Connect with us

България

Манипулативна новина в мрежата: В Плевен умира д-р Евгени Александров след поставяне на втора ваксина „Пфайзър“

Published

on

Вчера в Плевен умира д-р Евгени Александров след поставяне на втора ваксина „Пфайзър“, разкри АФЕРА се оказа манипулативна новина, както първи разкрихме от newsbp.com.

Проверка на proveri.afp.com/ показва цялата информация по случая:

Твърдението, че доктор на име Евгений Александров е починал в Плевен, след като е получил втора доза ваксина срещу Covid-19, се разпространява във Facebook. Информацията е публикувана в поне четири сайта и е споделена над 1600 пъти във Facebook.
Проверка на Провери.АФП показа, че това твърдение обаче е подвеждащо. Евгений Александров не е бил практикуващ лекар, а местен бизнесмен. Той действително умира, след като е ваксиниран с втора доза от ваксината Pfizer, но е имал и съпътстващи заболявания, коментираха от болницата, в която е бил приет.

“В Плевен лекар почина след поставяне на втора ваксина Pfizer”, твърди публикация, споменавайки името на Евгений Александров. Информацията е разпространена впоследствие от бившия вътрешен министър и лидер на политическата партия АБВ, която използва силна антиваксърска риторика.

Не е практикуващ лекар

За да проверим дали действително има случай на починал лекар след ваксинация в Плевен, Провери.АФП направи справка в регистъра на лекарите, който се поддържа от Българския лекарски съюз.

Съгласно Закона за здравето всеки практикуващ лекар трябва да е регистриран в него.

При търсене на имената “Евгений Александров” и “Евгени”, както беше изписано в някои публикации, излезе един резултат – на лекар с първо име Евгений и бащино Александров. Освен това фамилията му е различна  – Хаджиев и той практикува в София.

Проверка в българския търговски регистър и регистър булстат показа, че има само един човек с имена “Евгений Александров”, който е базиран в Плевен. Той е съсобственик във фирма “Чистота” ООД, която се занимава със сметоизвозване и снегопочистване. Неговият бизнес партньор потвърди по телефона за Провери.АФП, че г-н Александров е починал наскоро в болница като отказа да коментира евентуалните причини за смъртта.

Ваксиниран, но заразен с Covid-19

Говорителят на болницата “Георги Странски” в Плевен Момчил Цветков коментира по телефона за Провери.АФП, че той е бил приет там в тежко състояние, като направеният PCR тест е бил позитивен за Covid-19. Пациентът е бил ваксиниран малко преди това срещу Covid-19  уточни още той. 

Говорителят на тази най-голяма болница в Плевен коментира още, че пациентът е имал придружаващи заболявания, като не даде подробности за тях. В болницата не са разбрали, че пациентът им е лекар, коментира още Цветков.

“Съвсем възможно е някой да се зарази в деня, в който е бил ваксиниран или в дните след това. Човек е напълно имунизиран две седмици след втората доза. Можем да се заразим навсякъде – в болницата, в къщи, където никой не носи маска”, коментира по телефона за Провери.АФП д-р Христиана Бацелова, асистент в катедрата по Епидемиология  в Медицинския университет в Пловдив.

Няма потвърден смъртен случай в резултат на ваксина в Плевен

В област Плевен има 6200 лекари и медицински персонал, които подлежат на ваксинация. Само 2153 от тях са регистрирани за това, а към 11 февруари 2085 от желаещите вече са получи две дози от ваксината, казва директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Илиян Минчев, цитиран на 11 февруари 2021 г.

Тази статистика датира повече от месец преди да е съобщено за смъртта на Евгений Александров.

Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина лекарите и медицинските заведения са задължени да докладват за всяка нежелана реакция от ваксина на Изпълнителната агенция по лекарстватаи РЗИ

По думите на директора на РЗИ-Плевен д-р Минчев такъв случай не е докладван.

“Никой не ни съобщил за проблем след приложението на една или друга ваксина”, коментира той. “Има ясна процедура и ние трябваше да знаем ако имаше такъв случай” добавя още д-р Минчев.

Висока, но не пълна защита и след първата доза

Проучване на Американския Център за контрол и превенция  на заболяванията, публикувано на 29 март 2021 г., показа, че първата доза от РНК ваксина като тази на Pfizer-BioNTech, дава висока, но не 100% защита.

Проучването за ефективността на ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna показва, че две или повече седмици след прилагането на първа доза на някоя от двете ваксини, рискът от заразяване е намален с 80% , като този дял достига до 90% две седмици след прилагането на втората доза.

“Изследвания във Великобритания и Израел показват, че първата доза гарантира между 70 и 60% защита срещу заразяване с коронавирус”, се казва още в проучването.

Според статистиката на Министерството на здравеопазването повече от 17140 човека са били ваксинирани срещу Covid-19 в плевенска област към 29 март. Това представлява близо 8.9% от пълнолетното население в областта.

До сега няма смъртни случаи, за които да е доказано, че са причинени от ваксината, коментираха от Министерството на здравеопазването.

Според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев към 12 март 2021 г. има 830 случая на докладвани странични реакции при 305 хил. ваксинирани.

Източниците на манипулативната информация са : Afera.bg и https://vijti.com/

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Може ли да смята „калинката“ шеф на парламента ? (ВИДЕО)

Published

on

Конституционният съд да отмени всички взети решения през двата дни на новото Народното събрание

Петър Анастасов, Фейсбук

ЦЕЛИ 3 ГРЕШКИ НАПРАВИ ШЕФКАТА НА ПАРЛАМЕНТА САМО В ЕДНО БРОЕНЕ НА ГЛАСУВАНЕТО – ГРЕШНО ОТЧИТАНЕ И ПРЕСМЯТАНЕ И ДОРИ НЕ ГО КОРИГИРА! УЖАС И БЕЗУМИЕ! ТЕЗИ ОСВЕН, ЧЕ КЪРТЯТ МИВКИ И ИЗБИВАТ РИБАТА НАРУШАВАТ ЗАКОНА! ОСВЕН ЧАСОВНИК ИМ Е НУЖЕН И НОВ КАЛКУЛАТОР!

А ЕТО И ТРИТЕ НЕВЯРНИ ОТЧЕТЕНИ РЕЗУЛТАТИ:

ПЪРВО – Преброиха НЯКОЛКО различни бройки за присъстващи в залата, след като цели десет минути поименно четяха 1 х 1 всички. Председателката отмятайки ги по списък преброи 207 или 208 или 206 – не е ясно, а квесторите едва 200.

ВТОРО – Оказа се, че след като им каза да гласуват, по нейни сметки от тези 208 май са гласували „ЗА“ – 112 и ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 104. Тоест 206-7-8-те, вече станаха цели 216.

ТРЕТО – След като обяви гласуването по партии, бройките „ЗА“ не излязоха трети път с току що обявените от нея 112, а именно 45+14+27+24=110 души! Видно е, че има и тук разминаване с двама!

Ето и нейните реплики, които може да чуете във видеото също,

ДОСЛОВНО:

Председателката:

– Квесторите ги изкараха 200… А при мен излязоха 208! Начи караме по моята сметка!..

Следва гласуване, да видим какво преброиха квесторите!

Председателката:

– Ъмм, сега кво праим!? Има ли 105? Ма що бе! Ма с тези двамата! Да гласуваха за! Значи 112 гласуваха „ЗА“, 104 въздържали се“, председателят(на комисията) е избран!.. (По партии) За са гласували ИТН-45, ИСМВ-14, ДБ-27, ДПС-24! ГЕРБ-66, БСП-38! Това са! Обявявям днешният ред за изчернан А А ааа…! Закривам заседанието!

ВСИЧКО ТОВА Е НЕДОПУСТИМО, НЕЗАКОННО И ФАЛШИВО! КАТО НЯМАТ ПУЛТОВЕ, ДВА ДНИ ДА ПОЧИВАТ И ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДА ПОЧНАТ НА ЧИСТО! ТРАГЕДИЯ!

Журналистите спят зимен сън, поне конституционният съд да отмени всички взети решения през тези два дни!

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Жесток гаф в ефир, Рачков пребледня и изживя кошмар СНИМКИ

Published

on

Димитър Рачков за първи път изгони гост от шоуто си. Причината е грандиозен гаф, който поканеният от комика допусна. 

Първият гост в предаването тази вечер бе големият ни артист Захари Бахаров. По време на разговора, чийто акцент бе българщината, Рачков покани в студиото шеф готвачът Таньо Шишков. 

Той поднесе на него и госта му традиционното българско ястие „Бял мъж“ и обясни: „Това е много старо ястие. Прави се от само 5 съставки – брашно, мляко, масло, сол и овче сирене. Това е една от основните пшенични каши в българската кулинария“.

Секунда след това обаче готвачът обърка името на госта на Рачков: „Опитай, Бахари“, каза той, а това веднага посрами водещия, който побърза да изпъди шефа от студиото си.

„Как може така да му объркаш името.. как..“, поде водещия и побърза да пусне реклама.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Извънредно: Изтече скандален запис с Слави и Доган – фейк или не?

Published

on

Скандална новина се завъртя в мрежата, качваме я без редакторска намеса:

Получихме скандална стенограма между Ахмед Доган и Слави Трифонов!

Разговора се е провел във Сараите на Росенец

Ахмед Доган: Браво Слави народа ти вярва вече. Всичко върви по план!

Слави Трифонов: Радвам се, че си доволен

Ахмед Доган: Сега идва следващия етап. Ще направиш кабинет, подкрепен от БСП и ДПС. Народа иска ти да управляваш, няма да му направи впечетление. Важното е плана да върви по план.

Трифонов: Народа как ще реагира според теб?

Доган: Бъди спокоен всичко ще е под контрол. Борисов е бита карта и не може вече да управлява.

Слави: Аз ли ще бъда премиера или ще сложим друг.

Доган: Това ще го мислим, важното е в момента да има кабинет и народа да се успокои. Публично ти няма да искаш нашата подкрепа. Но Тайно ние сме заедно!

Слави: Добре. Каквото кажеш това ще направим.

Доган: Кабинета ще е експертен и ще прави ревизия на Борисов. Това трябва да се внуши на народа.

Слави: Добре.

Доган: Сега се крий и чакай момента ! Направи се на болен от Коронавирус. Създай легенда около себе си, Тайна. Народа да се чуди какво ще направиш!

Разговора е проведен на 05.04,2021 година. Засечен е от агент на Данс!

Споделете народа да знае истината!

Тази новина се разпространява в социалните мрежи и интернет пространствово от сайтa https://kritichno.com/2021/04/11/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D1%81-%D1%81/?fbclid=IwAR1NjMTK26D_nkh53pRSUEN4YIfF7iANHru93xw1jF6LTZuhAXMrmPj7z4g

ВНИМАНИЕ! Възможно е новината да е манипулативна и да съдържа неистинни, сайтът източник и разпространителите му не са регистрирани в Министерството на културата като официална медия!

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България8 часа ago

Може ли да смята „калинката“ шеф на парламента ? (ВИДЕО)

Конституционният съд да отмени всички взети решения през двата дни на новото Народното събрание Петър Анастасов, Фейсбук ЦЕЛИ 3 ГРЕШКИ...

България8 часа ago

Жесток гаф в ефир, Рачков пребледня и изживя кошмар СНИМКИ

Димитър Рачков за първи път изгони гост от шоуто си. Причината е грандиозен гаф, който поканеният от комика допусна.  Първият...

България13 часа ago

Извънредно: Изтече скандален запис с Слави и Доган – фейк или не?

Скандална новина се завъртя в мрежата, качваме я без редакторска намеса: Получихме скандална стенограма между Ахмед Доган и Слави Трифонов!...

България2 дни ago

Орбан ги попиля: Пръв ще застана против НАТО и ЕС, но няма да позволя война с Русия!

C твъpдa пoзиция oтнocнo вce пo-нapacтвaщoтo нaпpeжeниe мeждy CAЩ и Pycия e yнгapcĸият пpeмиep Bиĸтop Opбaн. Чoвeĸът, ĸoйтo зa няĸoлĸo...

България2 дни ago

Фалшива до мозъка на костите си жена

 Мая събуди чувството на отвращение към фалша, лъжата и моралната нечистоплътност Мая Манолова е най-лъжещият политик според анализ на платформата „Лъжеш...

България2 дни ago

Тодор Славков изригна: Без Русия днес щяхме да носим чалми и фереджета

Тодор Славков е известен с проруските си убеждения и той ги е демонстрирал неведнъж. Направи го и сега, когато ситуацията...

Свят2 дни ago

Зловеща находка: Жена откри змия в пакетирана салата

Жителка на Сидни е открила опасна змия в пакет със салата, който сина й купил от супермаркет. Те забелязали зловещата...

България2 дни ago

Дрогиран се вряза в колата на младо семейство-Загинаха майката, бащата и вуйчото на малки деца

Две момиченца – на 1 и 2 годинки, останаха сирачета, след като родителите им и техният вуйчо загинаха на място...

България2 дни ago

ВИДЕО как легендарният Коритаров отряза Мая Манолова, която му предлага свирка в студиото

„Г-жо Манолова между нас с вас таковда понятие „свирка“ не може да има. Благодаря ви за участието“! Това е може...

България3 дни ago

Честито! Татяна Дончева и Атанас Атанасов вече се возят в държавни „Мерцедеси“

Новоизбраните в парламента Татяна Дончева и Атанас Атанасов от днес се возят на държавни „Мерцедес“-и. Служебните автомобили се полагат на...

България3 дни ago

Велизар Енчев заподозря Трифонов, Манолова и Иванов, че обслужват чужди интереси

„В НС току-що имаше политическо земетресение“, обяви в социалните мрежи депутатът от „БСП за България“ и лидер на ПП „Българска...

България3 дни ago

Над 129 млн. лв. в подкрепа на болниците за борба с COVID-19

Над 129 млн. лв. ще бъдат предоставени за борба с разпространението на COVID-19 и за подкрепа на лечебните заведения и...

България3 дни ago

Извънредна К-19 ЗАПОВЕД!

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат...

България3 дни ago

Нидал Алгафари: Радев не е президент, вярват му хора с по-ниско интелектуално ниво

Това е действие на хора, които би трябвало да се замислят върху действията, които извършват, защото поставят на карта цялата...

България3 дни ago

Сиромахов заяде своите: Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента (СНИМКА)

Сценаристът му Иво Сиромахов се обърна срещу колегите си Тошко Йорданов и Филип Станев, които станаха депутати и веднага предадоха...

България4 дни ago

Спират На кафе с Гала

Неприятна новина за водещата на предаването „На кафе“ и всички почитатели на шоуто. Шоуто спира, но само за ден. В...

България5 дни ago

Тъжна вест: Проф. Мирослава Кортенска загуби битката с К-19

Проф. Мирослава Кортенска загуби битката с коронавируса. Тъжната новина бе съобщена в профила й във Фейсбук.  През последните седмици театралният критик...

България5 дни ago

24 часа: Десислава Радева е приета спешно в болница с аневризъм в мозъка

Булфото Изключително тревожна вест за състоянието на президеншата. Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е приета в столичната...

България7 дни ago

Майката на намерения мъртъв Марин: Синът ми е убит при експериментално лечение, опитват се да покрият случая

Мария Георгиева подозира, че 25-годишния Марин е жертва на експериментално лечение или тялото му е използвано за донорство, научи 365novini....

България1 седмица ago

Мая Манолова става министър-председател на България

„ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии или загубилите изборите, говоря за ГЕРБ и БСП… Заявяваме, че бихме...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com