Don't Miss

Отбелязваме 137 г. от Освобождението на България

   

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество България.

Днес отбелязваме 137 години от Освобождението на България от османско владичество. На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество България. По повод Националния празник – Трети март във всички градове в страната се организират чествания и тържествени зари. Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствен молебен от в 10.00 ч. в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“. В 11.00 ч. в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме на пл. „Св. Александър Невски“. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на празника в цялата страна. Официалната програма на връх Шипка започва в 11.30 ч. В честването ще се включат народни представители, представители на чуждестранни дипломатически мисии у нас, кметове на общини, неправителствени организации и граждани. С нова поетично-музикална композиция ще бъде припомнен подвигът на загиналите за свободата на България воини. Час по-късно на Паметника на свободата на връх Шипка, до който водят 894 стъпала, с военен ритуал ще се отдаде почест и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетна рота, военен оркестър и войници венценосци – общо 150 военни от 61-ва стрямска механизирана бригада.

В Стара Загора ще има шествие под надслов „За свободата… Да развеем българското знаме!“, което ще бъде водено от 300-метрово знаме. Колоната, водена от трибагреника и конницата на прабългарската школа „Багатур“, ще измине над 3 км до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Шествието ще тръгне от площада пред Общината веднага след официалната церемония по издигане на националния флаг в 10.00 ч. Близо 300 военнослужещи от Тунджанската бригада ще пренесат българското знаме до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на България.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството в столицата. От 18.30 ч. на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. Тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България, е с начало 18.50 ч. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк.

Източник: БТА, БГНЕС                 break } } else { }