Don't Miss

Поскъпването на тока става все по-неизбежно

   

Загубите в енергетиката са толкова големи, че за да бъдат компенсирани, експертите прогнозират скок в цените с поне 20 процента за година. Така се оказва, че поскъпването на тока от есента е все по-сигурно.

За да се избегне шокът за потребителите, най-вероятно токът ще поскъпва плавно с по 5 процента на всеки три месеца, съобщаваНова ТВ.

По традиция енергийните министри казват – цената на тока е работа на ДКЕВР. Но зад цената на тока има много повече политика, отколкото в която и да е друга сфера. Доказват го политическите трусове от последната година и половина. Парадоксалното е, че сега Държавния регулатор не само не казва с колко може да поскъпне тока, ами дори прехвърля отговорността на ЕК.

Колко струва токът и колко плащаме за нето – това оказва се са две напълно различни понятия. Опит да ги осреднява прави ДКЕВР, от години обаче там не могат да се отърсят от политиката.

Ясно е, че без увеличение на цената няма да мине, но ще се търси начин овладяването на проблема в НЕК да не минава само през нашите сметки. А дупката в НЕК вече гони 3 милиарда лева и ще продължи да се увеличава.

Балансът ДКЕВР търси чрез отказване от дългосрочни договори, които задължават държавата да купува скъп ток. Търси го обаче чрез разрешение от Брюксел. Само че преди нас Полша е чакала същото това разрешение почти 2 години.

Чисто математическите сметки на експерта показва, че системата ще се закрепи само след сериозен скок в цената.

В крайна сметка нито от министъра на енергетиката, нито от Държавния регулатор, нито от пазара ще зависи цената на тока ни. Ще зависи от Брюксел, а в Еврокомисията едва ли казуса за българския ток ще е първа точка в дневния ред.

На Брюксел оставяме решението за цената на тока. За следващото правителство пък остава решението за това да строим ли 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с „Устингхаус“ или не. Да или не под прословутият договор между „Уестингхаус“ и БЕХ подписан преди да си тръгне Пламен Орешарски, ще каже следващото редовно правителство.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com