Connect with us

България

Немските медии: В България вече не останаха и работници за износ

Published

on

Строителни работници, готвачи, болногледачи – все повече българи се ориентират към западноевропейските държави. Те се надяват, че там ще получават заплати на светло, бонуси за добре свършена работа и не на последно място – синдикална защита. През последните години най-предпочитаната дестинация е Германия.

Според данни, предоставени от българската Агенция по заетостта, пикът на търсещите работа във Федералната република е бил през 2017 година. И днес обаче трудовата миграция в посока Германия продължава, макар и с по-слаби темпове.

Агенцията по заетостта, като член на европейската мрежа за трудова мобилност EURES, публикува на специализирания си сайт www.eures.bg предложения на работодатели от ЕС, в т.ч. и от Германия, които търсят български работници и специалисти за наемане в различни сфери на бизнеса. Така държавното ведомство влиза в ролята на трудов посредник между европейските работодатели и българите, които търсят работа по обявените в EURES-мрежата позиции. Извън нея има още десетки фирми, които предлагат работа в чужбина – списъкът на лицензираните може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта (https://www.az.government.bg), пише money.bg.

Какви работници търси Германия

В България германските предприемачи използват услугата EURES най-вече когато търсят работници с по-ниска и средна квалификация – за работа в туризма и гастрономията (сервитьори, готвачи, камериери, рецепционисти и пр.), в транспорта – като шофьори на камиони, мотокари, пътна строителна техника, в областта на строителството и др.

Обявите за работа в EURES са много по-изчерпателни, отколкото другите предложения за работа, публикувани в български сайтове. Така например в обявата за шофьор на камион се посочва, че освен брутната заплата от 2000-2100 евро, работникът ще получава порцион от 12 евро на ден, бонуси за икономично и добро шофиране до 1.25 евро/час, както и надбавки за нощен труд (+ 15%) и надбавки за извънреден труд (+ 25%). Именно към тази обява за работа е проявен и особено голям интерес.

Проверка на Дойче Веле на сайтове, предлагащи подобни позиции в България, показа, че на много места въобще не е посочен размерът на заплащането. То просто е определено като „добро“. А там, където го има, е в рамките на 1200-1500 лева (613-766 евро). Често не се упоменава дали е бруто или нето. Не се посочва и нищо за бонуси или други допълнения към заплата. Типична за българските работодатели практика, които често залагат повече на санкциите, отколкото на бонусите. Малцина са българските фирми, които осигуряват хранене, фирмен транспорт, както и финансова или друг вид компенсация за извънреден труд. Азбучен ще остане случаят с миньорите в Бобов дол от 2014 година: тогава те получиха от работодателя си Христо Ковачки ваучери за храна вместо заплати и бяха принудени да ги харчат в негови супермаркети, а в тях имаше твърде беден асортимент на хранителни стоки.

Но да се върнем към обявите на германските работодатели. Голям е интересът и към друга позиция – „продавач/продавачки в месарски магазин“. Брутната заплата е между 1850-2400 евро, има и предвидени бонуси. В България до момента с най-добро име – заради заплащане, уредени бонуси и работен климат, се ползва търговската верига Lidl, която единствена от големите вериги на пазара обяви в края на м.г. средните заплати и осигуровки на служителите си. За 2017 година средната брутна заплата там е била 1721 лева (близо 880 евро) – доста по-висока от средната брутна заплата за страната – 1060 лева (около 542 евро). На сайта на компанията могат да се намерят обявените позиции за работа, почти всички от които са за касиер-продавачи, както и предлаганите възнаграждения.

Чрез българската Агенция по заетостта германските работодатели търсят и други работници. Например: техници на санитарни и отоплителни инсталации и климатична техника – с „първоначална заплата“ от 1850 евро; мотокаристи срещу 1690 евро за първите 3 месеца и 1943 евро след третия месец и възможна премия до 556 евро месечно; специалисти склад и логистика, където стартовото заплащане през първите три месеца е по 1690 евро, а след третия се покачва с 250 евро, с гарантирана премия до 1500 евро всеки месец и по 11.5 евро за всеки допълнителен час работа.

Работодателите от ЕС, използвали посредничеството на българската EURES мрежа през 2019 година, търсят основно квалифицирани работници в производството – като монтажници, шлосери, шлайфисти, дърводелци. Посочената за тях бройка е най-голяма – 556. Кандидатите обаче са били малко над 130, въпреки че заплатите стигат до 2000 евро нето. Все така се търсят и бояджии, заварчици, ел. техници и механици, шофьори на камиони, готвачи, камериерки, рецепционисти, сервитьори.

През 2019 кандидати почти няма

От началото на 2019 година не се наблюдава наплив на кандидати за работа в Германия, констатират от Агенцията по заетостта. Българите, кандидатствали за обявените 1720 работни места чрез мрежата EURES за периода от 1 януари 2019 – 15 ноември 2019, са 684, като голяма част от тях не са били одобрени. Причината е, че не отговарят на изискванията на работодателите. По линия на Агенцията по заетостта и EURES от началото на 2019 в Германия са устроени на работа 147 български граждани. От тях 51 души са помощен и обслужващ персонал, 30 души работят в селското стопанство, 19 – в строителството.

За сравнение: през 2017 година, когато особено много българи са се устроили в Германия, са били предложени общо 661 свободни работни места от германски работодатели по линия на EURES. За тях са кандидатствали 1103 български граждани.

Явно през 2019 година в България вече няма достатъчно работници даже и за износ.

Continue Reading

България

Ето каква ви е кармата, според датата на която сте се родили –

Published

on

Според  нумерологията датата на раждане  е пряко свързана с характера на човека, с неговата индивидуалност и не на последно място – с талантите му.

За да разберете в каква степен, това което правите, е вашата истинска карма , проверете какво пише за датата ви на раждане :

  • За родените на 1, 10, 19, 28 би могло да се каже, че имат усет към бизнеса, влекат ги новостите, постоянно предприемат нови планове и лесно зарязват това, което са постигнали, за да се хвърлят в неизвестното. Родените на 10 – лидери, новатори.Лесно изпадат в депресивни състояния.
  • За родените на 2 и 20 категорично би могло да се каже, че умеят да изслушват и да разбират човека срещу себе си, да поглеждат всяка ситуация и от двете й страни. Обичат хармонията и баланса. Креативни и творчески натури.
  • За родените на 3, 12, 21, 30 може да се каже, че са много талантливи. Обичат свобо дата  и независимостта.
  • За родените на 4, 13, 31 – тези хора са чудесни служители, защото стриктно изпълняват своите задължения. Може да се каже, че това са отборни играчи и не поставят собствената си личност пред благото на колектива. Издигат се бързо в служебен план. Не обичат авантюрите.
  • За родените на 5, 14, 23 – това са адаптивни хора, готови на експерименти, обичат риска. За тях подходящи са професии в областта на туризма, тъй като успешно се справят в изучаването на чужди езици.
  • За родените на 6, 15, 24 – тези хора определено имат усещане за красота и хармония. Това са истински естети, които трябва да използват тези свои качества – например да рисуват, пишат, изработват различни неща.
  • За родените на 7, 16, 25 – това са хора, които умеят да се самоанализират, перфекционисти са в това, което вършат и са много концентрирани в своите задължения. Хората, родени на тези дати, ще се справят благополучно с професии, които са свързани с преподаване, мениджмънт, журналистика, изследователска дейност.
  •  За родените на 8, 17, 26 – родените на тези дати са силни личности, често дори властни, но едновременно с това и много харизматични, с което бързо печелят доверие. Лидерските позиции биха им подхождали много.
  • За родените на 9, 18, 27 – това са борбени личности, които умеят да отстояват собствените си позиции и следват идеалите си. Обичайно хората, родени на тези дати, са привлечен най?вече от хуманитарни дейности и милосърдие. Често стават популярни.
  • За родените на датите 11, 22 и 29 се смята, че са специални: ? Родените на датите 11 и 29 са извънредно предприемчиви – те имат много добър нюх за бизнес и творчество. Непрекъснато имат нови идеи, които искат да осъществяват. ? Родените на 22 са особено посветени на работата си. Извънредно креативни са и могат да изпълнят и най?смелите си желания.
Continue Reading

България

Вдовицата на убития командос Емил Шарков проговори за новата тръпка в живота си

Published

on

За мнозина любовта е пътуване, а за други пътуванията са любов. За Милена Шаркова и половинката ѝ Лъчезар Петров важат и двете. Отношенията им започват години след запознанството им, но изживяват връзката си с трепетите на ученическа любов.

„Запознахме се около работните ни ангажименти, въпреки че се познаваме така от много години. … и изведнъж отношенията ни минават на по-приятелска плоскост и разговорите става по-задушевни”, разказва Милена пред bTV.

„Така стана, че тя беше планувала едно пътуване с дъщеря си в Италия и буквално деня след като стана ясно, че между нас ще се получи нещо. И това бяха едни 5 много бавни за мен дни. Дни, в които чаках тя да се върне, и като тийнейджъри общо взето си чатехме.

Тя ми казваше, че ходи и се крие от дъщеря си в тоалетната, за да пише нещо, което нали е много странно на годините, на които сме, да изпадаме в такава ситуация, но пък беше и забавно”, спомня си Лъчезар.

Щастието за двамата влюбени идва, след като е изстрадано. Лъчезар преминава през развод, а Милена губи обичания си съпруг – командоса Емил Шарков, който е прострелян по време на спец акция в Лясковец през март 2014 г. Излекувани от силата на любовта, двамата продължават заедно.

А отношенията им, както самата Милена казва, са като красив танц.   И двамата са страстни пътешественици и заедно пътуват из целия свят.

Сред незабравимите им екзотични обиколки са тези в Италия, Доменикана, Мексико. Любими спомени имат и от плажа Мая Бей в южната част на Тайланд, по-известен като плажа на Леонардо Ди Каприо от едноименния филм.

Забавните моменти имат и по време на пътуването им в Мексико, когато Милена приема предизвикателството да преодолее страха си от гмуркане под вода. Историята на Милена и Лъчезар доказва, че втори шанс за любовта има. И то за истинска любов.

Continue Reading

България

Мъж с коронавирус в Стара Загора, изолираха го в болницата, обявяват извънредни мерки

Published

on

В клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора е изолиран украински гражданин за наблюдение, тъй като има съмнения, че е заразен с коронавируса, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари.

Поради еднократно повишаване на температурата и инфекциозна бдителност е хоспитализиран. Взет е носогърлен секрет за изследване на коронавирус 2019-nCoV, който е изпратен в Националната референтна лаборатория в София. Очаква се резултатът да стане ясен до 24 часа.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България1 седмица ago

Ето каква ви е кармата, според датата на която сте се родили –

Според  нумерологията датата на раждане  е пряко свързана с характера на човека, с неговата индивидуалност и не на последно място – с талантите...

България1 седмица ago

Вдовицата на убития командос Емил Шарков проговори за новата тръпка в живота си

За мнозина любовта е пътуване, а за други пътуванията са любов. За Милена Шаркова и половинката ѝ Лъчезар Петров важат...

България2 седмици ago

Мъж с коронавирус в Стара Загора, изолираха го в болницата, обявяват извънредни мерки

В клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора е изолиран украински гражданин за...

България2 седмици ago

Жена почина, докато чакаше да вземе пенсията си

Жeнa ce cтрoпoли нa зeмятa и пoчинa в пoщeнcкa cтaнция в Плoвдив, cъoбщaвa Плoвдив нaу. Трaгeдиятa ce cлучилa в клoнa...

България2 седмици ago

Явор Бахаров изчезна мистериозно

Иво Аръков, Бойко Кръстанов, Боряна Братоева, Даниел Цочев се събраха на ексклузивното представяне на новия сериал на bTV и „Междинна...

България2 седмици ago

Защо не бива да ходите до тоалетната, ако се събудите посред нощ –

Повечето от нас правят всичко погрешно и напразни опити да заспим само се довеждаме до безсъние. Късно през нощта изведнъж...

България2 седмици ago

Спипаха 21-годишната булка Миляна на дядо „на калъп“ с друг пенсионер

Cвaтбaтa нa 74-гoдишния Милoйкo Бoжич и 21-гoдишнaтa Милянa Бoгдaнoвич бeшe eднa oт нaй-oбcъждaнитe тeми в Cърбия. Двaмaтa ce oжeнихa прeз...

България2 седмици ago

Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта –

Колкото и да искаме да живеем вечно, хората са предопределени да умрат. Следователно делата с погребението рано или късно ще засегнат...

България2 седмици ago

Грипът убива наред до България ,жертвите са десетки в Румъния

Броят на лицата, починали от грип в Румъния, достигна 25 души, съобщи днес Националният център за наблюдение и контрол на...

България3 седмици ago

Европа се готви за опасна буря!

Северна Европа бе обхваната днес от силни ветрове и проливни дъждове, а метеорологичните служби от Ирландия до Германия предупреждават населението...

Made in BG3 седмици ago

4 магически места в България, които сбъдват желания

Има места в България, които притежават необяснима енергия и очарование. Места, на които веднъж докоснал се до тях, остават у...

България3 седмици ago

Отново засякоха „истинско“ сирене на пазара у нас

Агенцията по безопасност на храните е извършила проверка на качеството на сиренето в търговската мрежа. От 8 марки 3 са...

България3 седмици ago

Внимавайте: Не изплащат печалбите от билетчетата, но ги продават

Търкането на лотарийни билетчета категорично остава вече в миналото. Не само по закон, а и в съзнанието на хората. Наша...

България3 седмици ago

Очаква се опасна снежна буря да разтърси Германия

Германия се готви за буря, която вероятно ще я държи в плен в продължение на два дни. Според прогнозите стихията...

България3 седмици ago

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към еврозоната. Това заяви бащата на валутния борд...

България3 седмици ago

Кой стори това? Българска изложба в Лувъра, но в отдела за „Ислямско изкуство“

Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 година е на път да предизвика обществен скандал.  Ще бъдат...

България3 седмици ago

Сгащиха общински съветник за бракониерство

Общинският съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев е бил хванат в бракониерство. Свидетели са подали сигнал за съмнителните рейсове, които били извършвани с...

България3 седмици ago

Ето в какви условия се търсят изчезналите баща и син, вятърът и студът са безмилостни

Трети ден продължава спасителната операция по издирването на двама туристи – баща и син от Стара Загора, които се изгубиха...

България3 седмици ago

Десетки души са в бедствие над Перущица след обилния снеговалеж

15 души продължават да бъдат откъснати в местността Върховръх над Перущица след последния снеговалеж в Родопите.  Верижната машина, която късно...

България4 седмици ago

Нови подробности за ареста на Божков в ОАЕ, сгащили го с 500 милиона, опитвал да подкупи полицаите

Българската прокуратура чака днес официално потвърждение за задържането на издирвания бизнесмен Васил Божков на територията на Обединени арабски емирства (ОАЕ)....

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com