Публично, в присъствието на представители на партии и медии, днес в ЦИК бяха изтеглени номерата, с които партиите ще се явяват на предстоящите избори за Европейски парламент.

Бюлетина с номер 1 ще носи коалиция „Българската левица“. „Глас народен“ получи номер 2, „Синьо единство“ – номер 9, „Реформаторският блок“ – номер 10, а НФСБ – номер 11.

АБВ е с номер 13, „Коалиция за България“ – с номер 15, ГЕРБ – с номер 18. „Атака“ ще е с номер 20, „България без цензура“ – с 28, а ДПС – с номер 29.

15 партии, 6 коалиции и 6 инициативни комитета влизат в изборната надпревара за европейския парламент.

Снощи изтече срокът за регистрация на кандидатите в Централната избирателна комисия.

Ето и водачите на листи: лидерът на БСП Сергей Станишев е срещу Томислав Дончев от ГЕРБ. ДПС отново праща в Брюксел Филиз Хюсменова, следвана от Делян Пеевски.

„България без цензура” излиза с лидера си Николай Бареков

 Сегашният евродепутат Ивайло Калфин повежда АБВ на Георги Първанов.

Реформаторският блок е с Меглена Кунева начело, а Надежда Нейнски ще се състезава от името на „Синьо единство“.

Валери Симеонов е водач на листата на Националния фронт за спасение на България. В последния ден се регистрира и „Атака” – водач на националистите е Волен Сидеров.

За последните три дни 31 жалби срещу решения на ЦИК са постъпили във Върховния административен съд, съобщи днес председателят на съда Георги Колев. Основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, необходими за регистрация на партии от ЦИК.

Една от партиите, на която е била отказана регистрация заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та, е Националдемократическата партия на Димитър Стоянов. Той е депозирал жалба във ВАС, стана ясно от негово интервю пред БНР. Стоянов ще сезира всички европейски институции заради изискването за необходим брой подписи: „Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея няма да има такива проблеми, че някой няма да впише незаконно данни“, коментира Стоянов.

Той обвини ВАС в противоречива практика, защото преди, при отказана регистрация, давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано. Председателят на ВАС каза, че е запознат с интервюто на Стоянов, но за разлика от предишния Изборен кодекс, където е съществувала възможност да се даде тридневен срок за отстраняване на нередностите, в сегашния ИК такава възможност не съществува. „Така че за нас просто не е възможно да му бъде даден такъв срок да отстрани тези нередности“, поясни Колев. Той добави, че до момента няма решение на съда, с което решенията на ЦИК да се обявят за незаконосъобразни.