Connect with us

България

Изследване с 25 000 души показа неочаквани неща за витамин Д

Published

on

От една страна, многобройни проучвания показват, че ниските нива на витамин D в организма са свързани с повишен риск от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, както и с висок риск от тежки заболявания и смърт от COVID-19. 

Въпреки това, публикувани през януари 2019 г., резултатите от най-голямото клинично проучване по темата, проведено досега, в което са участвали повече от 25 000 души, показват, че приемането на добавки с витамин D няма ефект върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято статия е публикувана в списание Nature Communications, може да обясни това противоречие. 

Факт е, че стандартният кръвен тест за концентрация на витамин D показва нивото на неактивен предшественик (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да започне да работи, предшественикът трябва да се метаболизира в активната форма на витамин D.

За да разберат как чревните бактерии играят роля в тази трансформация, изследователите анализираха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест различни американски града. 

Изследователите определят видовете бактерии, открити в червата на участниците, и нивата на предшественика и активната форма на витамин D в техния кръвен серум.Оказа се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкова по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на активната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също така идентифицират 12 вида бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи нива на активен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии произвеждат бутират, маслена киселина, която е полезна за чревната лигавица. 

Бутиратът се получава чрез ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и сложни въглехидрати.

„Противоречивите резултати от предишни проучвания изглежда се дължат на факта, че те са взели предвид само концентрацията на прекурсора, а не активната форма на витамин D в кръвта“, обясни водещият автор Дебора Кадо.

Тъй като участниците в проучването са живели в различни региони на Съединените щати, те са били изложени на различни нива на слънчева светлина, естествен източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в слънчев Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, отколкото други, и най-високите концентрации на предшественик на витамин D в кръвта.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Лекарка отряза пръста на починала жена, за да открадне пръстена й

Published

on

Парамедичка в Арканзас беше арестувана за това, че е отрязала 1.7-каратов диамантен пръстен от пръста на починала жена в болница и го е продала в заложна къща, съобщава БГНЕС.

Властите информират, че 50-годишната Лиза Дарлин Глаз е отрязала пръста с диамантен пръстен със златна рамка на Глория Робинсън, претърпяла спешна интервенция и транспортирана в болница „Сейнт Винсент“ в град Хот Спрингс и по-късно обявена за мъртва.

След смъртта й, личните вещи на Робинсън са били предоставени на сестра й и съпруга й, които отбелязали, че три от пръстените на Робинсън липсват. Сестрата на жертвата попитала фелдшерката, по-късно идентифицирана като Глаз, къде са пръстените, но тя „не й отговорила и си тръгнала“. Два от трите пръстена били върнати два дни по-късно, но третият останал неоткрит.

Според разследващите Глаз продала третия пръстен в заложна къща за 45 долара.

Сестрата и съпругът на починалата идентифицирали пръстена, откупили го от заложната къща и го оценили. Съобщава се, че е оценен на $ 7 946.

Глаз е арестувана и обвинен в кражба. Освен очаквана присъда за затвор, тя може да получи и глоба в размер до $ 4 500.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Денис и Марчело посред нощ разбиха вратата и извадиха от пламъците самотна старица

Published

on

– Беше страшно, огънят бе обхванал всичко, спомня си Марчело Адилов– Въобще не се замислих дали да вляза в горящата къща, казва Денис Брахомов, който преди 6 г. загубил брат си при пожар

“Баба Тода живее втори живот. Щеше да си остане в пламъците, ако ония момчета не я бяха извадили”, казват в смолянското село Чокманово. Спасителите – Денис Брахомов, на 18 г., и с година по-големият Марчело Адилов, минавали с кола през селото след полунощ в края на декември, когато съзрели пламъците.

Двамата били на кафе в Смолян и се прибирали към близките села. От центъра на Чокманово вече се виждала къщата, която по-късно изгоряла до основи. Когато отишли, отвътре се чували несвързани писъци. Започнали да бутат вратата. Оказало се, че тя е залостена с нещо като гардероб. Наоколо нямало никого и трябвало да се справят сами. В Чокманово постоянно живеят стотина души, пръснати в различни махали, но през това време на годината повечето от възрастните са при близките си в градовете.

“Цялата къща беше в пламъци. Огънят бе обхванал мебелите. Беше страшно.

Падаха предмети от покрива, гореше дървеното стълбище, всичко на етажа, където бе жената, гореше”, разказва Марчело.

“Жената крещеше и молеше за помощ. В ръцете си държеше тенджера с вода, с която явно е искала да гаси, и повтаряше: “Ау, къщата ми изгоря, изгасете огъня”, “Какво ще правя сега”, “Помогнете ми”, “Изгасете”. Въобще не се замислих дали да вляза в пламъците”, описва приятелят му Денис.

Младежите първо успели да избутат гардероба, който залоствал вратата, а след това Денис се втурнал в пламъците и успял да сграбчи възрастната жена. Изнесъл я на ръце пред къщата. Накарали я да седне. Тогава се обадили на пожарната.

Пожарникарите успели да ограничат огъня, преди да се прехвърли към две съседни къщи. Тлеещи останки имало и на следващия ден.

И двамата споделят, че за първи път попадат в подобна екстремна ситуация.

“Упорстваше, не искаше да излиза. Ридаеше, че остава без къщаи ще трябва да спи на улицата. Не си спомням, но сигурно поне 10 минути съм я убеждавал, че трябва да позволи да я изнеса, за да не се овъгли. В онзи момент в съзнанието ми изникна историята с моя брат, който си отиде при пожар. Целта ми беше да я изкарам колкото се може по-бързо навън, за да не си иде и тя от тоя свят като брат ми”, казва Денис.

При пожар преди 6 години брат му Александър обгоря тежко. В жилището им на седмия етаж в блок в Мадан се взривява газова бутилка. От горящия дом го изваждат минути преди втори взрив двамата полицаи Басри Карасалихов и Юлиян Тихов от наряда по обществения ред. Два екипа на пожарната евакуират след това 10 души от входа. Братът на Денис бе приет в пловдивска клиника по изгаряния, но въпреки усилията на лекарите седмица след това умира.

Племенник и племенница на самотно живеещата баба Тода лично благодарили на момчетата, че са спасили възрастната жена. Още на следващия ден ръководството на ОД МВР – Смолян, ги поздрави за смелостта. По-късно на официална церемония в местната пожарна им бяха връчени плакети за гражданска доблест.

Денис и Марчело се срещнаха и с кмета на община Рудозем Румен Пехливанов.“Възхищавам се на момчетата. Нужен е не само кураж, но и голяма смелост.

Можеше падащият покрив да ги затисне”, казва кметът.

Денис учи в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян в самостоятелна форма на обучение и същевременно работи в строителството. Марчело пък е завършил средно образование, но все още е без постоянна работа. Живее при родителите си в с. Елховец.

“Не се чувстваме герои, нека повече хора като нас да реагират, когато друг изпадне в беда. Ако отново възникне такава ситуация, пак бихме се намесили”, казват младите мъже. “24 часа” ги номинира в кампанията “Достойните българи”.

74-годишната Тода Жокелова излезе невредима след пожара, но има сериозни здравословни проблеми. Тя живеела абсолютно сама в къщата в Чокманово. Тъй като домът ѝ вече е необитаем, се премести при сестра си Мария в с. Гудевица. Непрекъснато обаче настоява пред сестра си да я закара да види изгорялата къща.

“Трудно им е. Мария е вдовица. След пожара Тода е останала само с един кат дрехи на гърба си, всичко е изгоряло. Посещавала съм ги два пъти. Получила е еднократна социална помощ. Двете са обхванати и от патронаж, който им помага, но въпреки това ситуацията.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Удължаваме извънредната обстановка с 3 месеца

Published

on

Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца.

Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия.

Това, което възнамеряваме да предложим, свързано с удължаване, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца, заяви министърът.

Тоест тя трябва да продължи през месеците февруари, март и април.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България6 часа ago

Лекарка отряза пръста на починала жена, за да открадне пръстена й

Парамедичка в Арканзас беше арестувана за това, че е отрязала 1.7-каратов диамантен пръстен от пръста на починала жена в болница...

България12 часа ago

Денис и Марчело посред нощ разбиха вратата и извадиха от пламъците самотна старица

– Беше страшно, огънят бе обхванал всичко, спомня си Марчело Адилов– Въобще не се замислих дали да вляза в горящата...

България12 часа ago

Удължаваме извънредната обстановка с 3 месеца

Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца. Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия....

България12 часа ago

Баба-мечта: Лили Иванова оставя 12 милиона на внуците на сестра си, но им постави условия –

Богатството на Лили Иванова, което трупа толкова година няма да отиде на вятъра. Според завещанието на легендарната певица 12 милиона...

България12 часа ago

Предлагат санкции за тези, които се топлят на дърва

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи пред председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и членовете...

България12 часа ago

Отиде си обичаната и уважавана проф. Радка Влахова. Поклон!

На 66-годишна възраст почина уважаваният преподавател от Софийския университет проф. д-р Радка Влахова-Руйкова. Проф. д-р Радка Влахова-Руйкова е учен българист....

България12 часа ago

Историята на Радинела, влюбена до полуда в друг, и Николай, който се обеси 46 дни след жена си

Две деца – момче на 6 г. и момиче на 4, остават сираци след тежка драма между родителите им. Николай...

България14 часа ago

Само най-умните ще забележат какво не е наред в тази картинка –

Понякога очевидните неща се виждат най-трудно. Така е и с повечето тестове за наблюдателност, които разчитат на това да не...

Българияедин ден ago

Мощно земетресение удари Гърция и Кипър, хората бягат за живота си, идва ли и при нас

Земетресение с магнитуд от 5,3 по Рихтер е регистрирано в 16,27 часа (местно и българско време) днес в Кипър, съобщи...

България2 дни ago

6-годишно дете пи вода и почина! Откриха смъртоносен микроб, който разяжда мозъка

Жителите на Лейк Джаксън, Тексас, са предупредени да не използват чешмяна вода, след като в общественото водоснабдяване на града е...

България4 дни ago

Палат за милиони! Ето домът на Илияна Раева и Наско Сираков (Снимки)

Илияна Раева и Наско Сираков продават тузарския си имот, къщата в Драгалевци е най-скъпата на пазара на имоти Илияна Раева...

България4 дни ago

БГ РЕАЛНОСТ: Роднина на министър си събу гащите в ресторант, иска сервитьорката да му забърше оная работа!

Родопчанин си свали гащите в заведение в центъра на Кърджали и после се опита да смекчи вината си в съда,...

България4 дни ago

Проф.Рачев сложи край на зимата – ето прогнозата му до март: –

Климатологът проф.Георги Рачев дава най-точните прогнози за времето , което ни очаква. Ето как коментира той януарския студ , сковал...

България4 дни ago

Сачева с много важни вести за най-бедните и пенсионерите, раздават пари

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при...

България4 дни ago

Променят част от мерките срещу ковид от утре. Пускат хора на 1,5 метра в

Снимка Булфото От днес се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Това става след издадена заповед на...

България5 дни ago

Азис отвлече студентката Антония, изнасили я и я остави да умре в канавка СНИМКИ

В петък съдът в Любек, Германия, разгледа дело срещу 43-годишния Азис, който отвлече, завърза и изнасили 21-годишната студентка Антония. Прокуратурата...

България5 дни ago

Лекар от Окръжна болница: Който няма роднини – да мре

Думата морал и полагането на Хипократовата клетва явно вече са отживелица и загубили стойност. Това потвърди с действията си и...

България5 дни ago

16-годишен изнасили 8-годишно момиченце в Балчик

16-годишен тийнейджър блудствал с 8-годишно момиченце, съобщават от прокуратурата в Добрич. Трагедията се разиграла на 14 януари в Балчик, а...

България5 дни ago

Изнасилената от колегите си полицайка проговори

В края на 2018 г. скандал разтърси правоохранителните органи в руския град Уфа. 23-годишният полицейски лейтенант Гюлназ Фатхлисламова обвини шефовете...

България5 дни ago

Трус като експлозия разлюля голяма част от България

Земетресение беше усетено тази нощ в част от страната. Най-близкият град до епицентъра е Шумен. Според данните на Европейския сеизмологичен...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com