Свържете се с нас

България

Прием само с диплома: Местата в университетите са повече от кандидат-студентите

Published

on

Вече е достатъчна само диплома за средно образование и един ученик може да стане студент по специалности, за които доскоро се полагаха сериозни изпити. Приемът по дипломи гарантира на кандидат-студентите лесен достъп до университетите. Софийският университет обаче въвежда различни коефициенти на оценките от дипломите.

Не във всички специалности обаче ще се влиза с оценки от дипломата.

Тази година се завърнаха някои от кандидат-студентските изпити, това са изпитите по език – френски, немски, английски, както и се провеждат още по биология, физика, химия и математика, обясни Антонио Стоичков, председател на Студентски съвет към Софийски университет.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов, сега ректор на университет в Литва, не отхвърля приема с оценки от държавните зрелостни изпити.

„Дори в Германия има медицински университети, където освен мотивационно писмо няма изпит, може да си представите. Така че смятам, че това е нормалното, което трябва да въздъхнем и да го приемем“, смята проф. Сергей Игнатов.

С изключение на правото, по всички други специалности във Великотърновския университет, ще може да се кандидатства с оценките от матурите.

Най- качествените се отсяваха някога, когато имаше селекция на входа. Сега такава няма. Сега е количество, а от нас се иска качество, което е практически невъзможно освен упорита работа с някои от студентите, които искат наистина да учат, а не да вземат дипломи, посочва проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лесният прием осигурява достъп на повече студени отпреди пандемията.

Сега няма подбор. Сега университетите са отворени да приемат колкото може повече. Просто са малко кандидат-студентите, добавя проф. Христо Бонджолов, цитиран от bTV.

Университетите не са много, но са малко кандидат-студентите. Преди е имало  випуск от порядъка 100 000, сега нещата са слезли под 50.

Университетите да търсят кандидати и извън границите на Европейския съюз, предлага проф. Игнатов.

Тъй като вие виждате, че броя на местата в университетите е по-голям от броя на завършващите, обяснява той.

Кандидат-студентската кампания започва след седмица.

Още

България

Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забравят постиженията ни в различни области, но не успяха!

Published

on

Легендарната Нешка Робева с публикация във фейсбук относно 17 май – Ден на българския спорт.

„Има кого и за какво да поздравим. Имаме стотици спортисти, стотици български момичета, момчета, мъже и жени, пред които да се поклоним…

За последните 35 години разрушихме, отрекохме и забравихме достижения на нацията ни в различни области. Опитаха се да го направят и с българския спорт.

Не успяха!

Не успяха въпреки усилията, които полагаха. И полагат…

Не успяха, защото талантът не зависи от тях. Защото той се дава свише и веднъж даден иска вяра, неистов труд, устойчивост и отговорност!

Нашите спортисти десетилетия побеждават в света, като доказват, че не могат да бъдат пренебрегвани, че дори в една малка, често клеветена, пренебрегвана държавица, като България, растат силни, устойчиви, борбени хора, които пазят традициите, хора със самочувствие и убеденост, че няма малки и големи нации – има малки и големи хора!

И те са големи!

Да поздравим нашите големи хора в спорта – състезатели, треньори, ръководители.

Да им напомним, че са кумири, че имат хиляди последователи, че са пример за тях. Че дават самочувствие на народа си… Че хиляди, слушайки най-красивия химн на света, изпълнен в тяхна чест – плачат. От радост…

Да им пожелаем успех в предстоящите състезания.

Да им кажем, че ги обичаме и обещаем, че така ще бъде! Каквото и да се случи.

Спортът е спорт!

На днешния ден – случайно или не, е родена ГОЛЯМАТА ЛИЛИ ИГНАТОВА – „Сладка грешка на Нешка“.

Честит рожден ден, скъпа Лили!

Бъди жива и здрава! Не беше грешка, беше щастие за мен, да бъда твой треньор.

Бъди това, което си, защото си голяма! Прекалено голяма, за да бъдеш забравена“, пише още треньорката по художествена гимнастика. ko4.bg

Още

България

Българите, които държат пари под „дюшека“, може да имат проблеми, aко бързо не ги обменят в евро

Published

on

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните имоти става все по-привлекателен за „играчи“ не само от България, но и от чужбина.

В момента страната ни е притегателна за превъртането на национални и чуждестранни капитали през имотни сделки заради безпрецедентно ниските лихви по ипотечните кредити, ускореното строителство на нови жилищни сгради, високото търсене и предлагане, както и добрата доходност от подобни инвестиции.

Това коментира в интервю за БТА доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра „Недвижима собственост“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„Рецесията в някои страни от Западна Европа, сред които са Германия, Нидерландия, Дания, карат все повече компании, които имат партньорски бизнес с български фирми, да насочват капитали в покупка „на зелено“ на ново жилищно строителство. Атрактивността на тези инвестиции е и заради това, че у нас доходността на годишна база достига 7-10 на сто.

Същевременно в българите стоят близо 80 млрд. лева, образно казано, под дюшеците, които с наближаването на членството на страна в еврозоната, час по-скоро трябва да излязат на светло“.

„Горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица – между 75 и 80 млрд. лева, почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът.

Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не „изгори“ след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва произходът на средствата, посочи Стефанов.

Още

България

Гордост: Българките влезнаха в топ 3 на най-красивата класация!

Published

on

Най-красивите жени по света се раждат между Средиземно море и Северния океан. Конкуренция на дамите от близките на нас географски ширини правят единствено горещите хубавици от Бразилия, Колумбия и Ливан.

Твърдението не е голословно и не почива на твърденията на поредния екранен мачо, а е резултат от сериозно проучване, съчетало в себе си методи от антропологията, представителни социологически анкети и анализи на биометрични и физиологични данни.

Според учените най-красивите жени живеят в Украйна – Киев, Одеса и близо до Черно море. А малката България е в Топ 5 на света. И в това няма нищо случайно.

Българката от 21. век е с меки черти и елегантен овал на лицето, стройна фигура и красива кожа. Напоследък е и много добре облечена, което подчертава нейната хубост. А къде в България живеят най-красивите жени?

Ето кои са и останалите нации по света с изключително красиви жени:

1. Украйна

В Киев, Одеса и около Черноморието живеят най-красивите типични славянки – светли, синеоки, с изключително елегантни фигури.

2. Швеция

Тези блондинки от Скандинавието са известни със стройните си фигури и светлата кожа. По правило са високи, с дълги крайници. Освен това са много дружелюбни, възпитани и умни.

3. България

Нашите дами са в топа на световните красавици, което е огромно признание. Американци и западноевропейци описват българките като изключително секси, високи, романтични, дружелюбни и, естествено, красиви.

4. Холандия

Макар да не живеят на най-доброто място на света, холандките са изключително ценени дами. Не е изключено принос за този факт да има и свободната консумация на марихуана в родината им. След две дръпвания на туриста всичко в Ниската земя му изглежда много по-хубаво, отколкото реално е.

5. Ливан

Екзотиката тук не е подминала нито един мъжки блян. От векове Близкият изток и красотата вървят ръка за ръка, но към приказната хубост на някогашните арабски и персийски принцеси днешните жени в Ливан са добавили и модерна визия със сексапилни извивки на правилното място в женското тяло.

6. Бразилия

Когато говорим за красиви жени, няма как да минем без бразилките. Дамите в тази страна са в изключително широка гама – от смугли красавици с пищни форми и карибски дупета, до красавици с немска кръв, докоснати по най-добрия начин от южноамериканската екзотика. От смесването на различни етноси и култури Бразилия е дала на света красавици като Алесандра Амброзио, Адриана Лима и Жизел Бюндхен. No comment.

7. Италия

Тук срещаме точно обратното – класическата средиземноморска красавица, която пази ценното ДНК наследство на най-забележителните дами от античността – пищни, чувствени и пламтящи жени.

8. Хърватия

Още една балканска държава в Топ 10, известна с красивите си жени. Те са взели най-хубавите черти на сръбската изящност, съчетана с мекото влияние на Адриатика. Хърватките изглеждат като екзотични европейки с най-доброто от Балканите, Средиземноморието и славянския ген.

9. Колумбия

Невероятен микс от испански, мексикански , афроамерикански и местен привкус. Дамите, които заедно с комшийките си от Венецуела са абонирани за короните в конкурсите за красота, са едновременно екзотични и типични представителки на горещата латино хубост, ценена по цял свят.

10. Франция

Десетката се затваря от дамите, които векове наред налагаха стандарта за женска красота. Французойката е стилна, добре поддържана, секси и винаги добре облечена. Неслучайно Париж все още диктува модата в облеклата и бельото, ароматите и beauty културата по света.

blitz

Още
Реклама

Интересни

Made in BGедин час ago

Богомил Бонев смля Ергенът: Да хванеш пародонтит от целувки два месеца и накрая майка ти да те прибере

Да хванеш зъбен камък и пародонтит от целувки два месеца, да ръсиш мазни шаблони, и накрая майка ти да те...

Любопитноедин час ago

В какви години от живота всеки зодиакален знак има шанс да промени съдбата си

Всеки от нас преживява периоди в живота, които могат да се нарекат съдбовни. Това е времето, когато настъпват промени, които...

Любопитноедин час ago

Пълнолунието на 23 май ще промени драматично живота на шест зодии – Водолеят внезапно ще стане по-богат

За шестте зодии Пълнолунието в Стрелец на 23 май ще донесе драматични промени. За някои те ще бъдат невероятно позитивни,...

Made in BGедин час ago

Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars

След като спечели Dancing Stars Неделя Щонова сподели още по-голямо щастие, което ѝ се е случило, малко след като грабна...

Made in BGедин час ago

Мизерна издръжка от бившия на Надежда за нея и детето й-Алек или той е по-симпатичен-Снимка

Надежда Вишнева от „Ергенът“ бързо се възстанови и дни след изписването й от болницата тя вече скача на батут със...

Българияедин час ago

Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забравят постиженията ни в различни области, но не успяха!

Легендарната Нешка Робева с публикация във фейсбук относно 17 май – Ден на българския спорт. „Има кого и за какво...

България2 часа ago

Българите, които държат пари под „дюшека“, може да имат проблеми, aко бързо не ги обменят в евро

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните имоти става все по-привлекателен за „играчи“ не само от България,...

България2 часа ago

Гордост: Българките влезнаха в топ 3 на най-красивата класация!

Най-красивите жени по света се раждат между Средиземно море и Северния океан. Конкуренция на дамите от близките на нас географски...

България2 часа ago

Грозно: Родни търговци цакат скандално българите с китайски стоки

Наши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки от големи онлайн пазари. Това установи проверка по сигнали...

България2 часа ago

Иван от Пловдив е в неизвестност от месеци, но с имотите му се случва нещо шокиращо

Пловдивчанин изчезна безследно и вече 7 месеца няма и следа от него. Подаден е сигнал в полицията, но до момента...

България2 часа ago

Гал Сасон сравни България с булка, каза какво да направим преди вота и какъв нов военен конфликт назрява

Световноизвестният астролог и кабалист Гал Сасон направи прогноза какво я чака България през 2024 година. Той посочи, че трудно ще...

България2 часа ago

Шокиращо разкритие: На 100 м. преди катастрофата край Аксаково има камери за скорост, но…

Бившият временен председател на СДС Борис Марков изрази възмущението си, след катастрофата, причинена край Аксаково от кола на НСО с Кирил...

България7 часа ago

Ексклузивно: Говори мъжът, който спаси Сашко от Перник

След като отново се изгуби, как беше намерен Сашко от Перник? Детето изчезна за кратко в събота край село Лозен, но...

Любопитно7 часа ago

Дори невинно казана дума може да предизвика пристъпи на гняв и непредсказуеми реакции днес

Луната е в знак Везни до 01:35ч на 21 май. За повечето хора периодът на преминаването на Луната през знак...

Made in BG20 часа ago

КАКВА Е ФОРМУЛАТА? Люси и Чакърдъкова отслабнали като Геро!

Режисьорът Людмил Иларионов-Люси и народната певица Николина Чакърдъкова свалиха килограми като актьора Герасим Георгиев-Геро с операция на стомаха. Актьорът Герасим...

България20 часа ago

Приятел на загиналия Кристиан: Бесен съм! Така ли трябваше да си научиш урока?

Трябваше ли по този начин да си научиш урока след хилядите „малки дяволи“, които те сполетява? Някои биха казали, че...

България20 часа ago

Нов ужас със Сашко от Перник часове след рождения му ден

Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за девет дни в гората, беше издирван отново от полиция и...

България22 часа ago

Истината лъсна: Експерти с шокиращи факти за мелето с Кирил Петков, нови СНИМКИ

Експерти на Института за пътна безопасност изследваха пътната обстановка на мястото на катастрофата с автомобил на НСО чрез Гугъл Мапс. В...

България23 часа ago

Жестоко убийство в Сливен СНИМКИ

Лек автомобил, управляван от млад шофьор, уби 86-годишна жена в Сливен. Драмата се разигра минути след 16 часа в събота, съобщава Sliveninfo....

Made in BG24 часа ago

ЗВЕЗДЕН ДЕБЮТ: Роси Пейчева показа бебето (СНИМКА)

Родопската народна певица Росица Пейчева, която на 50 г. роди третото си дете, показа първата снимка на бебето. „За всяка...

Реклама

Trending