Connect with us

Здраве

Общинска библиотека „Искра“ показва за пръв път книгите на казанлъшкия писател Петър Карапетров

Published

on

Общинска библиотека „Искра“ показва за пръв път книгите на казанлъшкия писател Петър Карапетров /1900 – 1980/. Можете да ги видите изложени в отдел Читалня, І етаж.

Казанлъчанинът Петър Карапетров – признат и отричан
През 2005 година се навършват 105 години от рождението на будния казанлъчанин, създател на поредиците “Периодическа историческа библиотека”, “Древна България” и “Български исторически романи” Петър Карапетров.
Карапетров завършва право и дипломация в Софийския университет през 1922г.. Редактор е в книгоиздателство “Перун”, на списанията “Кинозвезда” и “Киновестник”, на Нов свят” и “Български печат”. От 1926г. до 1943г. е главен редактор на издателство “Древна България”. Създател и уредник на библиотеките “Исторически романи” и “Древна България”, както и директор на Държавната печатница. Две години е преводач в Българска кинематография. В романите си “Богомили”, “Тангра”, “Размирни години”, “Жертвени нощи”, “Каменният бог” и в повестите “Клокотница”, “Дъщерята на Шишмана”, Хан Крум”, “Сердика” разработва сюжети от историята на България. Автор е на либретото към операта “Алцек” на маестро Георги Атанасов.
“Най-силният от съвременните ни български писатели е Петър Карапетров. Романите на Карапетров принадлежат към най-хубавото, което българската литература е създала…. Тоя поет така живо рисува отдалечени исторически епохи, щото читателят се откъсва от настоящето, чувства се в центъра на събитията”, пише някога известният български поет Кирил Христов, известен с пестеливостта си по отношение таланта на своите събратя по перо.
Едва 22-годишен
Карапетров основава и е главен редактор на първите филмови издания в България – “Кинозвезда” и “Киновестник”.
През 1926 година се появява и поредицата “Древна България”, почти едновременно с “Периодическа историческа библиотека” и “Български исторически книги”. В “Древна България” излизат общо около 160 книги, а в “ Български исторически книги” – 27 романа. Заглавията в трите поредици принадлежат на едни от най-бележитите писатели от първата половина на XX век – “Ден последен, ден Господен” на Стоян Загорчинов, “Раковски” на Людмил Стоянов, “Златна земя”, “Преселници”, “Индже войвода”, “Боляри” на Константин Петканов, “Дъщерята на Калоана” на Фани Попова – Мутафчиева, “Ангелогласният” на Добри Немиров и Стоян Чилингиров. Карапетров издава “Богомили”, “Дионисий”, “Тангра”, “Боян магесникът”, “Размирни години”.
Ангел Каралийчев, Атанас Душков, Дора Габе, Христо Бръзицов, Димитър Бабев с участието си също подпомагат излизането на поредиците.
“Древна България” е илюстрована
от талантливи творци като Илия Петров, Никола Кожухаров, Вера Лукова, Димитър Гюдженов, Георги Попов.
След Девети септември една част от въпросните писатели и произведенията им са отречени по идеологически причини.
Делото на Карапетров и на поредиците е зачеркнато. “Огромна част от тази книжнина е лишена от художествени качества, а често дори и от елементарна грамотност. Ревниви съчинители, посредствени или съвсем бездарни автори, чужди на живия дух на развитието, претърсваха празните мазета на историята и напразно се мъчеха да пробуждат чудодейна сила в мощите на царете от Първото и Второто български царства и на възрожденската епоха. Авторите подправят миналото и поради невежество, и поради “идейни” съображения”, тази критика на акад. Георги Цанев тотално праща в забвение творчеството както на Карапетров, така и на споменатите по-горе автори, включени в трите исторически поредици. Те са отречени, заради изповядваните от тях принципи.
Към творчеството на Фани Попова – Мутафова
критиците са безпощадни: “…В романите и вниманието е съсредоточено около ролята на царете. Народът липсва като обект на художествено въображение – той присъства в романите само да носи теглото на войните и да се възхищава от царете. В трилогията има отрицателни тенденции – култ към монархизма, великобългарски шовинизъм, елементи на расизъм…” Така исторически произведения, изключително ценни за българската художествена литература падат в жертва на дивия идеологизъм през ония години. След време една част от сътрудниците на “Древна България” са “помилвани”, като залогът е – да преработят в духа на новото време романите и повестите си. Някои от тях отстъпват от позициите си и това за тях е шанс за оцеляване. Преработените оригинали на “Древна България” масово са преиздадени, вече коригирани, от издателство БЗНС. Не преиздават Петър Карапетров, който не се съгласява с предложения огромен компромис както с човешката, така и с творческата същност на авторите. Романите му изчезват от библиотечните каталози. Всъщност в ония години, така и никой не се добира до истината, че в 19 от 25-те му творби главен герой е народът.
Съдбата на този народ,
националното му самочувствие са отправната точка, началото и краят за творчеството на Карапетров.
“Петър Карапетров беше видял общия корен на поезията и историята много преди теоретиците на романа да заговорят за това. 25 романа и десет пъти повече исторически повести и разкази – една наистина невероятна работоспособност, страховит писателски труд, където далеч не всичко е връх. Но коя литература се състои само от върхове.”, пише Вихрен Чернокожев.
“Най-нежният разказ, който съм чел в българската литература”, това за Владимир Василев е разказът “Снежната царица”.

Подготви Славяна Узунова, със съдейстивето на Библиотека “Искра

Continue Reading

България

Ето как Ивана свали 15 килограма за 15 дни с диетата на проф.Мермерски!

Published

on

От години наред певицата има проблеми с килограмите. С напредването на възрастта си, свалянето на килограми би трябвало да става все по-трудно за Ивана, но не! Певицата доказа максимата, че „има ли желание, има и начин“, е напълно вярна. Тя успя да свали 15 килограма за 15-20 дни чрез хранителният режим на професор Мермерски.

„Омръзна ми от т.нар. модни диети. Реших да се доверя на специалист и се обърнах за помощ към професорът диетолог Христо Мермерски.“, споделя Ивана

Ето какво представлява диетата на Мермерски:

Кофичка кисело мляко от 2 %, ябълков пектин, мед, орехи, канела и прополис. Всичко това се забърква предната вечер и се консумира на другият ден. По този начин полезните вещества са се разтворили напълно. Пропорциите за целият ден са следните: супена лъжица мед, чаена лъжица пектин и половин супена лъжица канела. Те се изсипват в кофичката с кисело мляко и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Капват се 20 капки пектин и се наръсват начуканите орехови ядки.

В продължение на няколко дни – седмица или 10 дена, трябва да хапвате само от тази смес. В случай, че много огладнеете – може да хапнете някакъв плод. В началото ще ви бъде трудно, но постепенно организмът ви ще привикне. След това може да ядете сместа само сутрин, а през останалото време от деня да консумирате леки храни – салати, бяло месо, супи, варен ориз и т.н.

Професор Мермерски гарантира, че с неговата диета ще свалите минимум 8-10 килограма.

Continue Reading

Здраве

Баба Юлия се пребори с рака и се закле да помага на болни хора, така, както тя се е спасила

Published

on

Здравейте, приятели! Напредъкът в медицината е осезаем, но въпреки него лекарите нерядко вдигат ръце. Обаче има лечителка, която е върнала към живота безнадеждно болните

В поредицата „Ничия земя“ по Нова ТВ, авторът Даниела Тренчева ни отведе в село Крибул, където живее баба Юлия, която стана една от най-известните лечителки след няколко предавания за нея. Това е добрата лечителка баба Юлия

Баба Юлия наследила дарбата да лекува от своята майка. Тя лее куршум, чете молитви и отвежда болните до една скала, през която трябва да минат, за да оздравеят. Баба Юлия боледувала от рак на черния дроб и на дебелото черво.

Тя дала обет, че ако оздравее, ще помага на хората. Дала обет, че няма да поиска и една стотинка. Хората оставят каквото пожелаят. Но хората днес са много болни, вече почти всеки втори човек страда от рак.

Дневно минават по 50 човека през дома й и се докоснат до лечебните практики на баба Юлия. Най-голямата радост за баба Юлия е, когато се върнат оздравелите хора и кажат, че са добре.

Наскоро 200 чувала с дрехи и конци били събрани от дърветата и били изгорени. Поне веднъж в годината на човек трябва да му се лее куршум, който прочиства от лоши енергии. Малко дете проговорило на място. Това е една от най-големите радости за баба Юлия.

Мястото е високо енергийно. Правени са изследвания с модерна техника. В Родопите има много силни места, но този камък е най-силен, обяснява баба Юлия. Баба Юлия казва, че никой не се е обадил, че не е оздравял.

Много хора са получили диагноза, че ще умрат. Отиват при добрата лечителка баба Юлия и после оздравяват. В скалите живее змия. Имало една жена преди време и змията не й позволила да мине. Баба Юлия смята, че е била някоя безверница, затова не са я допуснали да премине.

Преди да отидете при лечителката трябва да вземете 3 л. брашно, 1 л. сол и червен конец с дължината на вашия ръст. С десния крак влизате в камъка, а излизате на лявата страна. После връзвате стара дреха на дърво наоколо, за да остане болестта там завинаги. Може да бъдат занесени дрехи на болни близки, без те да присъстват лично.

Continue Reading

България

Бащата на медицината предупредил: Ако правите това, никога няма да се разболявате!

Published

on

Бащата на медицината е предупредил още от древността

Бащата на медицината Авицена е повтарял често следната мисъл:

„Лекарят има три инструмента, с които преборва болестта-думата, растението и ножа”.

На Изток пък казват:

“И на най-големите врагове на човека не биха му пожелали такива беди, които биха му донесли собствените му мисли.”

Думата държи първенството в тази насока.

Младият психолог Емили Ки извършил следния експеримент в болница в Париж.

Със съгласието на главния лекар той накарал пациентите да повтарят по десет пъти на ден следната фраза:

„Всеки ден се чувствам от добре, по-добре”.

Но ги карал не да я повтарят с викане и механично, а да вникнат в смисъла на изреченото.

И резултатите не закъсняли, а били повече от смайващи.

Само месец по-късно пациентите на този лекар станали повод за коментар не само на медицинския персонал във въпросното здравно заведение, а и в цяла Франция.

Защото тежко болните пациенти се възстановили само в рамките на тридесетина дни.

А при други дори изчезнала необходимостта да бъдат оперирани.

С този експеримент догадката на великия учен от древността Парацелз се потвърждава.

И тя била, че вярата наистина твори чудеса.

Нашето здравословно състояние определено зависи от това, което мислим.

Все по-малко са скептиците, които отричат, че между психическото и физическото здраве не съществува пряка зависимост.

Според вещи в занаята психотерапевти, с над двадесет годишен стаж, най-добрата защита срещу всяка болест и предпазване от инфекции стои твърдата ни вяра в нашето здраве.

Също са важни и положителните емоции, които излъчваме.

За никого вече не е тайна, че негативните мисли разболяват.

И съществува тясна зависимост от това, което мислим и болестите, които ни връхлитат на физическо ниво.

Така например гневът причинява болести на стомашно-чревния тракт.

Недоволни ли сме от нещо или някого тогава заболява черния ни дроб, панкреаса, страдаме от холецистит.

Едни от най-важните психологически закони гласят следното.

Ако изразяваме вербално любов, съчувствие или възхищение, ние повишаваме жизнеспособността на този, към когото е насочено.

Изричаме ли зли, обидни или нелюбезни думи ние отнемаме от енергията на човека, към когото сме ги насочили.

Затова никога не правете това, за да не се разболявате, съветват спецове в медицината от древността до наши дни.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Ловец и свещеник са на лов за зайци

Ловец и свещеник са на лов за зайци. Ловецът изкрещява: – ЗАЕК! – стреля,стреля,стреля, но не уцелва. Започва да се...

България2 седмици ago

Климатологът Рачев обяви каква зима ни чака. Прогнозата е, че тази зима ще бъде

Очаква ни нормална есен, в повечето случаи топла. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. Поне до края на...

България2 седмици ago

Могъщ ход на ГЕРБ срещу БСП! Вдигат заплатите с 10 % още в

10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера от януари 2019 г. прогнозира днес министърът на финансите Владислав Горанов на фона...

България2 седмици ago

Щерката на Глория показа плът (Снимки 18 плюс)

Симона Загорова видя, че без скандал трудно се стига до голям успех в шоубизнеса и реши да покаже плът. Напоследък...

България2 седмици ago

Историята на 43-годишната Милена разплака всички във „Фермата“

Милена е на 43 години, от Кюстендил и по професия е лесовъд. Известна сред близките си като „Горския“, днес тя...

България2 седмици ago

Гръмна сега: Жестоко убийство след пиянски скандал. Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

3-ТЕ ЗОДИИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ РАЗДЯЛА

…за по-добро! Скоро ще срещнете истинската любов. Засега обаче трябва да мислите за раздялата като за свежо начало и да...

България2 седмици ago

Има го навсякъде около нас, а не знаем колко е ценно! Спестява ни хиляди левове годишно от

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  При болки в ставите. За краката. При проблеми със стомаха. За здрава...

България2 седмици ago

Изнесоха шокиращи кадри от най-скъпото имение в Източна Европа: на Арабаджиеви! (Тънат в лукс и злато – МНОГО СНИМКИ)

Ветко и Маринела Арабаджиеви буквално са тънели в лукс и злато! Втори Версай – в това са се опитали да...

България2 седмици ago

Кое превърна бияча от Слънчев бряг Дани от любящ син в чудовище за броени часове!

Британецът Дани Джеймс Нот, който нападна инвалид в луксозен хотел в Слънчев бряг, е претърпял пълна метаморфоза за по-малко от...

България2 седмици ago

Жестоко убийство след пиянски скандал в Плевен! Ето кого изловиха

За часове плевенски криминалисти под ръководството на окръжен прокурор са разкрили извършител на убийството на 52-годишен мъж от Плевен, съобщиха...

България2 седмици ago

Разпространява се като мълния! Слави изпя личната си драма във „Фейсбук“. Връща ми се за

източник: Факти.бг „Затова“ е името на новия проект на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Песента и видеото бяха представени на официалната...

България2 седмици ago

Новата Лада Нива е като космически кораб, с много екстри, а струва едва

Второто поколение на Lada 4×4 ще бъде по-скъпо от стария модел, но въпреки това ще остане едно от най-евтините предложения...

България2 седмици ago

Вижте уникалното имение на Ветко Арабаджиев в Сен Тропе, което струва 17 милиона евро! (СНИМКИ)

Пловдивският бизнесмен може се похвали с уникално имение в едно от райските кътчета на Земята – Сен Тропе. Ветко Арабаджиев...

България2 седмици ago

МИСТЕРИОЗЕН ВЪЗХОД! Ветко Арабаджиев – от обикновен шофьор до най-богатия Българин! Ето как е станало!

Бизнесменът Ветко Арабаджиев има досие в бившите тайни служби, което по-късно е унищожено в нарушение на закона. За бившите служби...

България2 седмици ago

Скандал във „Фермата“: Един от участниците: Не е имало турско робство, имало е присъствие

Жестока разправия се разпали още на старта на риалитито „Фермата“, а участниците вътре вече са се наежили срещу българомохамеданина Нури....

България2 седмици ago

Кристин Илиева: Дивна ми направи невероятен подарък за рождения ден!

Моделът Кристин Илиева призна, че има приятел, който е с нея още преди жестоката катастрофа на 12 март. „Скоро ще...

България2 седмици ago

Шок и ужас: Бежанец изнасили козата Милена в Странджанско, пастир го бие с гега и плаче

Бежанец бе спипан от възрастен пастир да мърсува с коза от стадото му посред бял ден. Срамната история се разиграла...

България2 седмици ago

В момента радостта е много голяма за цяла България! Забравих за всички проблеми. Обявиха: Имаме нов

Българският талант Адриан Андреев записа нов огромен успех за българският тенис. Андреев и неговият партньор Антон Матушевич от Великобритания нямат...

България2 седмици ago

Той си купи бучка “сирене от три лева” и “един вчерашен хляб от 45 ст.”! Историята на този дядо трогна Фейсбук

Историята на един възрастен мъж разплака потребителите в социалната мрежа и за часове бе сред най-споделяните. В нея се разказва...

Advertisement

Trending