Connect with us

България

Невероятно: Тази българска област пребори коронавируса

Published

on

Кърджали вече е област без заразени с COVID-19. Късно вчера излязоха пробите на санитарката от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и лаборантката от РЗИ – те са отрицателни.

Също вчера изтече 28-мият ден от карантината на двете жени, чиито проби бяха положителни за COVID-19. Те не проявиха никаква симптоматика докато бяха под домашна карантина, уточнява rodopi24.blogspot.com. Напълно излекувана е и пациентката, която бе настанена в болницата в Кърджали. Проблеми с друг вид заболяване пък наложиха оставането й в здравното заведение.

Всеки момент жената ще бъде изписана. От началото на извънредното положение в област Кърджали бяха потвърдени само 13 случая на коронавирус. БЛИЦ припомня, че преди време се появи новината, че само в една наша област няма К-19. След това обаче и там бяха регистрирани болни от коронавирус и така единственият регион, който няма заразени остана Търговище.

Continue Reading

България

Екшън! Ива Николова гони Бойко Рашков ресторант в София!

Published

on

Кадър: Фейсбук, „Пик“

Журналистката Ива Николова се включи на живо във фейсбук страницата на „Пик“, заснемайки служебния вътрешен министър Бойко Рашков пред ресторант „Сердика“ в София. По думите й, той разбрал, че медията снима и затова извикал колата си.

Самото включване на Николова започва именно с влизането на Рашков в автомобила му, а тя го изпраща с думите „Лееко, бе“, след което казва „Хванахме го“. Малко след това журналистката влиза в ресторанта и отива при хората, с които, според нея, той е бил преди това. Тя разменя няколко думи с тях, след което им казва „Нахалство е в работно време да пиете с министри. Ако сте магистрати – още повече. То за това ни е на този хал правосъдието“.

„Рашков бега с първа космическа оттука. Извика си веднага колата, след като разбра, че сме тук“, казва още Николова и уточнява, че ресторантът е на ул. „Пиротска“ и „Вашингтон“.

„Работно време е, часът е 2 без 4 минути  – 13,55. Бойко Рашков се подвизаваше в кръчмата „Сердика“ ден преди да бъде открито 47-мото народно събрание, отказа да отговори на въпроса какво прави вътре и мисля, че това е достатъчно доказателство за заниманието на г-н Рашков и за независимостта на българската съдебна власт. Тези личности излъгаха, че не са били с Бойко Рашков. Ще ги разпознаем кои са. Да видите с какво се занимава вътрешния министър с нездравия блясък в очите, който доста така… нали знаете човек като е много пиян адски се опитва да ходи по права линия. По това най-лесно можеш да го разпознаеш“, завършва включването си Николова.

Continue Reading

България

Борисов за Промяната: Ще избягат по света с откраднатите пари

Published

on

Кадър: Фейсбук, Бойко Борисов

Бившият премиер Бойко Борисов призова депутатите на ГЕРБ-СДС в новия парламент да следят най-много да не бъдат откраднати пари от новите управляващи. „Хората вече взеха да се усещат, въпреки че бившите ченгета толкова излъгаха за нас. Аз се обзалагам с всеки един от вас, че онази промяна не само, че ще е подмяна, а след това няма да могат да ги намерят по света къде са с откраднатите пари или със задълженията, които ще оставят в държавата“, каза той.

Борисов се обърна към депутатите на партията с думите: „Не искам да изглеждате разочаровани, ние сме управлявали много, нека малко и другите да го направят. Но искам да бдите за парите на данъкоплатците, за разхищенията, които ще направят. Мога да се обзаложа, че те няма да направят и една велоалея с размерите на тази, дето туристите ходят до Казанлък. Една ако направят, ще я броя за шест магистрали. Българите сме минали възродителния процес, когато тези хора като Рашков са управлявали. Те нямат жал нито към мюсюлманите, нито към християните. Където можете помагайте. Като видите, че не разбират, не се дръжте надменно. Като питат, помагайте, защото едни нови избори не са нужни. Отсъствие от парламента само при смъртен случай, развод или сватба. Реших да не отивам там, защото прочетох, че едва ли не съм искал имунитет. Нека млади хора от партията да влизат“.

Continue Reading

България

Наш голям лекар каза как да се лекуваме от К19 и назова истината за зелените сертификати!

Published

on

Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински университет-София. От 1992 до 1996 г. работи в Центъра по спешна медицинска помощ – София. От 1996 г., след конкурс, е назначен за научен сътрудник в сърдечна реанимация на „Пирогов”. От 2003 до 2007 г. е завеждащ на функционален кардиологичен сектор на Секцията по спешни вътрешни болести и кардилогия. През 2007 г. основава Кардиологична клиника в „Пирогов”, като до февруари 2013 г. е и завеждащ на интензивното и кардиологичното отделение

През 2009 г., заедно с д-р Гелев и съдействието на проф. Димитър Раденовски (тогава директор на „Пирогов“) създават Отделението по инвазивна кардиология в същата болница. От март 2013 г. работи като инвазивен кардиолог, част от водещия екип на Kардиологичната клиника в Болница „Токуда“, София. От март 2017 г. работи като инвазивен кардиолог в Болница „Берое“, Стара Загора. От 2018 г. е съдружник в Медицински Център „АРГО МЕДИКА” в София, специализиран основно в областта на сърдечносъдовите и неврологичните заболявания.

Бил е и личен лекар на известния милионер Иван Зографски (бивш собственик на х-л Кемпински-Зографски, София).

Д-р Сардовски има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология, сертификат по ехокардиография – експертно ниво, магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава академична степен „главен асистент“, европейска кардиологична диплома от Европейския борд за сертифициране от 2005 г., а през 2007 г. е избран за Fellow на европейското дружество по кардиология (FESC). Член е на Дружеството на кардиолозите в България, на групата по ехокардиография и на Българското интервенционално дружество по кардиология. Разговаряме с д-р Сардовски за това как най-лесно и успешно да се справим с коронавируса, когато се заразим.

– Д-р Сардовски, какъв е коментарът ви за зелените сертификати?

– Оказва се, че нарастването на заболелите от коронавируса не се влияе от нивото на ваксинация, дори обратно. Потвърждава се, и то от най-високо ниво статистически световни данни, както и от наблюдението ми от личната ми клинична практика, че масово ваксинираните се разболяват, а зеленият сертификат е всъщност, зелен коридор за разпространението на коронавируса.

В действителност, дори е налице леко положителна тенденция, страните с по-висок процент напълно ваксинирано население да имат повече случаи на COVID-19 на 1 милион души. По-специално, Израел с над 60% от населението си напълно ваксинирано, имаше най-много случаи на COVID-19 на 1 милион души през последните 7 дни.

Както Исландия и Португалия, които са с над 75% ваксинирано население, отколкото страни, като Виетнам и Южна Африка, които са с около 10% от населението си напълно ваксинирано. Подобна е асоциацията и за много щати в САЩ. Изглежда също така, няма ясна тенденция за намаляване на случаите на COVID-19 при по-висок процент ваксинирано население.

От първите 5 окръга, които имат най-висок процент напълно ваксинирано население (99,9–84,3%), Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) идентифицира 4 от тях като такива с „високо“ ниво на заразяване. Окръзите Чатахучи (Джорджия), Маккинли (Ню Мексико) и Аресибо (Пуерто Рико) имат над 90% от населението си напълно ваксинирано, като и трите са класифицирани с „високо“ ниво на заразяване. Обратно, от 57-те окръга, които са класифицирани като окръзи с „ниско” ниво на заразяване от CDC, са с напълно ваксинирано население под 20%.

– Какви изводи налагат тези данни?

– Разчитането единствено на ваксинацията, като основна стратегия за смекчаване на COVID-19 и неговите неблагоприятни последици, трябва да се преразгледа, особено като се има предвид вариантът Delta (B.1.617.2) и вероятността от бъдещи варианти.

Явно се налага въвеждане и на други фармакологични и нефармакологични интервенции, наред с увеличаването на процента на ваксинация. Подобна корекция на курса, особено по отношение на политическото поведение, е от първостепенно значение, наред с появяващите се научни доказателства за реалната активност на ваксините.

Например, в доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването в Израел, е съобщено, че ефективността на 2 дози от ваксината BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) срещу предотвратяване на инфекция с COVID-19 е 39%, което е значително по-ниско от декларираната ефикасност от 96%.

Също така, се очертава, че имунитетът, получен от ваксината Pfizer-BioNTech, не е толкова силен, колкото този, придобит след преболедуване от вируса COVID-19. Съобщава се също и за значителен спад в имунитета от РНК-ваксини 6 месеца след имунизацията. Въпреки, че ваксинациите предлагат защита на хората срещу тежка хоспитализация и смърт, CDC отчита увеличение от 0,01 до 9% и 0 до 15,1% (между януари и май 2021 г.) в процента на хоспитализации и смъртни случаи сред напълно ваксинираните.

Бързам да уточня: казаното не означава, че няма полза от ваксините – това са две различни неща. Не съм против ваксините, което не зная защо трудно се разбира от някои хора, но трябва и „още нещо” – поне и малко разум.

-Тоест, зеленият сертификат ограничава или улеснява разпространението на инфекцията? Или просто ограничава правата на преболедувалите?

– Ваксините предпазват само от усложнено протичане и смърт от инфекцията, което наистина е от голямо социално значение, но ваксинираните масово се заразяват, като немалък процент и се разболяват, така че предоставянето им на зелен сертификат не само, че не води до ограничаване на ковид-разпространението, но напротив, даже дава и зелен коридор, улесняващ разпространението му, а и дискриминира най-малкото поне преболедувалите.

Така, че ваксиниране – да, зелен сертификат в сегашния си вид и предназначение – не. Това е истината.

Призовавам МЗ, в лицето на министър д-р Стойчо Кацаров, да вкара количественото определяне на антиковид-антителата, като доказателство за преболедуване в България и съответстващо по значение на зеления европейски сертификат, даващ се след ваксинация и официално преболедуване. Има лаборатории, които използват стандартизирани тестове за това и издават съответен сертификат.

Това не противоречи на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и „няма изрично въведена забрана от ЕС- страните да регламентират и други възможности за вътрешни цели“ – цитат от изказване на омбудсмана Диана Ковачева. Ако това предложение не може да се осъществи, по-добре зеленият сертификат да не се въвежда.

– Какви са аргументите в полза на това предложение?

– Аргументите в полза на предложението са:

1. Въпреки че, наличието на антиковид-антитела само по себе си не е показателно за ефикасността на имунитета, те са доказателство за преболедуване. Тези антитела са същите и при официално, и неофициално преболедували. Тоест, не разграничават официално преболедувалите с положителен ПСР тест от неофициално преболедувалите с отрицателен такъв, обратно на внушението, което иска да ни втълпи зеленият европейски сертификат.

2. Въпреки че, има все още научни дискусии и няма единно становище за това дали естествено придобитият или ваксинационният имунитет е по-ефективен и дълготраен, данните от практиката, особено в страните с висок процент на ваксиниране, показват, че процентът на заболели след ваксиниране е значително по-голям от повторно заболелите, което се потвърждава и от моята немалка практика, както и от други колеги. По темата има предостатъчно публикации също.

3. Има много преболедували без или с незначителни симптоми, които са с положителни антитела и имат имунитет, не по-неефективен от ваксинираните и официално преболедувалите, които имат от същите вируснеутрализиращи антитела, както след ваксинация и допълнително други насочени срещу капсида на вируса.

4. Има немалко хора с отрицателни ПСР тестове (поради фалшива отрицателност), но прекарали ковид със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

5. Има немалко хора с положителни антигенни тестове, прекарали ковид, със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

6. Има и немалко хора, лекувани за ковид, без да имат такъв, но са със зелен сертификат.

7. Масово ваксинираните се заразяват, пренасят заразата, а немалко от тях и се разболяват, което поставя под въпрос предназначението на зеления сертификат, но при всички случаи не може и не трябва да води до ваксинационна дискриминация.

8. Няма убедителни доказателства, че ваксинирането след преболедуване дава значими ползи, а когато не се очакват такива, може да се възползваме от наличните, макар и редки сериозни странични действия (затова се използва оценката на здравните технологии, например изчисляване на съотношение полза/риск). Личното ми мнение е, че ако ще има някаква полза, то тя ще е от нови ваксини, адаптирани спрямо новите мутации.

Всичко изложено дотук, не е срещу ваксинацията и не я отрича

За съжаление, епидемиологията не бе опровергана от ваксинацията, която не можа да изпълни напълно целта си и да доведе до общ имунитет, за да спре разпространението на вируса. В крайна сметка, коронавирусът ще приключи или ще се ограничи значително, след като премине и през ваксинираните. Това обаче не отхвърля ваксинирането поне на високорисковите, тъй като то значително намалява риска от усложнения и смърт, което не е малко.

– Какви са препоръките ви за поведение при ковид – предпазване и лечение?

– Препоръките ми в тази насока, разбира се, са базирани на медицинските доказателства, налични до момента и собствен опит (COVID-19 Home Treatment Guideline).

COVID-19 е инфекциозно заболяване, предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:

• обща отпадналост

• мускулни болки

• втрисане с повишение на температурата до 38,5 (най-често)

• суха кашлица

• главоболие

• загуба или промяна на чувството за вкус и мирис

• лека хрема

• задух

• диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо, за няколко часа, и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид-19 тези симптоми се развиват постепенно, най-често по описания ред и относително по-бавно – за 1-3 дни, като рядко има фебрилитет над 39 градуса.

Ако има съмнение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи тестове за двата вируса, което е от голямо значение, тъй като за грипа има лечение (оселтамивир), което убива вируса, а за ковид – няма. В тежки случаи пациентите бързо прогресират до остър респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

Етилогично лечение срещу вируса няма, но има такова патогенично и симптоматично.

1. Осигуряване на достатъчно питателна лесно смилаема храна – 1-3 цели сезонни плода (не фрешове). Например: цитрусов плод (лимон), плюс една ябълка, нар, банан. Следене на водния баланс с достатъчно течности – под формата на поне ½ литър от чайове с доказан антимикробен ефект – мента, бъз, джинджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед.

Препоръка: преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл, до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което се случва при обезводняване.

Наблюдение за алармиращите жизнени показатели.

• Ако имате гадене и повръщане – деган по 2-3 пъти по 1 таблетка, 1 час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате хапчето или инжекционна форма.

• Ако не можете да поемате храна, може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин, съдържаща белтък, мазнини и захари – 200 ккал (трябват поне 5 на ден, ако не се храните въобще или 2-3 към храната, ако поемате такава, но недостатъчно).

• Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания: ентерол, 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрият пробиотик) – кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи срещу обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

2. Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става по преценка. Аз не препоръчвам рутинно да се използват. При непоносим фебрилитет над 38,5 градуса или главоболие, може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и т.н. – перорално или мускулно приложение.

3. Дихателната гимнастика е изключително важна за подобряване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване. Поне сутрин и вечер, за 10-20 минути, но колкото повече, толкова по-добре. Заставате в колянно-лакътно положение, с глава надолу и дупето нагоре, така че наклонът на гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и покашляне (кашлицата се увеличава и сама). А, ако има и някой да ви потупва по гърба за 2-3 минути, това ще помогне за дренирането на белия дроб. Също така, когато лежите, се въртете по-често на различни страни, включително и по корем.

4. Елементарна гимнастика за раздвижване на основните мускулни групи и ходене (в дома).

Източник: Здравето 

https://realniistorii.com/

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България41 минути ago

Екшън! Ива Николова гони Бойко Рашков ресторант в София!

Кадър: Фейсбук, „Пик“ Журналистката Ива Николова се включи на живо във фейсбук страницата на „Пик“, заснемайки служебния вътрешен министър Бойко...

България45 минути ago

Борисов за Промяната: Ще избягат по света с откраднатите пари

Кадър: Фейсбук, Бойко Борисов Бившият премиер Бойко Борисов призова депутатите на ГЕРБ-СДС в новия парламент да следят най-много да не...

Българияедин час ago

Наш голям лекар каза как да се лекуваме от К19 и назова истината за зелените сертификати!

Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински университет-София. От 1992 до 1996 г. работи в Центъра по...

България2 часа ago

Почина едно от петте заразени с менингит деца в забавачката в София

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, научи „По света и у нас“. Става въпрос...

България3 часа ago

Слави Трифонов през март: Няма да се коалирам с ГЕРБ, БСП, ДПС! Мога да си го татуирам, но е тъпо

ИТН е на точно една крачка преди официалното влизане в коалиционно правителство – заедно с ПП, ДБ и… БСП. Последното...

България4 часа ago

В 7,30 часа мъж на 36 години се хвърли от Аспарухов мост във Варна

Снимка Булфото Поредна трагедия се случи на емблематично място във Варна. 36-годишен варненец е скочил от Аспаруховия мост тази сутрин....

България5 часа ago

Леден душ за пенсионерите: Няма да вземат 120 лева добавка

Снимка Булфото Леден душ за пенсионерите. Пенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120...

България6 часа ago

Мъж помогна на старец, лежащ на пътя. Дни по-късно – кола го уби

Тежка и тъжна история сподели мъж в социалната мрежа. Той разказа за ужаса, да си сам, възрастен, на улицата без...

България8 часа ago

Арестуваха млада жена без маска в столичното метро ВИДЕО

Зрелищен арест е извършен в столицата. Случката се разиграва на метростанция „Красно село“, а задържаната е млада жена, която не...

България21 часа ago

Златна мина: Жената на Иван – Ирина Тенчева държи в ръце бизнес за милиони СНИМКА

Жената на продуцента Иван Христов, е сертифициран дегустатор и производител на зехтин. Бизнесът, който е захванала бившата водеща, може да...

България22 часа ago

Откриха тялото на 17-годишно момче в близост до Кнежа, задържани са двама негови приятели

Тялото на 17-годишен младеж е открито тази вечер между Кнежа и Бяла Слатина, съобщава БТВ. Момчето е било в неизвестност...

Българияедин ден ago

Спряха Янсен, след смъртта на 20-годишната Катя, получила съсирек и кръвоизлив в мозъка СНИМКИ

Министърът на здравеопазването на Словения Янез Поклукар обяви пълното спиране на прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson срещу...

Българияедин ден ago

Тъжна вест! Почина Ивайло Мишуров – лекарят, който излекува хиляди безплатно

За много скръбна тъжна вест научи Plovdiv24.bg. Починал е младият ветеринарен лекар от Пловдив Ивайло Мишуров. Колегите му от „Карагьозов...

Българияедин ден ago

Борисов може да се върне като Наполеон

Булфото Мнозина смятат, че Борисов е приключил за политиката, но според анализаторите нищо не е сигурно. За Борисов идват нелоши...

Българияедин ден ago

Оперираха 12 часа Сашка Васева

Булфото Преминала е операцията на Сашка Васева. 12 часа продължила операцията по отстраняване на тумора в главата на фолкзвездата Сашка...

Българияедин ден ago

Толкова тъжна вест! Почина Надя Савова

Кадър „Етажна собственост“, Нова тв Почина актрисата от Младежкия театър „Николай Бинев“ Надя Савова, съобщават от културната институция. Ето какво публикуваха...

Българияедин ден ago

Руски учен: Омикрон е краят на пандемията

Sputnik на русском Разпространи ли се Омикрон в целия свят, това ще е края на тази пандемия. Това е мнението...

Българияедин ден ago

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев. „Над 750 хиляди души...

Българияедин ден ago

Мистерия обви случилото се с чисто голия окървавен мъж, завързан за дърво край Бузлуджа СНИМКИ

Откритият снощи вързан за дърво и изоставен в безпомощно състояние по пътя към Бузлуджа мъж е в критично състояние, според медицински...

Българияедин ден ago

Доц. Кунчев бие тревога: Само болен с делта може да зарази 1000 души-Ето как да се предпазите! –

„При положение, че сме в разгара на 4-та вълна няма нови мерки, които могат дда се въведат, няма нещо ново...

Advertisement

Trending