Connect with us

Made in BG

Красимир Цанев: Сред младежта става все по-престижно да си и да бъдеш доброволец!

Published

on

Красимир Цанев, експерт „Програми и проекти” към МЦР-Взаимопомощ. Бакалавър философ и Магистър психолог от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Кариерен консултант по международната програма Global Career Development и Председател на „Взаимопомощ” за периода 2004 г.-ноември 2013 г.

Г-н Цанев, СНЦ МЦР „Взаимопомощ” тази година отпразнува 9 – тия си рожден ден. Вие сте един от основателите, припомнете как решихте и с каква цел поставихте основите на организацията?
Идеята дойде от няколко бивши червенокръсци, единият от тях и бивш Директор на БМЧК и настоящ Председател на Националната Аптечна Камара. Интересното в случая е, че петима от седемте учредители на организацията ни все още са активни фигури в нея. Tака на 05 ноември 2004 г., в Старазагорски окръжен съд, бе регистриран Младежки център за развитие – Взаимопомощ, a всичко започна с въпроса „щастлив ли си?”. Така установихме, че за да отговорим на него с ДА, трябва да започнем нещо ново и различно. Основно целта дойде от идеята да се способства за развитието на младите хора. Така поставихме и следните цели:
Създаване на условия за популяризиране на културата и изкуствата на балканските народи, взаимно опознаване на младите хора от държавите от Европейкия съюз, организиране на алтернативни младежки и граждански форми и дейности за ангажиране на свободното време, подпомагане на успешната Европейска интеграция на страната, повишаване екологичната култура на българина и опазване на околната среда – цел, в която работим усилено в последните три години. Най – интересно формулираната и залегнала цел в устава ни – изграждане на морални устои на гражданското общество и категории като „единство“ и „лоялност“. Актуална в последните месеци за българската нация тема.
Малцина знаят защо избрахте точно това име?
Името е резултат от ясната идея какво искаме, както казах, организацията да способства за развитието на младите хора. Така се предложи името Младежки център за развитие. От другата страна стоеше идеята, че за да успеем да направим нещо ново трябва да сме „лоялни”, „единни” и си помагаме, не само Аз на Tеб и Tи на Mен, а и ако двамата помогнем на друг и той ни върне жеста и пр. и пр. Така се роди идея за основния слоган „Взаимопомощ”. Неусетно в разискванията той се превърна и във втора идея за име на организацията. Така Учредителното събрание роди организацията МЦР-Взаимопомощ.
Девет години биха могли да бъдат както малко, така и много, какво развитие претърпя организацията за всичките тези години, какви хора се обединиха около вашата кауза?
Много са! От създаването си до сега израснахме като Европейски акредитирана организация, учредител на най-голямото младежко обединение в България – Национален младежки форум (наши членове бяха и Управителен съвет и в момента са в Контролната комисия на същата), организираме събития със запазена марка в Патентното Ведомство на България „Малка сцена”, като еко фестивал на Копринка. Представители сме на Евродеск точките и посрещнахме и изпратихме европейски доброволци от 2009 до сега в двадесет и един доброволчески проекта по програма „Младежта в действие”. В тези години създадохме клубове в цяла България. Сега организацията разполага с клубове и координатори в Казанлък – Иван Георгиев, София – Гери Костуркова, Стара Загора – Евгений Лишев, Варна – Мария Лишковска, В. Търново – Илия Илиев, Г. Оряховица – Евелина Тодоранова, Димитровград – Елена Димитрова, Пловдив – Венцислава Рачева, Каспичан – Тодор Андреев, Плевен – Александър Симеонов, като някои от тези хора са с нас през всичките девет години. Един от тях в лицето на Гергана Костуркова е в контролната комисия на НМФ и работи в Президенството на Р. България, друг Евгений – спечели „Кауза България” по БНТ. Трети като Александър и Тошко са хора на изкуството, съответно музикант и художник. Е. Тодоранова е Директор на кариерния център на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Един от учредителите ни Антон Вълев е магистър – фармацевт и председател на Националната Аптечна Камара. Последните двама като мен и сегашният ни председател Мария Славова сме през всичките девет години в организацията.
До колко е разпространено доброволчеството в Казанлък и като цяло в страната? Какво би могло да се желае в тази насока?
В последните три години в Казанлък специално, имаше много доброволчески инициативи, подкрепени и от държавни, съответно общински институции. Това са дейности без финансова изгода, които се предприемат по свободната воля, избора и мотивацията на даденото лице. Доброволчеството съдейства за създаването на човешки и социален капитал и за насърчаването на социалното приобщаване. Радостен в тази насока е фактът, че сред младежта става все по-престижно да си и да бъдеш доброволец. Причината за съжаление и тук често е комерсиална, поради изискването на повечето чуждестранни университети при прием на студенти те да представят и уверения за доброволчески дейности.
„Взаимопомощ” е както посрещаща, така и изпращаща организация по отношение на наши и чуждестранни доброволци. Разкажете за това?
Европейска ДОБРОВОЛЧЕСКА служба – ЕДС (EVS) дава възможност за включване на млади хора между 18 и 30 години в международни доброволчески дейности на територията на Европейския съюз и извън него. Програмата в България е администрирана от НЦЕМПИ. Организацията ни има седем проекта за посрещане на доброволци в Казанлък. От 2010 г. до сега са ни посетили 35 доброволци от девет държави, а през 2014 г. вече е одобрено пристигането на още двама. От България са заминали 19 доброволци по десет проекта. Тази информация е синтизирана и в уникалната идея – стена на доброволчеството, намираща се източно от ДК „Аресенал”.
По какви проекти работи „Взаимопомощ” в момента и кои от проектите, по които сте работили през годиините отчитате като най-стойностни?
В момента работим по два проекта, финансирани от НЦЕМПИ, този по който приемаме доброволци в България е „Приятелство в кутия”, осъществяващ се в сътрудничество с Дневен център за деца с увреждания-Казанлък и Дом за стари хора №3. По него сега в града на розите има две испанки – Анхела и Люрдес, очакваме и още две момичета през 2014 г. По проект „Орта през обектива” участват двама българи – Лора и Божидар, които за дванадесет месеца ще бъдат ЕДС доброволци в Португалия. Двата проекта са по програма „Младежта в действие” на България. По останалите проекти „Защо ЕДС” – Полша, „ЕДС – Свети Никола” – Полша, “Социално културна динамизация на локално ниво” – Испания, „Реактивен град” – Словения, „Дневен център за деца с увреждания“ –Испания и „Следващите поколения”-Италия сме изпратили български доброволци и са финансирани по програма „Младежта в действие” от държавите, в които пребивават доброволците. За нас, като екип всички проекти са успешни, защото всеки от тях е различен, обичаме предизвикателствата в тях. Най-голям отзвук получихме за трилогията проекти „Екологично развитие I, II, III”, за които имаме две награди от Министрество на околната среда и водите.
Сдружението си сътрудничи със себеподобни организации от различни градове на страната. Как си партнирате?
Да! И не само себеподобни, а с Общини, читалища и посолства дори. Изграждаме партньорска мрежа. Както в Казанлък и региона, така и в цяла България и Европа. Подробна информация за тях имаме на страницата ни: www.ydcma.org
Успя ли „Взаимопомощ” за времето откакто съществува като организация да се превърне във фактор от обществено значение?
Факторите, които оказват влияние за избора на младите хора са многобройни, променливи и твърде често взаимно зависими. Те могат да се обединят в няколко големи групи – социални, културни, психологични, биологични и демографски. Ето защо се опитваме да сме разнообразни и ги покриваме в инициативите си.
Младите хора в България не успяват да намерят своите медии и нямат доверие в тях, тъй като не намират съдържание, от което се вълнуват. Проучването което направихме преди време посочи, че на младите се предоставя повече развлекателна и лека програма, докато повечето от тях всъщност търсят сериозни анализи, икономически, политически и културни материали, искат да са част от новините. Като начин това да се промени бе варианта младите хора да получават по-голям шанс и свобода в собствени младежки продукции, където сами да правят медии. Затова създадохме младежкия бюлетин „ДоброволциТЕ” и след неговите 20 броя към днешна дата считам, че това е нашият фактор от обществено значение и ще работим здраво да го развиваме и за в бъдеще.
Какви са целите, които си поставя организацията в близко бъдеще?
Регистрирали сме се като младежка организация в Националната информационна система за младежта на територията на Република България по закона за младежта. Както и до сега ще продължим да сме разнообразни и да работим в мрежа с други организации и институции. Продължаваме с идеята клуб на доброволеца и както казах ще се опитаме да направим национален доброволчески бюлетин.
Вашето пожелание към всички казанлъчани?
Нека станем още по-единни в каузите си и осъзнаем необходимостта от надежда. Нека се огледаме и я намерим!

Интервю на Владислава Василева – вестник „Искра“

Continue Reading

Made in BG

ГОРДОСТ! СПОДЕЛИ С ВСИЧКИ! Избраха Капитан Румен Йовчев сред хиляди капитани от цял свят да управлява най-големия в света

Published

on

Капитан Румен Йовчев – първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-­големия пътнически кораб в света. Румен Йовчев е от Варна, потомствен моряк. За първи път се качва на пасажерски кораб едва тригодишен. От 2007 г. работи за Royal Caribbean, най-­голямата круизна компания в света. Преди това 10 години е бил по контейнеровози, карго кораби и 3 години в друга круизна компания.

В Royal Caribbean Румен Йовчев започва работа като го избират за първи помощник на капитана сред хиляди явили се кандидати-капитани, после става старши помощник и отговаря за безопасността и поддръжката на кораба, а днес вече е Капитан. Сега е поел управллението на най­-големия кораб в света Аllure of the seas.

Намираме кап. Йовчев в Чивитавекия, пристанището на Рим, където най-­големият пътнически кораб в света е акостирал. Той споделя, че мечтата му е Allure да акостира във варненското пристанище, но това е невъзможно, при това не само заради размерите на нашия порт. Allure не би могъл въобще да навлезе в Черно море… Основната причина е мостът на Босфора, за който Allure е твърде висок. За да премине оттам, мостът трябва да бъде съборен. Варненското пристанище пък е прекалено плитко за този гигант, а кеят на Морска гара – прекалено малък.

Размерите на Allure: 225 282 бруто тона, дължина 362 метра, широк 66 метра, от водата височината му е 72 метра, мостикът е на 36,5 м над морската вода, а газенето – 9,3 метра. За сравнение, Титаник е бил около 45 000 тона – точно 5 пъти по­-малък.

От 2010 година Аllure of the seas е най-­големият пасажерски кораб в света. Той е само с 5 сантиметра по­-дълъг от другия кораб от същия клас на компанията Oasis of the seas. Само след месеци обаче Алюр вече няма да бъде първи по големина. Тогава от доковете ще излезе Harmony of the seas, който ще бъде с 3 метра по­дълъг и с около 2700 тона по-­тежък, като е много възможно имено Капитан Румен Йовчев да поеме управлението му.

Източник: ndt1

Continue Reading

Made in BG

Полиция, бърза помощ и социални, оставиха този сиромах на улицата в София! Мъж се опита да му помогне, но се разплака! СНИМКИ

Published

on

„Днес излязох от работа по обяд ,да хапна и да разгледам едно магазинче !Картината ,която заварих пред магазинчето бе този бездомен човечец ,паднал ,че му призляло .Имаше мъж който се опитваше да го вдигне и се притекох на помощ ,но неуспешно .Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа ,че са викали бърза помощ и полиция ,но отказали да направят ,каквото и да е било и си тръгнали от мястото .

Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом ,веднага се обадих …но там ми казаха :“Съжаляваме ,но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта ,осигуряваме само нощуване !“ Въпросът ми беше след като е идвала ,полуция и линейка ,към кого друг да се обърнем и изобщо има ли държавата грижа за тези нещастни хора ?!? Жената само каза да опитаме отново на 112 !!!!!! Моля някой да ми отговори или насочи как се процедира и към кого да се обърне човек за да се реагира адекватно !!!!! Да уточня: човека не беше пил , не е пиянде ,а просто осирутял ,нещастен ,самотен ,изоставен от родината си сиромах ….сърцето не ми издържа …..един от мъжете ,които се опитваше да го вдигне се разплака с големи сълзи ,като малко дете от картинката ……….моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят и безчовечност…. Всичко се случи на Пиротска 62

Това е номерът на ,който звъннах за сигнал за бездомни хора 070017310″

Ради Киркова

Continue Reading

Made in BG

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА СЛАВА СЕВРЮКОВА СЕ СЛУЧВАТ С ВЦЕПЕНЯВАЩА ТОЧНОСТ! ИДЕ НАЙ-СТРАШНОТО! ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В

Published

on

Известната в цяла България ясновидка Слава Севрюкова има зловещи предсказания за нашата държава, които към днешна дата са започнали сякаш да се сбъдват.

Слава Севрюкова е родена през далечната 1902 година. Нейните ясновидски способности датират още от 8 годишна възраст.

През 1963 година тя се запознава с доц. Иво Лозенски и двамата започват да работят заедно по изследването на силата на мисълта. Към Слава Севрюкова има интерес и КГБ, които са я изследвали и според тях тя е много по-напред от Ванга. За съжаление Слава Севрюкова придобива известност едвам няколко години преди смъртта си. Нейните предсказания са публикувани в множество статии и монографии, благодарение на доц. Иво Лозенски. Най-страшните и предсказания са свързани с отцепването на територии от България, и присъединяването им към други държави.

Откъсване на части от България

„Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът… От югоизточна България…“, предрича Слава Севрюкова.

Към днешна дата българското правителство обмисля варианти да заселва бежанци в обезлюдената Странджа, която се намира точно в югоизточна България. Кандидатът за президент Красимир Каракачанов е на същото мнение, че Странджа е подходяща за бежански лагери, като пояснява, че там е пълно с безлюдни села и стари казарми, които са до самата граница с Турция.

Ако този план се изпълни и Странджа бъде заселена с мюсюлмански бежанци, то трябва да сме наясно, че етническият състав в този район ще бъде брутално подменен. Самата Странджа ще заприлича на територия, която само на картата е българска. Това поражда много въпроси, защото в едно бъдеще бежанците заселени там може да поискат автономия. Другият вариант е да поискат да се присъединяват към Турция, което идеално би съвпаднало с нейните планове за възвръщане на Османската империя.

вижте още: Възможно ли е Ердоган да анексира Кърджали?

Ще бъдат направени и опити части от североизточна България да отидат към Турция.“, допълва в предсказанието си Слава Севрюкова.

Североизточна България попада в плановете за заселване с бежанци от правителството, като по-точно се има предвид обезлюдените села на Южна Добруджа. В предсказанието на Слава Севрюкова обаче се споменава точно името на Турция, че ще направи такъв опит. В североизточна България има доста турско население, особено в Разград и при евентуалното заселване на мюсюлмански бежанци в обезлюдените села, е много възможно да се получи претопяване на българското население. Да се получи подобна ситуация, както евентуално със Странджа.

Опасност от загуба на държавността

„Това ще са нелеки изпитания. Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размити…“, пояснява Слава Севрюкова.

В момента България не е независима държава, а е колония с колониална администрация. Ние нямаме правителство, а сбор от лакеи обслужващи прозападните интереси. Държавността отдавна е в състояние на разпад, но все още се крепи, поради заспалостта на българския народ. Затова и Слава Севрюкова казва, че няма да приемем тази загуба толкова страдалчески, защото ние в момента сме българи, но земята, по която стъпваме не е имаме за наша, тя отдавна е продадена. В България май така стана, че единственото българско нещо в нея са българите, поне засега.

вижте още: ГЕРБ превръщат България в майка за бежанците

Политиците може и да си получат заслуженото

„Докато Европа слисана умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. Мнозина ще заплатят с лихви греховете си. От този миг нататък властниците ще станат изключително внимателни към събитията в страната. В периода, когато същата тази Европа объркана се двоуми как да реагира, сърбите състрадателно ще ни подадат ръка. Ще ги приемем като братя.“, предсказва Слава Севрюкова.

Самата Европа в лицето на ЕС ни задължава да приемем тези бежанци, да ги заселим в обезлюдените си места и да ги интегрираме. Обаче, когато същите тези бежанци поискат след време автономия или да се присъединят към Турция, бюрократите от Брюксел ще гледат шаштисано, ще вдигат рамене и ще си чешат дебелите шкмембаци. България ще бъде оставена сама да се оправя, а тогава политиците ни ще са изцяло виновни и може би ще се възроди българският дух, и те ще си получат заслуженото./bultimes

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 месеца ago

Първи СНИМКИ от злокобното място, където са открили убитата журналистка Виктория

Второ денонощие продължава разследването на жестокото убийство на 30-годишната Виктория Маринова, административен директор и водеща в телевизия ТВН. В Русе...

България3 месеца ago

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява: – ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се...

България3 месеца ago

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. Поне до края на...

България3 месеца ago

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона...

България3 месеца ago

Щерката на Глория показа плът (Снимки 18 плюс)

Симона Загорова видя, че без скандал трудно се стига до голям успех в шоубизнеса и реши да покаже плът. Напоследък...

България3 месеца ago

Историята на 43-годишната Милена разплака всички във „Фермата“

Милена е на 43 години, от Кюстендил и по професия е лесовъд. Известна сред близките си като „Горския“, днес тя...

България3 месеца ago

Гръмна сега: Жестоко убийство след пиянски скандал. Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България3 месеца ago

3-ТЕ ЗОДИИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ РАЗДЯЛА

…за по-добро! Скоро ще срещнете истинската любов. Засега обаче трябва да мислите за раздялата като за свежо начало и да...

България3 месеца ago

Има го навсякъде около нас, а не знаем колко е ценно! Спестява ни хиляди левове годишно от

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  При болки в ставите. За краката. При проблеми със стомаха. За здрава...

България3 месеца ago

Изнесоха шокиращи кадри от най-скъпото имение в Източна Европа: на Арабаджиеви! (Тънат в лукс и злато – МНОГО СНИМКИ)

Ветко и Маринела Арабаджиеви буквално са тънели в лукс и злато! Втори Версай – в това са се опитали да...

България3 месеца ago

Кое превърна бияча от Слънчев бряг Дани от любящ син в чудовище за броени часове!

Британецът Дани Джеймс Нот, който нападна инвалид в луксозен хотел в Слънчев бряг, е претърпял пълна метаморфоза за по-малко от...

България3 месеца ago

Жестоко убийство след пиянски скандал в Плевен! Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България3 месеца ago

Разпространява се като мълния! Слави изпя личната си драма във „Фейсбук“. Връща ми се за

източник: Факти.бг „Затова“ е името на новия проект на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Песента и видеото бяха представени на официалната...

България3 месеца ago

Новата Лада Нива е като космически кораб, с много екстри, а струва едва

Второто поколение на Lada 4×4 ще бъде по-скъпо от стария модел, но въпреки това ще остане едно от най-евтините предложения...

България3 месеца ago

Вижте уникалното имение на Ветко Арабаджиев в Сен Тропе, което струва 17 милиона евро! (СНИМКИ)

Пловдивският бизнесмен може се похвали с уникално имение в едно от райските кътчета на Земята – Сен Тропе. Ветко Арабаджиев...

България3 месеца ago

МИСТЕРИОЗЕН ВЪЗХОД! Ветко Арабаджиев – от обикновен шофьор до най-богатия Българин! Ето как е станало!

Бизнесменът Ветко Арабаджиев има досие в бившите тайни служби, което по-късно е унищожено в нарушение на закона. За бившите служби...

България3 месеца ago

Скандал във „Фермата“: Един от участниците: Не е имало турско робство, имало е присъствие

Жестока разправия се разпали още на старта на риалитито „Фермата“, а участниците вътре вече са се наежили срещу българомохамеданина Нури....

България3 месеца ago

Кристин Илиева: Дивна ми направи невероятен подарък за рождения ден!

Моделът Кристин Илиева призна, че има приятел, който е с нея още преди жестоката катастрофа на 12 март. „Скоро ще...

България3 месеца ago

Шок и ужас: Бежанец изнасили козата Милена в Странджанско, пастир го бие с гега и плаче

Бежанец бе спипан от възрастен пастир да мърсува с коза от стадото му посред бял ден. Срамната история се разиграла...

България3 месеца ago

В момента радостта е много голяма за цяла България! Забравих за всички проблеми. Обявиха: Имаме нов

Българският талант Адриан Андреев записа нов огромен успех за българският тенис. Андреев и неговият партньор Антон Матушевич от Великобритания нямат...

Advertisement

Trending