Don't Miss

Невероятната история на физика Тео, която трогна България

   

Той измести Англия, Франция и САЩ от върховете на класациите и с големи букви на тяхно място написа „България”. Направи го със заплата, която е по-ниска от западните социални помощи, но за него това няма значение.
Името му е Теодосий Теодосиев – Тео.
През последните десетилетия той се е отдал на една мисия – да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. И то напълно безплатно!
Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като „Харвард“ и „Принстън“ се състезават за тях.
Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари за пътуването, макар да се е класирал.
Николай Ангелов още от IX клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цял Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Затова преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в габровския Балкан.
„Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората”, убеден е Теодосий.
За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма.
„Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той.
След като Нова ТВ разказа историята, стотици зрители са писали с желание да помогнат на този уникален човек.
Ето как може да се случи това:
Фондация Тео
Банка ДСК – BG41STSA93000021850154
Код STSABGSF
Невероятната история на Тео, страхотните умни деца – гордост за България и богатство за света, мечтата на този уникален човек – да тренира велики умове, вижте във видеото:

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com