предшествано от по-слаб трус, регистриран в 12:55 ч. българско време в същия регион от ЕССЦ. Магнитудът му бе 3.5 по Рихтер, а епицентърът – на 34 километра северозападно от Чанаккале и 20 км североизточно от Гьокчеада.

Тъй като системата е автоматизирана, възможно е данните да бъдат коригирани.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com