Don't Miss

Нова сензация – археолози откриха фабрика за мед на траките край Стара Загора

   

Ново сензационно откритие обещават археолозите от регионалния Исторически музей в Стара Загора.
След съществуващите най-стари медни рудници в Европа в местността Мечи кладенец, близо до курорта Старозагорски минерални бани, сега се задава нова находка. „В проучванията на праисторическата селищна могила в центъра на курортното селище това лято попаднахме на много интересни артефакти, които подсказват, че най-вероятно става дума за уникално съоръжение за флотация на медна руда“, съобщи гл. ас. Петър Калчев, ръководител на разкопките, пише „Стандарт“. Археолозите са открили струпвания на сивозелена утайка, включително и в керамични съдове, както и голямо количество черупки на речни миди. Керамиката очевидно е била дълго време търкаляна във вода и се е изтрила. Утайката и част от откритите стопилки са дадени за изследване в научна лаборатория у нас и ако се окаже, че съдържат медни окиси, можем да обявим сензационното откритие. „Няма да има никакво съмнение, че става дума за най-древната фабрика за производство на мед на Стария континент – от времето на траките, V хил. преди Христа“, посочва Калчев. Той припомня, че проучваната древна селищна могила в Старозагорските минерални бани е само на 3 км от най-старите халколитни рудници на Стария континент в местността Мечи кладенец. Дръзката хипотеза на учените потвърждават и различни предмети, свързани с добива на мед – каменна тесличка, копачка от рог на елен и други древни инструменти от кост и кремък. Точно такива земекопни пособия, с които се копаели халколитните медни пластове, са били намерени навремето и при разкопките в Мечи кладенец, припомнят археолозите. Според тях в продължение поне на 1000 г. около IV-V в. пр. Хр., този тракийски регион е бил свързан с добива и производството на медна руда и мед. Някои находки в близост, като първия в Югоизточна Европа ритуален храм от края на халколита, проучен още през 70-те г. на миналия век, и т.нар. скитри от еленски рог, символ на властта, показват, че населението, отдадено на това доходоносно препитание, наистина е имало висок обществен статус. Любопитното е, че цялото това съоръжение за мед лежи върху ритуални площадки от каменни валуни
споени с пясък, глина и варовикови камъчета. Това подсказва, че най-вероятно след 4800-та г. пр. Хр. то вече не е съществувало. Точната му датировка щяла да бъде определена чрез изследване на проби от намерените кости.
Експертна помощ на старозагорските си колеги за доказване на обещаващата хипотеза за най-древната фабрика за мед щели да окажат и английските учени от Института по археометалургични изследвания, (Institute for Archaeo-Metallurgical Studies – IAMS) към Юнивърсити Колидж в Лондон, с чиято финансова подкрепа са направени новите разкопки на тракийската могила.
„В края на септември очакваме директора на института проф. Тило Рарен, който ще се запознае с всички открити артефакти в селищната могила от първите проучвания през 2003 година досега, свързани с производството на мед“, посочи шефът на регионалния исторически музей Ангел Динев.
Част от тези находки по преценка на английския учен щели да бъдат изследвани подробно в модерните лаборатории на института в Лондон. След приключване на изследванията учените от Албиона и старозагорските археолози щели да подготвят съвместна публикация на английски език. „Това е уникален шанс да направим известни всички наши открития, свързани с добива и производството на мед, в света на археометалугарията и историческата наука като цяло“, доволен е шефът на регионалния исторически музей Ангел Динев.
Местните мечтаят за реплика на храм
След приключване на разкопките в праисторическата селищна могила в Старозагорските минерални бани тя е консервирана. Но археолозите са убедени, че и общината, и държавата ще подкрепят едни нови разкопки. Особено ентусиазирани са от местното кметство и постоянните жители в курортното селище. Те виждат не без основание в проучването и експонирането на артефакти от времето на траките големия шанс за развитието на културния туризъм и оживяване на курорта. „Няма никакъв проблем да се направи реплика на древния тракийски храм в центъра на Старозагорските бани, има готов макет и схема още при първото му проучване, стига да се намери инвеститор“, поощряват ги старозагорските археолози.
В Мечи кладенец вадели руда преди 55 века
Първите метални рудници от халколита в Европа – така са известни рудниците в местността Мечи кладенец. Те се намират на един средногорски хребет между Стара Загора и курорта Старозагорски минерални бани и са разкрити при мащабни проучвания на български учени през 70-те години на миналия век. Изследвани са били проби в дълбочина до 18 метра. По време на разкопките, са открити и голямо количество халколитна керамика и рударски „инструменти“, за които вече стана дума. Археолозите попадат и на останки от тогавашни жилища и древни погребения. Според учените радиовъглеродният анализ на органичните останки от пособията, изработени от медната руда на рудниците, показал точно 5568 години. Любопитно е, че медта от находището в Мечи кладенец се е „изнасяла“ чак до земите на днешна Украйна. Според изследователя Николай Генов в изключително богатото на медни предмети Карбунско съкровище 400 метални оръдия са от мед, добита точно в Мечи кладенец. Учените не изключват около тези рудници да е имало и съоръжения и за леене и добиване на мед, но просто да не са открити.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com