Don't Miss

ИЗВЪНРЕДНО! От ЕКА молят да РАЗПРОСТРАНИТЕ! Над България пада 8-тонна космическа станция с 27000 км/ч

   

Китайска космическа станция „Тянгун-1“, която може да падне в България, се очаква да навлезе в атмосферата на 2 април, съобщи за „Дарик“ директорът на отдела за космически отпадъци в Европейската космическа агенция Холгер Краг. Той уточни, че има несигурност плюс-минус четири дни, което означава, че времевият прозорец е от 30 март до 6 април. Тежащата 8 тона станция е необитаема от 2013 година, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

За да наблюдава превърналата се в космически отпадък станция, Европейската космическа агенция използва разузнавателна информация, предоставяна от САЩ и от центрове в Европа. В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни Холгер Краг.

„Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра, обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час.“, обясни Краг.

Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект, посочи специалистът и добави, че е вероятно те да паднат във водата. Територията, на която може да падне, е огромна, но в нея попада и част от България. За тези 8 дена на вероятност за падане, станцията ще извършва 16 завъртания около Земята, така че за осем дена това са над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между 43 градуса юг и 43 градуса север.

„13 агенции участват и всяка от тях има собствен начин за предсказване на навлизането в атмосферата. Ние ги сравняваме. Така подобряваме методите си. В същото време сравняваме и измерванията си, тъй като всяка държава има сензори за наблюдение на станцията. Така получаваме по-точни прогнози“, каза още експертът.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com