Don't Miss

И днес оранжев код за опасно време в Казанлък

   

И днес е обявен оранжев код за опасно време в Казанлък. Регионът на област Стара Загора е един от дестте, в които се очакват силни снеговалежи и виелици. Останалите са Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив.

Очакваните количества валежи за района на Стара Загора, Пловдив и Пазарджик са 50-60 л/кв.м.В Монтана и Видин количествата валежи ще са около до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областите – 30-50 л/кв.м. В Ловеч и Габрово очакваните количества са до 50-60 л/кв.м. Във Великотърновско валежите ще достигнат количества 15-25 л/кв.м, в южната част на областта 40-60 л/кв.м. В Търговище и Разград се очакват количества около 20-40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

Червен код е обявен в три области на Южна България. За втори ден НИМХ обявява червен код поради интензивни снеговалежи и бурен вятър.

Опасното време е в сила за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Там отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

За шест области на Западна България е обявен жълт код за валежи от сняг, като валежите ще бъдат по-малко във Видинско и Благоевградско – около 10-20 л/кв.м. Кодът е в сила за областите Видин, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград.

За областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил очакваните количества сняг ще бъдат до 15-30 л/кв.м.

В област Плевен също е обявен жълт код за снеговалежи, като очакваните количества са 10-20 л/кв.м.

В осем области на Източна и част от Северна България също е обявен жълт код, в някои области за интензивни снеговалежи, в други за обилни валежи от дъжд и силен вятър. Кодът е в сила за областите Русе, Силистра, Шумен, Сливен, където ще вали обилен сняг, придружен от силен вятър, очакваните количества валежи са около 10-20 л/кв.м.

В областите Ямбол, Варна, Бургас и Добрич ще вали интензивен дъжд придружен от силен вятър. В тези области ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд, с количества около 10-20 л/кв.м.

Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен до силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса по Целзий, в крайните югозападни райони и по морския бряг – малко по-високи. В София – около 0 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по- високо от средното за месеца и през деня ще продължи да се повишава.

Над Черноморието също ще бъде облачно с валежи, предимно от дъжд. Ще духа силен и бурен североизточен вятър. Максимални температури – между 5 и 7 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще бъде облачно със валежи от сняг, най-интензивни и значителни в Родопите. Ще духа силен и бурен източен, по най-високите върхове на Рила и Пирин – югоизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра – минус 4 градуса, на 2000 метра – около минус 7 градуса.                 break } } else { }